Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Post »

Marysiu, kwitnąca kłokoczka symbolizuje pełnię wiosny, więc teraz musi być już tylko cieplej, coraz cieplej. ;:303 Ponoć od środy.
Bożykwiat już kwitnący ;:333 Mój jeszcze śpi.
I tulipany - najładniejsze, bo najpewniejsze. ;:333 Te stare odmiany zawsze kwitną i jeszcze się rozmnażają, a i gryzoniom jakoś mniej smakują.... ;:7
Maki bylinowe i u mnie całe w pąkach, tylko więcej ciepełka im trzeba. ;:303

A ta ślicznotka to? https://www.fotosik.pl/zdjecie/00c7e02e181226ec

Ciepełka pod słonecznym niebem i zdrówka na cały tydzień życzę. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maryś hippeastrum tworzy liście ;:oj ..to cudownie. ;:63
Teraz umiarkowanie podlewaj z nawozem (np do pomidorów albo pelargonii) i zobaczysz jak cebulka będzie przybierać na objętości.
Zrobi się jędrna i twarda a potem ogranicz nawożenie i tylko samą wodą podlewaj. Między podlewaniami przesusz żeby nie zagniwała.
Lubi jasne stanowisko.
Sama Ci powie kiedy chce odpocząć bo zaczną liście żółknąć....a może być tak, że stale będą nowe wyrastać. :lol:
Jak minie czas sadzenia pomidorów, papryk i innego zielska to zajmę się wysyłką. Mam zarezerwowane dla Ciebie dwie różne cebulki. :D ;:196
Cudownie u Ciebie. ;:215
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu, żywokost nie naruszony, więc nie jest jeszcze aż tak źle u Ciebie z tymi ślimakami. ;:215
Pierwszy raz mam samosiejki w tym roku innych maków niż miałam, ciekawa jestem które to takie odważne.
Cieplejszej aury życzę i słoneczka. ;:3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Zimno i mokro, kaloryfery hulają ;:oj

Agnieszko absolutnie się nie mylisz! ślimaki zimują w postaci jajeczek i na wiosnę mamy to co zjada moje rozsady. Często podnosząc jakąś deskę znajduję pod spodem masę jajeczek i niosę kureczkom :D A ostatnio wyczytałam, że takie jajeczka ślimaków (tylko chyba nie pomrowów) są najdroższym kawiorem...chyba by mi nie przeszedł przez gardło ;:306 Ja je niestety widzę, bo oblepiają doniczkę w rozsadą i liście irysów ;:223
Cieszę się, że roślinki nie przyniosły wstydu Obrazek

Lidziu nie dokarmiam cieszynianki ;:185 pierwotnie rosła w innym miejscu, a potem przesadziłam to na pewno ziemia tutaj żyźniejsza, ale kwitła mi raz jak przystało na Cieszyniankę i raz jednym kwiatuszkiem. Lidziu w tym samym ogrodzie łyszczaki rosną mi różnie, w jednym miejscu marnieje a tu kwitnie i rozrasta się ładnie. Tak jak my albo czujemy się gdzie od razu dobrze albo ...coś nam nie pasuje ;:306
Dąbrówki to ja bardzo lubię i mam ich kilka ...ale teraz sobie przypomniałam, że jednej nie widzę ...przesadzanej ;:131 No trudno jak nie wyjdzie trzeba będzie poszukać gdzieś. Dąbrówka od Ciebie 'Chocolate Chip' rośnie ładnie w kilku miejscach Obrazek
Lidziu przy okazji o coś zapytam, dostałam od Ciebie pierwiosnek Kluczyk w kolorze żółtym, na drugi rok miał kilka malutkich siewek, które zakwitły tak

Obrazek

Czy to też kluczyki?
U mnie też się ochłodziło, ale deszcz chyba uchronił nas przed przymrozkiem. Z przerażeniem oglądałam dzisiaj śnieg choćby w śladowych ilościach u innych ;:202 W dzień zrobiło się +7, ale deszcz siąpił cały czas.
Ja też mam nadzieję, że zimni ogrodnicy zmienili termin, bo już tak kiedyś było.

