Nowy ogród Jacka 2010
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010
Jacku mnie chodziło bardziej o zacienianie zimą. Ja kupiłam siatkę zacieniającą i jak tylko zaczynaja się mrozy rozkładam ją na kwaśnej rabacie
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Aniu, dziś katarzę na całego. Ale po południu zrobiło się ładnie więc nie odmówiłem sobie, by trochę popracować w ogrodzie. Po tych deszczach plagą stały się u mnie mchy. Mech w odpowiednim miejscu nawet ładnie wygląda ale na rabatach bylinowych jakoś mi nie pasuje
Iza, biały z niebieskim świetnie się łączy
Widziałem jak dobrze zestawiły się u mnie szkarłatka i przetacznik rozesłany. Ja niebieski zestawiłem z żółtym, bo lubię to połączenie.
Myślę, że w przyszłym roku dałoby się uszczknąć kawałek zawilca 'Wirlwind', gdybyś nie kupiła
Mówisz marcinki ode mnie? Pewnie chodzi Ci o aster krzaczasty i to może będzie odmiana 'Alice Haslam', którą mają w Dobrympolu. Może porównasz na targach z Twoimi
Gosiu ,o zacienianiu zimą nie słyszałem. To przed wysychaniem
Kilka portretów chryzantem:

i rozchodniki - to ich czas

Iza, biały z niebieskim świetnie się łączy

Myślę, że w przyszłym roku dałoby się uszczknąć kawałek zawilca 'Wirlwind', gdybyś nie kupiła

Mówisz marcinki ode mnie? Pewnie chodzi Ci o aster krzaczasty i to może będzie odmiana 'Alice Haslam', którą mają w Dobrympolu. Może porównasz na targach z Twoimi

Gosiu ,o zacienianiu zimą nie słyszałem. To przed wysychaniem

Kilka portretów chryzantem:

i rozchodniki - to ich czas

- jollla500
- Od: 26 cze 2008, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku jaka piękna jesień u Ciebie
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- JacekP
Joluś, dziękuję ale to jeszcze nie jesień - późne lato
Chryzantemki kwitną od sierpnia 

- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
Jacek super ten środkowy rozchodnik
jako tło pięknie by wyglądał z oranżową chryzantemą.

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zdjęcia super - choć ciut za duże ( strona się rozjeżdża) Chryzantemki rewelacja. U mnie na razie tylko ta letnie różowa kwitnie i biała od Ciebie. Połączenie żółtego z niebieskim ( symbol znanego radia
) już miałam na działce po moim poprzedniku. Lubię to połączenie, ale chciałam ożywić mój kawałek ziemi i chyba zaczyna się robić chaos.
Z góry dziękuję za białego zawilca! Wyobraź sobie, że prawie ich nie było na targach. O ciekawych odmianach nawet nie było co marzyć. Byłam zdziwiona, bo w poprzednich latach królowały na jesiennej edycji. Wystawców też było mniej niż zwykle. Z pustymi rękoma jednak nie wróciłam

Z góry dziękuję za białego zawilca! Wyobraź sobie, że prawie ich nie było na targach. O ciekawych odmianach nawet nie było co marzyć. Byłam zdziwiona, bo w poprzednich latach królowały na jesiennej edycji. Wystawców też było mniej niż zwykle. Z pustymi rękoma jednak nie wróciłam

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Cześć Jacku
Pięknie obfociłeś jesienne klejnoty
Szybko zakwitły chryzantemki, moje jeszcze bez pączków nawet.
Cudny najciemniejszy rozchodnik.

Pięknie obfociłeś jesienne klejnoty

Szybko zakwitły chryzantemki, moje jeszcze bez pączków nawet.
Cudny najciemniejszy rozchodnik.

- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Jacku może to jeszcze nie jesień ale chryzantemy i rozchodniki właśnie z jesienią mi się kojażą
A swoją drogą są piękne
Moje chryzantemy kwitną bardzo póżno,w bezmrożne zimy jeszcze w grudniu ładnie kwitły(opóżnione kwitnienie to zasługa wielokrotnego uszczykiwania) 

A swoją drogą są piękne

- Isia
- Od: 27 maja 2007, o 17:55
witaj Jacku
przyszłam do Ciebie podziwiać późne lato w ogrodzie
śliczne zdjęcia chryzantem i rozchodników ( nie widziałam jeszcze takiej ładnej odmiany czerwonej może będzie w Skierniewicach
) Pozdrawiam serdecznie 

- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Witaj Jacku
bardzo spodobała mi się ta pomarańczowa chryzantema...jak wysoka rośnie>
a rozchodniki cudne...kiedyś ich nie lubiłam,a teraz widzę ,że to błąd

a rozchodniki cudne...kiedyś ich nie lubiłam,a teraz widzę ,że to błąd

- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Kontakt:
Witaj Jacku, czy u Ciebie rozchodniki o czerwonych liściach też wolniej się rozrastają w porównaniu i innymi odmianami? U nas posadzone w tym samym czasie odmiany o liściach zielonych stworzyły piękne kępy, a te czerwone mają po dwa, trzy badylki.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- JacekP
Mateusz, dzięki
Nie próbowałem jeszcze takiego zestawienia
Iza, zobaczę u Ciebie, jakie nowinki przywiozłaś (z pustymi rękami to chyba niemożliwe, żeby wrócić
). To mało się w tym roku postarali na targach. Zobaczę, jak będzie za tydzień w Skierniewicach (targi i zjazd forumowy
)
Nawet nie wiem, o jakim radiu mówisz ale mi połączenie niebieski-żółty kojarzy się ze Szwecją i oczywiście Ikeą.
Agnieszko, to normalny czas kwitnienia tych chryzantem
Dziękuję za miłe słowa
Grażynko- Fragola, to dlatego chryzantemy kojarzą Ci się z jesienią, bo masz późne odmiany. No i oczywiście nieodłączny symbol święta 1XI. A przecież niektóre kwitną już w lipcu
Choć te późne bardzo lubię, bo wtedy już prawie nic nie kwitnie.
Isiudziękuję
Bordowa odmiana rozchodnika ładna jest, choć rośnie wolno. U Ciebie królują róże, których u mnie brak więc musi być inne kwiecie o tej porze
Grażynarosa, rozchodniki ozdobne są przez okrągły rok, więc warto ich trochę posadzić
Pomarańczowe chryzantemy nie są wysokie, ok.40cm. Kwiatki drobne ale jest ich bardzo dużo.
Witaj Ewo
Sedum 'Atropurpureum' wywodzi się zapewne od gatunku telephium i stąd tak wolny wzrost. Chyba warto posadzić kilka obok siebie, by stworzyć w miarę wyraźną plamę
Przypomniałaś mi o pięknej odmianie 'Frosty Morn', bo właśnie u Ciebie podziwiałem pięknie wybarwione kwiatki. Ciekawe, czy mój w końcu będzie taki, jak powinien, bo do tej pory, był szary

Iza, zobaczę u Ciebie, jakie nowinki przywiozłaś (z pustymi rękami to chyba niemożliwe, żeby wrócić

Nawet nie wiem, o jakim radiu mówisz ale mi połączenie niebieski-żółty kojarzy się ze Szwecją i oczywiście Ikeą.
Agnieszko, to normalny czas kwitnienia tych chryzantem

Grażynko- Fragola, to dlatego chryzantemy kojarzą Ci się z jesienią, bo masz późne odmiany. No i oczywiście nieodłączny symbol święta 1XI. A przecież niektóre kwitną już w lipcu

Isiudziękuję

Grażynarosa, rozchodniki ozdobne są przez okrągły rok, więc warto ich trochę posadzić

Pomarańczowe chryzantemy nie są wysokie, ok.40cm. Kwiatki drobne ale jest ich bardzo dużo.
Witaj Ewo

Przypomniałaś mi o pięknej odmianie 'Frosty Morn', bo właśnie u Ciebie podziwiałem pięknie wybarwione kwiatki. Ciekawe, czy mój w końcu będzie taki, jak powinien, bo do tej pory, był szary

- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Kontakt:
Ja mam akurat z rozchodników o czerwonych liściach Sedum Purple Emperor i Strawberry and Cream, a Frosty Morn też za szybko się nie rozrasta, ale i tak szybciej niż te czerwone.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- JacekP
Ewo, może przynajmniej mają większe liście niż 'Atropurpureum'
Zaraz zajrzę do Ciebie i chętnie popatrzę na odmiany, których nie mam 

-
- ---