Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, szkoda tych kul bukszpanowych. Przyglądam się moim, ale puk puk w nie malowane nie widzę nic niepokojącego. Takich cudów, jakie znajdujesz w swoich okolicznych szkółkach to ja mogę jedynie w necie znaleźć. U nas bieda. Szkółki raczej w marnej ilości i do tego mają taki komercyjny asortyment. M był kilka dni w lubuskim i trochę tam pojeździł i stwierdził, że mają dużo szkółek. Teraz jest w kieleckim i też mnie drażni, bo mówi że tu też widzi co jakiś czas szkółki. ;:oj
Czyli remont w ogrodzie? :lol:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj babciowy dzień, więc tylko spacerowanie i zabawy na pseudo trawniku się odbyły. :)
Firma od trawnika się nie odezwała, a w tym tygodniu miały się zacząć prace. ;:224

Kawałek rewolucji, czyli rozczochrane cisy w miejscu wykopanego bukszpanu.

Obrazek

Aniu, a mnie się wydawało, że mam taki sam, ten lekko różowy hibiskus. ;:131
Gratuluję Polar Beara, ;:215 ma wyjątkowo piękne, zwarte kwiatostany. Niestety mojemu piennemu, w tym roku wszystkie pędy zwisaja. Jak namokły w czasie deszczu, to już się nie podniosły. ;:174 Drugi w formie krzewu okazał się pomyłką, pozostaje nierozpoznany.
Tym razem niska rozplenica dla Ciebie. Ma mniej okazałe kłosy, ale za to łatwiej ją dzielić i zmieści się na każdej rabacie, nie zdominuje jej.

Obrazek

Obrazek

Narine dziękuję, ;:196 miło Cię powitać. Hortensje i trawy to moje ulubione rośliny. W każdym zakątku ogrodu można je zobaczyć. ;:108 Hortensja na cytowanym zdjęciu to Limelight. Mam ich jedenaście w ogrodzie i chyba na tym nie koniec. ;:14
Gdy ścinam kilkadziesiąt większych traw wiosną, to się zarzekam, że wyrzucę wszystkie. ;:223 Jak w lipcu zaczynają falować na wietrze, złość mi przechodzi.
Fiołki miałaś zjawiskowe, liliowców też masz dużo. Musisz się pochwalić ogrodem. :)

Obrazek

Obrazek

Aprilku zwykłymi rozplenicami ptaki się nie interesują, ale nasiona Majesty chyba są bardziej dostępne, więc u mnie wyjadają. Zostawiam im wszystkie na zimę.
Poczytałam o Krwiściągu Menziesa,ładny, ale lubi wilgotne stanowisko, a na tej skarpie trudno takie utrzymać. Mimo tego zapisany w kajecie, pewnie przetestuję. ;:306
Posadziłam sześć ciemierników od Ciebie, wszystkie ładnie rosną. ;:180 Pozostałe u przyjaciółki mają jeszcze lepsze warunki, bo ma żyzną glebę.
Pisałam u Gosi, że ogołociłyście szkółkę, masz co sadzić. ;:173

Obrazek

Obrazek

Ewuniu mam nadzieję, że jeszcze wiele ciepłych dni będzie i rośliny zdążą się dobrze zakorzenić i powinny przeżyć zimę. Lubię ogród, a praca w nim to dla mnie wyjątkowy relaks, więc mogę zmieniać wygląd rabat co roku. :D

Obrazek

Obrazek

Małgosiu już bukszpanów nie żałuję, bo jak widzę wysiłki znajomej, która walczy chemią i pułapkami feromonowymi z inwazją ćmy, to oddycham z ulgą. Te bukszpany, które jeszcze są w dobrym stanie zostały. Na jak długo nie wiem. ;:218 Jakbym pieniądze wydane na chemię spożytkowała na cisy, to kilka ładnych egzemplarzy by się znalazło w ogrodzie.
Remont w ogrodzie z konieczności, a trawnik jakoś nie może doczekać się firmy, która by go zrobiła. :evil:
Zawsze się zastanawiam, jak w takich bogatszych regionach ludzie nie umieją robić biznesu. W mojej najbliższej okolicy jest ponad dwadzieścia szkółek lub dużych gospodarstw ogrodniczych. Tylko jeździć i kupować co się zamarzy. ;:108

Obrazek

Obrazek
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Soniu, waśnie spaceruję po Twoim ogrodzie i jestem zachwycona jak pięknie komponujesz rośliny. Trawy i hortensje masz nieziemsko piękne. U mnie róże też chorują. Chyba mamy ten same cisy. Wyglądem przypominają choiny kanadyjskie. Masz też bardzo ładne hibiskusy, piękne kolory. Ja też lubię pracować w ogrodzie, ale w tym roku czuję każdą kosteczkę tak się napracowałam. Resztę prac ziemnych zostawiam na następny rok.
:wit :wit :wit
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Dziękuję Soniu. Fiołki rzeczywiście miałam przepiękne, ale właśnie... miałam... Cóż, życie płata nam rożne figle - pora na nowe wyzwania :D
To u mnie chyba odwrotnie - z końcem sezonu dopada mnie zmęczenie i nerw na np. brzydko wyglądające liście liliowców, a wiosną dostaję nowej energii i znów pojawiają się kolejne... :roll:

To naprawdę Limelight? Zjawiskowa! Nie dziwię się tym 11-tu sztukom, skoro tak wyglądają. Moją mam dopiero drugi sezon, ale taka mizerna, że zupełnie nie przypomina Twojej. Nawet się trochę dziwiłam, że wiele osób wymienia tą odmianę jako ulubioną. Skoro jednak ma szansę kiedyś tak wyglądać i moja, to zaczekam cierpliwie :)

Nie mam własnego ogrodu (jedynie wydzielony kawałek), więc nie mam możliwości "zaszaleć" z różnorodnością roślin. Mój wątek szybko stałby się monotematyczny - liliowce, dalie, fuksje i koleusy ;)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Soniu.I ja jestem bardzo zadowolona z tych dwóch hortek Polar Bear.To pokladają się po deszczu ?
Oj szkoda.ale trudno.
Moje mają po jednym kwiatostanie, Ale piękne i wielkie. Potem pokaże. ;:173
Ten pierwszy widoczek jest wręcz katalogowy.Cudny!!
I te jeżowki.I te rozplenice niskie.( dziękuję za te widoczki )
a te trawki przy żurawkach to ??
Podobne chyba kupi.lam NN.:)
Twoje trawy to zawsze gwarantują piękne widoczki.Imponujące, piękne :D ;:108 ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu pewnie firma się odezwie, jak dokonczy inne prace. Lapą prace a nie dotrzymują terminów. Zawsze możesz im podziekować. ;:108
A w ogrodzie jak zawsze cudnie masz. Pozdrawiam.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Babciowy dzień, piękny dzień, Soniu! ;:138 Tym bardziej że podczas wspólnego spaceru po wspaniale utrzymanym ogrodzie wypełnionym ślicznym kwieciem, na którym chętnie przysiadają rozmaici maleńcy goście. ;:215 Przy okazji lekcja poglądowa z botaniki i zoologii dla Maluszka. ;:63 A dzieciaczki są ciekawskie, lubią wszystko wiedzieć i zadają mnóstwo pytań. ;:108
Zdrówka dla Was. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, wystarczy spojrzeć na mapę szkółek w necie i od razu widać, że południe i centrum naszego Kraju jest w nie dość dobrze zaopatrzone. U nas posucha....Na szczęście jest net, i podróże, te małe i te duże. Mój M wrócił z kieleckiego i oznajmił, że widział tam sporo szkółek. Do jednej zajechał ( niesamowite jak na niego :D ) i kupił mi wiąza Campredownii o którym marzyłam, a którego nie mogłam w rozsądnej cenie znaleźć. A on znalazł ;:7 Wiąz jest piękny. W okolicznych, nielicznych szkółkach go nie ma. A jak są, to ceny zaporowe. ;:174 ;:223
Cisy są piękne, ale jeszcze mi się po głowie plątają thuje takie co rosną same w kulkę. Mam takie trzy przed domem i jestem z nich bardzo zadowolona. ;:108
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Soniu praca widzę wre u Ciebie w najlepsze, zmiany zachodzą na rabatach :)
Ogród wygląda jak zawsze pięknie! Jest co podziwiać, hortensje to jedne ładniejsze od drugich ;:180 ;:63
Ja u siebie praktycznie z pracami wstrzymany, bo susza niemiłosierna, a ziemia to prawdziwa skała...
Pozdrawiam :wit
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

U ciebie jak zwykle rewolucja na rabatach :wink: Ja też ostatnio wykorzystałam małe ochłodzenie i wreszcie obsadziłam częściowo nową rabatę. Śliczne te irgi, też jestem ciekawa jak się będą sprawować... Od dawna masz hibiscusa bylinowego? Już mnie nim Ania anabuko kusi, a teraz jeszcze i ty 8-) I jak tu się oprzeć tym ogromnym cudnościom ;:223
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Szaleństwo zmian w ogrodzie trwa. :roll: Wyrzuciłam jedną hortensję Anabelle, mam już dość obręczy, podwiązywania, a kwiaty i tak smętnie zwisają do ziemi. ;:222 Jedna została i dość marnie rośnie w korzeniach klonu, ma mniejsze kwiaty, więc bardziej trzyma pion. Na miejsce Anabelki przesadziłam pienną Limelight, tym sposobem mam symetryczne nasadzenia na zachodniej rabacie.

Obrazek

Miejsce po przesadzonej pomyłkowej hortensji przy schodach, oczyściłam z runianki. Trochę posadziłam na rabatach z hortensjami i jeszcze wyrzuciłam dwa wiadra. Runianka doskonale zadarnia glebę i nie trzeba pielić. Przeniosłam na to miejsce wszystkie hosty Mediowariegata, dosadziłam podzieloną turzycę Ptasie Łapki i biały zawciąg nadmorski.

Obrazek

Ewuniu dziękuję. ;:196 Ty napracowałaś się w ogrodzie wyjątkowo. ;:180 Właśnie teraz mam napęd do pracy, M ucieka już po wykopaniu dwu dołków, jak widzi ile roślin zamierzam przesadzać. Mam nadzieję, że nie będę żałować, jak część z nich nie przeżyje zimy.
Cisów mam kilka odmian. Na pokazanej rabacie rośnie dwa pospolite, 2 Hilli i jeden Hicksi.
Pospolity ma drobne gałązki i igły, więc doskonale nadaje się na formowane formy. Z pozostałych też udaje mi się formować kule i stożki, ale potrzeba więcej czasu.
Żywopłot z choiny kanadyjskiej też mam. Już ładnie podrósł. Osłania taras od strony garażu i nowych sąsiadów, którzy zaczęli w tym roku budowę domu. Niestety nie przycięłam go wiosną, bo brakło czasu, więc nie wygląda za ładnie.

Obrazek

Narine u mnie ogrodowe veny stale przebiegają w formie sinusoidy. ;:306 Od kompletnego doła, po szalaństwo przeróbek. Całe lato przyglądam się rabatom i jesienią muszę natychmiast realizować kolejne wizje. ;:65
Hortensje na początku potrzebują trochę troski, ale po trzech latach już powinny błyszczeć w ogrodzie. Na pewno twoje też będą piękne, tylko podkarmisz i niestety sporo wody musisz lać w czasie okresów bezdeszczowych.
Nie wierzę, że nawet na małym kawałku ziemi, nie posadzisz kolejnych roślin. :wink: Każda z nas na początku ogródkowania zakłada, że tylko kilka, a potem jakimś cudem grządka się zapełnia kolejnymi chciejstwami.

Obrazek

Aniu w pierwszym roku kwiaty były u PB mniejsze, to ładnie trzymała pion. W tym są zdecydowanie większe i po długotrwałych deszczach, pędy się już odkształciły i kwiaty zwisają. Wiosną przytnę krótko i zobaczę jak się będzie sprawować. ;:218
Twoje przy bramie pięknie wyglądają. ;:215
Jasne trawy z żurawkami, to turzyca Evergold. Bezproblemowa, ładnie rozjaśnia rabatę. Jest częściowo zimozielona, więc jak ma dużo ładnych liści, to niektórzy wycinają tylko brzydkie. Wiosną tnę ją nisko, bo mam jej za dużo na oczyszczanie każdej kępki.

Obrazek

Alu dziękuję. ;:196 Firma się nie odezwała, a ja mam nerwa, więc nie dzwonię. Chyba inaczej rozwiążę problem trawnika. Muszę tylko M zmobilizować i wtedy się pochwalę. ;:173
Dzieci obiecały, że położą trawę z rolki.

Obrazek

Lucynko dziękuję, ;:196 zdrowie na razie dopisuje i niech tak zostanie.
Karol poszedł do przedszkola, więc przywożą go koło południa. Na razie 3 godziny się bawi, dopiero jak się oswoi z nowym miejscem, pewnie zostanie na cały dzień.
Ogród jest dla niego magicznym miejscem. Owady, kwiaty, małe drzewo, którego pniem można potrząsać, wszystko ciekawe. ;:108

Obrazek

Małgosiu PEPSI dobrze, że M ma możliwość podróżowania i czasem nawet coś ciekawego Ci kupi. :D
Ja gdyby nie tanie i dostępne rośliny, pewnie nie zmieniałabym tak często swoich rabatek. ;:173
Mam trzy kuliste tuje, ale i tak je lekko przycinam, bo śnieg zimą rozgina trochę gałązki. Miałam tuję Danica, ale wcale nie rosła wolno i bez cięcia szybko zrobiła się brzydka. Ostatecznie po przesadzeniu, padła.
Obrazek

Mariusz u mnie też sucho, ale jak mam napęd, to nic mnie nie powstrzyma. :;230 Dwie hortensje oddałam, dwie przesadziłam, a kilka już pozbawiłam kwiatów, bo przypalone. Pokazuję tylko te, które mają trochę cienia i przyzwoicie wyglądają. Nie przeszkadza mi to ukorzeniać kolejnych i planować dla nich miejsce. ;:173

Obrazek

Małgosiu clem3 przecież mnie co roku dopada głupawka ogrodowa i muszę przesadzać i rozmnażać co się da. ;:306 Twoją nową rabatę będziemy podziwiać za rok, pewnie już rozrośniętą. ;:215 Znajoma ma irgę na zapłociu i w ciągu dwu lat całkowicie zadarniła glebę. Moja skarpa musi być umocniona właśnie jakąś trwałą rośliną, bo to co mam, nie powstrzymuje osuwania się gleby w czasie opadów. Rośliny najniżej posadzone, stale sa zmulane i muszę odgarniać ziemię. ;:222
Hibiskusa bylinowgo mam pięć lat, dostałam malutki kawałek od sąsiadki. Nigdy nie był okrywany, właściwie tylko go podlewam, bo tuje wypijają mu wodę.

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Soniu :wit
Ty wiesz,ze lubię two.j piękny ogród,Twoje ciekawe połączenia roślin.
Twoje hortensje, którymi mnie zarażałaś.I trawy, chyba dzięki tobie je zaczęłam lubić. ;:196
turzyca Evergold i ja kilka sztuk kupiłam.I dałam z brzegu jednej rabaty .
Cudnie ta duża trawa wygląda z tymi kłosami.Przypomnij mi jej nazwę ?
To jedna , czy kilka sztuk razem ??
A wiesz,że ta ciemna rudbekia mi uschła :twisted:
Twoja piękna. i te trawki i żurawki.Mega pięknie ;:63 ;:63
Dobrego dnia :)
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Dzisiaj u mnie na osiedlu i pod moim blokiem także wielkie wykopki bukszpanów... : Jeszcze w ub.tygodniu były zieloniutkie a dzisiaj szare i zbielałe..( A takie były piękne, zadbane,strzyżone .... ciekawe czym je Administracja zastąpi bo brakować będzie również całych szpalerów...U mnie też 2 dni temu zaczęło się nie ciekawie robić z nimi ;:145 ;:222 ...Na szczęście z wykopywaniem nie ma problemu bo nie korzenią się głęboko a i nie mam ich wiele...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Limelight pięknie się przebarwiła http://i67.tinypic.com/ra893q.jpg Moja w tym roku nie wygląda tak ładnie.
Trawy w tej chwili wyglądają przepięknie, ale ja już nie mam na nie miejsca. mam jakieś dwie jeszcze młode i szczerze mówiąc rosną w jakimś kącie i nie wiem czy tam będzie im dobrze. Jedną posadziłam za Phantomem, jeszcze mała, ale nie wiem, czy zdoła go przerosnąć na tyle, żeby było ją widać. Zawsze się miotam z nowo zakupionymi roślinami, dlatego wreszcie przestałam kupować. Nie wiem na jak długo, ale jak na razie trzymam się swego planu. Jest mi o tyle łatwiej, że w okolicy brak szkółek, to i pokus zbyt dużych nie mam. Gorzej będzie na wiosnę bo wtedy budzą się wszelakie chęci ;:306
Zaczęłaś rewolucję w ogrodzie i jestem pełna podziwu, za ogromne chęci, mi w tej chwili już się nic nie chce. Już chętniej sięgam po leżaczek i książkę niż biorę się do pracy. W tym roku miałam wyjątkowo mało czasu na swoje leżakowanie i tak mi przyszło do głowy, że może zbyt hojną ręką pozbyłam się trawnika ;:202
Babciowy Dzień, jak to pięknie brzmi :tan
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, są piękności oczywiste i takie z drugiego planu, które i tak przyciągają uwagę - wypatrzyłam piękny łan werbeny patagońskiej. Gdyby nie te wszystkie małe roślinki, ogród byłby uboższy. Masz śliczne żurawki, rozchodniki, zielone tło zdrowego iglastego żywopłotu. Ta piękna rozeta, to aster? Rewolucja szeroko zakrojona! Podziwiam Twój zapał. Mnie też czeka trochę wykopków ale nie na taką skalę jak u Ciebie :wink: .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”