Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Witam. Dzięki wszystkim za wiele cennych informacji zawartych na tym forum. Mam pewien problem z kilkoma krzakami pomidorów, w tunelu foliowym. Większość krzaków w tunelu jest w niezłym stanie, ale na kilku krzakach, które były wysiane z kupionych w markecie nasion zaczęły pojawiać się zmiany na liściach, nie wiem co to jest i proszę o diagnozę na podstawie niżej zamieszczonych zdjęć.
Czy mogę zrobić oprysk siarczanem magnezu jak pomidory już owocują, oraz saletrą wapniową?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 maja 2014, o 08:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie do pomodro lub jokaer. Czy zamiast kredy (bo ta nie chce się pienić) mogę użyć hydratyzowanego wapna budowlanego do sporządzenia cytrynianu wapnia ? Kupiłem kredę i jest ona "oszukana". Mam kupować tak tą kredę aż do skutku ? Proszę o odpowiedź.
madd
Wyglądają jakby miały trochę mało światła a tak to wszystko jest ok, podlewaj i wietrz
Wyglądają jakby miały trochę mało światła a tak to wszystko jest ok, podlewaj i wietrz
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 kwie 2014, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W uzupełnieniu do tego postu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p4773394.
Znalazłem następnego uszkodzonego pomidorka.
Poproszę o jakieś rady, czy to ZZ czy może jakaś sucha zgnilizna? A może to nic groźnego (pobożne życzenie). Na łodygach nie ma żadnych zmian, na liściach zmiany jak na fotce we wskazanym poście - tylko w niskich partiach rośliny. Pomóżcie mi uratować te krzaczki bo zaraz rozlezie się to choróbsko na inne i będę miał totalną klęskę w pierwszym sezonie mojego ogrodnictwa
Znalazłem następnego uszkodzonego pomidorka.
Poproszę o jakieś rady, czy to ZZ czy może jakaś sucha zgnilizna? A może to nic groźnego (pobożne życzenie). Na łodygach nie ma żadnych zmian, na liściach zmiany jak na fotce we wskazanym poście - tylko w niskich partiach rośliny. Pomóżcie mi uratować te krzaczki bo zaraz rozlezie się to choróbsko na inne i będę miał totalną klęskę w pierwszym sezonie mojego ogrodnictwa
Pozdrawiam, Tomek.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
pouder
Nie da się tak w ciemno powiedzieć, czemu skręcają się liście. Może za dużo azotu,
tak reagują pomidory z małymi potrzebami nawozowymi.
radekt
Tu jest odpowiedź forumowicz odnośnie wapna
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p4631524
Nie da się tak w ciemno powiedzieć, czemu skręcają się liście. Może za dużo azotu,
tak reagują pomidory z małymi potrzebami nawozowymi.
radekt
Tu jest odpowiedź forumowicz odnośnie wapna
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p4631524
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Skręcają się tylko st. pierre, nie mogę znależć czegoś na temat ich potrzeb nawozowych,na razie nie nawożę, tylko czysta woda.
Dzięki za odpowiedż
Dzięki za odpowiedż
pozdrawiam Karina
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
spanishfly Wszystko może mieć związek z tym nadmiarem azotu. Przez co kwiaty się prawidłowo nie wykształcają. Pokaż stożek wzrostu i zdjęcie grona, z którego kwiat. Jeśli stożek się zwija to nadal ma nadmiar azotu.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 sie 2013, o 16:50
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 kwie 2014, o 14:54
@ BobejGS
Stożek się nadal zwija.
Grono na którym znalazłem oba zmarnowane pomidorki wygląda tak:
Na tym zdjęciu dobrze widać plamy na liściach:
A tu zasinienie na pomidorze, które wzbudziło moją obawę, że to już nie tylko nadmiar azotu:
Odmiana to Ananas noir.
Stożek się nadal zwija.
Grono na którym znalazłem oba zmarnowane pomidorki wygląda tak:
Na tym zdjęciu dobrze widać plamy na liściach:
A tu zasinienie na pomidorze, które wzbudziło moją obawę, że to już nie tylko nadmiar azotu:
Odmiana to Ananas noir.
Pozdrawiam, Tomek.
- BobejGS
- Kontakt:
pavelwhitecky Nie sypnąłeś im jakichś granulek pod nogi? Wyglądają jakby były zasolone. Ale może się mylę.
spanishfly Sam czubek stożka już nie wygląda źle. Więc powoli wychodzi z tego. Możliwe że ten pomidorek stał się niewinną ofiarą tego nadmiaru i dlatego gnije.
spanishfly Sam czubek stożka już nie wygląda źle. Więc powoli wychodzi z tego. Możliwe że ten pomidorek stał się niewinną ofiarą tego nadmiaru i dlatego gnije.
- BobejGS
- Kontakt:
Też kupiłem ten szajs Ale obecnie mam duży wór sypkiej kredy i jest ok