Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Witam serdecznie Jagodo Nadmorska ...cud , że się wygrzebałaś na świat z poremontowego rozgardiaszu ... ale za to będziesz miała cudnie ;:168 :tan .
Jaguś ...fakt niezaprzeczalny - i ja nie pamiętam marca z kwitnącą magnolią , a wiesz , że chodząc do podstawówki ( Boże Słodki - jak to było dawno , a mnie się wydaje jakby to kilka lat temu :;230 )...magnolia rozwinęła kwiaty , które były ...tylko jeden dzień ...w nocy spadł śnieg i chwycił lekki przymrozek i ...było " po ptokach "...to znaczy po magnolii ;:145 . Kwiaty były jak z brązowego papieru czerpanego ...okropne ....
Serdeczności ;:167 u schyłku dnia ;:196 .

Obrazek Obrazek

Danusiu , ten fiołek jest jasno różowy , a może z lekka jasny wrzos . Mam go sporo to tu , to tam ...
Matka jest spora , a ta mniejsza - to jej dziecko ...też obsypane pąkami . Będzie wcześniej , niż zwykle ...zawsze kwitła po 20 kwietnia .
Danuś , prymule ząbkowane są krótkotrwałe ...po kilku latach ...zwyczajnie zanikają . Pamiętać też należy , że nie lubią mieć mokro - w rozetach ma być sucho ...Ja swoje " odmładzam " po kwitnieniu rozsadzam młode przyrosty ...więc mam białe , karminowe i jasny fiolet .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jadzieńko ... jaskry powinno się oznaczyć , gdzie są posadzone i ...potem wykopać przed zimą ...niestety- ja zapominam o tego typu sprawach . Jeszcze mam czerwonego jaskra ...Raczej nie wygląda na to , by się rozwinęły pąki magnolii w tym tygodniu ...bo u mnie się z lekka ochłodziło i ...kropi kapuśniaczek , ...pachnie - jak w kwietniu...wiosennym deszczem i pękającymi pąkami drzew .
Pochwal się nowymi nabytkami ...to z B. Raju - prawda ? Jak duże sadzonki ?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

I ja skusiłam się na jaskry :D Są zjawiskowe ;:173
A magnolię masz NIESAMOWITĄ. Kiedyś chciałabym taką mieć. Podjęłam 3 próbę. Ta na razie żyje... Oby tak dalej.
Prymulki uwielbiam,, a te ząbkowane szczególnie. Mam jasnoniebieską, lekko wpadające w lila, fioletową i białą. Jak Cię znam, to niebieska Cię zainteresuje. Jest o taka :D

Obrazek

Różowego fiołka także mam ;:138
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Do BR mamy dopiero jechać jutro ,ale na razie nic nie wiem .Bylinki przyszły z Sadzawki SUPEROWE Cyklamen dyskowaty Coum x2
Cyklamen jesienny x 2, primule, wietlicę ,i epimedium wszystko elegancko rozrośnięte polecam
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzieńko ...super rośliny - wszystkie , które zamówiłaś mam u siebie . Cyklamen coum abchasicum coś się u mnie słabo rozrasta ...epimedia mam ...sztuk trzy ...drugi rok , a wietlicę mam od Zbyszka ...ale jaka nie mam pojęcia ...w każdym bądź razie ma bordową pręgę przez środek , a boki srebrzysto zielone .
Serdecznie pozdrawiam ;:196 ...trzymaj Jadzieńko kciuki ...jadę jutro do Krakowa z Januszem , na operację .

EDIT : koniecznie muszę wstawić odnośnik do postu Słodkiej Anny ;:196 ....przepraszam , nie zauważyłam Twego postu ;:180 ...a przecież wczoraj naprawdę nie było go , gdy skrobnęłam kilka słów do Jadzieńki/Jakuch .
Co do primul denticulata to mam teraz wszystkie kolory - razem z Twoim - za którego ślicznie dziękuję ;:196 ...u mnie też takowy był ...a teraz chyba z lupą go szukać ...bo rozeta jest ...ale kolor jakoś trudno " wymacać " oczyma . Różowego fiołka nie mam takiego żarówiastego jak Ty...mój blady - fotka oddaje kolor naturalny .
Serdeczności ;:168 .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ja jutro wyjeżdżam na tydzień do mamy .Będę trzymała kciuki bardzo mocno ,żeby wszystko się udało ;:196 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
stokrotka1805
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 22:22

Post »

