Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.3 (2018r.)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.3

Post »

Faworyt pisze:No nie powiedziałbym że jestem wymagający ;:306 a tym bardziej że wybredny jeśli chodzi o jedzonko. ;:224 Potrafię się przystosować :;230
Ty wiesz że ja też sobie dokładnie o Tobie pomyślałam a nie o pomidorze ?
Jakoś tak mózg naprowadza takie dziwne skojarzenia ;:306
Ale jedno jest pewne - dzięki Tobie dla wielu użytkowników ten pomidor będzie bardziej znany i zawsze zauważany ;)
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Majka o to mi w tym wszystkim chodzi żebym się kojarzył z tą akurat odmianą i żeby była rozpoznawalna.Żeby było ciekawiej jest to odmiana amatorska a uważam że nie ustępuje tym najlepszym profesjonalnym.W ostatnim sezonie jej co prawda nie sadziłem gdyż dzieci okazały się jego godnymi następcami,ale to tylko chwilowa przerwa.
Marzena sakiewkowe odmiany z górnej półki które będą jednocześnie do bezpośredniego spożycia jak i doskonałe na przetwory to w/g moich miejsc na podium:
1Red Pear
2Corazon i Pera d Abruzzo
4Riviera
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
vikii
200p
200p
Od: 15 wrz 2013, o 21:54

Post »

U mnie Red Pear obowiązkowo ;:167, a po takiej rekomendacji to Faworyta wypróbuje po raz pierwszy :heja
Jeśli ktoś chce mieć innego pomidorka niż wszystkie - zarówno z wyglądu jak i smaku to mogę polecić GREAT WHITE x P-20.
F nie oznaczone.
Miałam go już 2x po 1krzaku. I w tym roku też powtórzę, ale też tylko 1krzak, bo choć pyszny i bezproblemowy to ekscentryczny w wyglądzie..... i w sumie w smaku też inny niż wszystkie :D :roll:
Jak ktoś ma nasionka to naprawdę polecam wysiać tego pomidorka.
Na stronie którą podała Anna też jest jego opis i zdjęcie w 2014r (moje wyglądały właśnie tak jak na tym zdjęciu) http://www.reinhard-kraft.de/
Pozdrawiam, Aneta:)
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

:wit
Proszę o radę , jakie pomidory posadzić do 12 szt donic [ 10 L ] donice ustawiam pod ścianą domu . zawsze sadziłam pomidor bawole serce ,
faworyt malinowy i san -marzano . W ubiegłym sezonie krzaczki były bardzo duże ale pomidorów mało, może znacie jakieś pomidory o niskich krzaczkach
mających w miarę dużo owoców ;:180
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50

Post »

Hej! ;:7 Chciałabym zarekomendować pomidory, które uprawiam od dwóch lat i uważam je za najsmaczniejsze:

Malachitowa Szkatułka - roślina wysoka, owoce około 500 g, miąższ zielony, smak słodko-kwaśny
Obrazek

Orange Wellington - wysoki, owoce około 400-500 g, miąższ i skórka pomarańczowe, smak słodko-kwaśny
Obrazek
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

mimoza55m pisze::wit Proszę o radę , jakie pomidory posadzić do 12 szt donic [ 10 L ] donice ustawiam pod ścianą domu . zawsze sadziłam pomidor bawole serce ,faworyt malinowy i san -marzano . W ubiegłym sezonie krzaczki były bardzo duże ale pomidorów mało, może znacie jakieś pomidory o niskich krzaczkach mających w miarę dużo owoców ;:180
Wątek ,,Pomidory samokończące'' jest super pomocny. Na pewno coś sobie dopasujesz.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... &start=153
I jeszcze Dwarfy sobie przejrzyj, też są niskie.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 2&t=115941
Marzenka_73
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 sie 2013, o 08:14

Post »

mimoza55 pisze::wit
Proszę o radę , jakie pomidory posadzić do 12 szt donic [ 10 L ]
Miałam, tylko nie notowałam które były sadzone w donicach z 4 lata temu (donice 10 albo 15l):
Legend, Petrusha Gardener, Sibirskiy Skorospelyi, Eldorado, Crimson Cushion (drugą część nazwy może się pisze podobnie). Ładnie owocowały mi serca, to chyba Petrusha. Nawożenie wg. przepisu z forum, ale linka nie umiem znaleźć do konkretnego przepisu (fertygacja pomidorów w donicach).
Trudne poszukiwania właściwej ścieżki.
fridka27
100p
100p
Od: 25 kwie 2017, o 07:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Proszę Was o pomoc. Mam nasiona pomidora Tlacolula Pink i Tlacolula Ribbed. Nasiona z dwóch różnych źródeł i teraz zgłupiałam czy to to samo a pod różnymi nazwami, czy jednak dwie różne odmiany. Pewnie i tak jedną i drugą wysieje w tym roku, żeby się przekonać ale może ktoś wie czy to jest to samo.
Pozdrawiam Ewcia :)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Wstępne przymiarki zrobione. Do tunelu na pierwszy rzut powędrują; VP1 F1, Kongo F1, MAL 200 F1, V 404 F1, Aphen F1 oraz kilka testowych pomidorków Alseed o numerach 2204, 2205,2206,2208,2209, 2210 oraz 6460. Na drugi termin sadzenia: Kongo F1, Orange Wellington F1 (niestety podatny na brunatną plamistość liści), Giulietta F1 oraz Zuccherino F1, Ravello F1 i Scintilla F1. Do gruntu pod daszek powędrują: Giulietta F1, RAF, Purple Calabash, White Beefsteak, VP1 oraz na próbę Orange Wellington F1 (chcę sprawdzić jak poradzi sobie w gruncie). Do gruntu Hapynet F1.
Obrazek
Awatar użytkownika
pendrak
100p
100p
Od: 12 kwie 2020, o 19:35

Post »

Piękna kolekcja ;:138

W tym roku do gruntu wysadzę:

Faworyt
Bawole Serce
Malinowy kujawski
Nugget
Złoty Ożarowski
Black from Tula
Orange Banana
Opalka (Bycze rogi)

Większość to popularne odmiany, ale jeszcze ich nie miałam u siebie, z wyjątkiem Orange Banana, który sprawdził się w ubiegłym roku. ;:215
sadzik102
100p
100p
Od: 30 gru 2014, o 23:31

Post »

Żółte pomidory,z tego co tu czytam mają słodko kwasny smak,ja do tej pory miałam złoty ożarowski i jantar,obydwa były podobne w smaku,słodko kwasne,dla mnie pyszne.Więcej odmian żółtych nie próbuje.Rewelacyjne okazały się też noire de crimee,smak doskonały,zdrowotnosc 100%,zero problemu z wiązaniem.Tamten sezon był paskudny,zimny,chorowity.Tomimaru mucho ze sklepowych nasion też super zdrowy i plenny,smaczny choć taki trochę "sklepowy",ale go posadzę znowu bo to pewniak.Brandywine też posadzę,malinówka,plenna,zdrowa,smaczna.Miałam kilka sezonów,teraz też będzie.Olena uk. posadzę choć czytam sprzeczne opinie,wyprobuję jednak.

-- 17 sty 2021, o 21:00 --

Zapomniałam o russian purple plum,tez fajny,zdrowy plenny,smaczny,słodki.Kolor taki jakis szarawy, ale warty uwagi ten pomidorek.
Kasia
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

:wit
Przemek1136 - pomidora Orange Wellington F1 miałam w gruncie i radził dobrze. W 2019r. za Twoją sugestią posadziłam te Wellingtony jeszcze raz, bo zniechęcona poprzednio nieudaną uprawą odłożyłam pozostałe nasiona i leżały bezużyteczne. W 2019r. jakoś szkoda było wyrzucać nadmiarowego z rozsady i posadziłam go w ziołach za folią. Na foto dolne grona z połowy sierpnia tamtego roku, trzeba jednak przyznać, że był on wyjątkowo przyjazny dla pomidorowych upraw, ale kto wie :wink:
Obrazek
Pozdrawiam Eugenia
tomek_s
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sty 2021, o 14:46

Post »

mimoza55 pisze::wit
Proszę o radę , jakie pomidory posadzić do 12 szt donic [ 10 L ] donice ustawiam pod ścianą domu . zawsze sadziłam pomidor bawole serce ,
faworyt malinowy i san -marzano . W ubiegłym sezonie krzaczki były bardzo duże ale pomidorów mało, może znacie jakieś pomidory o niskich krzaczkach
mających w miarę dużo owoców ;:180
Z niskich polecam Moskwicza. Pomidor z Rosji, niski, samokończący, sadzimy w gruncie bo w tunelu bardzo się rozrasta. Plonuje przy niższych temperaturach. Smak starych odmian.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”