Wszystko o pomidorach cz. 14
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Jak puścisz na 2 albo 3 pędy to żadna żyrafa z niego nie nie urośnie.
Witaj w klubie też się w tym roku pokusiłam o Ping King, zobaczymy co z tego wyjdzie.
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Wyjdą na pewno piękne
Mam jeszcze jedno pytanie:
Posiadam duży kawał rury Fi 20, taka szerokość nadaję sie na pierścienie w okół pomidora aby było łatwiej podlewać? Jakie Wy szerokości stosujecie i jak głęboko wkopujecie? :)W ogóle warto to robić?
Mam jeszcze jedno pytanie:
Posiadam duży kawał rury Fi 20, taka szerokość nadaję sie na pierścienie w okół pomidora aby było łatwiej podlewać? Jakie Wy szerokości stosujecie i jak głęboko wkopujecie? :)W ogóle warto to robić?
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ktoś mi podpowie czy cokolwiek robić z wilkami u maskotki ?
Jak ją prowadzić i na ile pędów , bo mam pierwszy raz .
Jak ją prowadzić i na ile pędów , bo mam pierwszy raz .
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Nie bierz tak poważnie opisu VP1, ten pomidor wymaga specjalnego, profesjonalnego i systematycznego nawożenia.majmaj pisze:Ja w tym roku mam kilka sadzonek VP1 Ping King jest to odmiana o niekończącym wzroście. Co mam robić z taką odmiana w gruncie? Wiadomo paliki i powiedzmy w lipcu ciąć wierzchołek wzrostu?
W uprawie amatorskiej dorośnie może do 1.50, od trzeciego - czwartego grona wierzchołek zacznie cienieć i jak chcesz mieć 5 grono to nic nie tnij ani nie usuwaj wilków.
Bez systematycznych dawek nawozów potasowych będzie słabo wybarwiał pięknie zawiązane grona, bo wiąże książkowo.
Odmiana jest bardzo kapryśna dla amatora (m. in. jak ja bo nie zawsze mam czas albo ochotę na pilnowanie terminów nawożenia), dużo łatwiejszy w uprawie jest Faworyt.
Życzę powodzenia.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 paź 2016, o 21:12
Termin wysadzania rozsady do foliaka już powoli się zbliża i mam pytanie do osób, które miały do czynienia z Opalką
Mam po raz pierwszy do czynienia z tym pomidorkiem (skusiłam się tym, że to pomidor o polskim rodowodzie) i już na etapie rozsady zauważyłam, że krzaczki są znacznie wątlejsze i delikatniejsze niż inne (mam dodatkowo Humph, Great White, Pineapple i Aunt Ruby's German Green przy których po prostu wyglądają mizernie). Zastanawiam się czy to taka uroda tego pomidora czy może ma wyższe wymagania?
Z góry dziękuję
Mam po raz pierwszy do czynienia z tym pomidorkiem (skusiłam się tym, że to pomidor o polskim rodowodzie) i już na etapie rozsady zauważyłam, że krzaczki są znacznie wątlejsze i delikatniejsze niż inne (mam dodatkowo Humph, Great White, Pineapple i Aunt Ruby's German Green przy których po prostu wyglądają mizernie). Zastanawiam się czy to taka uroda tego pomidora czy może ma wyższe wymagania?
Z góry dziękuję
Pozdrawiam, Justyna.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
On tak wygląda zdechlakowato, nie przejmuj się, nadrobi w owocach. Warto pocierpieć patrząc na niego, bo pomidorki pyszne
Iza
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 paź 2016, o 21:12
To odetchnęłam z ulgą Naczytałam się, że odmiana ponoć bardzo smaczna i dodatkowo plenna. W domu już mnie wyśmiali, że takie "zdechlaki" wyhodowałam, pomimo że wszystkie moje pomidorki w tych samych warunkach chowane. W takim razie nie zostaje mi nic innego jak upchnąć je gdzieś na końcu foliaka, aby nie straszyły.
Pozdrawiam, Justyna.
- ppwolf
- 100p
- Od: 21 wrz 2016, o 09:41
U mnie jest to samo z Opałką,mam jeszcze Speckled Roman i Maglia Rosa i wyglądają identycznie zdechlakowato i anemicznie.
Pozdrawiam Paweł
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Beatka, faktycznie, wyjątkowo kapryśny ten Vip, ale, jeżeli się utrafi z jedzonkiem, to porządnie zawiąże i zaowocuje, ostrzegałabym tylko przed uprawą w gruncie, u mnie przez dwa sezony w gruncie się nie sprawdził, w tunelu owocuje książkowo.
Lunatyk, Maskotce się nie obrywa, niech rośnie, jak chce,, żeby przedłużyć jej żywot, można pociągnąć ją z wilka.
Pozdrawiam Irena
Lunatyk, Maskotce się nie obrywa, niech rośnie, jak chce,, żeby przedłużyć jej żywot, można pociągnąć ją z wilka.
Pozdrawiam Irena
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
A ja właśni mam go do gruntu... mówisz żeby nie ryzykować? Mam 4 sadzonki to może wsadzę tylko dwie i dokupię dwa jakieś inne ;)Rzepka pisze:Beatka, faktycznie, wyjątkowo kapryśny ten Vip, ale, jeżeli się utrafi z jedzonkiem, to porządnie zawiąże i zaowocuje, ostrzegałabym tylko przed uprawą w gruncie, u mnie przez dwa sezony w gruncie się nie sprawdził, w tunelu owocuje książkowo.
Pozdrawiam Irena
Badanie gleby 2019:
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Miałam Opalkę w gruncie i też dał radę ale w tym roku wypróbuję go też w foliaku bo mam ich sporo.
Pozdrawiam ;)
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Beata