Pomidory-choroby i szkodniki cz.20

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.20

Post »

Jeśli to faktycznie choroba bakteryja to oprysk z miedzią , Octan Wapnia , Beta Chikol .
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Rowerzysto, może od początku ; najpierw po posadzeniu usuwam liście te które dotykają ziemi, i uszkodzone np nadłamane . Potem daje pomidorom czas aż do momentu gdy owoce są już spore. Takie troszkę wieksze jak jajko. Pisze tu o wielkoowocowych. Do pierwszego grona czasami liście usuwam ale nie zawsze. Staram się prześwietlić krzak tak aby nie odsłaniać owoców na bezpośrednie dzialanie słońca . Skóra korkowacieje na owocu. Nie obcinam lisci tuz przy łodydze, wbrew niektórym którzy to zalecają. Taki kikut z czasem uschnie i odpadnie, a ja nie kalecze łodygi. Po takim prześwietleniu zawsze zauważam wyraźny wzrost owocow. Jakoś tak się u mnie dzieje, ze nie wiadomo skąd jest trzy albo nawet cztery łodygi, a miało być tylko dwie . Wtedy staram się usunąć liście, które są w środku i tworzą gąszcz.

Rafał, jeśli faktycznie to jakaś bakteria, to zahamować może ( ale nie wyleczy) grevit ,( z pestek grejpfruta ). Trzeba jedna bardzo systematycznie np co 5 dni pryskać, po kilku opryskach nowe liście powinny być bez zmian chorobowych.
Czy na owocach są kropki?

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Darkdevil1983
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lip 2022, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Witam czy to rak bakteryjny pomidora? Plamy i wiedniecie pojawilo sie zdnia na dzien. Pomidory podlewane regularnie w miare potrzeby (sprawdzane podloze czy jest sucho) podlewane tez gnojowka z pokrzyw rozcienczana, zasilone vila mila do pomidorow. Ostatnio 4 dni temu pryskane saletra wapniowa 17% w dawce 10ml na 1L wody bo pokazala sie zgnilizna wierzcholkowa. Tunel byl ostatnio zamykany bo w nocy chlodno. Pytanie jeśli to rak pomidora czym mozna pokropic zeby cos uratowac i czy owoce nadaja sie do spozycia z porazonego krzewu.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na moje oko wygląda na przypalenie po oprysku
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

https://www.agrofagi.com.pl/plik,3217,p ... lonami.pdf
Dla pewności zerknij pod ten link. Str. 11, pomidora widzisz na żywo wiec łatwiej zdiagnozować chorobę .
Pozdrawiam! Gienia.
zielonka10
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 cze 2021, o 23:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

anulab pisze:Czarne odmiany tak mają . Ostatnio przesadzałąm czarnego dwarfa i nawet korzenie
miał fioletowe .
Połóż termometr w miejscu gdzie stoi donica .
Maraga pisze:zielonka 10 !

Te poskręcane wierzchołki czarnych odmian pomidorów to po prostu przeazotowanie.
Zostaw je w spokoju,na razie niczym nie zasilaj oprócz wody.
Temperatury spadły aż nadto. Pomidory które były poskręcane trochę "puściły" wyglądają lepiej. Powinno coś z nich być. Podlewałem tylko wodą. Dzięki.

Jednak jest kolejny problem, zaczęło się jakieś 2 tyg. temu. 4 krzaki pomidorów mają strasznie drobne liście. Wygląda to źle. Niby kwitną i są na nich małe zielone pomidory to jednak wydaje mi się że wiele z nich nie będzie i raczej spisałem je na straty. Górne liście są drobniejsze jakby porażone, ich brzegi są zwinięte sprawiają wrażenie podeschniętych, i jakby brakowało im wody, ale to nie wina jej niedoboru i liście podeschnięte nie są. Głównie jest to odmiana Tigerella. Ta sama odmiana która rośnie bezpośrednio w gruncie też ma te same objawy, jednak tam wygląda to łagodniej. [Tak na marginesie straszny dzikus z tej odmiany, puszcza tyle wilków od samego posadzenia że nie nadążam obrywać].
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tutaj odmiana czarnych pomidorów -
Obrazek
Jeśli to tym razem też nadmiar azotu to mocniejsze podlewanie jak widać już nie pomogło :(

Chciałbym zaradzić coś żeby uratować kolejne krzaki gdyż zauważyłem dzisiaj że na kilku pozostałych robi się podobnie, jednak pewności nie mam czy to jest to samo. Objawy które dzisiaj zaobserwowałem to już inne odmiany. Poniżej objawy z dzisiaj.
Obrazek Obrazek
zielonka10
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A dzisiaj jeszcze takie plamki. Wczoraj pierwszy raz pryskałem pomidory Cabrio i nie wdziałem tych plamek. W zeszłym roku pojawiły się podobne i podobno był to niedobór magnezu. Tyle że wtedy były po obu stronach liści. Na tę chwilę plamki są na górnej części liści.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie jest niedobór magnezu . Jak to wygląda na drugiej stronie ?
zielonka10
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Sprawdziłem na szybko 2 krzaki i nie było plamek na dolnej części liścia. Jeszcze dzisiaj sprawdzę więcej krzaków i dam znać.
zielonka10
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

anulab pisze:To nie jest niedobór magnezu . Jak to wygląda na drugiej stronie ?
Bardzo ciężko jest coś znaleźć na spodzie liścia. Znalazłem dosłownie pojedyncze 3-4 liście gdzie można doszukać się jakiś plamek. A krzaków z plamami na górnej stronie jest już dużo w tunelu. Te w gruncie które stoją w zimnie i deszczu już 4 dzień są czyste.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
zielonka10
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziwne trochę jest to że rządek pomidorów na który wczoraj zabrakło mi oprysku jest 100% czysty. Natomiast na pozostałych pięciu rzędach jest po kilka krzaków (jeśli już nie na każdym) z plamkami.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

U siebie też znalazłam dziwne plamki na kilku krzakach. Przejrzałam wszystkie choroby na stronie InHort, ale nic mi nie pasuje do tych plam. Znalazłam wpisy na forum z 2018 roku z takimi, niestety wtedy nikt nie znał odpowiedzi :( Wiadomo już co to takiego?
Obrazek

Spód liścia:
Obrazek

Wierzch:
Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Clem3 sprawdż czy pasują objawy do septoriozy ?
Zielonka10 jedyne co przychodzi mi do głowy to plamki bakteryjne .
Myślisz , że to plamy po oprysku ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”