Dorotko postaram się przypomnieć ;:168 może u mnie są tylko nie zakwitły ;:131
Na zdjęciu jest żywokost "Axmister Gold" ozdobny głównie z liści i nie rozrasta się tak jak ten na niebiesko kwitnący.
Skrzynia nie jest może dziełem sztuki, ale będzie bardzo przydatna. Nie wiem dlaczego rozmaryn u mnie w domu pokrywa się białym nalotem, wiele już ich straciłam przez to! Dlatego staram się na wiosnę hodować w gruncie, a uwielbiam ziemniaki pieczone z rozmarynem czy foccacię Obrazek
Dzielny Twój M jeszcze będzie dużo Ci pomagał tylko nauczy się sobie radzić...jestem pewna ;:215
Ja okryłam pomidory, bokiem folią bąbelkową, a od góry włókniną zimową, bo w tunelu nie jest szczelnie ;:222

Joasiu hortensje to pewnie ogrodowe i nie powinny ucierpieć. Skrzyni nie dam rady wziąć do domu, bo ma długości ponad metr i jest bardzo ciężka z ziemią. Serduszka chyba mi się wysiała, bo widzę w innym miejscu z jednym wiszącym serduszkiem :D Jak Twoja się zadomowi na pewno pokaże co potrafi Obrazek
Beatko witaj! tylko u mnie dalej pada i jest zimno, ale wolę to niż przymrozek :lol:

Lucynko liczę na to że w końcu wyłączę ogrzewanie na dobre, bo czas zbierać na wakacje a nie płacić rachunki za gaz ;:306 Bożykwiat mam młodziutki...ale dzielny Obrazek Tak tulipany to stare odmiany...dumnie górują i pachną. Maki widziałam u Ciebie dlatego zrobiłam zdjęcie i moim z pąkiem.
Ta ślicznotka to wielosił i chyba jezoński Heaven Scent, ale nie jestem pewna.
I Tobie Kochana ciepełka i zdrówka na cały tydzień ;:196

Elżbietko dziękuję za instrukcję, jak mi się uda to będziesz miała u mnie duże piwo ;:304 Chciałabym kiedyś doczekać takiego spektakularnego kwitnienia jak u Ciebie ;:196

Bea na razie te małe chrupią takie gładkie roślinki ...moje rozsady i namiętnie żrą liście irysów. U mnie też są siewki jakichś maków...jakich sprawdzę niedługo, bo nasion jeszcze nie posiałam...tyle mam zaległego siania ;:223 Trzymaj się cieplutko i dobrego tygodnia Obrazek

