Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 sie 2011, o 12:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2
Ja co roku wysiewam aksamitki wprost do gruntu
Właśnie w ubiegłym roku siałam już w połowie lutego,jakoś nie mogłam dłużej wytrzymać i były dość ładne w maju,nawet do kwietnia je uszczykiwałam żeby się rozkrzewiały ,a i tak wcześnie zakwitły.Myślałam że tym razem poczekam do końca miesiąca, A jak sądzicie,że to jeszcze za wcześnie?W sumie to słońca mamy trochę mało więc może faktycznie im później tym lepiej. A co do wysiewu w gruncie,to co roku zostawiam kilka krzaczków,na zimę,tak jak rosły i same mi się rozsiewają, potem tylko je rozsadzam. W domu sieję wcześniej, bo strasznie lubię ich mieć dużo na skarpie na tarasie, w zeszłym roku miałam ponad 100
-
- 100p
- Od: 1 sty 2015, o 23:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam Jestem tu nowa na wątku i mam pytanie. Mogłabym posadzić aksamitki obok różanki? Do tej pory miałam lawendę ale ona się rozrosła i chcę się jej pozbyć z tego miejsca a w to miejsce dać aksamitkę. Najlepiej kremową. Ładnie będzie?
- anastazja B
- 1000p
- Od: 3 mar 2013, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Limetkko jak najbardziej możesz, jak Ci takie nasadzenie pasuje.Aksamitki dodatkowo odstraszają mszyce.
Z doświadczenia powiem ,że nie ma co sadzić wcześniej aksamitek.Najlepiej koniec marca ,początek kwietnia i na słonecznym parapecie urosną raz dwa. Do tego można je wystawiać na słoneczny balkon przy ciepłym dniu.Efekt jest dużo lepszy niż przy wcześniejszym sadzeniu i możliwość chorób grzybowych zdecydowanie niższa.
Z doświadczenia powiem ,że nie ma co sadzić wcześniej aksamitek.Najlepiej koniec marca ,początek kwietnia i na słonecznym parapecie urosną raz dwa. Do tego można je wystawiać na słoneczny balkon przy ciepłym dniu.Efekt jest dużo lepszy niż przy wcześniejszym sadzeniu i możliwość chorób grzybowych zdecydowanie niższa.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 cze 2012, o 16:05
W ubiegłym roku siałam aksamitki w lutym zgodnie z zalecanym terminem podanym na opakowaniu, ale stwierdziłam, że było to zdecydowanie za wcześnie.
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Polecam wszystkim ten produkt: http://centrumzielonyogrodnik.pl/kwiaty ... 16,pl.html
- jedna z najniższych na rynku i świetnie się krzewi
- zakwita 2 tygodnie wcześniej niż popularne odmiany
- piękne prezentuje się swoimi oryginalnymi barwami
- jedna z najniższych na rynku i świetnie się krzewi
- zakwita 2 tygodnie wcześniej niż popularne odmiany
- piękne prezentuje się swoimi oryginalnymi barwami
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- Krzysztof81
- 100p
- Od: 19 sty 2014, o 18:07
Aksamitki można spokojnie siać w połowie marca.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Dzisiaj wysiewam eksperymentalnie po jednym nasionku.
Nie będę pikować.
Ciekawe co z tego urośnie.
Nie będę pikować.
Ciekawe co z tego urośnie.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ja wysiałam w tym roku 16 lutego i po dwóch dniach już część odmian kiełkuje. Nie polecam tak wczesnego wysiewu, chyba że tak jak ja ktoś planuje bawić się w przesadzanie do doniczek. Ja na maja potrzebuję już kwitnące roślinki i dlatego wymyśliłam sobie tyle pracy.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Reniu ja w zeszłym roku eksperymentalne wysiałam 27 stycznia po jednym nasionku z 5 odmian. Prawidłową partię siałam w marcu i te marcowe przegoniły styczniowe.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Aniu! Tak to bywa! Ja już raz eksperymentowałam w ten sposób, ale miałam lampę do doświetleń i udało się. Trzymaj kciuki, bo bardzo mi zależy na tym majowym terminie.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
- biedronka52
- 50p
- Od: 2 lip 2011, o 18:36
Witam - wyczytałam wszystkie od Was wiadomości,co do siania aksamitek,ale najbezpieczniej jest siać - właśnie po 15-20 marca.Nie martwicie wtedy ,że wyrosły,że trzeba je dwa razy pikować lub od razu do gruntu wsadzać.