Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

O rany, ale ruch! :)
Loeb, myślałam, że o jakiejś dyni arbuzowej piszesz, którą przeoczyłam :) Mam tę jedną książkę Goldman i bardzo polecam, wkleiłabym kilka szotów, może mnie nie zamkną? ;)
Caterino, książkę polecam, są podstawowe informacje o sianiu, młodych sadzonkach, o zbiorze i przechowywaniu, jest kilka przepisów, jest opis wielu odmian, których nie znałam i przede wszystkim są genialne zdjęcia! Nie jest to książka idealna, ale jest rzeczywiście wyjątkowa i chętnie po nią sięgam, poza tym, nie da się dogodzić wszystkim, każdy z nas ma inne wymagania.
pomodorro, spójrz jak tutaj wspina się butternut, przy podstawkach naturalnych :)
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/226632/
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/226743/
a propos, to chyba Twój pomysł o nakrywaniu sadzonek dużymi butelkami, bardzo mi się podoba, wykorzystam już w przyszłym roku, że też wcześniej na to nie wpadłam :/
dariotka, nie wiem jak pościnałaś butelki do rozsady, ale sama oceń, czy da radę taki sposób: podlej porządnie przed wysadzeniem i porządnie ściśnij obwód butli z każdej strony, jak ziemia zacznie odchodzić od ścianek, wyciągnij roślinę: wsadź paluchy w ziemię przy łodygach i spróbuj wyciągnąć; Twoja roślinka jest na tyle mocna, że powinna dać radę; jak nie, to podlej tak jak pisałam, wytarmoś butelkę dookoła i rozetnij
chudziaku, noce są jeszcze chłodne, w dzień- jak świeci słoneczko, wszystko jest cacy, ale w nocy nic tego w folii nie ogrzeje, temperatura jest bliska tej, jaką mamy na zewnątrz

ja też pierwsze sadzonki na dniach będę wysadzała do gruntu i kilka nasion testowo wysieję na żywca
wegetarianka
200p
200p

Post »

aha i nastawiłam dzisiaj gnojówkę z pokrzywy :D, pisał o niej również Erazm
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=253 dla dyniek będzie idealna :)
Ja sama lubię pokrzywę w kuchni, ale taką z końca kwietnia/ początku maja, wtedy można rwać ją bez rękawiczek i przyrządzać na wiele sposobów, dzisiejsza była już taka groźna i dzika...
dariotka
100p
100p
Od: 4 lip 2009, o 11:57

Post »

wegetarianka pisze:... nie wiem jak pościnałaś butelki do rozsady, ale sama oceń, czy da radę taki sposób: podlej porządnie przed wysadzeniem i porządnie ściśnij obwód butli z każdej strony, jak ziemia zacznie odchodzić od ścianek, wyciągnij roślinę: wsadź paluchy w ziemię przy łodygach i spróbuj wyciągnąć; Twoja roślinka jest na tyle mocna, że powinna dać radę; jak nie, to podlej tak jak pisałam, wytarmoś butelkę dookoła i rozetnij....
Chyba będę rozcinać butelki. Nie wiedziałam, ale dyniowate są bardzo kruche. Złamał mi się kabaczek złoty cepelin i patison. Z rzadkimi dyniami ryzykować nie chcę. I te moje roślinki nie są mocne :( Szybko się łamią, po prostu pękają. Pomidor jak mi się "złamał", nie pękł i dalej ładnie rośnie bez podpórki (usztywniłam go zaraz po złamaniu, jak doszedł do siebie, wyjęłam patyczek). A dwie dyniowate straciłam. Może z patisonami spróbuję tak jak piszesz. Troszkę butelek chcę zostawić na przyszły rok :) oj będe ich sporo potrzebować
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ściskanie butelki z dynią w celu jej wydłubania, zwłaszcza po mocnym podlaniu nie jest dobrym pomysłem, bo mokra ziemia obciąży korzenie i raczej na 100% będą uszkodzenia - wegetarianko ta butelka ma 5l ;)

Wegetarianka, poka foty;) Z opisu sadząc jest to książka typu podstawy, garść porad + dużo pięknych zdjęć, żeby można było poprzestać na oglądaniu sporej ilości, zamiast sadzenia ;P Coś świetnego na zimowe wieczory;)
wegetarianka
200p
200p

Post »

loeb, ja tak robię przy mniejszych sadzonkach, 5 litrów ciężko sobie wyobrazić, nigdy takich nie miałam, podlanie wpływa na zasklepienie korzeni z ziemią i całość można wyciągnąć w 1 kawałku... choć ciężko ocenić ten konkretny przypadek, poradź coś dziewczynie :)
Oto próbka z "The compleat squash...", nie wiem jak u Was z kontrastem, u mnie za jasno, więc u Was powinno być ok ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
sasya
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 lut 2011, o 10:03

