Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy - Schlumbergera
Moje stały od wiosny do października na balkonie - nie w pełnym słońcu. Wniosłam do domu z wieloma pąkami - prawie wszystko kwitło.
Potem w grudniu nic, a teraz widzę, że znów coś się kluje, ale pojedyncze tylko kwiaty.
Stoja na oknie północnym, na chłodno, podlane od października nie więcej, niż dwa-trzy razy.
Janku - widocznie Twoje potrzebują więcej czasu na aklimatyzację
Potem w grudniu nic, a teraz widzę, że znów coś się kluje, ale pojedyncze tylko kwiaty.
Stoja na oknie północnym, na chłodno, podlane od października nie więcej, niż dwa-trzy razy.
Janku - widocznie Twoje potrzebują więcej czasu na aklimatyzację
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Zdjęcia użytkownika _fox_ zostały usunięte z hostingu.
bab...
Piękny!! On ma takie ciemne nasycone kwiaty naprawdę czy tylko na fotce?
bab...
Piękny!! On ma takie ciemne nasycone kwiaty naprawdę czy tylko na fotce?
Kaktus wielkanocny - kiedy przynieść, kiedy podlać?
Witam,
Posiadam tę roślinkę i po raz pierwszy wyniosłem do chłodnego miejsca na zimę. Jest tam już od 5 tygodni, straciła trochę turgor i pojawiły się pąki kwiatów. Kiedy przynieść ją teraz do domu i podlać, tak by nic nie zepsuć?
Pozdrawiam
Wybaczcie jakość zdjęć...
Posiadam tę roślinkę i po raz pierwszy wyniosłem do chłodnego miejsca na zimę. Jest tam już od 5 tygodni, straciła trochę turgor i pojawiły się pąki kwiatów. Kiedy przynieść ją teraz do domu i podlać, tak by nic nie zepsuć?
Pozdrawiam
Wybaczcie jakość zdjęć...
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
To nie jest kaktus wielkanocny czyli Rhipsalidopsis. To jest Schlumbergera x buckleyi. Należy ją uprawiać jak wszystkie inne kaktusy z tego rodzaju.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Moje Grudniki. Marzy mi sie zolty
http://images68.fotosik.pl/512/1c16c3baa104e4cd.jpg
-- 11 sty 2015, o 03:40 --
A tu owoc udallo mi sie uzyskac i zastanawiam sie, co jakie powinny byc dalsze kroki wzgledem niego. Sam ma odpasc? Oderwac? Kiedy siacnasiona? Dziekuje
http://images68.fotosik.pl/512/1c16c3baa104e4cd.jpg
-- 11 sty 2015, o 03:40 --
A tu owoc udallo mi sie uzyskac i zastanawiam sie, co jakie powinny byc dalsze kroki wzgledem niego. Sam ma odpasc? Oderwac? Kiedy siacnasiona? Dziekuje
-
- Od: 9 sie 2013, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Udało Ci się uzyskać owoc Jak to zrobiłaś
Pozdrawiam Anna
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Należy zapylić krzyżowo kwiaty z dwóch różnych egzemplarzy nie będących jednym klonem.Aniakak pisze:Udało Ci się uzyskać owoc Jak to zrobiłaś
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Tak jak użytkownik blabla napisał - owoce powstają tylko po zapłodnieniu krzyżowym pyłkiem pochodzącym z roślin o innym genomie, czyli które wyrosły z innych nasion. Owoce są bardzo dekoracyjne oraz trwałe - u mnie na roślinie pozostały około 2 lat - same też nie spadły - ja je zerwałem ponieważ zaczęły tracić kolor. Poza okresem kwitnienia owoce bardzo ozdabiają roślinę swoją barwą. Nie wiem kiedy nasiona dojrzewają - wiem, że dojrzałe są czarne. Ja wysiałem je gdy owoce miały ponad rok, wykiełkowało ich mnóstwo, część zakwitła gdy miały niecałe 2 lata. Nasiona siałem do szczelnie zamkniętego słoika (po wcześniejszym wyparzeniu i ziemi i słoika), siałem w grudniu ale wykiełkowały chyba po 2 miesiącach lub nawet później). Wyhodowanie własnych roślin daje naprawdę dużo radości:-)
sauromatum@ A podlewałeś te nasiona w słoiku?
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
O metodzie siania w słoiku wyczytałem chyba w jakiejś starej książce o kaktusach - w tej metodzie chodzi o to by zachować stałą wilgotność podczas kiełkowania i nie dopuszczać do dostania się patogenów do wewnątrz słoika (przede wszystkim pleśń) - a co się z tym wiąże? To wiąże się z tym, że nie podlewamy wcale kiełkujących nasion i młodych siewek. Ta metoda dotyczyła typowych kaktusów - nie grudnika, ale zmodyfikowałem tylko podłoże i małe grudniki rosły tam bez problemu. Podłoże musi być wilgotne - musimy oszacować sami ile nasze siewki będą tej wilgoci potrzebowały - ale bierzemy pod uwagę to, że słoik jest szczelnie zamknięty więc woda nam nigdzie nie ucieknie więc nie ma co z tą wodą przesadzać. Mówiąc o słoiku mam na myśli słoik ze szklanym wieczkiem (taki typowy do ogórków).
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Witam,
ponad rok temu chciałem oddać tego grudnika ale jednak nikt się nie zgłosił.
Teraz jest ozdobą holu obok mieszkania i właśnie, trochę później niż zazwyczaj zakwitł/
ponad rok temu chciałem oddać tego grudnika ale jednak nikt się nie zgłosił.
Teraz jest ozdobą holu obok mieszkania i właśnie, trochę później niż zazwyczaj zakwitł/
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękny! Ile on ma lat?
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Witam, ma około 14 lat i na szczęście należy do tych starych odmian, które kwitną na różowo i nie mają "rogów" na zakończeniach pędów.meluzyna pisze: Piękny! Ile on ma lat?
Bo inne odmiany, które też mamy nie rozwijają się tak dobrze i nie są tak długowieczne.
-- N 18 sty 2015 15:35 --
Serdeczne dziękibasiaamatorka pisze:Andrzej gratuluję ręki i zacięcia w hodowli, okaz wyjątkowy!
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej