Po takiej jajecznicy ...... lepiej nie przebywać wśród ludzi.KorK pisze:0,5kg dałem do jajecznicy
Bób cz.1
Re: Bób
nie prawda ja mam wielkie nasiona, i po 4 w strąku były zostawiłem sobie trochę na następny rok.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Efekty moich wysiewów
jeszcze zostały mi 2 najpóźniejsze rośliny, z jednej wczoraj zebrałam nasiona, są jasnofioletowe taka lawenda, a druga ma może z 1 zawiązane i teraz kwitnie drugi raz.. Ciekawe doświadczenie, szkoda tylko że ich nie zabezpieczyłam przez zapyleniem krzyżowym, ale zobaczymy, spróbuję sobie popracować nad kilkoma z tych co widać. Może da się ustabilizować jakąś linię.
jeszcze zostały mi 2 najpóźniejsze rośliny, z jednej wczoraj zebrałam nasiona, są jasnofioletowe taka lawenda, a druga ma może z 1 zawiązane i teraz kwitnie drugi raz.. Ciekawe doświadczenie, szkoda tylko że ich nie zabezpieczyłam przez zapyleniem krzyżowym, ale zobaczymy, spróbuję sobie popracować nad kilkoma z tych co widać. Może da się ustabilizować jakąś linię.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- czarna_dco
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 mar 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przemku widzę, że kolo bobu masz wysiane bardzo dużo turków (o ile się nie mylę) czy to zabezpieczyło bób przed mszycą czy mimo tego pojawiła się ona?
-
Aksamitki nie mają na celu odstraszania mszyc. Raczej pełnią funkcję ozdobną i dodatkowo mają oczyścić ziemię z nicieni. W październiku trafią w to miejsce cebule kwiatów. Mszyc na bobie na razie nie ma ale nie widzę ich też na żadnych innych roślinach. Dziś stwierdziłem na liściach bobu pierwsze skupiska zarodników rdzy. Zaczynają zawiązywać się pierwsze strąki.
-
beata11 Na Twoje pytanie trudno jest podać dobrą odpowiedź. Są różne odmiany bobu i mają one inne okresy wegetacji. Od wysiewu do zbioru musi minąć przynajmniej 70 dni u odmian wczesnych do nawet 110 u odmian późnych. Z bobem jest troszeczkę innaczej niż z fasolą. Przeważnie (w uprawach towarowych) sieje się bób jak najwcześniej-koniec marca, kwiecień. Wynika to z bardzo dużego zapotrzebowania kiełkujących nasion na wodę. Teoretycznie można wysiewać bób pod koniec maja a nawet na początku czerwca ale plon będzie niższy i problemem będą mszyce. Na rynku pojawiła się nowa odmiana Luz de Otono reklamowana jako jedyna odmiana do uprawy letniej/jesiennej. Nie jest to odmiana polska więc nie bardzo wiem jak się sprawdzi. Na razie na próbę wysiałem 2 krótkie rządki.