Dobrej nocy i dziękuję za odwiedziny Obrazek
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu dobrze ,ze pada szkoda tylko ,ze tak zimno ,u mnie przyrozki narobiły szkód w owocach i kwiatach,zmarzły mi wszystkie funkie ,serduszka ,jedna borówka ,truskawki ,winogron i pewnie wiśnie ;:145 W majówkę miałam podgonić prace ogrodowe ale nici z tego wyszły ,Mikołaj się rozchorował i córk aadostała skierowanie do ,ja zostałam szpitala a ja zostałam z Hanią.Zrobili wszystkie badania,przepisali leki i puścili do domu ale był taki marudny ,że we dwie miałyśmy co robić,ale i tak było tak zimno ,że pewnie tylko bym się przeziębiła no i uratowałam pomidory bo miałam sadzić w majówkę ;:224
Pozdrawiam serdecznie i słoneczka życzę ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Marysiu, ten różowy, to pierwiosnek Siebolda raczej, on potem znika aż do następnej wiosny. Z tego powodu mam go coraz mniej, bo przecież będę pamiętać gdzie rośnie, a wiosną przekonuję się, że mam sklerozę ;:124
Różnorodność w Twoim ogrodzie jest powalająca! Właśnie odkryłam śliczny wielosił ;:oj a co to na zdjęciu nad nim?
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No widzę piękną Kłokoczkę Marysiu, inna niż moja ;:108 , ja myślałam, że to już macie spotkanie, bo w wątkach widzę poruszenie ;:215 przymrozki i to spore nas nawiedzają co noc, a dzis w pracy zmarzłam, że z nocha mi lecieć zaczyna, zimno i w dzień bardzo, pomarzło sporo roslin, ja zobaczę jak to u mnie wygląda dopiero jutro, niech już pada i zimno nawet, byle nie mrozi ;:108 , Edward u mnie pisał, że nawet orzechy u nas pomarzłu, no taki maj, jak chyba nie pamietam ;:185
Marysiu co to za ślicznotka? https://www.fotosik.pl/zdjecie/a7932f17b2fa1eda
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ślicznie kwitnie ten wielosił, ;:333 a pomyślałam, że to coś z rodziny dzwonkowatych. :wink:
U Ciebie pada i zimno, u mnie spadł jednorazowy deszcz w nocy z soboty na niedzielę, przymrozek szczęśliwie nas ominął, a dzień był słoneczny, bezwietrzny i ciepły. W cieniu 16 stopni. ;:303
Niech i do Ciebie wreszcie słonko dotrze, przyniesie ciepełko zarówno Wam, roślinkom, zwierzaczkom i ptaszkom. ;:3 ;:3 ;:3
Zdrówka, Marysiu. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Pierwszy raz widzę tą kłokoczkę.Ciekawie wygląda.
Ten pstry żywokost, śliczny.
To ekspansywne rośliny czy też nie ??
jagodowiec ładnie się prezentuje.A obok niego co ładne niebiesko-kwitnące ??
U ciebie też tak zimno ?.Brr!!
Ależ pogoda fatalna. ;:222
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Marysiu dawno u Ciebie nie byłam i jestem ciekawa jak Twój ogród po pracach ziemnych.....spakowałaś już zawału ziemi ? rośliny ukazały się ma powierzchni ?
Myślę że już nie wielki ślad został po wykopkach...czytam i oglądam kwitnące roślinki, przyrody jednak nie da się przechytrzyć..

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
Nie mam dzisiaj o czym pisać, bo w ogrodzie byłam jedynie żeby otworzyć, nakarmić i zamknąć drób. Czekałam na wysłannika od mojego kolegi z USA, który posłał mi jakieś specjały na nornice. Niestety chyba mój kolega już zapomniał, że są takie żyjątka i kupił coś ale na ...norki??? :;230 Jeden to jest proszek i spróbuję jego działania ale mam wątpliwości :;230

Tereniu tak mi żal roślinek które zmarzły ;:196 Rozumiem Cię doskonale, bo traciłam czasem przez czynniki atmosferyczne rośliny. A w dodatku dzieciątko chore, nie dobrze rozpoczął się maj...ale teraz będzie już tylko dobrze! Zaczęło się od pomidorów. ja dzisiaj swoich nawet nie okryłam...zawierzyłam prognozom :shock:
Tereniu jak chcesz jakieś roślinki to napisz proszę i spróbuje Ci wynagrodzić mróz.Pozdrawiam i utulam ;:196

Martusiu no właśnie ten pierwiosnek jest cały czas i mocno się latem namnaża, a mam go cały czas na oku :D Wielosił to nabytek na FO a powyżej jest jastrzębiec plamisty :D

