Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Post »

Lucynko te liście kojarzą mi się z chabrem nadobnym o różowych kwiatkach . Kiedyś miałam na początku mojego ogrodowania . ;:108
U mnie też kilka roślin leży ale tyle w nich brzęczącego towarzystwa ,że bałam się ruszać...Wnet trzeba będzie je ścinać bo i kwiaty już poniszczone deszczem i wiatrem ..
U Ciebie jeszcze sporo kwitnień choć mówisz ,że mało już roślinek Ci kwitnie..Sesję zdjęciową nawet motylkom zrobiłaś! ;:333
Koper i natkę pietruszki na mrożenie musiałam kupić w tym roku natomiast liście lubczyku i selerów bez ograniczeń suszyłyśmy i mroziłyśmy familijnie.. ;:196
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Marcinków to masz zatrzęsienie.Ładne trójsklepki.
Jeszcze jest co podziwiać.
U nas po deszczu nawet ładna pogoda,a ja siedzę w domu.Biedna myślałam,że będzie mokro i zimno.

Miłego dnia. :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko czyta że hucznie żegnasz sezon, co raz to jakieś przyjęcie i biesiadowanie ;:304 Tak trzeba, jak się człowiek napracuje to i poświętować powinien. Czytam o burzy ;:oj u mnie jedynie deszcze i wiatry wiały, lały i zrzucały orzechy, dzisiaj widok na Tatry i spokój, cieplutko!
Śliczny ten mały asterek a to chyba też aster jakiś...co roku pytam o niego ;:306 https://www.fotosik.pl/zdjecie/9a915090509d05ae Motylki to chyba z całych okolic do Ciebie się zleciały, bo jeszcze u Ciebie tyle kwiatuszków do posmakowania! Nawet powojnik kwitnie, a jarzmianki mnie zachwycają, bo mam taką od Ciebie, ale kwitnie co prawda długo ale tylko raz. Masz tą siłę przekonywania kwiatków ;:306
Dalijek może niewiele, ale są i niech jak najpóźniej mrozik je dosięgnie!
Życzę ciepełka i zdróweczka, a Misi jeszcze wielu dni na działeczce ;:167
Dobrej i spokojnej nocy dla Was ;:196 ;:196 ;:4
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witajcie!
Jak ten czas leci! Już siódmy październik, wieczory takie długaśne, a będą jeszcze dłuższe. Nieubłaganie zbliża się ponury listopad i zaraz po nim zima. Trzeba więc korzystać ze sprzyjającej jeszcze aury i jak najwięcej czasu spędzać na łonie natury.
Dzisiaj łono zamieniłam na miejskie ulice, przy których posadowione są m.in. sklepy ogrodnicze, których nie da się ominąć szerokim łukiem, do których coś człowieka wpycha, a w środku kuszą i kuszą rozmaite cebulki. Trudno się temu kuszeniu oprzeć i choć bardzo się starałam, nie dałam rady. Tak pięknie mrugały do mnie białe narcyzy botaniczne tudzież kilka innych odmian, a także krokusiki, że musiałam, po prostu musiałam wrzucić kilka opakowań do koszyka.

Maryniu - i to pewnie będzie taki chaber, bo znajoma mówiła, że kwiatki ma podobne do chabrów.
Dziękuję za podpowiedź. ;:180 ;:196
Ja również nie podnoszę leżących już roślin, choć niektóre z nich dopiero zaczynają kwitnąć, szczególnie rudbekie.
Naprawdę mało roślin jeszcze kwitnie, dlatego tyle na nich motylków. ;:108 ścinałam kilka razy, koper siałam razy trzy i tylko pierwszy zasiew był kiepściuchny, a najładniej udał się siany najpóźniej, natomiast lubczyk i selery już dawno zagospodarowałam. Jeszcze muszę ściąć , wysuszyć i pokruszyć listeczki tymianku, który bardzo mi odpowiada w potrawach z mięs drobiowych. ;:333

Danusiu - mam kilka marcinków, muszę je ograniczyć, bo zbytnio się już rozrosły i trochę im ciasno. :|
Coś niecoś jeszcze cieszy oczy, choć więcej już szarości niż kolorowych plam. ;:204
Trójsklepki się postarały, dziękuję. ;:196
A Ty nie patrz na prognozy. ;:185 U mnie też miało padać, świeciło słońce, a ja po mieście ganiałam. ;:223

Marysiu - owo biesiadowanie to był pomysł jednej z alejkowych sąsiadek, którą poparła większość. ;:303
U mnie po burzy też zrobiło się cieplej, świeciło słoneczko, tylko temperatury jakieś niskie, a bywały ciepłe październiki..... ;:32
No tak, to jest aster, tylko nazwy odmianowej nie znam, a rozrasta się w tempie godnym lepszej sprawy ;:224 , więc jeśli chcesz, to wiesz....
Motylków wiosną i latem prawie nie było, teraz jest ich mnóstwo, a ponieważ kwiatków już mało, to gromadzą się niemal jeden przy drugim i wysysają ostatnie soki, jakie im jeszcze zostały. ;:333
Jeśli po kwitnieniu zetniesz, to jarzmianka powtórzy, ;:131 z tym że nie rozsieje się. Ja teraz ścinam przekwitłe kwiatostany, bo porozsiewała mi się w różnych, nawet dość odległych zakątkach działki. ;:108
Dalie już powoli z coraz mniejszą ilością kwiatków, ale to dlatego że od pewnego czasu zostawiam torebki nasienne, by dojrzały. Wprawdzie już mam gdzie przechować bulwy, ale na wszelki wypadek nasiona też chcę pozyskać, by wiosną nie obudzić się z ręką w nocnym naczyniu. ;:306
Dziękuję Ci pięknie za wszystko ;:180 , a życzenia zdrowia odwzajemniam. ;:167 ;:196

Zdjęcia z wtorkowej działeczki.

Ryneczkowa kobitka mnie oszukała. Wilec o ciemnych liściach miał być ozdobny wyłącznie dzięki liściom, a on mi zrobił niespoździankę i zaczyna kwitnąć. Na razie dwoma kwiatuszkami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wilec niebieski pokazał różne kwiatki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Motylki oblegają daliowe kwiatki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Większość astrów już rozsiałam, nieliczne jeszcze mają kwiatki, choć już częściowo potargane.

Obrazek

Obrazek

Różyczka nn - marketówka.

Obrazek

Samosiewki - celozje grzebieniaste zakwitły w doniczkach.

Obrazek

Obrazek

I coraz więcej jesiennych obrazków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dobrą nockę taki bukiecik dla Was.

Obrazek
:wit
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko nadchodzą chłody to nasze koty do nich się przygotowują. Moje też jedzą podwójnie, Misia cały czas siedzi przy lodówce. Kilogramy im przybywają. Do domu z ogrodu wracają szybko i większość dnia przesypiają.
Nie ma jak wieś, nas sklepy ogrodnicze nie kuszą, też nie potrafiłabym się oprzeć pokusie i zakupom ;:306
Trójsklepka pięknie Ci zakwitła, moja po zeszłym sezonie bardzo zmarniała, uratowałam malutką sadzonkę, przyjdzie mi poczekać kilka lat na jej kwitnienie, najważniejsze jest, że ją mam.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko ja tak myślę,że może dobrze by było kupić nasiona lwiej paszczy i astrów i wysiać teraz,na zimę?Przecież one nie boją się mrozów bo same się sieją i zimują.??
Ładne te wilce.Takie ciekawe ciapkowane.
Miłego dnia. ;:7
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit Lucynko!
Podziwiam piękne hortensje.
Mnogość różnych kwitnień. Trójsklepki s a takie cudne. Szkoda, ze nie mają większych kwiatów.
Piękne wilcowe kwiatki ;:333
Też z zastanawiam się, czy nie kupić nasion astrów i lwiej paszczy i ich nie wysiać ??
Coraz więcej mamy przebarwień jesieni, piękne kolory :)

Pozdrawiam cieplutko :wink:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Bardzo zimno dzisiaj było aż do późnego popołudnia, a ja oczywiście pojechałam na działkę. Wsadziłam zakupione narcyzy i - niestety - wykopałam kilka dalii, którym kwiaty już opadły i pąków nie widziałam. Na szczęście z tych zdążyłam zebrać nasiona, a część z nich wytworzyła bardzo ładne karpy, które będę chciała przechować. Może się uda....
Zimno też u mnie w mieszkaniu. Jakaś rura pękła na osiedlu i nie tylko nie grzeją, ale i ciepłej wody brak.

Dorotko, masz rację, ogrodnicze na wsi nie kuszą, ;:180 ale gdy zaglądasz do miasta, to już nie jest tak wesolutko. ;:7
Starsza trójsklepka trochę mi się przykurczyła, bo znalazły się trzy chętne sąsiadki, którym przecież nie mogłam odmówić po kawałku. ;:108 Odżyje w przyszłym roku, ona szybko się regeneruje. ;:303 Twoja też da radę. ;:63

Danusiu - astry zawsze rozsiewam wprost z roślin przekwitających, lwie paszcze sieją się same, nawet nie muszę im pomagać, ;:303 wobec tego pewnie spokojnie jesienią można spróbować wysiać przynajmniej część nasion tych roślinek. ;:108 Wilec też sam mi się zasiał i żeby było ciekawiej - w dobrym miejscu. ;:215

Aniu - pięknie dziękuję za dobre słowa pod adresem moich roślinek. ;:196
Zawsze warto spróbować, ;:108 ja sieję wprost z przekwitających astrów, a lwie paszcze sieją się same.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Niewiele już obiektów dla fotografa, a dla amatora takiego jakim jestem ja, tym bardziej.

