Kawon ( arbuz ) - część 10
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kawon ( arbuz ) - część 10
Wykupiliście wszystkie Asahi.
No nic to..
No nic to..
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzeba było wcześniej myśleć, a nie na za 5 dwunasta
Już kilka dni temu zauważyłem brak u Pana Y... Ale można do niego zadzwonić i zapytać się czy jeszcze jest szansa przed sezonem...
Już kilka dni temu zauważyłem brak u Pana Y... Ale można do niego zadzwonić i zapytać się czy jeszcze jest szansa przed sezonem...
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Myślę, że będzie trudno w tej sytuacji. Na pocztę elektroniczną też odpisuje
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Najwyżej za rok. Wykupiłem całą reszte odmian, byle było gdzie to sadzić.
Jak uda się na tym samym poletku uprawiać co rok temu, to będzie arbuzowy armagedon u mnie.
Jeśli nie, to już będzie gorzej ale to się będe martwił później. Obecnie musze powertować strony wstecz, by popatrzeć jak mieliście obsadzone poletka, rozstawy etc, by sobie zaplanować wysadzanie i obsadzanie na jednym pewnym już poletku.
Jak uda się na tym samym poletku uprawiać co rok temu, to będzie arbuzowy armagedon u mnie.
Jeśli nie, to już będzie gorzej ale to się będe martwił później. Obecnie musze powertować strony wstecz, by popatrzeć jak mieliście obsadzone poletka, rozstawy etc, by sobie zaplanować wysadzanie i obsadzanie na jednym pewnym już poletku.
Pojawił mi się w polecanych ciekawy filmik o szczepieniu i uprawie arbuzów. Oczywiście w znanym wszystkim języku . Zwróćcie uwagę jak gość przebija podkładkę. Nie tak równolegle do łodygi tylko pod kątem, aż przebija łodygę pod liścieniem. Arbuza tnie tylko z jednej strony i włkada cięciem do dołu. Widziałem to na tych starszych filmach ale myślałem, że przypadkowo tak przebili, a tu widać, że celowo.
https://www.youtube.com/watch?v=OZYmxCvie7Q
https://www.youtube.com/watch?v=OZYmxCvie7Q
Krzysiek
Z ciekawości obejrzałem cały filmik, szkoda że nie ma napisów ale i tak można się czegoś dowiedzieć. Wiesz może kylo na czym szczepili?
-
- 200p
- Od: 5 maja 2019, o 17:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeszcze nigdy nie szczepiłem arbuzów. W co powinienem się zaopatrzyć? Proszę od A do Z
I jaką ziemię kupić do wysiewu arbuzów? Uniwersalna z marketu będzie ok, czy lepiej jakaś specjalna?
I jaką ziemię kupić do wysiewu arbuzów? Uniwersalna z marketu będzie ok, czy lepiej jakaś specjalna?
Tamci pewnie na podkładce cobalt albo shintoza (to jakieś krzyżówki dyni). Wśród forumowiczów chyba bardziej popularne jest szczepienie na tykwie. W tym roku spróbuję jednej i drugiej podkładki. Zobaczę co lepiej wyjdzie.Merkor pisze:Z ciekawości obejrzałem cały filmik, szkoda że nie ma napisów ale i tak można się czegoś dowiedzieć. Wiesz może kylo na czym szczepili?
Darek26, polecam wątek o szczepieniu viewtopic.php?f=42&t=30487&hilit=szczep ... buz%C3%B3w . O podłożu też coś tam jest.
Krzysiek
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Darek wszystko masz w wątkach o arbuzach. Co roku wiosną ten temat się przewija kilka razy
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Japoński mój ulubiony językkylo pisze:Pojawił mi się w polecanych ciekawy filmik o szczepieniu i uprawie arbuzów. Oczywiście w znanym wszystkim języku
Widziałem ten filmik chyba ze 4 lata temu. Pędy pod linijkę, zapylanie ręczne, selekcja owoców już na etapie wzrostu, naklejeczki ze zdjęciami i układanie na gąbeczce ... Oni nawet tną te arbuzy wg procedury Tak tylko w Japonii
Cobalt i Shintoza to dokładnie to samo - cucurbita maxima x cucurbita moshatakylo pisze:Tamci pewnie na podkładce cobalt albo shintoza (to jakieś krzyżówki dyni). Wśród forumowiczów chyba bardziej popularne jest szczepienie na tykwie. W tym roku spróbuję jednej i drugiej podkładki. Zobaczę co lepiej wyjdzie.Merkor pisze:Z ciekawości obejrzałem cały filmik, szkoda że nie ma napisów ale i tak można się czegoś dowiedzieć. Wiesz może kylo na czym szczepili?
Darek26, polecam wątek o szczepieniu viewtopic.php?f=42&t=30487&hilit=szczep ... buz%C3%B3w . O podłożu też coś tam jest.
Na zdjęciu poniżej środkowa kuweta to podkładki - dwa rzędy od lewej strony to tykwy, cztery od prawej to Cobalt.
I to co jest na filmie to raczej nie Shintoza ani Cobalt. Mi to przypomina zwykłą tykwę.
Im więcej miejsca zostawisz arbuzom tym lepiej. Ma to wpływ na wielkość plonu. W rzędzie minimum to około metr, między rzędami 3 metry i więcej.BobejGS pisze:Obecnie musze powertować strony wstecz, by popatrzeć jak mieliście obsadzone poletka, rozstawy etc, by sobie zaplanować wysadzanie i obsadzanie na jednym pewnym już poletku.
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
Z przykrością stwierdzam, że kupiłem ostatnie w tym kraju opakowanie Asahi Miyako i ponoć już nie będzie.
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Mam coś w rodzaju mini szklarni/inspektu ze starych okien o wymiarach 2,1x1,3m o wysokości ok. 75cm.
Czy jest sens posadzić w takie coś arbuzy, mam sadzonki z końca lutego gotowe do wysadzenie. Miejsce pewnie jest tylko dla 2 szt?
Czy jest sens posadzić w takie coś arbuzy, mam sadzonki z końca lutego gotowe do wysadzenie. Miejsce pewnie jest tylko dla 2 szt?
Pozdrawiam Paweł