Ogródek pod dębami część 4
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek pod dębami część 4
Witaj Wandeczko. Aż mi oko zbielało gdy zobaczyłam jak tłoczno i gwarno u Ciebie Nic dziwnego. Pod Czśkiem ( sorry - Czesławem ) - cienia więcej i zdrowo. Ja lobelię chyba kupię . To będzie moje pierwsze doświadczenie z tą roślinką i wolę nie dać ciała na początku
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak raz posadzi się niebieską lobelię do gruntu to potem przez kilka lat sama się rozsiewa.
Chyba , że ktoś jest nadgorliwy i wypieli.
Chyba , że ktoś jest nadgorliwy i wypieli.
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Wandeczko Elżbietka i Majeczka podały nam instrukcje jak robić przedszkole różane czyli wsadzamy patyczki. Poczytaj u mnie.. juz wiem jak to robić.
- damapi
- 500p
- Od: 15 gru 2008, o 09:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Wandziu pozwolisz, że na chwilkę usiądę pod dębem, żeby odpocząć po długim spacerze po Twoim ogrodzie? lilie cudne i ogromna kolekcja, prawie czuje się ich zapach patrząc na te zdjęcia i jak tu nie nabrać ochoty na nowe zakupy??? nie ma takiej możliwości ;:78 - już dopisane do listy
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Faktycznie do pikowania Lobelii trzeba mieć wyjątkową cierpliwośc i sokoli wzrok ... albo lupę ...
Kupiłam Lobelię wielką i mam nadzieję,że przezimuje dobrze.
Wandziu zerknij do mnie na chwilkę pod swój wpis - sprawa pilna.
Kupiłam Lobelię wielką i mam nadzieję,że przezimuje dobrze.
Wandziu zerknij do mnie na chwilkę pod swój wpis - sprawa pilna.
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Wandziu to już Twój 4 wątek ech a ja tak zaniedbałam ogrody że nie zdążyłam Cię odwiedzić Lilie cudowne , ech wspomnienie lata
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Halu, podpowiem na pewno. Muszę się rozejrzeć po sklepach, czy są już świeże nasiona. czy chcą nam wepchnąć zeszłoroczne.
kasik69. Czy ja wiem? Zestaw? Jak znam życie, to w zestawie sprzedawca chce upchnąć towary, które inaczej słabo idą. Dlatego wolę pojedyncze sztuki. A rzeczywiście jest w czym wybierać.
Julka, lobelię kępkami trzeba potraktować, a wtedy o masochizmie mowy być nie może. Całkiem przyjemne zajęcie, jak jeszcze w ziemi grzebać nie można.
iga, no właśnie, kępkami się sadzi, a więc można wytrzymać. Już to kiedyś robiłam.
igiełko, ta lilia to "White Tiger", wyjątkowo delikatna i elegancka.
lulka, tu się z tobą nie zgodzę. Lilie w porównaniu z takimi na przykład irysami czy liliowcami kwitną baaardzo długo. Oczywiście, że za krótko, bo człowiek chciałby je widzieć przez całe lato, ale ja jestem z ich kwitnienia całkiem zadowolona.
Gosia123, dziękuję za zdjęcia
Keetee. wymyśliłam sobie, że podsadzę lobelią róże, a więc muszę jej mieć dużo, a sadzonki są kurczę trochę drogie jak dla mnie. Jedna lub dwie to okej. Ale dziesięć to już jest koszt. Dlatego wysieję.
Ruda, dopiero pierwszy raz sadzisz lobelię?. To jedna z podstwowych roslin ogrodnika. Szczególnie przydatna do kompozycji w misach i skrzynkach. Będziesz nią zachwycona
Olu odważna, skoro lobelia jest taka chętna do samodzielnego rozsiewu, to tym bardziej muszę ją zasadzić. Miałam w donicy, ciekawe, czy znajdę na wiosnę siewki.
Majeczko, zajrzę do ciebie kochana, jak tylko się wyrobię z zaległościami
damapi, witam nowego, jakże wyczekiwanego gościa! Zapraszam serdecznie w objęcia mojego Czesława, który każdemu daje cień w upalne miesiące. Lilie zapisane, mówisz? Oj tak, to piekne, duże kwiaty, rywalizują o berło z różami, prawda?
Christinkrysiu, a cóż to takiego lobelia wielka? Bylinka zimotrwała?
