Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Post »

:wit Witajcie!
Aż trudno uwierzyć, :roll: ale taka jest prawda: niemal połowa stycznia już za nami! ;:219
Dzisiaj u mnie nieduży mrozek, od czasu do czasu słoneczko poświeciło i w sumie dzień był dosyć ładny. ;:333

Beatko - masz absolutną rację. ;:108 Ja mam aż za dużo czasu, to mogę sobie pozwolić na wiele.
Gdy pracowałam, też żyłam w wiecznym niedoczasie, dlatego teraz tylko działka i związane z nią zajęcia pozwalają wypełniać nadmiar wolnego czasu. ;:333 Kochałam swoją pracę, ;:167 kocham działkę ;:167 i prawie nic mi nie brakuje, a jedynie przerwa zimowa przeszkadza. ;:223
Z moją Frizeą postaram się postępować zgodnie z Twoimi zaleceniami. Jednak skoro ona więcej mi już nie zakwitnie, to nie jestem pewna, czy warto. ;:306 Lubię rośliny kwitnące.
Na kukurydzę chętnych u mnie będzie dużo, działka bowiem jest położona bliziutko porośniętej starymi, wielkimi drzewami skarpy, a wśród tych drzew mieszka mnóstwo różnego autoramentu ptactwa. ;:oj
Właśnie zauważyłam różnicę w postępach moich komarzyc. Istotnie, ta ciemnolistna ma się dużo lepiej. ;:333
Zastanawiam się, czy do wiosny dożyje. ;:218 Będę jeszcze próbowała ją odmłodzić, tzn. pomyślałam o zrobieniu nowych sadzonek, bo ona gubi listki od dołu.

Kasiu [klarag] - szczerze mówiąc to takie cebulki od tzw. babki z targu mogą ładniej rosnąć i bogaciej kwitnąć, niż te ze sklepu ogrodniczego, bo one już rosły w normalnych, nie specjalnych warunkach. ;:303

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko jak zaglądałaś na wyspę to ja zamawiałam już następne nasiona i dopiero heliotrop przyjdzie :D
Niektóre sadzonki heliotropu przechowywane w domu na razie żyją tzn. robiłam trzy małe to trwa jeszcze jedna i żyje wykopana jedna roślina. Powoli zaczynają mieć maleńkie przyrosty tak jak Twoje komarzyce. Zobaczę czy z sianego heliotropu coś będzie, bo bywało różnie ale lubię pokonywać trudności :D
Jak tylko przyjdą nasiona to wysieję pierwsze kwiatki tzn pelargonie (bo też dwóch nowych odmian nasiona przyjdą), heliotrop, lobelię i petunie (2) i odtrąbię otwarcie sezonu ;:224
Miłej niedzieli u mnie świeci słonko to może i Tobie zaświeci ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Lucynko :wit . U nas choinka jeszcze stoi ale w tygodniu chyba będę już ją rozbierała ;:173 . Czas leci jak szalony ;:oj . Bardzo ładne zdjęcia szafirków ;:138 . Jesienią posadziłam ich całe mnóstwo i jestem ciekawa czy powstanie efekt " rzeki" a raczej w pierwszym roku chyba małego strumyka :;230 . Ciekawa jestem Twoich tegorocznych wysiewów ale znając Ciebie będzie tego sporo :lol: . Trzymam kciuki za storczyka i pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko ja bardzo lubię skarby z babcinych ogrodów- goździki, floksy, fiołki, sasanki to moje roślinki kupowane od babć na rogu targu, zawinięte w gazetę i podane z uśmiechem. Zawsze się przyjmują i pięknie rosną. A już fiołki to za pięknie- maja tendencje do dominowania rabaty :;230
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Lucynko..podziwiam wysiewy, ja po kilku niezbyt udanych próbach zaniechałam. :wink: . Aby nie było że nic, mój eM oświadczył że będzie wysiewał dynie i wszelkie dyniowate. ;:oj . Pyta gdzie ja mu przeznaczę grządkę , o matulu...przecież ja sama główkuję gdzie posadzić coś co mi się jeszcze podoba a nie mam. ;:173 . E tam, może do wiosny mu przejdzie. ;:306 Pozdrawiam. ;:168
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Zuziu niech sieje jak ma chęć ;:108
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Lucynko, podziwiam Cię za tę terminowość wysiewów . I Tobie się to w 100% udaje ;:215 Trzymam kciuki i za ten sezon ;:333
Niestety ja ponosiłam porażki i sobie daruję wszelkie wysiewy , może do gruntu jeszcze się skuszę, ale tu też mizernie u mnie jest :;230

