Siew, rosada,pikowanie cz.1
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.
forumowicz a nie mogę kupić innej ziemi do siewu i pikowania? Zobaczę czy mają odkwaszony torf.
Skąd to zasolenie? Podlewałam tylko odstaną wodą.
Ziemia do d... czy to gdzieś ja błąd popełniłam?
Ps.: czy te nowo posiane nasionka tez mogę do tego torfu włożyć?
Skąd to zasolenie? Podlewałam tylko odstaną wodą.
Ziemia do d... czy to gdzieś ja błąd popełniłam?
Ps.: czy te nowo posiane nasionka tez mogę do tego torfu włożyć?
Kupując czysty odkwaszony torf wysoki sama będziesz sobie regulować nawożenie. Kupisz inną ziemie i nie masz żadnej pewności, że znów nie kupisz badziewia.
Na tym zdjeciu widać doskonale na przeschniętej powierzchni białe wykwity soli
![Obrazek](https://lh4.googleusercontent.com/-8P6XTpno0Pw/T22X_ca1CDI/AAAAAAAAAG0/BN5lyEdtt4U/s640/P1120678.JPG)
Ja Ci poradziłem a Ty zrobisz jak zechcesz.
Pozdrawiam
Na tym zdjeciu widać doskonale na przeschniętej powierzchni białe wykwity soli
Na pewno nie z wody do podlewania. Producentowi sypnęło się za dużo jakiegoś nawozu przy mieszaniu ziemi.Skąd to zasolenie? Podlewałam tylko odstaną wodą.
Ja Ci poradziłem a Ty zrobisz jak zechcesz.
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
forumowicz - czy mogłys spojrzec na zdjecia mojej pokręconej malinowej zebry (zdjecie na poprzedniej stronie) i poinformowac mnie co sknociłam /jaka jest przyczyna podwiniętych liści?
Ja, będąc na Twoim miejscu, nie przejmował bym się za nadto tą rozsadą. Trzeba poczekać i obserwować co się będzie działo dalej. Na tym etapie nie ma zbytniego zagrożenia nawet gdyby był to wirus, ponieważ raczej nie dotyka się roślin .
Powodzenia
Powodzenia
Jakie to szczęście , że w moim pobliskim sklepie ogrodniczym jest zawsze podłoże z Pasłęka ...
Używam go do wszystkiego - siania, pikowania , przesadzania i do kwiatów domowych oraz balkonowych ..
nigdy się na niej nie zawiodłem .... Kiedyś użyłem (jak jeszcze nie wiedziałem o Pasłęku )ziemi do kwiatów
i to samo stało się z pomidorami jak u Anna29 , czym prędzej przesadzałem do ziemi z Pasłęka poleconej
wtedy przez sprzedawcę ... pomidory odżyły w szybkim tempie... Od tej pory nie kupuję żadnej innej .
U mnie worek tej ziemi 80l kosztuje 15 zł ... tego roku rozpocząłem już drugi worek do roślin .
Używam go do wszystkiego - siania, pikowania , przesadzania i do kwiatów domowych oraz balkonowych ..
nigdy się na niej nie zawiodłem .... Kiedyś użyłem (jak jeszcze nie wiedziałem o Pasłęku )ziemi do kwiatów
i to samo stało się z pomidorami jak u Anna29 , czym prędzej przesadzałem do ziemi z Pasłęka poleconej
wtedy przez sprzedawcę ... pomidory odżyły w szybkim tempie... Od tej pory nie kupuję żadnej innej .
U mnie worek tej ziemi 80l kosztuje 15 zł ... tego roku rozpocząłem już drugi worek do roślin .
Jak najbardziej. Po wzejściu siewek zasilisz je delikatnie nawozem płynnym.Anna29 pisze:czy te nowo posiane nasionka też mogę do tego torfu włożyć?
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
-
- 100p
Dzięki forumowicz, będę go w takim razie bacznie obserwować.
Staraj się nie dotykać roślin, ani tych skręconych ani nieskręconych. Nie dotykać mam na myśli nie tylko palce ale i jakiekolwiek narzędzia . A te skręcone najlepiej odizolować.
-
- 100p
Dostały eksmisję. Za karę będą stały na mniej słonecznym parapecie, bo to jedyny wolny parapet w tej chwili ;-) Mam 2 sadzonki malinowej zebry i problem tylko ich dotyczy.
Aniu - Zostało mi trochę nasion pomidorków koktajlowych, gdybyś chciała? Nie wiem czy to nie będzie już za późno?
Przesyłka od mnie idzie jakieś 7-10 dni.
Aniu - Zostało mi trochę nasion pomidorków koktajlowych, gdybyś chciała? Nie wiem czy to nie będzie już za późno?
Przesyłka od mnie idzie jakieś 7-10 dni.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co prawda Nitka już Ci odpowiedziała ale ja ostatnio dokupiłam tych etykietek w Leroy M mają tę zaletę , że są sztywne i nie gniją .Na etykiecie piszę tylko numer -ołówkiem by w razie potrzeby można było zmyć- a w zeszycie robię sobie adnotację co to za odmiana .aguskac pisze: Z czego zrobiłaś te piękne etykietki?
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
Witam, czy zostały komuś może nasionka odmian Marmande i Pokusa? Okazało się, ze będę miał więcej miejsca w tunelu i chętnie spróbowałbym po kilka krzaków tych odmian
Kontynuacja w części 2
Comcia
Kontynuacja w części 2
Comcia
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami