Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 8
Moim zdaniem trzeba jeszcze poczekać kilka chwil aż ziemia się nagrzeje. W tym roku mam plan aby jak najszybciej w tunelu posadzić szpinak, bo być może zdąży urosnąć do czasu aż pomidory będą gotowe do wsadzenia około 5 maja.
Jak myślicie szpinak zdąży "zaowocować" czy darować sobie taki pomysł?
Jak myślicie szpinak zdąży "zaowocować" czy darować sobie taki pomysł?
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To zależy, kiedy posiejesz. Do końca lutego albo nawet do początku marca ziemia raczej nie rozmarznie. W zeszłym roku siałam 29 lutego pod mini tunelik foliowy, zdążyłam zebrać ok dwa tygodnie przed posadzeniem pomidorów (22 maja).
Dziś posiana sałata: Królowa Majowych, mieszanka Lollo, rzymskie Liwia i Total Clown
Dziś posiana sałata: Królowa Majowych, mieszanka Lollo, rzymskie Liwia i Total Clown
Iza
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Czyli ja mogę nie zdążyć, bo w planach sadzenie pomidorów w tunelu mam na początku maja o ile oczywiście pogoda będzie dopisywać. Ale poczekamy zobaczymy, patrząc na pogodę za oknem nie ma co się spieszyć.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Możesz posadzić szpinak w takiej rozstawie, żeby pomiędzy nim posadzić pomidory. Zanim się rozrosną , szpinak będzie gotowy do spożycia.W poprzedniim sezonie zrobiłem tak sałatą, którą popikowałem międzyrzędziach. Pod koniec maja posadziłem pomidory i w wolnych miejscach popikowałem buraki liściowe. Może się pojawić problem z opryskami, ale tak szczęśliwie się złożyło, że dopóki sałata i buraki rosły, nie były potrzebne.
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
Ja jeszcze nie mam nasion, a u Was takie duże roślinki
Wczoraj posiałam pomidory koktailowe, bo tylko to miałam.
Wczoraj posiałam pomidory koktailowe, bo tylko to miałam.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
W sobotę wysiewam po kilka sztuk nasion holenderskich do uprawy w pojemnikach
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Wg mnie w tunelu spokojnie zdążysz zebrać szpinak. Ja miałem szpinak i rzodkiewke jako przedplon pomidorów w tamtym sezonie i wszystko na spokojnie zebrałem przed wysadzeniem pomidorów.
15 maja, gdy sporo już było zebrane wyglądał tak:
15 maja, gdy sporo już było zebrane wyglądał tak:
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
marcinbb Jak masz troszeczkę czasu to przejrzyj sobie wątek o szpinaku. Przeważnie w II połowie lutego da się już wysiewać szpinak w gruncie tunelu. Gdyby jednak ziemia była zamarznięta można w domu przygotować rozsadę. Ja przeważnie wysiewam szpinak pod koniec lutego lub na początku marca w domu a do tunelu sadzę w połowie marca. Na początku maja mam przeważnie trzeci zbiór. Dodatkowo możesz wybrać jakąś wczesną odmianę o krótkim okresie wegetacji.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Zrób tak jak radził Ci kalo. Posadź szpinak między pomidory i papryki i po problemie. Robię tak z sałatą, również w gruncie. W miejscu gdzie sieję ogórki sadzę sałatę w międyrzędzia. Gdy mam już wbite paliki pod pomidory, sałatę sadzę między nie. W niczym mi ona później nie przeszkadza. U mnie sałata to w większości samosiejki, które gdzieś muszę wcisnąć jeżeli nie chcę jej niszczyć. Sieję również sałatę na rozsadę w nieogrzewanych szklarniach z rozbiórki okien, a później ją rozsadzam po całym warzywniku, jeżeli już muszę coś w nich posadzić.
Myślę, że ze szpinakiem można podobnie czynić. Chyba że nie masz ochoty bawić się w przesadzanie.
Myślę, że ze szpinakiem można podobnie czynić. Chyba że nie masz ochoty bawić się w przesadzanie.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Przecież szpinak nie musi dojrzeć, żeby go można było zjeść. Z powodzeniem można zebrać w fazie "młode listki". Tak samo sałata. Zasiać gęściej, żeby było więcej do jedzenia.
Kolejna część wątku jest tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 56&start=0
Kolejna część wątku jest tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 56&start=0
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA