Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
Rozumiem, że skoro piszesz o niedoborze żelaza to zmiany dotyczą najmłodszych liści? Przyczyna może tkwić w zbyt wysokim pH podłoża. Chyba najprostszym i najtańszym sposobem będzie zastosowanie Mikrovit Żelazo. Gdyby zmiany dotyczyły starszych liści wtedy mielibyśmy do czynienia z niedoborem magnezu.
- Kurkadomowa
- 100p
- Od: 10 lip 2023, o 00:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wgl ktoś stosuje wybicie na młodych roślinach pręcika z miedzi w łodygę dział to czy nie ktoś w kościele moje mamie nagadał że od trzech lat tak robi i nie ma choroby..?
Bóg zapłać
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Miedziany pręcik metoda znana , nawet stosowałam .
Jak rośliny wyglądają po oprysku miedzianem ? Pojawiają się nowe zmiany ?

Jak rośliny wyglądają po oprysku miedzianem ? Pojawiają się nowe zmiany ?
- Kurkadomowa
- 100p
Dzień po oprysku zmiany zrobiły się jakby suche od wczoraj nie jestem na miejscu dziś wieczorem będę więc więcej się wypowiem.Ale co do tego pręciki jakieś pozytywne zalety jego były..?
Tutaj masz pręciki i efekty
Tutaj masz pręciki i efekty
Bóg zapłać
Hmm... właśnie, zauważyłem że na czubku malutkie młodziutkie listeczki są ciemno zielone. Natomiast dolne pietra na krzaku są żóltawe lub nawet żółte plus ciemno-zielone żyłki. Tekie na targu mi sie trafiły.przemek1136 pisze: ↑2 cze 2024, o 10:49 Rozumiem, że skoro piszesz o niedoborze żelaza to zmiany dotyczą najmłodszych liści? Przyczyna może tkwić w zbyt wysokim pH podłoża. Chyba najprostszym i najtańszym sposobem będzie zastosowanie Mikrovit Żelazo. Gdyby zmiany dotyczyły starszych liści wtedy mielibyśmy do czynienia z niedoborem magnezu.
W dołku umieściłem graść Polifoski plus jakiś obornik. Może zaczęły już ciagnąć nawóz ? Pytanie co zrobić z dolnymi piętrami dalej są tam jasno żółte liście +zielone żyłki.
Co do Mikrovitu da sie to rozrobić w 7L opryskiwaczu ?
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Skoro młode liście są ciemnozielone to nie jest to niedobór żelaza więc nie ma potrzeby zastosowania Mikrovitu Żelazo.
- Kurkadomowa
- 100p
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
To może działać ale ja namawiam, żeby nie ryzykować tak. Jeśli w sokach pomidora będą związki mogące wchłonąć miedź to z jednej strony o to chodzi ale z drugiej nie mamy kontroli na jej ilością, to jak rosyjska ruletka.Kurkadomowa pisze: ↑2 cze 2024, o 11:10 Wgl ktoś stosuje wybicie na młodych roślinach pręcika z miedzi w łodygę dział to czy nie ktoś w kościele moje mamie nagadał że od trzech lat tak robi i nie ma choroby..?
Ta miedź będzie się odkładać w owocach i w połączeniu z kwasami zawartymi w owocach tworzy łatwo przyswajalne przez organizm związki jak cytrynian miedzi. I naprawdę nie chcemy tego zażywać w niekontrolowanych ilościach bo to dawka czyni truciznę.
Po to używamy oprysków aby ilość danego środka kontrolować a roślina otrzymała właściwą ilość.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Kurkadomowa
- 100p
No dobrze mówisz nikt o tym nie wspomniał że będzie za duża dawka przyswajana dla roślin i później człowieka. Ale teraz pytanie ile miedzi potrzeba na 1 g oprysku chlorku miedzi w przeliczeniu na jeden mały prelęcik cały sezon a kilka oprysków może by równe
Bóg zapłać
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Czy będzie za duża tego nie wiem i nikt nie wie, będzie po prostu niewiadomo jaka.
Z tą miedzią o tej porze nie wiem czy to dobry pomysł, ani to nie jest najsilniejszy fungicyd ani też na rozwinięte kwiaty wskazany.
Pamiętaj, że taką nadmierną "troską" też można zaszkodzić a przykłady z forum pokazują, że to wcale nie takie trudne.
Z tą miedzią o tej porze nie wiem czy to dobry pomysł, ani to nie jest najsilniejszy fungicyd ani też na rozwinięte kwiaty wskazany.
Pamiętaj, że taką nadmierną "troską" też można zaszkodzić a przykłady z forum pokazują, że to wcale nie takie trudne.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Kurkadomowa
- 100p
Miedzian teraz mi uratował tunel .Co mogę jescze zastosować na bakteryjna cętkowatość pomidora..?
Bóg zapłać
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Dostałeś już wcześniej, wyczerpującą odpowiedź.
anulab pisze: ↑1 cze 2024, o 11:12 Według mnie to bakterioza dlatego radziłam oprysk wodą utlenioną , OW , ewentualnie
wyciągiem z grejfruta , beta-chikolem .
Z chemicznych Curzate Cu , ale chyba już nie jest dostępny .
Ja profilaktycznie pryskam Ion blue lub nawozem z jodem a przy wilgotnej pogodzie preparatami
bakteryjnymi .
Na bakteriozę można też pryskać preparatami z laminaryną .
Pozdrawiam, Jacek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 cze 2024, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Niedobór żelaza.
Najskuteczniejszy będzie oprysk, np. preparatem Help Plant Fe.
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
U mnie pogoda sprzyja dlatego dzisiaj robię oprysk mikrobiologiczny .