Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 cze 2021, o 23:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
analub, Clem3, też mi to przypomina septoriozę. Możesz sprawdzić inne części roślin czy mają plamki. Septorioza oprócz liści pojawia się też na szypułkach i działkach kielicha kwiatowego. Ostatnie dni były dość chłodne a septorioza raczej występuje w cieplejszych dniach, no ale różnie to było w zależności jaka część kraju.
analub, też pomyślałem że to prędzej bakteryjne niż grzybowe objawy.
Oprysk środkiem zawierającym tlenochlorek miedzi na etapie kwitnienia i zawiązywania owoców odpada ?
Mogę jeszcze opryskać Bioseptem mogę lub Astvitem który polecał ekopom. Nigdy nie spotkałem takich plam po oprysku fungicydem. Zdarzyło mi się opryskać zbyt wysoką dawką i przy za wysokiej temp. liście były wtedy lekko przyschnięte. To raczej nie wina środka, chociaż ten jeden rządek który nie był opryskany nie dostał plamek. Zobaczę jak będzie jutro. Dziękuję.
analub, też pomyślałem że to prędzej bakteryjne niż grzybowe objawy.
Oprysk środkiem zawierającym tlenochlorek miedzi na etapie kwitnienia i zawiązywania owoców odpada ?
Mogę jeszcze opryskać Bioseptem mogę lub Astvitem który polecał ekopom. Nigdy nie spotkałem takich plam po oprysku fungicydem. Zdarzyło mi się opryskać zbyt wysoką dawką i przy za wysokiej temp. liście były wtedy lekko przyschnięte. To raczej nie wina środka, chociaż ten jeden rządek który nie był opryskany nie dostał plamek. Zobaczę jak będzie jutro. Dziękuję.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dodam jeszcze do wyboru OW lub beta-chikol ewentualnie mikrobiologiczny .
Ja testuje miedż z siarką systemiczną , przy której nie ma ograniczeń .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Zielonka, A może ani jedno ani drugie. Jeżeli na ogonkach i na łodyżkach ( pamietam co pisała Kozula, nie wiem czy dokladnie , może ktoś ma dokładne zapiski) nie ma kropek , plamek to nie jest to choroba bakteryjna ani wirusowa . Piszesz, ze na spodniej stronie liści nie ma plamek. Czy te plamki są na liściach na całym krzaku, czy tylko na najniższych? Jeśli na całym krzaku to Dzień wcześniej pryskalas cabrio duo. Ale jak pryskalas? Czy to była mgiełka czy drobnokroplisty? Czy stezenie srodka było prawidłowe? Bo ten problem to chyba efekt oprysku, liść jest delikatniejszy od łodyżki. Jeśli tylko niektóre liście - to nie od oprysku. A ten jeden niepryskany rzadek jest Ok.!
. Może zaczekaj i popatrzysz na stożki wzrostu, i okaże się, ze jest wszystko dobrze.
Cłem, takie plamy jak u Ciebie właśnie w 2018 r pogonilam topsinem, na dwa/ trzy tygodnie i znowu się pojawiały. Przestałam wtedy psikac bo owoce zaczęły dojrzewać. To był chyba feralny rok u wielu ogrodników i to nie tylko w Polsce jeśli chodzi o nie rozpoznane wtedy plamy. Wtedy mi to pasowało do septoriozy, chociaż nie tak dokładnie.
. Może zaczekaj i popatrzysz na stożki wzrostu, i okaże się, ze jest wszystko dobrze.
Cłem, takie plamy jak u Ciebie właśnie w 2018 r pogonilam topsinem, na dwa/ trzy tygodnie i znowu się pojawiały. Przestałam wtedy psikac bo owoce zaczęły dojrzewać. To był chyba feralny rok u wielu ogrodników i to nie tylko w Polsce jeśli chodzi o nie rozpoznane wtedy plamy. Wtedy mi to pasowało do septoriozy, chociaż nie tak dokładnie.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lip 2019, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
gienia1230 pisze:Rowerzysto, może od początku ; najpierw po posadzeniu usuwam liście te które dotykają ziemi, i uszkodzone np nadłamane . Potem daje pomidorom czas aż do momentu gdy owoce są już spore. Takie troszkę wieksze jak jajko. Pisze tu o wielkoowocowych. Do pierwszego grona czasami liście usuwam ale nie zawsze. Staram się prześwietlić krzak tak aby nie odsłaniać owoców na bezpośrednie dzialanie słońca . Skóra korkowacieje na owocu. Nie obcinam lisci tuz przy łodydze, wbrew niektórym którzy to zalecają. Taki kikut z czasem uschnie i odpadnie, a ja nie kalecze łodygi. Po takim prześwietleniu zawsze zauważam wyraźny wzrost owocow. Jakoś tak się u mnie dzieje, ze nie wiadomo skąd jest trzy albo nawet cztery łodygi, a miało być tylko dwie . Wtedy staram się usunąć liście, które są w środku i tworzą gąszcz.
Rafał, jeśli faktycznie to jakaś bakteria, to zahamować może ( ale nie wyleczy) grevit ,( z pestek grejpfruta ). Trzeba jedna bardzo systematycznie np co 5 dni pryskać, po kilku opryskach nowe liście powinny być bez zmian chorobowych.
Czy na owocach są kropki?
Witam, owoce są czyste bez kropek oraz innych zmian
-
gienia1230, Na ogonkach i łodyżkach nie ma plamek. Spodnia części liścia raczej czysta, czasami coś się znajdzie jak na zdjęciach wyżej, częściej są to stare dolne liście te mocniej zrolowane i na nich widać plamki po dolnej stronie. Na tych wyżej ciężko coś znaleźć. Plamki występują bardzo różnie jak widać na moim ostatnim zdjęciu. Czasami jest to niemal cały krzak a czasami trafią się tylko pojedyncze liście. Najlepiej wyglądają górne liście i wierzchołki - są czyste. Na rządku który wczoraj opryskałem znalazłem dosłownie 2-3 pojedyncze listki z plamkami. Dawkowanie to około 10-12ml środka/5l wody. Kilka dni wcześniej pryskałem taką samą dawką pomidory w gruncie i tam nic się nie dzieje.gienia1230 pisze:Zielonka, A może ani jedno ani drugie. Jeżeli na ogonkach i na łodyżkach ( pamietam co pisała Kozula, nie wiem czy dokladnie , może ktoś ma dokładne zapiski) nie ma kropek , plamek to nie jest to choroba bakteryjna ani wirusowa . Piszesz, ze na spodniej stronie liści nie ma plamek. Czy te plamki są na liściach na całym krzaku, czy tylko na najniższych? Jeśli na całym krzaku to Dzień wcześniej pryskalas cabrio duo. Ale jak pryskalas? Czy to była mgiełka czy drobnokroplisty? Czy stezenie srodka było prawidłowe? Bo ten problem to chyba efekt oprysku, liść jest delikatniejszy od łodyżki. Jeśli tylko niektóre liście - to nie od oprysku. A ten jeden niepryskany rzadek jest Ok.!
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
-
Dziękuję. Lekko mnie uspokoiłaś. Obserwuję co dalej się dzieje.
anulab, to jest Twoja własna mikstura czy gotowy środek ?anulab pisze:Dodam jeszcze do wyboru OW lub beta-chikol ewentualnie mikrobiologiczny .
-
Zapewne pytasz o octan wapnia ? Tak , sama robię . Ma dość szerokie działanie , dodatkowo
nawozowe i wzmacniające . Pozostałe to gotowce .
Witam serdecznie, od jakiegoś czasu śledzę zarówno forum jak i ten wątek, dzisiaj jest mój pierwszy post i od razu proszę o pomoc.
Moje pomidory od początku nie mają się zbyt dobrze, niby rosły fajnie, ale liście zwijały się w rulon. Po drodze sucha zgnilizna, no i teraz to.
Chodzi o te brunatne plamy, na ostatnim zdjęciu widoczne też "ciemne żyłki" na liściu.
Z oprysków jakie stosowałem do tej pory, 2x wapnovit 1x potas fosfor i cabrio Duo.
Pomidorki jakby straciły siły do wzrostu, słabe przyrosty i młode liście bardzo liche.
Moje pomidory od początku nie mają się zbyt dobrze, niby rosły fajnie, ale liście zwijały się w rulon. Po drodze sucha zgnilizna, no i teraz to.
Chodzi o te brunatne plamy, na ostatnim zdjęciu widoczne też "ciemne żyłki" na liściu.
Z oprysków jakie stosowałem do tej pory, 2x wapnovit 1x potas fosfor i cabrio Duo.
Pomidorki jakby straciły siły do wzrostu, słabe przyrosty i młode liście bardzo liche.
-
Trudno ocenić mając zdjęcie tylko od dołu , jest niedobór magnezu . Nie
wiem czy jest coś jeszcze ?
Pomidory straciły siły do życia , może to niedożywienie ? Zasolenie gleby i susza fizjologiczna ,
jeśli podlewane a liście nadal zwinięte .
wiem czy jest coś jeszcze ?
Pomidory straciły siły do życia , może to niedożywienie ? Zasolenie gleby i susza fizjologiczna ,
jeśli podlewane a liście nadal zwinięte .
Z drugiej strony liścia jest to samo. Brunatne plamki, żyłki .
-
Zastanawiam się czy to może być choroba grzybowa , ale dla mnie zdjęcie
za mało wyrażne i brak górnej strony liścia .
Te plamy rozwijają się , przybywa ich ?
za mało wyrażne i brak górnej strony liścia .
Te plamy rozwijają się , przybywa ich ?
Mogłabyś powiedzieć jak go robisz? Ja mam Saletrę wapniową oraz Wapno Ogrodowe. A chciałąbym uzupełnić niedobory wapnia a nie azotu.anulab pisze:Zapewne pytasz o octan wapnia ? Tak , sama robię . Ma dość szerokie działanie , dodatkowo