Tunbergia(Thunbergia alata ) Cz.1
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tunbergia - ( Thunbergia alata ) jak uprawiać?
Pewnie jak minie obawa przymrozków, czyli po 15 maja, no chyba, że chcesz się gimastykować z codziennym zabezpieczaniem włókniną.
Ja swoją w ciągu dnia ostatnio wystawiałam na zewnętrzny parapet w ciągu dnia, bo było ciepło i słonecznie ale na noc wracały do domu.
Małgosiu ładne te Twoje sadzonki, takie duże...Moje też zostały uszczknięte ale są dużo niższe.
Ja swoją w ciągu dnia ostatnio wystawiałam na zewnętrzny parapet w ciągu dnia, bo było ciepło i słonecznie ale na noc wracały do domu.
Małgosiu ładne te Twoje sadzonki, takie duże...Moje też zostały uszczknięte ale są dużo niższe.
Pozdrawiam, Marta.
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie.
Mimo uszczknięcia czubków za bardzo się nie zagęściły. Ale pewnie za wysoko uszczknęłam- żal mi było
Planowałam wynieść je na balkon jednak obecnie zapowiadane przymrozki powstrzymały mnie przed tym.
No i po drodze na jednej znalazłam prawdopodobnie wciornastki. Ma gołą nóżkę przez te robale ale sytuacja raczej opanowana.
Mimo uszczknięcia czubków za bardzo się nie zagęściły. Ale pewnie za wysoko uszczknęłam- żal mi było
Planowałam wynieść je na balkon jednak obecnie zapowiadane przymrozki powstrzymały mnie przed tym.
No i po drodze na jednej znalazłam prawdopodobnie wciornastki. Ma gołą nóżkę przez te robale ale sytuacja raczej opanowana.
Ja uszczykuję po drugiej parze liści właściwych, siałam późno i nie mam "wyciagnietych" roślinek. Mam pytanie kiedy można je zacząć nawozić, pikowałam je dwa tygodnie temu.
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Ja swoje nawożę od dłuższego czasu ale nie wiem czy przez to właśnie nie wyciągają się za bardzo. Mam zrobiony roztwór do fertygacji pomidorów i kwiatkom też daję
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje thunbergie przezimowały.
Po lewej thunbergia grandifolia a po prawej terracota.
Róznica między liśćmi.
Muszę je jeszcze przesadzić w świeżą ziemię.
Po lewej thunbergia grandifolia a po prawej terracota.
Róznica między liśćmi.
Muszę je jeszcze przesadzić w świeżą ziemię.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Śliczne, takie bujne.
Moje się trochę wyciągnęły, może za późno je uszczknęłam, a może po prostu za mało światła, bo stoją na północnym parapecie.
Jutro pokażę, jak wyglądają.
Moje się trochę wyciągnęły, może za późno je uszczknęłam, a może po prostu za mało światła, bo stoją na północnym parapecie.
Jutro pokażę, jak wyglądają.
Pozdrawiam, Marta.
Jak tam Wasze tunbergie, bo moje zaczęły kwitnąć.
- jofracy
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 kwie 2011, o 10:54
Jak to zrobiłaś?GrazynaW pisze:Moje thunbergie przezimowały.
-------------------------
Pozdrawiam! Magda
Pozdrawiam! Magda
- ellcia
- 500p
- Od: 12 lis 2012, o 11:58
Ja jedna zostawiłam na przezimowanie, (postawiłam na oknie, podlewałam i przetrwała do wiosny ), bo zakwitła na biało, te pomarańczowe zostawiłam na zagładę i teraz żałuję, bo z nasion, to mi wyszła tylko jedna, totalna porażka
Ja to się martwię, jak ja te tunbergię rozplącze, bo dosyć że splątane ze sobą (ok. 30 sztuk), to jeszcze zdominowały mi palmę 3 metrową.