Ogródek AGNESS cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS cz. 10

Post »

U mnie nie było dziś w nocy mrozu , w dzień ok.+4 i zero wiatru.
Byłam za ciepło ubrana do prac ogródkowych i się spociłam.
Teraz chrząkam .....ale na weekend nie chciałabym się rozłożyć.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A ja wam zafunduję wiosenne co nieco od naszej Anitki. ;:224
http://www.anity-ogrod.pl/
Grażyna.
kogro-linki
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko, zachwycony Twoim ogrodem i roslinnością w nim jeszcze zamowiłem trochę sadzonek i dzisiaj otrzymałem wielką pakę z berberyskami, azaliami wielkokwiatowymi i azaliami japońskimi. Wszystkie rośliny są w doniczkach i wszystkie są bardzo ładnie rozwinięte. Ale nie będę już je sadził tylko postanowiłem zadołować wraz z doniczkami. Cieszę się, że piszesz w sprawie okrywania azalii japońskich bo właśnie nie za bardzo wiedziałem jak je na zimę zabezpieczyć. Teraz te rosnące już w gruncie, a posadzone we wrześniu okryłem gałązkami świerkowymi, natomiast te które dzisiaj przyszły poukładam w przygotowanym dołku / miejsce zaciszne, osłonięte, przy kompoście / obsypię ziemią i może z góry też powinienem przykryć gałązkami świerkowymi?
W każdym razie czekam na wiosnę żeby wszystko mogło pójśc na miejsce stałe, mam tylko nadzieję, że dobrze rosliny tak zadołowane przezimują.
Rysiek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aguś,dobrze wyczytałam,że hortensje ogrodowe okrywasz agrowłoknoną?Nie wiem co mam zrobić ze swoimi,bo ja nie okrywam i nie kwitna mi.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ja okrywam gałązkami + agro tylko hortensje ogrodowe i dębolistne - ale nie zakrywam ich od góry, żeby miały wentylację i sie nie zaparzały.
Małgosiu - moje ogrodówki tez nie kwitną (zarazy jedne), albo miały po1 kwiatku - z tego pąka co był przysypany kopczykiem przez zimę - bo ogrodowym najbardziej szkodzą majowe przymrozki, dlatego ja zdejmę ochronę z h. ogrodowych dopiero po zimnej Zośce.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Olu u mnie już wczoraj późnym wieczorem był spory mrozik, w dzień jakoś szybciutko znikł. Ale jest tak szaro i nieprzyjemnie....nie pada, ale jest taka wilgoć w powietrzu.....
Mam nadzieję, ze jednak przeziębienie Cię ominęło ;:196

Grażynko wielkie dzięki za linka......pooglądam bardzo chętnie....ale zeszyt z chciejstwami głęboko schowany 8-) :lol:

Ryśku gratuluję zakupów :D I aż zazdroszczę 8-) :lol: bo kupiłeś rośliny które uwielbiam, azalie i rh dosłownie kocham, szczególnie wielkokwiatowe. Marzy mi się posadzić ich więcej, ale niestety miejsce skutecznie ogranicza.....
Jestem pewna, że będziesz bardzo zadowolony :D
Roślinki na pewno wspaniale ci przezimują, uważam dokładne otulenie iglastymi gałązkami za wystarczające.....Najgorsze nie są mrozy, a te niesamowite wahania temperatur, kiedy to zimą robi się bardzo ciepło, temperatury powyżej 0 , roślinki zaczynają wegetację, soki krążą w łodygach, a później przychodzi duży mróz.....i kompletna masakra, czy okryte, czy nie, bardzo cierpią.....oby w tym roku nie było takiej sytuacji :roll:

Małgosiu ja swoim hortensjom robię jak najwyższe kopczyki, otulam gałązkami iglaków,a na to agrowłóknina. Otulin długo nie zdejmuję, a jeśli wiosną jest bardzo ciepło, to zdejmuję, ale obserwuję prognozy i jak zapowiadają przymrozki to na noc ponownie otulam agrowłókniną......i każdego rok kwitną pięknie :D Jeśli zdarzy mi się jakiejś nie okryć, to absolutnie nie ma szans na kwitnienie.

Ewuniu ja swoje hortensje dokładnie otulam , całe. U mnie na wschodzie naprawdę ostre zimy, duże wahania temperatur i jak nie są owinięte bardzo dokładnie to niestety nie kwitną....
Ja też późno ściągam okrycia, w tym roku była masakra, taki gorący maj i takie duże nocne przymrozki przed ogrodnikami.....wiele roślinek uszkodziły :roll:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Aga mam azalie japonską nad jeziorkiem, a jak wiesz od wody jest tam zapewne zimniej ;:108
Nigdy nie okrywam, bo już tak późno tam nie jeżdżę :| Wiosną kwitnie co roku od trzech lat :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joluś ja swoje azalie japońskie zawsze mocno okrywałam agrowłókniną i nigdy nie byłam zadowolona z ich kwitnienia, było takie sobie.... W zeszłym roku zbuntowałam sie i nie okryłam wcale, liście całkowicie przemarzły, wiosną straszyły brązowe ususzone badylki, już miałam je całkowicie wywalić, kiedy zobaczyłam że są całe obsypane pąkami, kwitły tak jak nigdy dotąd :roll: Były przepiękne, ale liście odbudowywały sie bardzo długo. Wydaje mi sie że najlepszą opcją są dla nich gałązki iglaczków....nie zaparzą krzewów, a mam nadzieję ochronią listki przed wysuszającymi wiatrami i ostrym zimowym słońcem :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Agnieszko kolorowe listki i zasuszone kwiatostany hortensji nadal pięknie zdobią :!:
Też muszę się motywować, by coś jeszcze porobić na zewnątrz ale liści do grabienia mnóstwo więc trochę pomacham grabiami i już nie jest zimno :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku co racja to racja.....jak się pomacha grabiami to od razu cieplej 8-) :lol:
Kolorowych liści już z dnia na dzień mniej, na szczęście azalie japońskie i wielkokwiatowe cudnie się przebarwiły i wciąż trwają :D ....no a ususzone kwiatostany hortensji naprawdę świetnie wyglądają :D Strasznie mnie cieszę chryzantemy, wciąż kolorowe i piękne , jakby mrozów nie czuły :D
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Ja tez dzisiaj pomachałam , ale szpadlem :lol:
Dostałam trochę g......enka kurzego i przekopałam na rabatkach .
Od razu cieplej :uszy
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

witaj Aga, ciągle pamiętam twojego Chopina, powiedz mi jeszcze raz jak przygotowałaś dla niego ziemię.Moje azalie nie są okrywane i ładnie kwitną, tylko w tym roku zmarzły pączki w maju :roll:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś ja niestety dziś w ogródku nie podziałałam, miałam sporo sortowania i układania w domu....na szczęście już po remoncie :roll: :lol:
Roślinki twoje będą szczęśliwe za takie papu i pięknie się odwdzięczą wspaniałym kwitnieniem :D

Witaj Ulu :wit
Ja sadząc różyczki kopię spory dół, na dno wrzucam obornik, a na niego mieszankę kompostu i kupionej ziemi uniwersalnej , z przewagą kompostu .
W tym roku gorący maj połączony z silnymi nocnymi przymrozkami załatwił wiele pąków, mam nadzieję, że w przyszłym roku taka sytuacja nie powtórzy się ....
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

U mnie hortensje ogrodowe mimo okrycia przemarzają i nie kwitną...W tym roku je zakopczykowałam okryłam igliwiem,suchymi badylkami bylin i agro...jak nie zakwitną to dostaną eksmisję ;:224
A azalię japońską mam tylko jedną...za radą Elsi dobrze ją podlałam i obsypałam suchymi trotami(to już taki mój pomysł) ciekawe jak przezimuje :?
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko myślę, że po takim otuleniu hortensje na pewno zakwitną :D
Ja chyba jutro pójdę podlewać ogród, bo zimą naprawdę będzie masakra....deszczu jak nie było tak nie ma :roll:
Moje rośliny jeszcze nie okrywane, może w przyszłym tygodniu sie tym zajmę....miałam dziś robić kopczyki, ale i miałam sporo pracy w domu a i temperatura wciąż wysoka, tak, że jeszcze czekam :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”