Pomidorki koktajlowe - 2cz.
- markpm
- 200p
- Od: 10 lis 2007, o 15:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.
A czy u Was dużo już podrosły pomidorki? Zawiązały jakieś owoce? Bo u mnie od posadzenia 15 maja przybyło im może ze 2-3 cm i cały czas maja nierozwinięte pąki. Po prostu przez to zimno i wodę stoją...
Ogród: Coś z niczego
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
markpm, moje dwa koktajlowe w gruncie mają już owoce. Jeden ma 2, drugi około 6 w tej chwili. Ale tylko koktajlowe. Normalne pomidorki mają tylko kwiaty, a i to nie wszystkie. Jeśli zaś chodzi o wzrost, to liście urosły, owszem, ale w górę nie bardzo chcą iść.
Mam na imię Ilona...
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
U mnie w gruncie, nie ma jeszcze owoców,ale karłowe koktajlowe-żółte 4szt. i 1 czerwony, mają już owoce
Pozdrawiam Ewa
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ma ktoś z Was Rose Quartz Multiflora? - bo moje jak będą tak rosły w górę, to 3 metrowa tyczka to pikuś
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Ganesh
- 200p
- Od: 25 kwie 2012, o 19:09
Agulka mój krzaczek rose quartz multiflora jest jeszcze mały ale z tego co gdzieś wyczytałam tu na forum, to trzeba go ogłowić nad drugim max 3 gronem tak jak megagroniastego. Tak mam zapisane w kajecie;P
Najlepiej niech się wypowie ten kto go miał
Najlepiej niech się wypowie ten kto go miał
Pozdrawiam serdecznie:)
Sylwia
Sylwia
- fruitssk
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lut 2013, o 10:02
- Kontakt:
Witam. To mój pierwszy post na forum. W tym roku dostałem kilkadziesiąt nasion pomidorów koktajlowych (niestety nie wiem jaka odmiana). Wysiałem w marcu - zeszły chyba wszystkie. Po przepikowaniu część sadzonek porozdawałem po rodzinie i znajomych, reszta poszła do gruntu, chyba ze dwa do foliowego tunelu jako uzupełnienie bawolich serc które wypadły. Te w tunelu rosną piękne. Te w gruncie gorzej, ale to przez pogodę. Pierwszy raz uprawiam te pomidory i nie wiem czy robię dobrze. Normalne prowadziłbym na jeden pęd, ale z tego co wyczytałem i z obserwacji własnych to raczej zły pomysł. Usunąłem wilki które szły w kierunku ziemi, tak aby pęd kwiatowy nie leżał na ziemi. Tylko te w foliaku na próbę moja mama prowadzi jak odmiany wielkoowocowe.
Wyśniłem sobie ten świat tak długo myśląc o nim.
Zupełnie po nic. Tak dla siebie by się bronić.
Zupełnie po nic. Tak dla siebie by się bronić.
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Moje pytanie do tyczy nie tylko pomidorów koktajlowych ale i tych innych, ale co tu tłumaczyć zobaczcie sami i powiedzcie co im dolega, i proszę o rady co dalej ?
- Pozdrawiam Jurek
Co im dolega ?
To, co większości tego roku . Nadmiar wody i za niska temperatura i w związku z tym ograniczone przyswajanie składników z gleby.
Oprysk dolistny nawozem w płynie + siarczan magnezu. Jeśli pomidor nie stoi we wodzie, doglebowo pod krzak azot w postaci saletrzaku rozpuszczonego w wodzie.
Upominałem tu już , że jeśli komuś zalało pomidory to po zejściu wody należy niezwłocznie uzupełnić azot w glebie, ponieważ on jest łatwo wymywany.
To, co większości tego roku . Nadmiar wody i za niska temperatura i w związku z tym ograniczone przyswajanie składników z gleby.
Oprysk dolistny nawozem w płynie + siarczan magnezu. Jeśli pomidor nie stoi we wodzie, doglebowo pod krzak azot w postaci saletrzaku rozpuszczonego w wodzie.
Upominałem tu już , że jeśli komuś zalało pomidory to po zejściu wody należy niezwłocznie uzupełnić azot w glebie, ponieważ on jest łatwo wymywany.
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Dziękuje forumowicz, dobrze chociaż że moje pomidorki nie moczą nóg w wodzie.
- Pozdrawiam Jurek
wczoraj przesadziłam swoje pomidorki koktajlowe. Mam 5 wiader 10 litrowych na balkonie, nowoczesny design mi się zrobił W związku z tym mam pytanie, czy przycinacie pomidory, moje maja bardzo dużo liści i nie wiem czy mogę je poprzycinać Mam odmianę koralik, znalazłam opakowanie w końcu
Cześć, moją przygodę z pomidorkami zaczęłam w tym roku. Mam odmianę Maskotka, z którą ostatnio zaczyna się źle dziać. Mam nadzieję, że zdjęcia przedstawią problem. Pomidorki rosną na przeszklonym zamkniętym balkonie od strony wschodniej i południowej. Na liściach pojawiły się jasne plamki i dodatkowo niektóre liście zawijają się do góry i umierają, jaki może być powód?
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
hybryda
koralik to bardzo żywotna odmiana, prowadzi się ją zwykle na żywioł, ja jedynie dolne wilki obrywam, tak, żeby później pędy nie leżały na ziemi.
koralik to bardzo żywotna odmiana, prowadzi się ją zwykle na żywioł, ja jedynie dolne wilki obrywam, tak, żeby później pędy nie leżały na ziemi.
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Dobrze, że hybryda znalazła to opakowanie, bo Koralik to jest najpopularniejsza odmiana, i dużo ludzi ją zna.
pozdrawiam, Gunnar