Będzie dobrze, trzymamy za Was kciuki całą rodziną. Pozdrawiam Lidka
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Jagódko, ale dawno u Ciebie nie byłam :oops: Na szczęście zdążyłam przed kwitnieniem magnolii... Będzie spektakularnie ;:215 Teraz tylko modły o to, żeby przymrozków nie było. Pierwiosnków masz niesamowitą ilość :shock: I moje ulubione jaskry ;:167 Jak będziesz je traktować po przekwitnięciu? Pytam, bo miałam w tamtym roku jaskry w donicach, potem posadziłam do gruntu i zniknęły...
Trzymam kciuki za udaną operację ;:196
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzieńko ...dziękuję ślicznie za Twoją obecność ...myślami ;:196 .Właśnie wróciłam z Krakowa i znów nastanie zwariowany czas gonitwy dzień , w dzień ...ale za to wrócę szybciej do formy sprzed zimy - której tak naprawdę - nie było ;:108 ...chyba mi się skurczyły w szafie ciuchy ;:306 .
będzie

Lideczko...ślicznie dziękuję za wsparcie ;:196 ...ten czas będzie u mnie strasznie nerwowy ...nie wiem , jak to wszystko przeżyję ;:185 ...ale jestem dobrej myśli , bo Opatrzność czuwa od początku nad Nim .

Bożenko ...nie ważne kiedy - ważne , że jesteś ;:196 ...Jak mają się moje "dzieci " - żyją ?
Masz rację względem magnolii...nastał znów chłodny czas ...jechałam z deszczem do domu , przez 55 km , z Krakowa . Dziękuję za pozytywne fluidy ;:196 musi być dobrze ...choć na dnie ;:167 mam niepokój . Primule ciągle dochodzą ...ale już w konkretnych odmianach ...rozmnażam ile się da - ale tylko te , które ładnie przybywają w masie .
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

JAGÓDKO :wit Wiosenka u Ciebie w pełnej prawie krasie ;:138 . Mnóstwo rozpoczynających kwitnienie kwiatów i co jeden to piękniejszy. Trwajmy przy tym ,ze żadne zawirowania pogodowe się nie przytrafią tym cudnym kwiatom. Magnolia widzę cała w pąkach - ach jak będzie pachniało , dzięki za zaproszenie :D ;:333 ;:168
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Jagodko-chyba wprowadzisz bilety wstępu?Toż u Ciebie więcej kolorów jak w Ogrodzie Botanicznym!A dla magnolii chyba niedługo wybije godzina zero?
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagódko,skad ty nabrałaś tyle kwiatów kwitnących o tej porze ;:oj Magnolia cudowna,a ja nadal na swojej nie widzę czy to kwiat czy liść.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewiczka 52... Ewusiu ...dzisiaj rano był przymrozek ...potem cały dzień słoneczko świeciło , ale słabo grzało , czuć było lodowate powietrze ...zapewne od gór .
Myślę , że skorzystasz z takiej okazji ;:167 ;:168 ....serdecznie zapraszam ;:180 ....godzina zero tuż , tuż ... ;:138 .

Nawet fiołki mam poza posesją , na mojej łące ...
Obrazek Obrazek

Podobnie i ...zawilce gajowe i ..prymulki ;:138 .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

EwkaEs- Ewciu...nie , biletów nie przewiduję , bo daleko mi do OB ... to raczej ja przygotuję co nieco ...za miłe towarzystwo ;:168 .

Obrazek Obrazek

Gosieńko...sama się zastanawiam - skąd u mnie tyle się zebrało ...chyba z tęsknoty za kolorami sadzę co popadnie , by wczesną wiosną cieszyć oczy i serce ;:196 ...Trudno rozpoznać w magnolii - czy to pąk kwiatowy , czy też liściowy kokon ...tak są podobne do siebie . Potem , gdy już zaczną się pokazywać kwiaty ...z roku , na rok nauczysz się je rozpoznawać ...na końcu gałązek - zawsze są liście , poniżej - pąk kwiatowy .
Serdeczności ;:167 ;:168 .

Ciekawa jestem , czy zgadniesz , co to za kwiatki ...rosną w polu , na miedzach , nieużytkach , tudzież na łąkach - ale tylko na wiosnę ...my je nazywamy ' cyganki ' ....a u Was - jak je nazywacie ?

Obrazek Obrazek

Te - to już z mojego ogrodu ....

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Jagodko- kwiatków "cyganek" nie znam :shock:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”