Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
Podziwiam że cambrie potrafisz doprowadzić do kwitnięcia, ja wszystkie morduję:( tzn jak do tej pory dwie wolałam oddać niż męczyć u mnie.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Darku- dziękuję w imieniu pączusia
Marku- jeszcze chyba troszku poczekamy...
Trzynastko/Celinko- u mnie cambrie super rosną, dlatego częściowo kolekcję na nie - nastawiam. Chcę ich mieć więcej niż falków hybrydowych
U Ciebie za to oncidium jest piękne
Dziś był u mnie dzień poświęcony moim podopiecznym. Najpierw przesadzanie(falki, masdevallie), potem moczenie i nowe miejsca wykorzystane dla podopiecznych
Zatem, od początku, obie masdevallie <Veitchiana i barleana> dostały gliniane "domki":
Ususzony lub ugnity pędzik na cymbidium (jednak +25 stopni to stanowoczo za dużo, aby pęd się rozwinął). Na nasstępny rok cymbidium będzie w budynku na działce, do momentu rozwoju kwiatów:
Za to młode psby rosną, czeka go przesadzanie i dzielenie:
Jeden z hybryd "Limonek" dostał 15cm doniczkę. Teraz nie będzie mu ciasno, zwłaszcza, że są to dwie roślinki:
Półeczka zawieszona w oknie wygląda obecnie tak:
I, nadal kwitnacy reanimek:
Marku- jeszcze chyba troszku poczekamy...
Trzynastko/Celinko- u mnie cambrie super rosną, dlatego częściowo kolekcję na nie - nastawiam. Chcę ich mieć więcej niż falków hybrydowych
U Ciebie za to oncidium jest piękne
Dziś był u mnie dzień poświęcony moim podopiecznym. Najpierw przesadzanie(falki, masdevallie), potem moczenie i nowe miejsca wykorzystane dla podopiecznych
Zatem, od początku, obie masdevallie <Veitchiana i barleana> dostały gliniane "domki":
Ususzony lub ugnity pędzik na cymbidium (jednak +25 stopni to stanowoczo za dużo, aby pęd się rozwinął). Na nasstępny rok cymbidium będzie w budynku na działce, do momentu rozwoju kwiatów:
Za to młode psby rosną, czeka go przesadzanie i dzielenie:
Jeden z hybryd "Limonek" dostał 15cm doniczkę. Teraz nie będzie mu ciasno, zwłaszcza, że są to dwie roślinki:
Półeczka zawieszona w oknie wygląda obecnie tak:
I, nadal kwitnacy reanimek:
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomysłowa półka i dobrze się komponuje. Brawa dla reanimka.
- justus27
Justynko, to Ci się rozszalały cattleye Wiosna się szykuje we wszystkich kolorach
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Gratuluje pędzika!! Moja cattleyka tez nie doświetlana.Cały czas na parapecie południowym, pod którym grzeje kaloryfer ( na noc zakrecany na połowę).Czyli, nasze roślinki poczuły wiosnę tuż, tuż..
- marwes
- Od: 28 lip 2010, o 09:50
Justynko dzień bez storczyka dniem straconym ?.. , jak ja Tobie zazdroszczę że jesteś taka konsekwentna i zorganizowana , mi ciągle brakuje czasu . U Ciebie wiosenne porządki wśród podopiecznych zaczęły się dawno, więc nie ma się co dziwić że się tak odwdzięczają .
- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Justynko śliczne masdevallie, półeczka sabotkowa, reanimek cudnie kwitnie takim króciutkim pędzikiem no i gratuluję cattleyki
- Merghen
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko widać,że z cambriami u mnie jest jak u Ciebie - chętnie rosną. Natomiast nie wiem czy poradzę sobie z Masdevallią. Niestety ta, którą miałam odeszła a następnej jakoś się boję...
Półeczka super. U mnie też postępy w wieszadełkach - mąż przekonany do wykorzystania nowego karnisza w nie przewidziany przez producenta sposób, częściowe zakupy porobione więc pomału będę przyzwyczajać phal. do wiszenia Ciekawe co one na to U Ewy podpatrzyłam jeszcze jeden ciekawy sposób więc miejsca przybywa
Półeczka super. U mnie też postępy w wieszadełkach - mąż przekonany do wykorzystania nowego karnisza w nie przewidziany przez producenta sposób, częściowe zakupy porobione więc pomału będę przyzwyczajać phal. do wiszenia Ciekawe co one na to U Ewy podpatrzyłam jeszcze jeden ciekawy sposób więc miejsca przybywa
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Justynko super widok pączuś na cattleyce i te wiszące na półeczce takie ładne i wszystko u Ciebie aż błyszczy przykładem jak dbać o storczyki
- justus27
Nesuniaaa- hihi...gdybym znałam kolor wszystkich, moich katlejek...byłabym szczęśliwa... A tak, to kolor "niespodzianka" - za wyjątkiem "Golden Mul" i innych botaników
Grażynko- pozostaje nam cieszyć się, że roślinki (choć niedoświetlane), postanowiły pokazać nam swoje piękne kwiaty... A dziś u mnie rzeczywiście wiosna +10 stopni i piękne
Marwes/Marku-Wiesz, ja - storczykami zajmuję sie tylko od jesieni do wiosny, bo w tym czasie (moja druga miłość) - ogród - śpi
Na lato storczyki "idą w kąt"...ale im to nie przeszkadza i tak kwitną ;)
Arlet- dziękuję w imieniu moich orchidei ;) Cieszę się niesamowicie z pączuszka katlejki, to pierwsza wiosna ( z awyjątkiem pierwszej hybrydy katlejki kupionej w grudniu 2010r, ale ona była reaimowana) z katlejkami. Mam nadzieję, na choć jedną jeszcze pochewkę... może się uda
Merghen- o Widzisz...kolejne półeczki i wykorzystanie karnisza to bardzo dobry pomysł, gdy z miejscem krucho ja, już za miesiąc część chłodolubów wywożę z mieszkania... Będzie więcej miejsca na ...kolejne nowości
Celinko- może aż tak nie błyszczy...chyba, że kurzem na liściach ;) Ale staram się by storczyki miały, jak najlepsze warunki uprawy
A dziś dostałam pierwszy prezent urodzinowy od Leszka01 Cudna katlejka przyjechała do mnie z Rzeszowa. Oto: cattl.intermedia orlata rio:
Leszku, dziękuję Ci za tak cudny prezent i niespodziankę ;) Będę o nią dbać i pochwalę się, mam nadzieję, kiedyś - jej kwitnieniem
Kolejne prezenty urodzinowe dotra pewnie końcem lutego...
Grażynko- pozostaje nam cieszyć się, że roślinki (choć niedoświetlane), postanowiły pokazać nam swoje piękne kwiaty... A dziś u mnie rzeczywiście wiosna +10 stopni i piękne
Marwes/Marku-Wiesz, ja - storczykami zajmuję sie tylko od jesieni do wiosny, bo w tym czasie (moja druga miłość) - ogród - śpi
Na lato storczyki "idą w kąt"...ale im to nie przeszkadza i tak kwitną ;)
Arlet- dziękuję w imieniu moich orchidei ;) Cieszę się niesamowicie z pączuszka katlejki, to pierwsza wiosna ( z awyjątkiem pierwszej hybrydy katlejki kupionej w grudniu 2010r, ale ona była reaimowana) z katlejkami. Mam nadzieję, na choć jedną jeszcze pochewkę... może się uda
Merghen- o Widzisz...kolejne półeczki i wykorzystanie karnisza to bardzo dobry pomysł, gdy z miejscem krucho ja, już za miesiąc część chłodolubów wywożę z mieszkania... Będzie więcej miejsca na ...kolejne nowości
Celinko- może aż tak nie błyszczy...chyba, że kurzem na liściach ;) Ale staram się by storczyki miały, jak najlepsze warunki uprawy
A dziś dostałam pierwszy prezent urodzinowy od Leszka01 Cudna katlejka przyjechała do mnie z Rzeszowa. Oto: cattl.intermedia orlata rio:
Leszku, dziękuję Ci za tak cudny prezent i niespodziankę ;) Będę o nią dbać i pochwalę się, mam nadzieję, kiedyś - jej kwitnieniem
Kolejne prezenty urodzinowe dotra pewnie końcem lutego...
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
I znów nowinka u Ciebie
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Uff jestem po nadrobieniu, 5 miesięcy w kilka godzin .
Justynko tyle storczyków ,tyle pędzików ,tyle nowości tak od razu ,że nie jestem w stanie teraz cokolwiek się wypowiedzieć . Najbardziej jestem ciekawa jak się mają te które dzielą wspólne doniczki ? Ach i oczywiście sabotki no masz gromadkę do pozazdroszczenia i M.M. i cambrie normalnie w głowie mi się kręci od nich wszystkich
Justynko tyle storczyków ,tyle pędzików ,tyle nowości tak od razu ,że nie jestem w stanie teraz cokolwiek się wypowiedzieć . Najbardziej jestem ciekawa jak się mają te które dzielą wspólne doniczki ? Ach i oczywiście sabotki no masz gromadkę do pozazdroszczenia i M.M. i cambrie normalnie w głowie mi się kręci od nich wszystkich