Piekną wiosenkę nam pokazałaś, a dzisiaj za oknem u mnie -10st brrrr
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Lucynko, pokazujesz cudne widoki. Coraz bliżej wiosny, tak się pocieszam patrząc na termometr za oknem ;:145 . Choć tęskno do wiosny to mam nadzieję że śnieg jednak nie ominie nas tutaj , nie wyobrażam sobie ferii zimowych i takiej pogody.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nareszcie zima i do mnie przywędrowała. Siedem stopni poniżej zera to już jest coś! Jeszcze tylko śnieg mógłby sypnąć i byłoby wspaniale. Kocham białą zimę.

Marysiu [Maska] - to jeszcze nie wszystkie nasiona?! :shock: W takim razie szykujesz się do wielkich wysiewów!
Ja w tym roku przymierzam się do siania pomidorów. Sceptycznie do tego podchodzę, bo nigdy jeszcze mi ta sztuka nie wyszła, ale przecież nie można się poddawać. ;:185
Bardzo bym chciała, by udało Ci się przezimować heliotropy. ;:108 Będę Ci kibicowała i jeśli Tobie się uda, to ja w tym roku też spróbuję.
Moje słoneczko nie zechciało się pokazać i zaszczycić nas swoimi złocistymi promieniami, niebo zakryły chmury, z których - ku mojemu wielkiemu niezadowoleniu - nie spadł ani jeden płateczek białego puchu.
Dobrego tygodnia, Marysiu. ;:196

Ewelinko - witaj! :heja Oj, tak. Czas leci jak strzała i nawet się nie obejrzymy, a do ogrodów i na działki wystrzelimy jak z katapulty. ;:224
Szafirki nie są zbyt wymagające. Będziesz miała wymarzoną wijącą się rzeczkę. ;:303
Siać będę dużo rozmaitości, ale wszystkiego po odrobinie. Jeśli się uda, będzie różnorodnie, jeżeli nie, cóż.....Jakoś przeżyję porażkę. Nie pierwszą ;:185 i nie ostatnią jak mniemam.
Storczyk... ciężko będzie, ale za kciuki dziękuję i wzajemnie pozdrawiam. ;:196

Kasiu [klarag] - moje sasanki nie tylko ładnie kwitną, ale też sieją się, a kupione też od babki z ryneczku. Wcześniej miałam z ogrodniczego i okazały się niewdzięczne. ;:145
Fiołki tak już mają, że rozpychają się na rabatach, podbierając miejsce innym roślinkom. ;:108

Zuziu111 - jam jest uparta baba i jeśli mi się coś nie udaje, to z uporem wartym lepszej sprawy zaczynam od nowa i od nowa. ;:223 Tak też będzie z sianiem pomidorów, które jeszcze nigdy mi nie chciały urosnąć. Kiedyś przecież musi mi się udać odczarować te niepowodzenia.
Ja to jednak mam szczęście, bo M jest zainteresowany głównie swoimi gołąbkami, a co ma rosnąć na działce to już moja sprawa. Z wyjątkiem drzew owocowych, a zwłaszcza jabłoni, bo on jest jabłkowym facetem. ;:306

Alicjo - może masz rację, ale skoro Zuzi już brakuje miejsca.... ;:131 to nie wiem, czy dobrze radzisz.
A co planuje Twój M w tym sezonie?

Asiu [iwwa] - biokalendarz jest pomocny, sprawdzony i zawsze z niego korzystam. W tym roku kupiłam sobie papierowy, by zawsze mieć go pod ręką, również na działce. :tan A z tymi stu procentami
sporo przesadziłaś, bo wcale tak nie jest. W ubiegłym roku np. ziemiórki załatwiły mi dużą część młodziutkich sieweczek. ;:145
Ja też mam zimę, ale tylko -7*. Trochę mało i bez śniegu. ;:174

Iwciu - za takimi widoczkami tęskno mi, Panie. Trzeba uzbroić się w dużą dozę cierpliwości i powzdychać do obrazków. ;:306
Za śniegiem tęsknię tak samo mocno jak za wiosną. Taka ze mnie dziwaczka. :uszy