Iwonko moja jest klasyczna kłokoczka, wyhodowana przez leśników w ramach jakieś projektu przywracania gatunków rodzimych :D Spotkanie będzie pierwsze to wiadomo przeżywamy ;:162
Czytam w wielu wątkach o stratach przymrozkowych i żal wielki! Tak odpowiedziałam powyżej i nie zmienię na razie zdania :D
a ślicznotka to wielosił i chyba jezoński Heaven Scent, ale nie jestem pewna.
Lucynko to ciekawa roślina niższa od wielosiłu i nie rozsiewa się jak na razie ;:131
Deszcz był żaden takie przesiąknięte powietrze, bo po nocy nie było prawie nic w pojemnikach. Trochę już cieplej i jakby się rozjaśniało to może nareszcie pogoda się poprawi.
Utulam Cię Kochana i również trzymaj się zdrowo ;:196

Aniu kłokoczka to stara roślina, która chyba jest trochę zapomniana.
Żywokost nie tylko nie jest ekspansywny ale muszę pilnować bo czasem przerasta zwykłym zielonym i to wyrywam.
Niebieskie to j.w.
a ślicznotka to wielosił i chyba jezoński Heaven Scent, ale nie jestem pewna.
Trochę chyba się poprawia, ale jeszcze bez cudów :D

Krysiu i ja Cię nie odwiedzam, bo nie widziałam Cię w innych wątkach...to myślałam że masz przerwę :D Przepkop jest cały czas widoczny a rośliny nie mają skąd wyjść, bo dół był na ponad 4 m a później kolejny wzdłuż na 2 m więc wszystko co wpadło to przepadło. Żółta glina jeszcze nie przeszła rekultywacji i ciągle się zapada, ale cały czas pracuję nad tym ;:218 Obsadzam też ziemię po wyciętych kilka ogromnych drzewach więc pracy mam na cały sezon, bo pomocy znikąd ;:218
pozdrawiam!

Wybaczcie, ale zdjęć brak! Dobrej nocy ;:19
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Dobry wieczór Marysiu.

To cudeńko u Ciebie to z pewnością wielosił jezoński, bo też mam takiego u siebie, tylko nie wiem, czy tę samą odmianę liści, ale kwiaty są identyczne.

U mnie też zimno, buro i ponuro. Jedynie tulipanom to pasuje, bo w tym chłodzie wydaje się, że mają się o wiele lepiej niż w upale.

Uśmiałam się z tego spacjału na norki ;:306

Pozdrawiam i życzę, aby przymrozki omijały nasze ogrody szerokim łukiem.
Dobrej nocy ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Marysiu dziękuję za dobre serdeuszko ;:196 ale mam nadzieje ,że te roślinki odbiją,jeśli nie to wtedy zobaczymy.U mnie zimnicy ciąg dalszy ;:223 ,po pracy pojechałam po seler i por ale wcale mi się nie uśmiecha jechać na działkę,jutro ma być cieplej więc wywiozę pomidory i od razu posadzę rozsadę.Nornice to u mnie też plaga ,posiałam przy chodniku przypołudnik i aksamitki i poryły akurat w tym miejscu ;:161 .Już nie wiadomo jak ich zwalczać?
Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Wielosił,kłokoczka i wiele innych... zawrotu głowy dostaję Maria jak chodze po twoim ogrodzie :D Robie notatki bo wszystkiego sie dopiero uczę. Ja tez znajduje czasami ślimaki w postaci jajeczek i takie małe ale je sole bez opamiętania. Skąd to sie bierze tyle tego; w tamtym roku miałam ich bardzo mało i myslałam że w tym będzie z nimi koniec wreszcie a tu masz niespodzianki :roll:
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu dobrze, że nam słoneczko dzisiaj świeciło, owszem zimno ale na pewno coś w ogrodzie popracowałaś.
Norki i nornice niby podobne mają przednie zęby ;:306 preparat pomoże ;:215
Rozmaryn obowiązkowo mam na parapecie w kuchni pod ręką, stary był ze mną 3 lata, ale już wyrodzony, teraz kupiłam nowy. I po ustawieniu dopiero zauważyłam, że ten inaczej wygląda, ma inne liście, niby pachną podobnie, ale jednak się różnią.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”