Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 2

Post »

Aniu, z tą zimą stulecia to już przesadzają. W zeszłym roku też miała taka być :D Jaka będzie, to się przekonamy i na bieżąco będziemy obserwować pogodę. Już tyle zapowiedzi się nie sprawdziło, że ja oczywiście chucham na zimne, ale....co los da to biorę. Opał mam, kożuchy wiszą, buty się dociepli i ....jakoś damy radę :D
A rabata fajna będzie, tylko wiesz, ja diabolo pęcherznice duże rosną. Moją tnę co roku, bo diablica lubi sobie porosnąć.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Gosiu wiem, że pęcherznice duże rosną. Czekam na to z utęsknieniem, bo mają mnie zakryć przed ciekawskimi oczami przechodniów. Poza tym zamierzam, jak już się rozrosną, systematycznie je odmładzać poprzez wycinanie starych gałęzi. Myślę, że w ten sposób zapanuję nad ich ogromnością (chodzi mi o szerokość, bo na wysokość to niech rosną ile chcą). Czy może się mylę?
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Magical candle jest z przewagą kwiatów plonnych- ładnie przyrasta i obficie kwitnie. Pędy sztywne
Diamant Rouge jako jedyna w moim ogrodzie przybiera piękną barwe intensywnego rożu ( chyba widzialaś u mnie )ma duże płatki w porównaniu do innych moich hortensji. Lekko się pokłada, ale dla tego kolory warto ją miec ;:224
Wim's Red- czytałam niezadowolenia na jej temat u mnie wyglada podobnie do innych koronkowych. Nie rośnie u mnie na dobrym stanowisku bo tuż za nią jest żywopłot z brabantów-a one mają paskudne korzenie i ją zagłuszają - jeszcze w tym roku będę robić barierę dla korzeni. Liście tej hortensji przebarwiają się w jesienne tonacje o ile nie mają za sucho (czyt tuje)i nie opadną ;:306 . Ma bardzo sztywne pędy
Magical Fire jest u mnie malutka i mimo swojego mlodego wieku zapowiada sie bardzo ciekawie,kwiaty i płatki duże widziałam u Ani (anabuko )ze tez ladnie się przebarwia. U mnie, poki co niestety jeszcze sie pokłada , myślę jednak że wyrośnie z tego
Jutro jadę na dzialke to zrobie zdjecia i wstawie u siebie to zobaczysz
Ja swoje pierwsze hortensje kupiłam dokładnie ok 20 grudnia, wywiozlam na działke i zadołowalam w ziemi , śniegu nie bylo ,po czym w styczniu przyszły mrozy 30 stopniowe bez opadów śniegu. Nie liczyłam że to przeżyją ,ale one są bardzo twarde.
Dostałam także patyczka ukorzenionego o wysokości ok 6 cm zakopczykowalam calego i też odbil po tej samej zimie.
W zeszłym roku kupowalam maluchy w Karpaczu ,które również zadolowalam w ziemi - przeżyły wszystkie.
Jako jedyna która u mnie się nie przebarwia to Kyushu-też koronkowa
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa no to niecierpliwie czekam na fotki.
Wim's Red marzy mi się przez te netowe zdjęcia, na których jej kwiaty są aż buraczkowe! Czyżby to tylko taki chwyt sprzedających?
Diamant Rouge kupię na pewno!

A która wg Ciebie nadawałby się do wyprowadzenia na drzewko? Nie tylko z tych wymienionych przeze mnie ale z tych co masz. Z właśnych obserwacji. Mam już tak w zamyśle Phantoma do prowadzenia (specjalnie kupiłam sztukę o jednym tylko, wysokim pędzie, który będzie służył za pień. Chciałabym jeszcze jedną sztukę tak prowadzić.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Zeby wyprowadzić hortensje na drzewko potrzebne jest wiele lat, nie mówie oczywiście o drzewku do pasa z podporka z boku.
Ja trzeci rok walczę z grandiflorą - niestety ona nie nadaje się ze względu na pokładajace się pędy wszystko zwisa do dołu i marnie to wygląda

Obrazek

W przyszłym roku mam zamiar poprowadzić na warkocza hortensję którą dostałam od wujaszka(koronkowa) i wypysciła trzy długie sztywne pędy
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widziałam hortensję o trzech długich pędach. Była ona u pani u której kupiłam ostatnie swoje trzy sztuki. Upierała się, że pleciona "noga" nie będzie ładnie wyglądać, że nie ma to jak jeden pęd. ;:223 Od razu wiedziałam, że się nie zna kobieta! ;:223 Mnie tak się widziało takie rozwiązanie. ;:223 Chyba sobie dokupię takową z trzema pędami. :D
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Aniu ja tak zrobilam wierzbę mandzurską w tej chwili ładnie się zaczyna zrastac w jeden pęd :wink: ale to tylko moje spostrzeżenia :roll: wiec może się nie sugeruj :oops:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja już widziałam zdjęcia jak zaplatali pęcherznice. I bardzo mi się to podobało. :wink:
Właśnie dostaje jeżówkowego oczopląsu i to przez Ciebie! Ło matko!
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu mnie kasy nigdy nie starczało na więcej jak 2-3cm kory. Gdy gdzieś dosadzałam rośliny i trochę pomieszała się z ziemią to dosypywałam w tym miejscu.
Szaleństwo hortensjowe w planach nadal trwa :D
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

No to fakt, Mariusz ma tego od groma :;230
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Witaj Aniu... :wit
Oglądnęłam maleńki fragment Twojego ogrodu, już jest pięknie i widząc Twój zapał, będzie tak zawsze... ;:138
Dziękuję za odwiedziny i będę zaglądać... ;:196
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Eee,taki miś :roll:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie wyszłam z Bylinowego Raju bogatsza o trzy rozplenice i cztery jeżówki. Dostałam to w promocyjnej cenie za to, że z tak daleka przyjechałam. A miałam taką możliwość,gdyż właśnie jedziemy do Krakowa na weekend. A Bylinowy mieliśmy po drodze.
Sprawdziłam to sobie wcześniej w necie i zadzwoniłam do nich czy będzie można ich odwiedzić w sobotę. Miałam nawet listę z zakupami. Z zaplanowanych nie kupiłam fiołka i żurawki xxl ale i tak jestem mega zadowolona!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”