Zawilec jesienny i żeniszek.
Obrazek

Obrazek

Wilec.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odętka variegata resztką sił już goni.
Obrazek

Obrazek

Ciągle tylko dwie chryzantemy kwitną.
Obrazek

Obrazek

Kobei nic nie przeszkadza w produkowaniu nowych kwiatków.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziwaczki też dobrze sobie radzą.
Obrazek

Obrazek

Rozkwita kolejny śniedek Sandersa.
Obrazek

Róże nad pergolą na tle zachmurzonego nieba.
Obrazek

Obrazek

Niezmordowana smagliczka nadmorska.
Obrazek

Rozchodnik.
Obrazek

Jesień.

Obrazek

Dobranoc. ;:4 :wit
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
jagusia111

Post »

Lucynko u mnie też zrobiło się zimno. W dodatku przez całą noc i przedpołudnie lało jak z cebra. Już mam dość deszczu, a tu na kolejne dni wcale nie zapowiadają pogody. Wszystko u Ciebie jeszcze pięknie kwitnie. Szczególnie śniedek ma bardzo urokliwe i oryginalne kwiaty. U mnie po kwiatach róż już nie ma śladu, a u Ciebie jakby był środek lata. Oby przyszły jeszcze ciepłe dni.

Zimna w mieszkaniu współczuje. U mnie w domu wczoraj tez był ziąb bo najpierw było ciepło na zewnątrz to i w domu, ale pod wieczór nagle się wychłodziło bo mury już nie są nagrzane. Dzisiaj w piecu przepalone więc jest cieplutko.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Droga Lucynko wszystko co żyje gromadzi zapasy na zimę, co by ją jakoś przetrzymać. My pasiemy oczka w ogrodach na wspaniałych kolorach, które jeszcze są i te zapasy muszą nam wystarczyć do wiosny. Warto mieć jak Ty przeróżne kwiatki, bo chociaż większość już pozostała wspomnieniem to u Ciebie jeszcze tyle barw! Kobea pokazuje swoje piękno a przecież nie każdemu jest ono pisane. Ja mam masę liściową, a kwiatek może za pół roku byłby ;:306 Śliczny ten powój, u mnie pewnie wiosenna susza go wykończyła. Ryneczkowa kobietka może nie oszukała tylko nie każdemu ogrodnikowi jest dane doczekać się kwiatuszka na takim wilcu, a Tobie wiadomo! udało się ;:168
Jeżeli uda sie przechować w piwniczce (bo to eksperyment?) bulwkę dalii to będę rada ;:180 a w ogóle za rok znowu planuję nie zapomnieć i podpędzić dalie wcześniej, żeby się nimi nacieszyć.
Ściskam cieplutko bo znowu idzie mokro i zimno i nieustająco życzę zdrówka dla Was ObrazekObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko trzeba się spieszyć z sadzeniem bo idą chłody, zapowiadają też deszcze.
Moja trójsklepka tez się bardzo skurczyła, sama od siebie, zeszłoroczne upały ją zasuszyły. Tak naprawdę o niej zapomniałam, dopiero u Ani w ogrodzie jak pokazała swoje kwitnące zaskoczyłam. Na szczęście udało mi się kawałeczek uratować, mam nadzieję, że za rok zakwitnie.
Życzę udanego ;:3 weekendu.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Twój zawilec to taki jakby półpełny?
Chryzantema z drugiego zdjęcia ma ładny kolorek.
Śniedka to wykopujesz na zimę.?
Ja chyba moją trójsklepkę wstawię na zimę pod folię.Mogłam to zrobić wcześniej to może by jeszcze zakwitła. ;:124
Miłego,słonecznego dnia Lucynko. ;:3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko mam zaległości, ale wszystko poczytałam. ;:108 Posiaduchy sąsiedzkie na zakończenie sezonu wyjątkowo miłe. ;:215
Marcinki w pięknych kolorach. ;:oj Moje też za szybko się rozrastają, a oddać nie mam komu. Niestety brzydkie pędy marcinków to chyba standard. U mnie tylko tegoroczna malutka siewka jest cała zielona, ale ma 20 cm wysokości. ;:173
Zieleninki przygotowane do zimy, Misia pewnie też. :wink:
Hortensja pięknie się wybarwiła. Jeszcze tak dużo kwiatów sfotografowałaś. Ryneczkowy wilec zrobił miłą niespodziankę. Biały kwiat z różowym gardłem śliczny. ;:oj
Miałam chabra o takich liściach, miał piękne duże kwiaty. Rozrasta się rozłogami.
Mimo deszczowej pogody, życzę miłej niedzieli. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”