To jeszcze kilka wiosennych obrazków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrego tygodnia wszystkim.
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko na razie to mój M nic nie planuje co mnie bardzo martwi .Mam nadzieje ,że wrócą mu chęci .
Nasion mamy dużo z zeszłego roku to nie wiele byśmy dokupili ,ale na pewno bób arbuzy melony kiwano no i pomidorki i ogórki .i co tam jeszcze zobaczymy . :roll:
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko pierwsze spotkanie ogrodnicze w tym roku za mną wobec czego znowu przybyło mi nasion. Pomidory, dynie, sałaty :D Będziesz siała pomidory ....no popatrz, popatrz rok temu co innego pisałaś...po co mam panią na ryneczku co ma super odmiany i od niej kupuję.....czy coś w tym guście ;:306
Dlaczego miałoby Ci nie wyjść, pomidory to najłatwiejsze rośliny do kiełkowania i wyhodowania rozsady....schody zaczynają się dopiero później, ale to już wiesz bo uprawiasz je u siebie od lat. A jakie odmiany będziesz siać....może chcesz nasiona? ;:168
U mnie słoneczko świeciło cały dzień ale zimno nieprzeciętnie, chodzę i okrywam rośliny bo mi ich żal!
Dobrej nocy i słonecznego tygodnia ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Lucynko nasionka są , daj znać kiedy będziesz siała heliotrop. ;:108
Teraz oczekujemy na szósty lutego , eM ma termin operacji biodra,nareszcie mamy termin do szpitala. ;:180
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko czy mini bratki masz z własnego wysiewu, jeżeli tak to podpowiedz jak wysiewać , aby mieć sukces. Mnie z nimi ostatnio nie po drodze.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

W oczekiwaniu na Dobrodzieja zajrzałam na FO, by nie umrzeć z nudów. Dom przygotowany do przyjęcia gościa, wobec czego trzeba pilnować Miśki, by za bardzo nie nabroiła, bo ona oryginalnie reaguje na nietypowe sytuacje w domu. Po swojemu. ;:306 Wtedy właśnie coś w nią wstępuje i szaleje bardziej niż kiedykolwiek. ;:7

Alicjo - zdaje się, że musisz mobilizować M do działkowych wysiewów. Pochwal jego zeszłoroczne wysiłki, a znowu podejmie wyzwanie. Mężczyźni lubią być chwaleni i głaskani. ;:72

Marysiu [Maska] - widzisz, jaka ja głupia! ;:224 Z góry zakładam, że z pomidorami mi nie wyjdzie, a rzucam się na głęboką wodę. ;:7 Wiem jednocześnie, że jeśli nic z moich wypocin nie będzie, to zawsze kobitka na ryneczku mi zostaje. :tan
Pytasz o odmiany. Powiem tak : same czerwioniutkie, bo tylko takie moja druga połowa uznaje, ale przemycę jedną odmianę wydającą białe owoce. Z przekory. W końcu mnie też się coś należy. :uszy
Wszystkie gruntowe, wysokie: 'Marmande' VR, 'Krakus', 'Red Pear', 'Des Andes'
i karłowe: 'Promyk', Kmicic', 'Apis F1, 'Samuraj' i 'Antares F1'
Torebkę z nasionami białego diabeł ogonem nakrył. ;:oj
Dziękuję za gotowość obdarowania mnie nasionami, ;:196 ale na ten raz mam aż za dużo. Jeśli mi się sztuka powiedzie, to za rok się w tej sprawie odezwę. ;:108
Za słonko pięknie dziękuję. ;:196 Cudnie świeciło po oczach.

Irenko - cieszę się, że nasiona dotarły. ;:333 Heliotrop będę siała osiemnastego stycznia. Najlepsze dni do siania to 18 i 19.
Termin operacji nie jest bardzo odległy i to dobrze, bo skończy się niepewność, a to chyba gorsze niż sam zabieg. ;:108

Dorotko [korzo_m] - niestety, te bratki to nie z siewu, ;:185 tylko kupione od kobitki na ryneczku.
Kiedyś siałam, ale doszłam do wniosku, że szkoda miejsca na rozsadniku, skoro za niewielką sumę mogę sobie kupić. ;:303
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko chwalę ,chwalę ,a najbardziej to przetwory zrobione przez M
Były pyszne. :D
A ja może dzisiaj bedę siać nasionka cann.
Pozdrawiam ;:196 ;:196
Pozdrawiam Alicja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”