Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Rabata z trawami bez przerwy mnie powala na kolana ;:180 .piękne. Ja kupowalam na wiosnę chyba turzyca oszimska i wcale nie widzę żeby rosła.dalam ją pomiędzy żurawki, te bardzo się rozrosły i może ją zagłuszają. Może je przesądzić? Tylko teraz czy czekać na jesień? Co myślisz?
Marzy mi się taka rabata trawiasta a za bardzo miejsca nie mam.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja dziś piekłam ciasto z morelami. :D . Soniu czy perowskia jest łatwa w obsłudze ? :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu dzięki, ;:196 najwięcej mam zwykłych jeżówek, one są niezawodne. ;:215 Odmianowe rosną dopiero od tego roku, mają po kilka kwiatów. Hortensje już spore, dobrze znoszą upały. Ciasto od prawej z wiśniami, dalej borówki z lasu i trzecia część amerykańskie z własnego ogródka. Jakbym miała trzy ciasta. :;230 Spokojnego odpoczywania.

Olu dzięki, ;:196 też ją lubię, ale akurat teraz brak mi tam koloru. Już zaczynają kwitnąć liatry i róże, tydzień temu przekwitły niskie różowe przetaczniki i lawenda. Muszę pomyśleć, nad jeszcze jedną kwitnącą, wyższą rośliną, może przesadzę parę lilii. ;:218 Turzyca raczej źle teraz zniesie przesadzanie. Poczekałabym do połowy sierpnia, jak miną upały i będzie chłodniej nocami. Może znajdziesz słoneczne miejsce, miskanty są mało wymagające, ale niestety potrzebują sporo miejsca.

Martuś życzę smacznego, uwielbiam morele. ;:152 Wczoraj kupiłam na bazarze i podjadam co chwila. Perowskia musi mieć suchą, zasadową glebę, szczególnie zimą. Łatwo to zapewnić robiąc na gliniastej glebie drenaż ze żwiru i mieszając dolomit lub kredę z ziemią do dołka przy sadzeniu. Moja rośnie w piaskowej ziemi i co roku zimą podsypuję ją popiołem z kominka. Świetnie sobie radzi. Wiosną tylko przycinam na 15 cm i to koniec zajmowania się nią. ;:215
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Jak smakuje ciasto z borówkami amerykańskimi?Jakos mam opory a chętnie je wykorzyslłabym w ten sposób bo już się dzieciakom przejadły i wiszą na krzakach
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ta turzyca jest z tych niskich i pewnie z żurawkami jej ciasno.Co z traw byś poleciła między żurawki?
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Twoje ciasto wygląda apetycznie :D
Ja nie mam komu piec, chłop woli lody, córka wyjechała... w sierpniu będę pewnie piekła :wink:
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Soniu morele dobre. Też się najadłam. Muszę w sadzie posadzić. A co do perowskiej to pomyślę i znajd? jej miejsce może na podwyższeniu. Na gruzie mam lżejszą ziemię może na zboczu by rosła.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Soniu Hot papaja wysoka rośnie zachwycałam się nią w ub.sezonie u siebie bo to piękna i okazała jeżówa ale w tym roku już jej nie ma...Niby wiosną się pokazała a potem znikła... :) Na razie jej nie odkupiłam a szkółkę bylinową mijam nie patrząc w jej stronę ...chyba do czasu... ;:306
Dzielenia miskanta współczuję ...to nie takie łatwe ale ty silna kobieta jesteś , Małżonek pomoże i dacie radę..Ja już bym się nie pisała chociaż wykopać jeszcze powoli tak ale podzielić...siły brak! :? Na szczęście to co miałam do wykopania syn załatwił wiosną i nie przewiduję wykopywania dużych traw ani ich podziału...A po mnie ...niech się inni martwią... ;:oj

;:213
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Świetna kępa białych jeżówek. Mój odczyn gleby jakoś nie pozwala im się tak rozrastać jak u ciebie. Smutno mi z tego powodu, bo już myślałam, że eksperyment z jeżówkami mi się powiedzie, ale niestety, nie jest to grupa roślin, która na dłużej zagrzeje u mnie miejsce :(
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewuś z borówkami i wiśniami to najbardziej pożądane u mnie ciasto drożdżowe. Z borówkami amerykańskimi jest delikatne, słodkie. Ja z lenistwa posypałam po wierzchu, :oops: lepiej włożyć w środek, lub zrobić małe bułeczki. Mam nadzieję, że wichury nie zaszkodziły roślinom na działce. ;:168

Olu mam między żurawkami turzycę ptasie łapki, jest zimozielona, choć czasem trzeba wiosną ściąć całkowicie. Moim zdaniem najlepiej wygląda ostnica, ale trzeba wysiewać, jak nie przeżyje zimy. ;:131 Kostrzewa sina mnie nie zachwyciła, szybko u mnie robi się brzydka po wykłoszeniu.

