Hippeastrum(zwartnica) cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przeszukałam stare foldery ze zdjęciami i znalazłam mojego baaaardzo starego Hippka -cebula ma około 12 lat!!
Czy ktoś może wie co to może być za odmiana?
zawsze ma dwa pędy kwiatowe, a kolor płatków intensywnie czerwony ( taki Karmazynowo-szkarłatny Pirat )- co roku przepięknie kwitnie, a w tym będzie kwitł za około 2 tygodnie
(zdjęcia oczywiście zamieszczę).......
Pozdrawiam wszystkich Hippomaniaków
Czy ktoś może wie co to może być za odmiana?
zawsze ma dwa pędy kwiatowe, a kolor płatków intensywnie czerwony ( taki Karmazynowo-szkarłatny Pirat )- co roku przepięknie kwitnie, a w tym będzie kwitł za około 2 tygodnie
(zdjęcia oczywiście zamieszczę).......
Pozdrawiam wszystkich Hippomaniaków
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja mam takie pytanie laika... Mam nadzieję, że jestem pierwszą osobą, która o to pyta, bo nie przebrnęłam jeszcze przez cały długaśny wątek ;)
Jeśli hipek wypuścił cały wiecheć liści, po czym dopiero po jakimś czasie z cebuli nieśmiało zaczął wyglądać pąk kwiatowy - to czy mogę ciachnąć część tych liści? Bo temu pączkowi kwiatowemu tak ciężko idzie... A ja bym chciała, by cebula inwestowała siły w pąk, a nie liście... Czy to dobry pomysł?
Jeśli hipek wypuścił cały wiecheć liści, po czym dopiero po jakimś czasie z cebuli nieśmiało zaczął wyglądać pąk kwiatowy - to czy mogę ciachnąć część tych liści? Bo temu pączkowi kwiatowemu tak ciężko idzie... A ja bym chciała, by cebula inwestowała siły w pąk, a nie liście... Czy to dobry pomysł?
-
-
- bee
- 100p
- Od: 12 sie 2008, o 07:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oooo, a to bardzo ciekawe. Jedna moja cebula właśnie tak rośnie , dobrze wiedzieć dlaczego.evluk pisze:Kari w specjalistycznej gazecie ogrodniczej, Pani doktor z prestiżowej katedry Rolniczo- Ogrodniczej, wprost nawet napisała, że jeśli cebula idzie w pęd kwiatowy i w liście prawie jednocześnie to znaczy, że okres spoczynku przeszła w idealnych warunkach ...........
Cd. wątku znajduje się tutaj