Hippeastrum cz.3
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 lis 2013, o 18:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: "Amarylis" - Hippeastrum cz.3
Witam
Moja cebulka po odkopaniu, oczyszczeniu, wysuszeniu i obsypaniu cynamonem wczoraj wylądowała z powrotem w ziemi. Wszystko wygląda ok, jutro/pojutrze podleje i mam nadzieje, że zacznie rosnąć
Z kolei dzisiaj rano poprawił mi się humor, który miał "niż" z racji krótkiego okres kwitnienia amarylisów U czerwonego, któremu pewnie zostało parę dni, zauważyłam wychodzącą nową łodygę
I u kolejnego, który raz - do tej pory miał tylko liście, dwa został przeze mnie zalany również wypuścił wczoraj łodygę
Został jeszcze jeden, który liście to ma już chyba na 50 cm, ale łodygi brak i jedna cebulka bez żadnych oznak życia.
Mam pytanie, czy to normalne żeby tylko dwa kwiaty się rozwinęły a dwa pozostałe nie? Czy możliwa jest aż dwudniowa przerwa w rozwoju? Czy może czegoś mu brakuje, może więcej podlewać?
Moja cebulka po odkopaniu, oczyszczeniu, wysuszeniu i obsypaniu cynamonem wczoraj wylądowała z powrotem w ziemi. Wszystko wygląda ok, jutro/pojutrze podleje i mam nadzieje, że zacznie rosnąć
Z kolei dzisiaj rano poprawił mi się humor, który miał "niż" z racji krótkiego okres kwitnienia amarylisów U czerwonego, któremu pewnie zostało parę dni, zauważyłam wychodzącą nową łodygę
I u kolejnego, który raz - do tej pory miał tylko liście, dwa został przeze mnie zalany również wypuścił wczoraj łodygę
Został jeszcze jeden, który liście to ma już chyba na 50 cm, ale łodygi brak i jedna cebulka bez żadnych oznak życia.
Mam pytanie, czy to normalne żeby tylko dwa kwiaty się rozwinęły a dwa pozostałe nie? Czy możliwa jest aż dwudniowa przerwa w rozwoju? Czy może czegoś mu brakuje, może więcej podlewać?
- koniczynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
No to Ci się udało
Kurcze ja dzisiaj znalazłam fajną klimatyczną kwiaciarnię, ale za "suchą" cebulę Dancing Queen, Temptation i Lady Jane po 9 euro i biję się z myślami czy kupić czy nie kupić .... W sumie za 2 euro w markecie nie ma szans na takie tylko boję się że w ostatecznym rozrachunku mąż mnie z domu wyrzuci z tym kwiatami
I powiedzcie mi, czy jakbym kupiła taką cebulę, korzenie ma długie, tylko nie jest w ziemi, i posadziłabym ją jutro, max w srodę to zdążyłaby na święta zakwitnąć?
Kurcze ja dzisiaj znalazłam fajną klimatyczną kwiaciarnię, ale za "suchą" cebulę Dancing Queen, Temptation i Lady Jane po 9 euro i biję się z myślami czy kupić czy nie kupić .... W sumie za 2 euro w markecie nie ma szans na takie tylko boję się że w ostatecznym rozrachunku mąż mnie z domu wyrzuci z tym kwiatami
I powiedzcie mi, czy jakbym kupiła taką cebulę, korzenie ma długie, tylko nie jest w ziemi, i posadziłabym ją jutro, max w srodę to zdążyłaby na święta zakwitnąć?
- madusia
- 1000p
- Od: 19 paź 2013, o 20:15
- Kontakt:
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Raczej nie ma szans, ponieważ od posadzenia do kwitnienia potrzeba około 6 tygodni.wiolka_m_21 pisze:No to Ci się udało
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
Piękniemadusia pisze:Moja luna zaczyna pokazywać co potrafi ...
Poszukuję odmiany o białych kwiatach i pewnie niebawem coś nabędę
Michał
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Ja mam Christmas Gift, ale stoi u córki i muszę dopytać, czy w ogóle żyje...
Pozdrawiam - BabajAGA
-
Kurcze ale jestem zła kupiłam w znanym markecie budowlanym dzisiaj cebulkę i pomyślałam sobie, że sprawdzę jak korzenie i cholercia wszystko zgnite oprócz dwóch maleńkich ..... wrrrrrrrr...... a ziemia była sucha, sprawdzałam parę razy. Czyli znów cynamon w ruch i zobaczymy co będzie .....
U mnie u jednego biedronkowca pąki zaczęły usychać, chyba już było za późno dla tej cebuli...
No trudno,,,,
No trudno,,,,
- JAWiktor
- 100p
Jeśli cebula nie była zgnita a tylko pąki uschły to nie było za późno.
Można było "pójść w liście" i przechować potem cebulę na kolejny sezon.
Można było "pójść w liście" i przechować potem cebulę na kolejny sezon.
Michał
Cebulę kupiłem już z pąkami, a akurat ta cebula była spleśniała...
Z drugą cebulka to samo...
Ostatni raz kupiłem kwiatki w biedronce...
Z drugą cebulka to samo...
Ostatni raz kupiłem kwiatki w biedronce...
- JAWiktor
- 100p
Mistrzynią reanimacji zostanieszwiolka_m_21 pisze:Czyli znów cynamon w ruch i zobaczymy co będzie .....
Solaya Takie ryzyko zakupu w marketach
Michał