Canna - Paciorecznik cz.2
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik cz.2
Tak wyglądają liście "Cleopatry"
http://i46.tinypic.com/2yy17qh.jpg
http://i46.tinypic.com/2yy17qh.jpg
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z ciekawością śledzę pogoń za Pink Sunburst
Nawet sama zaczęłam sie za nią rozglądać
Niestety nie znalazłam
Sama (jak wcześniej wspomniałam) nie kupiłam nic przez Internet, bo wymacałam najpierw kłącza i mam 100% żywotności zakupów. Tylko co ja kupiłam:
Aida
Lucifer
Alaska
Pink Futurity
Talisman
Louis Cottin
Striped Beauty
I nie wierzę w zgodność odmian. W zeszłym roku Wyoming okazała się Louise Cottin (ciężko przeszła zimę i chyba nie wykiełkuje, stąd kolejny zakup), Cleopatra urosła na dorodną Yellow King Humbert (ponoć się od od YKH wywodzi). Tylko President od Janusza był sobą
Canny rosną w donicach, największe mają ok 20cm. Ale przecież jeszcze miesiąc więc zdążą urosnąć (mam nadzieję).
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
![Sad :-(](./images/smiles/icon_sad.gif)
Sama (jak wcześniej wspomniałam) nie kupiłam nic przez Internet, bo wymacałam najpierw kłącza i mam 100% żywotności zakupów. Tylko co ja kupiłam:
Aida
Lucifer
Alaska
Pink Futurity
Talisman
Louis Cottin
Striped Beauty
I nie wierzę w zgodność odmian. W zeszłym roku Wyoming okazała się Louise Cottin (ciężko przeszła zimę i chyba nie wykiełkuje, stąd kolejny zakup), Cleopatra urosła na dorodną Yellow King Humbert (ponoć się od od YKH wywodzi). Tylko President od Janusza był sobą
![Smile :-)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Canny rosną w donicach, największe mają ok 20cm. Ale przecież jeszcze miesiąc więc zdążą urosnąć (mam nadzieję).
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Ja chyba w Canny Wyoming będę się musiała zaopatrzyć u kogoś z Was i cieszyć się nimi dopiero w następnym roku.
Z trzech zakupionych tej odmiany tylko jedna pokazała czerwonawy kieł, druga ma kieł wciąż biały, a trzecia po prostu zielony, juz rozwinięty liść... Przynajmniej mam punkt odniesienia:
[quote="Claudia"][/quote]
Będę się czujnie przyglądać tej jednej dającej jakąś nadzieję, czy rośnie z niej to, czego oczekiwałam.![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
ps. no more roślinnych zakupów z selgrosie.![;:120](./images/smiles/angry.gif)
![;:153](./images/smiles/dry.gif)
[quote="Claudia"][/quote]
Będę się czujnie przyglądać tej jednej dającej jakąś nadzieję, czy rośnie z niej to, czego oczekiwałam.
![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
ps. no more roślinnych zakupów z selgrosie.
![;:120](./images/smiles/angry.gif)
Klaudio, a gdzie kupiłaś kłącze ? w obi? moja wygląda tak samo więc może nam się udało ![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
Adrian kupiłam w Obi: Wyoming (liść ładnie ciemnieje), Cleopatre (nie mam pewności bo nie ma ciemnej pręgi), Inferno (na pewno nie zgadza się).
Drugi Wyoming mam z Castoramy i też ladnie ciemnieje liść, myśle że może się udać. Natomiast reszta to wielka niewiadoma, nie mam doświadczenia, zielonych nie poznam po liściu. Przekonamy się co mamy, jak zakwitną.
Drugi Wyoming mam z Castoramy i też ladnie ciemnieje liść, myśle że może się udać. Natomiast reszta to wielka niewiadoma, nie mam doświadczenia, zielonych nie poznam po liściu. Przekonamy się co mamy, jak zakwitną.
Klaudio, kleopatra nie musi mieć pręgi ot taka jej natura ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
Oby tak było. Ale jak Janusz zobaczy to zdjęcie to może sprowadzic nas na ziemię.
Klaudio ale właśnie Janusz o tym pisał, wszystko zależy od stopnia zawirusowania, jeden może mieć pręgę inny nie ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Powinna mieć (choć raczej nie na pierwszym liściu). Wtedy będzie prawdziwą Kleopatrą ;)
Nie wiem jak Wasze, ale moje mają paskudne liście i niezbyt ładną pręgę (ale zawsze jest).
W google widać jak ładne potrafią być paski na liściach.
Zastanawiam się nad wyrzuceniem moich kłączy w przyszłości i kupieniu lepszego szczepu tej odmiany.
Nie wiem jak Wasze, ale moje mają paskudne liście i niezbyt ładną pręgę (ale zawsze jest).
W google widać jak ładne potrafią być paski na liściach.
Zastanawiam się nad wyrzuceniem moich kłączy w przyszłości i kupieniu lepszego szczepu tej odmiany.
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uprawiając Clepopatrę trzeba zwracać uwagę która strona karpy wydaje ładne dwubarwne kwiaty i z tej strony karpy robić sadzonki
Zdjęcie poniżej. Jedna strona ma kwiaty całe czerwone i żółte na liściach wyraźny ciemny rysunek( tu go nie widać) i z tej strony karpy jak się zrobi sadzonki to jest pewność,że będą ładne kwiaty i liście.
http://i54.tinypic.com/2hx0t91.jpg
Zdjęcie poniżej. Jedna strona ma kwiaty całe czerwone i żółte na liściach wyraźny ciemny rysunek( tu go nie widać) i z tej strony karpy jak się zrobi sadzonki to jest pewność,że będą ładne kwiaty i liście.
http://i54.tinypic.com/2hx0t91.jpg
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Mam wrażenie że moja rzekoma kleopatra, rośnie wolniej niż inne
może będzie zgadzać się odmianowo i pasek się pojawi.
http://img714.imageshack.us/img714/5723/cl1n.jpg
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
http://img714.imageshack.us/img714/5723/cl1n.jpg
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
Oby tak było. Życzę tego Tobie i sobie.
Janusza Cleopatra ma ciemniejsze liście od naszych.
Janusza Cleopatra ma ciemniejsze liście od naszych.
Klaudio, nie ma się co dziwić kanna Janusza pokazana jest w okresie kiedy jest zahartowana i rośnie na dworze od kilku miesięcy, nasze w domu wyglądają tak z racji braku światła itp... zresztą nawet światło przy robieni zdjęć robi swoje ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje kanny też nędznie wyglądały po zimowaniu w piwnicy, wybrałam najmniej zgniłe
karpy i posadziłam. Nie wiem co z tego wyrośnie.
Na pocieszenie mam 7 siewek własnego
chowu i 2 świeżo zakupione.
karpy i posadziłam. Nie wiem co z tego wyrośnie.
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
chowu i 2 świeżo zakupione.