Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

Witaj Wandeczko. Aż mi oko zbielało gdy zobaczyłam jak tłoczno i gwarno u Ciebie :shock: Nic dziwnego. Pod Czśkiem ( sorry - Czesławem ) - cienia więcej i zdrowo. Ja lobelię chyba kupię :oops: . To będzie moje pierwsze doświadczenie z tą roślinką i wolę nie dać ciała na początku ;:224
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak raz posadzi się niebieską lobelię do gruntu to potem przez kilka lat sama się rozsiewa.
Chyba , że ktoś jest nadgorliwy i wypieli.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Wandeczko :D Elżbietka i Majeczka podały nam instrukcje jak robić przedszkole różane czyli wsadzamy patyczki. Poczytaj u mnie.. juz wiem jak to robić. ;:162
Awatar użytkownika
damapi
500p
500p
Od: 15 gru 2008, o 09:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Wandziu :) pozwolisz, że na chwilkę usiądę pod dębem, żeby odpocząć po długim spacerze po Twoim ogrodzie? :) lilie cudne i ogromna kolekcja, prawie czuje się ich zapach patrząc na te zdjęcia :) i jak tu nie nabrać ochoty na nowe zakupy??? nie ma takiej możliwości ;:78 - już dopisane do listy :tan
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Faktycznie do pikowania Lobelii trzeba mieć wyjątkową cierpliwośc i sokoli wzrok ... albo lupę ... :;230
Kupiłam Lobelię wielką i mam nadzieję,że przezimuje dobrze.
Wandziu zerknij do mnie na chwilkę pod swój wpis - sprawa pilna.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Wandziu to już Twój 4 wątek ech a ja tak zaniedbałam ogrody że nie zdążyłam Cię odwiedzić :( Lilie cudowne , ech wspomnienie lata :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Halu, podpowiem na pewno. Muszę się rozejrzeć po sklepach, czy są już świeże nasiona. czy chcą nam wepchnąć zeszłoroczne.
kasik69. Czy ja wiem? Zestaw? Jak znam życie, to w zestawie sprzedawca chce upchnąć towary, które inaczej słabo idą. Dlatego wolę pojedyncze sztuki. A rzeczywiście jest w czym wybierać.
Julka, lobelię kępkami trzeba potraktować, a wtedy o masochizmie mowy być nie może. Całkiem przyjemne zajęcie, jak jeszcze w ziemi grzebać nie można.
iga, no właśnie, kępkami się sadzi, a więc można wytrzymać. Już to kiedyś robiłam.
igiełko, ta lilia to "White Tiger", wyjątkowo delikatna i elegancka.
lulka, tu się z tobą nie zgodzę. Lilie w porównaniu z takimi na przykład irysami czy liliowcami kwitną baaardzo długo. Oczywiście, że za krótko, bo człowiek chciałby je widzieć przez całe lato, ale ja jestem z ich kwitnienia całkiem zadowolona. ;:108
Gosia123, dziękuję za zdjęcia :D
Keetee. wymyśliłam sobie, że podsadzę lobelią róże, a więc muszę jej mieć dużo, a sadzonki są kurczę trochę drogie jak dla mnie. Jedna lub dwie to okej. Ale dziesięć to już jest koszt. Dlatego wysieję.
Ruda, dopiero pierwszy raz sadzisz lobelię?. To jedna z podstwowych roslin ogrodnika. Szczególnie przydatna do kompozycji w misach i skrzynkach. Będziesz nią zachwycona :D
Olu odważna, skoro lobelia jest taka chętna do samodzielnego rozsiewu, to tym bardziej muszę ją zasadzić. Miałam w donicy, ciekawe, czy znajdę na wiosnę siewki.
Majeczko, zajrzę do ciebie kochana, jak tylko się wyrobię z zaległościami ;:196
damapi, witam nowego, jakże wyczekiwanego gościa! Zapraszam serdecznie w objęcia mojego Czesława, który każdemu daje cień w upalne miesiące. Lilie zapisane, mówisz? Oj tak, to piekne, duże kwiaty, rywalizują o berło z różami, prawda?
Christinkrysiu, a cóż to takiego lobelia wielka? Bylinka zimotrwała?
Celinko, witam, tak jakoś jesteśmy zabiegani, że czasem nam coś umyka, ale dobrze, że znów jesteś
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu Lobelia wielka to dość wysoka ( do 80 cm) późnoletnia bylina o pięknie wybarwionych jaskrawoniebieskich kwiatach; miejsca cieniste lub słoneczne, raczej wilgotne więc kupiłam z myślą ostrefie przy stawie. I ten kolorek mi pasuje .
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

powiem Ci Wandziu,ze ja kiedys z powodzeniem wysiewałam lobelie, zawsze niebieską ,bo ta lubie najbardziej.
Po pikowaniu rosły wg mnie ładniejsze niz w sprzedazy ,takie byczki :heja
W ubiegłym roku kociaki mi zrzuciły rozsadę , uratowałam niewiele :twisted:
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Ja jednak podziekuje i kupie jak w tym roku juz w doniczce. U mnie 2 sadzonki wystarcza na robienie efektu, tak ze spoko :wink:
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

lulka, tu się z tobą nie zgodzę. Lilie w porównaniu z takimi na przykład irysami czy liliowcami kwitną baaardzo długo. Oczywiście, że za krótko, bo człowiek chciałby je widzieć przez całe lato, ale ja jestem z ich kwitnienia całkiem zadowolona. ;:108
No miałam na myśli, że wolałabym popatrzeć cały sezon na nie :D Uwilebiam te kwiatuchy i ich zapach
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,nie sądzę,żeby na początku stycznia były nowe nasiona.Za duzo lat w handlu byłam,żeby w to uwierzyć.Żadna przemysłowka nie zamawia towaru,bo są remanenty,a to nie jest jeden dzień.Wczoraj byłam w brico,to cały czas był jeszcze remanent,więc niemożliwe,żeby był nowy towar.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

I tu się mylisz Małgosiu. Byłam właśnie w sklepie ogrodniczym i jest już pełno nasion jednorocznych /bylin mniej/.
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”