Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory

Post »

forumowicz pisze:Sądząc po ciężarze objętościowym to jest gleba organiczna. Najprawdopodobniej torf niski. Ale mniejsza z tym .

Na początku kwietnia , na te swoje 25 m2,
25 m2 to tylko kawałek ziemi . Poletko ma 2180 m2 - domek. Te 25 odczułem jak drwina :D
Dział typowo warzywny mam po drugiej stronie ... Stąd było mi potrzebne badanie "Dark Side of the Moon ;) "
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Kropek pisze:Te 25 odczułem jak drwina
Źle to odczytałeś. Sens tego jest taki, że moje zalecenie tyczyło tylko tego poletka 25- metrowego. Drwina to ostatnia rzecz jaka by mi przyświecała w tej dyskusji. Na przyszłość, mając na uwadze Twoją wrażliwość, nie będę się wypowiadał co do Twoich problemów.

Ciekawe jak ja mam odebrać fakt, że o najistotniejszych rzeczach dotyczących Twojej gleby dowiaduje się na końcu. Dowiaduje się , że jest to gleba antropogeniczna tj stworzona niejako sztucznie przez Ciebie. Wrzucenie wiec tu analizy bez tych istotnych informacji ja traktuje jako podpuchę.
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

Witam wszystkich. Odebrałem wyniki badań gleby, i szczerze mówiąc liczę na waszą pomoc w określeniu jak dalej postępować by pięknie wszystko rosło.
Obrazek

Dodam, że na dniach przyjedzie obornik koński. Mogę też kupić kurzeńca, ponoć "dobrze przerobiony". A tak na marginesie jakie są ceny za kg czy worek tego nawozu?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Aby uniknąć nieporozumień jak z poprzednim kolegą proszę coś informacji o tej glebie. Czym i kiedy była ostatnio nawożona?.
podjadek
200p
200p

Post »

Tak myślałem :) Już odpowiadam.
Gleba jest bardzo przepuszczalna, pół godziny po ulewie żadnych zastoin, kałuż nie zobaczysz.
Jest to kawałek ziemi 2 ary wytyczony z pola.
Z pięć lat temu było dane duuużo dolomitu na całej powierzchni.
Obornik bydlęcy był tylko pod ogórki (rzędowo) i to trzy lata temu.
Co tyczy zeszłego roku to na wiosnę przed przekopaniem był dany nawóz Mila coplex na całości i nic poza tym.
Żadnych poplonów ani kompostu nic. Od tego roku ma się to zmienić.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Sądząc po analizie aż taka przepuszczalna ta gleba nie jest skoro ma tak wysoki poziom potasu i magnezu. Proponuję nie dawać obornika ponieważ jest bardzo wysoka zawartość fosforu. To jest w przeliczeniu na P2O5 aż 274 mg/l. Uzupełnić tylko potas dając 0,13 kg siarczanu potasu na 10 m2 i azot w dwóch rzutach. Część jako siarczan amonu dany razem z siarczanem potasu w ilości 0,5 kg/10m2 reszta przedsiewnie jako saletra amonowa w ilości 0,3 kg / 10m2. Siarczan potasu z siarczanem amonu przekopać na pół szpadla.
podjadek
200p
200p

Post »

Jesienią gleba nie była przekopana.
Czy przekopać ją teraz, a następnie wymieszać ziemię z siarczanem potasu i siarczanem amonu na te 15-20 cm?
Przedsiewnie saletra amonowa po wierzchu i pograbić?
I niczym nie zaprawiać dołków pod pomidory?
A obornik na pryzmę?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

podjadek pisze:Czy przekopać ją teraz, a następnie wymieszać ziemię z siarczanem potasu i siarczanem amonu na te 15-20 cm?
Nie " a następnie" lecz rozsiać nawozy i dopiero przekopać, by je wymieszać z glebą. Dołków nie zaprawiać natomiast zasilić pomidory dwukrotnie saletrą potasową w trakcie sezonu dając ją między rzędy.

Jesienią powtórz analizę by widzieć co się zmieniło po uprawach. Jeśli zawartość fosforu i potasu spadnie wtedy dasz obornik.
podjadek
200p
200p

Post »

forumowicz Dziękuję bardzo.
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15

Post »

forumowicz pisze:
Kropek pisze:Te 25 odczułem jak drwina
Źle to odczytałeś. Sens tego jest taki, że moje zalecenie tyczyło tylko tego poletka 25- metrowego. Drwina to ostatnia rzecz jaka by mi przyświecała w tej dyskusji. Na przyszłość, mając na uwadze Twoją wrażliwość, nie będę się wypowiadał co do Twoich problemów.
Nie denerwuj się , przecież żartowałem :)
To nie była żadna podpucha, tylko zapomniałem wcześniej dodać info o tej słomie i popiele (którego zresztą nie było dużo, bo jakieś 3 patelnie z pod paleniska)
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz a co myślisz o moich nawozach z 2stron wcześniej? - da się je jakoś przystosować dla pomidorów uprawianych w donicach?
Jak pisałem stosowałem przy uprawie domowej chilli ale raczej zgodnie z instrukcją, bez szukania jakichkolwiek informacji czy Ok.
Efekty były, wydaje się nawet, że dobre (chociaż do końca nie wiem czy to zasługa nawozu czy asahi (po tym drugim ruszyły na pewno, efekt widoczny już po kilku dniach)) ale pewnie dałoby się lepiej.
Stosowałem średnio 1.5g/l, młode roślinki 0.5g/l
Kilka roślin z każdym podlaniem dostawało tą najmniejszą dawkę /0.5g/ - wydaje się, że różnic wielkich nie było.
podjadek
200p
200p

Post »

forumowicz pisze:Sądząc po analizie aż taka przepuszczalna ta gleba nie jest skoro ma tak wysoki poziom potasu i magnezu. Proponuję nie dawać obornika ponieważ jest bardzo wysoka zawartość fosforu. To jest w przeliczeniu na P2O5 aż 274 mg/l. Uzupełnić tylko potas dając 0,13 kg siarczanu potasu na 10 m2 i azot w dwóch rzutach. Część jako siarczan amonu dany razem z siarczanem potasu w ilości 0,5 kg/10m2 reszta przedsiewnie jako saletra amonowa w ilości 0,3 kg / 10m2. Siarczan potasu z siarczanem amonu przekopać na pół szpadla.
Zapytam jeszcze tutaj w związku z tym co zaproponowałeś . Pisałeś o podlewaniu saletrzakiem młodych roślin bobu. Czy w takim razie przed sadzeniem/siewem zastosować saletrę amonową czy nie zaszkodzi podlać saletrzakiem (przy okazji jak przygotować taki roztwór)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeśli nie masz rozeznania, które z posiadanych pomidorów są generatywne lepiej nie podlewaj .
badusia
100p
100p
Od: 16 lip 2013, o 23:56

Post »

Witam serdecznie.
Będę wysiewać pomidory do podłoża Sterlux. Po przepikowaniu-też w to samo podłoże- rozsadę chcę zasilać nawozem o składzie NPK 6-3-10(azot N-NH4 w formie amonowej-1%, azot N-NH2 w formie amidowej-5%,pięciotlenek fosforu P2O5- 3% i tlenek potasu K2O- 10% rozpuszczalne w wodzie).
Panie forumowicz, czy dobrze będzie, gdy będę podlewała roztworem 2,5-3 ml nawozu na litr wody?
Oczywiście tylko do momentu wysadzenia na miejsce stałe.
Pozdrawiam, Mila.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

2 ml/litr.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”