Post »

forumowicz pisze:Fosfor jest składnikiem pokarmowym roślin bardzo wolno przemieszczającym się w glebie pionowo
Podanie wiec nawozów w sposób :
sasya pisze:rozłożyć na glebie przed wsadzeniem
spowoduje to, że dodatek superfosfatu będzie bezcelowy. Ponad to, jeżeli gleba była świeżo wapnowana fosfor w superfosfacie ulegnie uwstecznieniu/ stanie się niedostępny dla roślin /
Proponuje więc :
- jeżeli gleba jest piaszczysta, zastosować przed sadzeniem siarczan potasu i fosforan amonu oraz pogłównie ponownie fosforan amonu
- jeżeli gleba jest gliniasta- tylko fosforan amonu przed sadzeniem i pogłównie.
Przed sadzeniem nawozy powinny być wymieszane z 10-15 cm warstwą gleby. Pogłównie, na dużym areale, rozsiane najlepiej przed spodziewanym deszczem/uwaga na liście/ ,a na działce- rozpuszczone w wodzie.
Pozdrawiam
frant pisze:To jest dobra wiadomość ,że zajmujesz się dyniami , i Twoje badania mogą przyczynić się do rozpropagowania tych bardzo cennych , acz niedocenianych jeszcze warzyw ! A co do nawozów ... Zasadniczo nawożenie polega na uzupełnieniu brakujących składników w podłożu . A skąd mamy wiedzieć czego tam akurat brakuje ? Oczywiście trochę podpowie nam obserwacja roślin w roku poprzednim ,ale prawdziwie miarodajne jest badanie gleby . Wtedy może się okazać ,że jednych składników jest za mało , ale czegoś może być za dużo ... Powielanie ksiązkowych rozwiązań to może być nie najlepszy wariant . Tym bardziej ksiązek pisanych pół wieku temu , te nawozy które podajesz oczywiście są i teraz stosowane , ale raczej dla regulacji poziomu pojedyńczych niedoborów . Jako podstawowe nawożenie już od dawna stosuje się nawozy wieloskładnikowe . Nie wracajmy zatem do lat '60 ub. wieku ... Zresztą taki superfosfat słabo się rozpuszcza i bardzo wolno przemieszcza w glebie . Jego stosowanie ma zasadniczo sens pod orkę zimowa , ew. pod kultywator wczesną wiosną . Siarczan potasu jest OKi , ale powinien być stosowany równolegle z siarczanem magnezu , to pierwiastki antagonizujące , konieczna jest ich równowaga . Saletra amonowa rozpuszcza się bardzo dobrze i szybko przemieszcza się w glebie ,jest nawozem wybitnie zwiększającym plonotwórczośc , zwłaszcza zielonej masy , ale jeszcze wybitniej pogarszającym jakość i zdolności przechowalnicze warzyw . Nawożenie to temat rzeka , dlatego jak mówię , przy niewielkiej skali , lepiej korzystać z mieszanek pełnych , wieloskładnikowych . Jest tego masa na rynku ,są nawozy zagraniczne , są i krajowe ... Z tych starych i wypróbowanych warto wymienić Azofoskę . Dawka oczywiscie zależy od zasobności gleby i jej rodzaju .
Temat mojej pracy to mniej więcej wpływ nawozów naturalnych, sztucznych i szczepionek mikoryzowych na przyrost biomasy dyni. Wiadomo, chciałabym, żeby wyszło, że nawozy naturalne to najlepszy wybór, bo sztuczne są szkodliwe itd. Zaś szczepionki mikoryzowe to dość nowy produkt na rynku, podobno stosuje się je jako dodatek do innych nawozów, ale ja zastosuje je samodzielnie (ciekawa jestem czy naprawdę coś pomogą :) ).
W związku z moją pracą, zastanawiam się, czy jak użyję nawozu typu Azofoska, który wszystkiego dostarczy roślinom, to czy nie urosną takie giganty, a dynie spod innych nawozów nie zostaną w tyle? Dodatkowo potrzebna mi jest jakakolwiek literatura, która zawierałaby opisy nawozów itd (na forum chyba nie można się powołać :roll: :wink: ).

Czy lepiej zastosować Azofoskę czy bawić się proporcjami z saletrą, siarczanem potasu i czymś fosforowym? Sama już nie wiem co będzie lepsze dla mojej pracy..

Dodam, że działka jest tuż przy lesie, część terenu była uprawiana w poprzednich latach (plony podobno dobre, więc gleba raczej urodzajna), zaś część dopiero 1. raz zoorana po zeszłej zimie.
Boję się jeszcze czy na tej działce przy lesie nie ma już bardzo dobrze rozwiniętej mikoryzy, mam nadzieję, że kupiony przeze mnie nawóz mikoryzowy da jakieś większe efekty :)
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wegetarianko, ja chętnie obejrzę jeszcze jakieś zdjęcia :D . A na fotce 3 jakie są dynie? czy jedna z nich to Chirimen? bo widziałam różne zdjęcia tej dyni, od zupełnie niepodobnych do prawie identycznych jak w książce.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

sasya pisze:Boję się jeszcze czy na tej działce przy lesie nie ma już bardzo dobrze rozwiniętej mikoryzy, mam nadzieję, że kupiony przeze mnie nawóz mikoryzowy da jakieś większe efekty :)
Rośliny, w przeciwieństwie do niektórych kobiet, współżyją tylko z określonym rodzajem grzybów. Stąd nie grozi Ci, że pod Twoim pomidorem nagle wyrośnie np maślak modrzewiowy .Najlepszą szczepionką mikoryzową jest obornik systematycznie dawany do gleby. Spytaj starych rolników, to Ci powiedzą. Przede wszystkim zapobiega degradacji gleb. Ale teraz moda się zmieniła. Gleba do analizy, nawozy i tony ŚOR i....KASA. Płacą za to wszyscy zdrowiem . Ale przeważnie taki masowy hodowca gdzieś kątem w ogródku ma DLA SIEBIE coś na ząb uprawiany w sposób tradycyjny.

:wit :wit
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Ania D. pisze:Wegetarianko, ja chętnie obejrzę jeszcze jakieś zdjęcia :D
Ja tez;) zwłaszcza dla mnie ciekawe są te, na których są dynie na przekroju. Obiecałam sobie w zeszłym roku, że będę w tym sezonie robić fotki dyniom przed i po rozkrojeniu, żeby każda była opisana takimi zdjęciami, to miałabym o wiele mniej dylematów która sadzić.

forumowicz : aleś zabłysł dowcipem;)
wegetarianka
200p
200p

Post »

Dziewczyny, jak będę miała chwilkę to pstryknę, przy lepszych warunkach, bo widzę, że jednak jest problem z kontrastem.
To tak (patrząc od lewej i od dołu w górę):
1wsza fotka: Neck Group: Trombone, Brasiliera, Neck, Ponca Butternut
2ga fotka: Japonica Group: Chirimen, Futtsu
3cia fotka: Delicata, Sweet Dumpling i Sugar Loaf

Goldman bardzo chwali dynie Spaghetti, które ja przekreśliłam, konkretnie pisze o "Vegetable Spaghetti", może warto dać im szansę? Ja ze spaghetti miałam jakąś zwykłą, dostępną w naszych sklepach, teściowa "skołowała" i smakowo wypadła niekorzystnie, ale może warto tą Vegetable wypróbować? To już w przyszłym roku, w tym będę miała mieszańca "Stripetti"- jest to krzyżówka Spaghetti z Delicatą, chwalona, ale zobaczymy :)

Frant, mam 2 pytanka: jak długo trzymasz rośliny pod agrowłókniną? Drugie dotyczy dyni prowansalskiej, to jedna z tych z najdłuższym okresem dojrzewania, ja w zeszłym roku dorwałam jedną sztukę, była jeszcze zielona z pomarańczowymi przebarwieniami, a kolor docelowy powinien być pomarańczowy właśnie i tu moje pytanie, jak były wybarwione Twoje, jak je zrywałeś, czy nasiona były na tyle wykształcone i pełne by skorzystać z nich w sezonie kolejnym? Wiadomo, że dynie podczas leżakowania dochodzą jeszcze, wybarwiają się, ich smak dojrzewa, ale nasion już się nie dopompuje ;) Mam kilka odmian z dłuższym okresem dojrzewania i zastanawia mnie to, czy nasiona będą na tyle mocne bym mogła z nich skorzystać za rok.
wegetarianka
200p
200p

Post »

Loeb, u Goldman są głównie zdjęcia owoców w całości, ale spójrz tu:
http://cucurbitophile.fr/esp/036/esp.php
krojone jak chcesz :D zbliżenia, kwiaty, liście, nasiona, czad!
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wegetarianka, my sialiśmy z makaronowych Pyzę i jesteśmy z niej b. zadowoleni. Smakowała nam, tylko wiadomo, trzeba ją doprawić - jak to dynie. Ja piekłam przepołowioną z przyprawami, potem skrobienym widelcem i do tego "makaronu" można jeszcze dać jakiś sos, jak kto chce. Podobno właśnie Pyza jest smaczna, Warszawska mniej. Była u nas znajoma, poczęstowałam ją tym "makaronem", była zachwycona. W tym sezonie sama ją sadzi, mimo, iż ma mały ogródek. Dodam, że dynia jest bardzo plenna i doskonale się przechowuje.
Prowansalska powinna być na początku zielona, przebarwia się dopiero potem. Czytałam, że powinno się ją zostawić w ciepłym miejscu, wtedy ładnie się przebarwia. Ja z niej rezygnuję, bo nie bardzo nam smakowała. Świetnie się przechowuje, do tej pory sobie leży u mnie w piwnicy. Nasiona były ładne, wypełnione, ale ja nie korzystam ze swoich nasion, ze dużo dyń rośnie obok siebie.
Dzięki za nazwy, czyli dobrze myślałam, że to Chirimen. Jestem jej bardzo ciekawa, u mnie ładnie wykiełkowała, sadzonka zdrowa, ciekawe, ile owoców będzie. A strona przez Ciebie podana jest super, pamiętam, jak trafiłam na nią ze dwa miesiące temu, siedziałam w nocy i podziwiałam dynie.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Czy "Rouge tres Hatif d'Etampes" z Plantico i "Rouge Vif d'Etampes" jest to samo? (obie odmiany są dyniami olbrzymimi, cucurbita maxima).
pozdrawiam, Gunnar
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”