Nowy ogród Jacka 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010

Post »

Jacku mnie chodziło bardziej o zacienianie zimą. Ja kupiłam siatkę zacieniającą i jak tylko zaczynaja się mrozy rozkładam ją na kwaśnej rabacie
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Aniu, dziś katarzę na całego. Ale po południu zrobiło się ładnie więc nie odmówiłem sobie, by trochę popracować w ogrodzie. Po tych deszczach plagą stały się u mnie mchy. Mech w odpowiednim miejscu nawet ładnie wygląda ale na rabatach bylinowych jakoś mi nie pasuje :?

Iza, biały z niebieskim świetnie się łączy :!: Widziałem jak dobrze zestawiły się u mnie szkarłatka i przetacznik rozesłany. Ja niebieski zestawiłem z żółtym, bo lubię to połączenie.
Myślę, że w przyszłym roku dałoby się uszczknąć kawałek zawilca 'Wirlwind', gdybyś nie kupiła :)
Mówisz marcinki ode mnie? Pewnie chodzi Ci o aster krzaczasty i to może będzie odmiana 'Alice Haslam', którą mają w Dobrympolu. Może porównasz na targach z Twoimi :)

Gosiu ,o zacienianiu zimą nie słyszałem. To przed wysychaniem :?:

Kilka portretów chryzantem:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i rozchodniki - to ich czas ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku jaka piękna jesień u Ciebie ;:109
Pozdrawiam ;:196
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joluś, dziękuję ale to jeszcze nie jesień - późne lato ;:3 Chryzantemki kwitną od sierpnia :)
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Jacek super ten środkowy rozchodnik ;:63 jako tło pięknie by wyglądał z oranżową chryzantemą.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdjęcia super - choć ciut za duże ( strona się rozjeżdża) Chryzantemki rewelacja. U mnie na razie tylko ta letnie różowa kwitnie i biała od Ciebie. Połączenie żółtego z niebieskim ( symbol znanego radia :wink: ) już miałam na działce po moim poprzedniku. Lubię to połączenie, ale chciałam ożywić mój kawałek ziemi i chyba zaczyna się robić chaos.
Z góry dziękuję za białego zawilca! Wyobraź sobie, że prawie ich nie było na targach. O ciekawych odmianach nawet nie było co marzyć. Byłam zdziwiona, bo w poprzednich latach królowały na jesiennej edycji. Wystawców też było mniej niż zwykle. Z pustymi rękoma jednak nie wróciłam :tan
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Cześć Jacku :D
Pięknie obfociłeś jesienne klejnoty ;:63
Szybko zakwitły chryzantemki, moje jeszcze bez pączków nawet.
Cudny najciemniejszy rozchodnik. ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Jacku może to jeszcze nie jesień ale chryzantemy i rozchodniki właśnie z jesienią mi się kojażą :?
A swoją drogą są piękne :uszy Moje chryzantemy kwitną bardzo póżno,w bezmrożne zimy jeszcze w grudniu ładnie kwitły(opóżnione kwitnienie to zasługa wielokrotnego uszczykiwania) ;:108
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

witaj Jacku :D przyszłam do Ciebie podziwiać późne lato w ogrodzie :D śliczne zdjęcia chryzantem i rozchodników ( nie widziałam jeszcze takiej ładnej odmiany czerwonej może będzie w Skierniewicach ;:224 ) Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Witaj Jacku :wit bardzo spodobała mi się ta pomarańczowa chryzantema...jak wysoka rośnie>
a rozchodniki cudne...kiedyś ich nie lubiłam,a teraz widzę ,że to błąd ;:224
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Witaj Jacku, czy u Ciebie rozchodniki o czerwonych liściach też wolniej się rozrastają w porównaniu i innymi odmianami? U nas posadzone w tym samym czasie odmiany o liściach zielonych stworzyły piękne kępy, a te czerwone mają po dwa, trzy badylki.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateusz, dzięki :) Nie próbowałem jeszcze takiego zestawienia :)

Iza, zobaczę u Ciebie, jakie nowinki przywiozłaś (z pustymi rękami to chyba niemożliwe, żeby wrócić :;230 ). To mało się w tym roku postarali na targach. Zobaczę, jak będzie za tydzień w Skierniewicach (targi i zjazd forumowy :heja )
Nawet nie wiem, o jakim radiu mówisz ale mi połączenie niebieski-żółty kojarzy się ze Szwecją i oczywiście Ikeą.

Agnieszko, to normalny czas kwitnienia tych chryzantem :) Dziękuję za miłe słowa ;:196

Grażynko- Fragola, to dlatego chryzantemy kojarzą Ci się z jesienią, bo masz późne odmiany. No i oczywiście nieodłączny symbol święta 1XI. A przecież niektóre kwitną już w lipcu :!: Choć te późne bardzo lubię, bo wtedy już prawie nic nie kwitnie.

Isiudziękuję :) Bordowa odmiana rozchodnika ładna jest, choć rośnie wolno. U Ciebie królują róże, których u mnie brak więc musi być inne kwiecie o tej porze :D

Grażynarosa, rozchodniki ozdobne są przez okrągły rok, więc warto ich trochę posadzić :)
Pomarańczowe chryzantemy nie są wysokie, ok.40cm. Kwiatki drobne ale jest ich bardzo dużo.

Witaj Ewo :!: Sedum 'Atropurpureum' wywodzi się zapewne od gatunku telephium i stąd tak wolny wzrost. Chyba warto posadzić kilka obok siebie, by stworzyć w miarę wyraźną plamę :)
Przypomniałaś mi o pięknej odmianie 'Frosty Morn', bo właśnie u Ciebie podziwiałem pięknie wybarwione kwiatki. Ciekawe, czy mój w końcu będzie taki, jak powinien, bo do tej pory, był szary :?
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Ja mam akurat z rozchodników o czerwonych liściach Sedum Purple Emperor i Strawberry and Cream, a Frosty Morn też za szybko się nie rozrasta, ale i tak szybciej niż te czerwone.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, może przynajmniej mają większe liście niż 'Atropurpureum' :?: Zaraz zajrzę do Ciebie i chętnie popatrzę na odmiany, których nie mam :)
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

JacekP pisze:Obrazek
Mam identyczną chryzantemkę :wink: Pięknie zimuje :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”