Celinko, witam, tak jakoś jesteśmy zabiegani, że czasem nam coś umyka, ale dobrze, że znów jesteś
kasik69. Czy ja wiem? Zestaw? Jak znam życie, to w zestawie sprzedawca chce upchnąć towary, które inaczej słabo idą. Dlatego wolę pojedyncze sztuki. A rzeczywiście jest w czym wybierać.
Julka, lobelię kępkami trzeba potraktować, a wtedy o masochizmie mowy być nie może. Całkiem przyjemne zajęcie, jak jeszcze w ziemi grzebać nie można.
iga, no właśnie, kępkami się sadzi, a więc można wytrzymać. Już to kiedyś robiłam.
igiełko, ta lilia to "White Tiger", wyjątkowo delikatna i elegancka.
lulka, tu się z tobą nie zgodzę. Lilie w porównaniu z takimi na przykład irysami czy liliowcami kwitną baaardzo długo. Oczywiście, że za krótko, bo człowiek chciałby je widzieć przez całe lato, ale ja jestem z ich kwitnienia całkiem zadowolona.
Gosia123, dziękuję za zdjęcia
Keetee. wymyśliłam sobie, że podsadzę lobelią róże, a więc muszę jej mieć dużo, a sadzonki są kurczę trochę drogie jak dla mnie. Jedna lub dwie to okej. Ale dziesięć to już jest koszt. Dlatego wysieję.
Ruda, dopiero pierwszy raz sadzisz lobelię?. To jedna z podstwowych roslin ogrodnika. Szczególnie przydatna do kompozycji w misach i skrzynkach. Będziesz nią zachwycona
Olu odważna, skoro lobelia jest taka chętna do samodzielnego rozsiewu, to tym bardziej muszę ją zasadzić. Miałam w donicy, ciekawe, czy znajdę na wiosnę siewki.
Majeczko, zajrzę do ciebie kochana, jak tylko się wyrobię z zaległościami
damapi, witam nowego, jakże wyczekiwanego gościa! Zapraszam serdecznie w objęcia mojego Czesława, który każdemu daje cień w upalne miesiące. Lilie zapisane, mówisz? Oj tak, to piekne, duże kwiaty, rywalizują o berło z różami, prawda?
Christinkrysiu, a cóż to takiego lobelia wielka? Bylinka zimotrwała?
Celinko, witam, tak jakoś jesteśmy zabiegani, że czasem nam coś umyka, ale dobrze, że znów jesteś
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Wandziu Lobelia wielka to dość wysoka ( do 80 cm) późnoletnia bylina o pięknie wybarwionych jaskrawoniebieskich kwiatach; miejsca cieniste lub słoneczne, raczej wilgotne więc kupiłam z myślą ostrefie przy stawie. I ten kolorek mi pasuje .
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
powiem Ci Wandziu,ze ja kiedys z powodzeniem wysiewałam lobelie, zawsze niebieską ,bo ta lubie najbardziej.
Po pikowaniu rosły wg mnie ładniejsze niz w sprzedazy ,takie byczki
W ubiegłym roku kociaki mi zrzuciły rozsadę , uratowałam niewiele
Po pikowaniu rosły wg mnie ładniejsze niz w sprzedazy ,takie byczki
W ubiegłym roku kociaki mi zrzuciły rozsadę , uratowałam niewiele
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Ja jednak podziekuje i kupie jak w tym roku juz w doniczce. U mnie 2 sadzonki wystarcza na robienie efektu, tak ze spoko
- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No miałam na myśli, że wolałabym popatrzeć cały sezon na nie Uwilebiam te kwiatuchy i ich zapachlulka, tu się z tobą nie zgodzę. Lilie w porównaniu z takimi na przykład irysami czy liliowcami kwitną baaardzo długo. Oczywiście, że za krótko, bo człowiek chciałby je widzieć przez całe lato, ale ja jestem z ich kwitnienia całkiem zadowolona.
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Wandziu,nie sądzę,żeby na początku stycznia były nowe nasiona.Za duzo lat w handlu byłam,żeby w to uwierzyć.Żadna przemysłowka nie zamawia towaru,bo są remanenty,a to nie jest jeden dzień.Wczoraj byłam w brico,to cały czas był jeszcze remanent,więc niemożliwe,żeby był nowy towar.
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
I tu się mylisz Małgosiu. Byłam właśnie w sklepie ogrodniczym i jest już pełno nasion jednorocznych /bylin mniej/.
Pozdrawiam Hala