Agnieszko mój M teoretycznie nie je, ale jak nie ma niczego w pojemniku na ciasto, to szuka zamienników. ;:306 Najczęściej robię drożdżowe z niewielką ilością cukru, którego unikamy. Jako dodatek najczęściej owoce, czasem ser. Teraz dobry czas na drożdżówki, bo owoców pełno. ;:215

Martuś na podwyższonej rabacie perowskia na pewno będzie dobrze rosła. Gruz pozwoli na ucieczkę wody w głębsze warstwy gleby, nie będzie zalegała przy korzeniach.

Marysiu mam Hot Papaję od wiosny, już przywiązana do patyka, bo kładła się na ziemi. Dobrze, że ja do bylinowej mam daleko, najczęściej jeżdżę S19. Czasem przypadkiem jadę Lubelską, i wstąpię też przypadkiem, do szkółki. :;230 Do ciężkich prac mam zaprzyjaźnionego chłopaka, za parę złotych chętnie przychodzi do cięższych prac. M niestety ma problemy ze stawem, to nie za bardzo go obciążam. Wiosną wykopał duże miskanty, ale dzieliłam sama, siekierą. Szybko i bez większego wysiłku. ;:215

Wandziu te zwykłe jeżówki, chyba wszędzie rosną bez problemu. ;:218 Mam białe i różowe, rosną i w gliniastej glebie, i na piasku. Generalnie jednak u mnie mają przepuszczalną ziemię i dużo słońca. Podsypuję je zimą popiołem z kominka, który odkwasza glebę. Może posyp dolomitem miejsce pod jeżówki. Mogę podesłać siewki białej, zostawiłam sporo, ale już wszyscy znajomi mają przesyt.

Hot Papaja z góry.

Obrazek

Może ktoś rozpozna tę jeżówkę. Dostałam jesienią malutki fragment, świetnie się rozrosła.

Obrazek

Biały rozwar jakoś później zakwitł.

Obrazek

Czosnki przekwitają.

Obrazek

Lilie

Obrazek

Little John :?:

Obrazek

Samosiejki żeniszka i smagliczki nadmorskiej, niestety słabiutkie, rosną w suchym miejscu.

Obrazek

Obiecałam wstawić zdjęcie przyciętej lawendy. :oops:

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne lilie :) Mam do nich słabość ;:167
Jeżówka różowa ładna .Może to być PINK DOUBLE DELIGHT ?
Chyba i ja muszę na drugi rok posiać sobie smagliczkę.Jak się sama wysiewa to już dobrze.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, twoja jeżówka to może być SECRET PASSION.. tak patrząc po wielkości ;:224 chociaż przez te susze to ciężko cokolwiek powiedzieć o właściwym wzroście danej rośliny :roll: Moje Hot Papaya najpierw nie rosła praktycznie wcale a później wybujałą jak szalona i zakwitła naprawdę obficie. Tylko co z tego skoro łodygi ma takie liche, że pierwszy wiatr ją przechylał, a po wczorajszej nocnej burzy to już w ogóle całe leżały ;:223
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Piękne jeżówki i lilie ;:108 Wczoraj zobaczyłam na targu pomarańczową i nie mogłam jej się oprzeć :wink:
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Soniu też podejrzewałam na początku o Pink Double. Ale raczej to nie ona. Właśnie zastanawiam się czy nie przyciąć białej lawendy. Rozszalała się jak nie wiem. Lilie masz też piękne. Szczególnie ta pierwsza taka fajna jest, ma niestandardowe ubarwienie. Moja Pappaya na szczęście się nie przewraca. Choć też niewielka.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Ja mam Hot Papaye drugi rok w ogrodzie ,w zeszłym była niewielka natomiast w tym roku kwiaty są na 105 cm i póki co nie leży. Troszkę się rozłożyła ale stoi, chyba troszkę ją hortensja przytrzymuje :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”