Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Podziwiam że cambrie potrafisz doprowadzić do kwitnięcia, ja wszystkie morduję:( tzn jak do tej pory dwie :oops: wolałam oddać niż męczyć u mnie.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Darku- dziękuję w imieniu pączusia ;:108

Marku- jeszcze chyba troszku poczekamy... ;:224

Trzynastko/Celinko- u mnie cambrie super rosną, dlatego częściowo kolekcję na nie - nastawiam. Chcę ich mieć więcej niż falków hybrydowych ;:108
U Ciebie za to oncidium jest piękne :D

Dziś był u mnie dzień poświęcony moim podopiecznym. Najpierw przesadzanie(falki, masdevallie), potem moczenie i nowe miejsca wykorzystane dla podopiecznych :)

Zatem, od początku, obie masdevallie <Veitchiana i barleana> dostały gliniane "domki":

Obrazek

Ususzony lub ugnity pędzik na cymbidium (jednak +25 stopni to stanowoczo za dużo, aby pęd się rozwinął). Na nasstępny rok cymbidium będzie w budynku na działce, do momentu rozwoju kwiatów:

Obrazek

Za to młode psby rosną, czeka go przesadzanie i dzielenie:

Obrazek

Jeden z hybryd "Limonek" dostał 15cm doniczkę. Teraz nie będzie mu ciasno, zwłaszcza, że są to dwie roślinki:

Obrazek

Półeczka zawieszona w oknie wygląda obecnie tak:

Obrazek

I, nadal kwitnacy reanimek:

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pomysłowa półka i dobrze się komponuje. Brawa dla reanimka. ;:138
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko- dziękuję :D

Odkrycie weekendu...znalazłam pączuszka na katlejce :tan Tym razem Bc. Golden Mul postanowiła zakwitnąć u mnie pierwszy raz (żadna, moja katleja nie była doświetlana zimą) :

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Justynko, to Ci się rozszalały cattleye ;:138 Wiosna się szykuje we wszystkich kolorach ;:224
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Gratuluje pędzika!! Moja cattleyka tez nie doświetlana.Cały czas na parapecie południowym, pod którym grzeje kaloryfer ( na noc zakrecany na połowę).Czyli, nasze roślinki poczuły wiosnę tuż, tuż..
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Justynko dzień bez storczyka dniem straconym ?.. :;230 , jak ja Tobie zazdroszczę że jesteś taka konsekwentna i zorganizowana ;:63 , mi ciągle brakuje czasu . U Ciebie wiosenne porządki wśród podopiecznych zaczęły się dawno, więc nie ma się co dziwić że się tak odwdzięczają .
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Justynko śliczne masdevallie, półeczka sabotkowa, reanimek cudnie kwitnie takim króciutkim pędzikiem ;:224 no i gratuluję cattleyki ;:180 ;:138
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko widać,że z cambriami u mnie jest jak u Ciebie - chętnie rosną. Natomiast nie wiem czy poradzę sobie z Masdevallią. Niestety ta, którą miałam odeszła a następnej jakoś się boję...
Półeczka super. U mnie też postępy w wieszadełkach - mąż przekonany do wykorzystania nowego karnisza w nie przewidziany przez producenta sposób, częściowe zakupy porobione więc pomału będę przyzwyczajać phal. do wiszenia :roll: Ciekawe co one na to ;:224 U Ewy podpatrzyłam jeszcze jeden ciekawy sposób więc miejsca przybywa ;:108
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Justynko super widok pączuś na cattleyce i te wiszące na półeczce takie ładne i wszystko u Ciebie aż błyszczy przykładem jak dbać o storczyki :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nesuniaaa- hihi...gdybym znałam kolor wszystkich, moich katlejek...byłabym szczęśliwa... A tak, to kolor "niespodzianka" - za wyjątkiem "Golden Mul" i innych botaników ;:224

Grażynko- pozostaje nam cieszyć się, że roślinki (choć niedoświetlane), postanowiły pokazać nam swoje piękne kwiaty... A dziś u mnie rzeczywiście wiosna +10 stopni i piękne ;:3

Marwes/Marku-Wiesz, ja - storczykami zajmuję sie tylko od jesieni do wiosny, bo w tym czasie (moja druga miłość) - ogród - śpi ;:224
Na lato storczyki "idą w kąt"...ale im to nie przeszkadza i tak kwitną ;)

Arlet- dziękuję w imieniu moich orchidei ;) Cieszę się niesamowicie z pączuszka katlejki, to pierwsza wiosna ( z awyjątkiem pierwszej hybrydy katlejki kupionej w grudniu 2010r, ale ona była reaimowana) z katlejkami. Mam nadzieję, na choć jedną jeszcze pochewkę... może się uda ;:224

Merghen- o Widzisz...kolejne półeczki i wykorzystanie karnisza to bardzo dobry pomysł, gdy z miejscem krucho :) ja, już za miesiąc część chłodolubów wywożę z mieszkania... Będzie więcej miejsca na ...kolejne nowości :;230

Celinko- może aż tak nie błyszczy...chyba, że kurzem na liściach ;) Ale staram się by storczyki miały, jak najlepsze warunki uprawy ;:108

A dziś dostałam pierwszy prezent urodzinowy od Leszka01 Cudna katlejka przyjechała do mnie z Rzeszowa. Oto: cattl.intermedia orlata rio:

Obrazek

Leszku, dziękuję Ci za tak cudny prezent i niespodziankę ;) Będę o nią dbać i pochwalę się, mam nadzieję, kiedyś - jej kwitnieniem ;:224

Kolejne prezenty urodzinowe dotra pewnie końcem lutego...
parapetowce
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

I znów nowinka u Ciebie :) ;:63
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Uff jestem po nadrobieniu, 5 miesięcy w kilka godzin .
Justynko :shock: tyle storczyków ,tyle pędzików ,tyle nowości tak od razu ,że nie jestem w stanie teraz cokolwiek się wypowiedzieć . Najbardziej jestem ciekawa jak się mają te które dzielą wspólne doniczki ? Ach i oczywiście sabotki no masz gromadkę do pozazdroszczenia i M.M. i cambrie normalnie w głowie mi się kręci od nich wszystkich
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”