Witam miłych gości w moim ogrodzie
Beato, chociaż wilgotno, to jest ciepło - wczoraj było 15* a przedwczoraj 13* - dzisiaj pewnie też podobnie, bo w nocy było 10*
Dalie nadal siedzą w gruncie, a datura na działce.
Doroto - kolorki jesienne są piękne, no i do domu też wczoraj żona trochę zaniosła
O tak
Marysiu - uwielbiam zbierać grzyby i właśnie dzisiaj miałem wybrać się do lasu, ale ... pomyślałem, że dawno mnie nie było na FO i jedną przyjemność zamieniłem na drugą - jestem z Wami. Jutro wybiorę się do lasu.
Uwielbiam sam chodzić po lesie - wówczas jestem tylko ja, las i grzyby. Słucham przyrody, czasem spotkam się z jakimś zwierzem - niedawno mało nie podeptałem wielkiego dzika - nie wiem kto się bardziej przestraszył, ale chyba on, bo bardzo nastroszył sierść na grzbiecie, a ja ... mimo serca na ramieniu, łapałem za telefon by zrobić zdjęcie, niestety dzik był szybszy
Żona też często zabiera się ze mną, choćby pochodzić, nawet gdy grzybów nie ma, a jak rosną w dużych ilościach to nawet sąsiadów zabieram.
Mariusz - teraz by znaleźć trochę więcej grzybów trzeba pochodzić ok 4 godz i to raczej w miejscach trudno dostępnych.
Takie jesienne kwiaty dostał różanecznik
Basiu, JP II u nas tez kiepsko rósł - z roku, na rok coraz gorzej i powędrował w inne miejsce, latem jako tako sobie radził, a teraz na jesień rozkwitł, że aż się zdziwiliśmy.
Jak tylko słońce wyjrzało to zaczął się ruch nie tylko na działkach, ale i w kwiatach
Dziękuję
Bogusiu i
Teresko za pozdrowienia. Przymrozków w najbliższym czasie nie będzie, więc i kolorowo będzie dłużej i choć kwiatów coraz mniej, to liście nadrabiają swoimi barwami.
Zimowity kładą się już spać.
Nieprawdą jest
Jadziu, twe stwierdzenie. Właśnie z odpowiednimi się zakolegowałem i teraz wiem, że ogród jest nie tylko dla korzyści, ale dla ozdoby i przyjemności
Jak pamiętacie, wiosną zrobiłem zadaszenie tarasu i w sobotę żonka ma mówi - teraz jak jest dach, to może zrobisz WIOSNĄ na stałe ławy, by nie trzeba było rozstawiać krzeseł.
Dwa dni minęły i ... ławki już stoją
Dlatego robię więcej miejsc do siedzenia, bo powiem (w tajemnicy

) ... te niby "nieodpowiednie znajome", oraz inni kibicujący mi w ogrodowych pracach POWINNI w czasie kwitnienia róż zawitać na hacjendę
Zimowity usypiają, ale krokusy zimowe są najbardziej widoczne teraz w ogrodzie.