Zakładamy ogród warzywny Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zakładamy ogród warzywny...

Post »

Dorja - gratuluję, odwaliłaś kawał porządnej roboty. Przy takiej determinacji będziesz miała piękny ogród.
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45

Post »

Dziękuję. Grunt to nie poddawać się, nie wątpić, robić po kawałku chociażby ale gruntownie, i czytać, słuchać, pytać, uczyć się. Jaka ja bylam naiwna, kiedy myslałam, że posieję i ot, samo urośnie ;:306 . W sumie więcej do powiedzenia miałabym w wątku czego NIE ROBIĆ ;:131 . Porażki pierwszego roku tak mnie rozczarowały, a potem wkurzyły, że całą zimę studiowałam, od polepszania stanu gleby,przez robienie rozsad (bo większość mi zgniła, zalałam, wybiegła, itp) po robienie gnojówek, kompostu, itp. No i wiem, że mało wiem :D
Zakładającym ogród warzywny polecam
po 1: dobrze przyszykować glebę, nie ma w tym wypadku taryfy ulgowej. To podstawa. Błąd/lenistwo na tym etapie to późniejszy zawód - brak plonów, choroby i szkodniki. Nie myślę tu o laniu chemii w typie Roundup. Porada dotyczy posiadaczy mniejszych ogrodów ;:108
po 2: pokochać tę robotę, bez tej miłości owoców nie posmakujesz ;:215
RobertoPL
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 wrz 2015, o 12:43

Grządki podwyższone

Post »

To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie.
Mam przy domu taki mały "ogródek" ogrodzony siatką gdzie jest trawnik, kilka bukszpanów, dwa świerki i parę krzaków porzeczki czarnej, ma służyć jako miejsce do wypoczynku chociaż nikt tam nie wypoczywa ;) i postanowiłem go przerobić na ogródek warzywny z podwyższonymi grządkami takie formy zbite z desek w kształcie prostokąta i wysokości 20-30 cm. Powiem jak wygląda sam ogródek najpierw, miejsce , które pójdzie do użytku ma wymiary 12 metrów na 6.20, stojac w kierunku domu, strona północna to ściana domu na całej szerokości, strona wschodnia trawnik, strona południowa od lewej świerk dwu metrowy 8 bukszpanów i kolejny świerk, strona zachodnia rząd porzeczek obok siatki. Co planuję zrobić wykopać bukszpany i w ich miejsce pójdzie wąska grządka na 50-70 cm i długa na 7 metrów,od strony wschodniej przy ogrodzeniu również wąska grządka o wymiarach 50 - 70 cm i długa na 3.50 m, w środku(północ-południe) na trawniku mogę zrobić grządki długie na 3.50 m i tu pojawia się pytanie jakiej szerokości zrobić te grządki aby było łatwo pielęgnować warzywa z każdej strony? Z początku myślałem o szerokości 2 metrów ale mnie to przeszło kiedy to wymierzyłem, miałbym 4 grządki i problem z dosięgnięciem do środka, zastanawiam się nad 1.20 m do 1.40 m. Od tej wąskiej grządki przy ogrodzeniu wschodnim do porzeczek jest szeroko na jakieś 11.5 m i na tym mogę zrobić te większe grządki. Co na nich będzie, w tych węższych pewnie pójdą pomidory, może kilka papryk, trochę bobu i fasoli w tych w środku to czysto użytkowe warzywa takie jak marchew, pietruszka, cebula, burak ćwikłowy, jakieś sałaty, szpinak, por itp. tyle, że nie wiem jaka jest optymalna szerokość takiej grządki ułatwiająca pracę?
Jak ktoś ma takie grządki to bym chętnie poczytał jakie są wymiary i jak się na nich pracuje :)
Pozdrawiam
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03

Re: Grządki podwyższone

Post »

W zeszły sezonie myślałem nad takim sposobem i wymyśliłem szerokość 120cm aby ze ścieżki spokojnie dosięgnąć do połowy. Podłoże przygotowałem tak. Macierzysta glina + torf odkwaszony + obornik. Plony są wzorowe :wit
Mariuszczs
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2015, o 12:05

Post »

U mnie właśnie grządki 120 cm były najlepszej szerokości. Przy czym 4 rzędy warzyw np marchew 2x dymka i znowu marchew, lub np 4 rzędy buraków . Dostęp do chwasta super z palca i z motyki .
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

No w sumie takie grządki to super sprawa, można zrobić troszkę wyższe brzegi i zasypać np korą aby nie trzeba było tyle podlewać (podwyższonych grządkach więcej wody idzie), dodatkowo zabezpieczyć je od spodu siatką na krety (może nornicom nie będzie się chciało bawić w przegryzanie, a jakby zrobić jakąś przeszkodę od góry której nie pokonają to można zapomnieć o nornicach), dodatkowo jeśli ma się coroczne plagi ślimaków można naokoło rabatek wysypać trochę granulatu (dodatkowy +, bo granulat nie będzie leżał przy roślinach).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
RobertoPL
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 wrz 2015, o 12:43

Post »

Ja to planuję zrobić tak:
- forma z desek 3 cm(120/350cm)
- zerwę darń trawnika
- położę formę
- na spód dam siatkę przeciw gryzoniom, później darń, na to warstwa obornika, później ziemia właściwa i już.
A powiedzcie mi jakiej szerokości zrobić uliczki między grządkami, czy wystarczy 30 cm czy dać 40 cm? Bo jakby starczyło 30 to bym miał grządkę więcej tyle że nie wiem czy wygodnie by się po takiej szerokości chodziło.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aby chodzić wystarczy 30cm, ale jeśli pomiędzy grządkami będzie trawa to najlepiej szerokość dopasować do kosiarki :wink: , chyba że pomiędzy ma być wysypana kora lub coś w tym stylu to może być minimalna szerokość.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Lepiej szerzej, bo jak się warzywa rozrosną, to cięzko taczką przejechać albo nawet z wiadrem przejść. Miałam kiedyś etap gęstego sadzenia dla oszczędności miejsca, ale wyleczyłam się 8-)
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sumie taczką między grządki chyba nie trzeba wjeżdżać (w końcu grządki mają tylko 3,5m długości, no chyba że gospodarz ma problemy zdrowotne, ale to już indywidualna sprawa :) ).
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Ja wjeżdżam np. przy pieleniu - daję chwasty z wiaderka na taczkę i dopiero taczką jadę na kompost (leniwa jestem, nie chce mi się biegać z każdym pełnym wiaderkiem, no i pozwalam często chwastom sie rozrosnąc, stad wiadro szybko się napełnia - zwalam to na brak czasu). No i podczas zbiorów ciężkich lub objętościowych warzyw jeden przejazd taczką jest lepszy niż kilka rund dom-ogród zwłaszcza, że u mnie to prawie 100m i np. naręcze cukiń jest lekkie tylko przez 30 pierwszych kroków:)
No i wygodniej się pieli ze ścieżki jak jest szersza.
Ale to każdy musi swój system wypracować, uczyć się na błędach i tak dochodzić do ogródka wymagającego jak najmniej pfacy i dającego największe plony:)
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Wracając do grządek - szerokość 120 cm jest ok. Ja doszłam do tego, że sadzenie w poprzek grządki jest bardzo wygodne, bo uprawy nie zasłaniają chwastów, poza tym gdy mamy mnóstwo różnych odmian na próbę łatwo je wydzielić np. rządek marchewki wczesnej, potem cebulka A, inna marchewka, sałata A, cebulka B, buraczki podłużne, cebulka C, marchewka późna itd.
Dorota
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja zawsze sieję w poprzek, nigdy wzdłuż. Dopiero przeglądając fora i blogi zauważyłam, że ludzie wysiewają długie rządki, czasem po parę metrów. U mnie wszyscy w okolicy sieją krótkie ok 120 cm rządki. To daje większą swobodę w wysiewach, szczególnie w małych ogrodach, gdzie rośnie rządek tego, rządek tamtego, dokładnie tak, jak pisze Dorcinda. Łatwiej jest też dotrzeć do tego, co rośnie w środkowej części grządki.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”