Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
Droga Aniu ja zawsze oglądam jeżeli nie zaraz to z zębem czasu. Ja jestem zadowolona jak zauważyłaś. Wypadł mi jeden irysek ale nie znalazłam jaki to był kolor .Jak będziesz jeszcze odmładzać to jestem chętna.Czy biały też masz rozrośnięty?? Natomiast moje eremusy mają dolegliwości grzybiczne może za długo są w jednym miejscu .Muszę je trochę poleczyć.Po Twojej instrukcji co do leczenia piwonii pomogłaś za co jestem wdzięczna.Pozdrawiam.
- andowan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiesiu - obie lubimy iryski SDB
Przecież niektóre mam od Ciebie
Beatko - Pele jest naprawdę odmianą, której nie można nie zauważyć na rabacie. Niestety nie należy do odmian silnie rozrastających się. A irysów będzie w moich wątkach bardzo dużo więc zanudzę Cię z pewnością
Ago - ja z niecierpliwością czekam na wykwitnięcie pełnokwiatowej odmiany P. tenuifolia. Ona jest moją ulubienicą
Marysiu - napisałam na priva.
Znowu sucho i w dodatku zimno. Bardzo bałam się tych tradycyjnych dni majowych , kiedy zwykle występują przymrozki ale na szczęście nie dotknęły one mojego ogrodu. Ciągle jednak nie wynoszę skrzynek z pelargoniami i petuniami a dalie, wysadzone do donic, tłoczą się w szklarence. Pomidory tak bardzo się dusiły w doniczkach, że w końcu wysadziłam je tydzień temu w szklarence.
Oto całe towarzystwo.

Na rabatach oprócz irysów SDB coraz więcej IB, które jednak z powodu suszy, nie osiągają właściwej wysokości.

Obficie zakwitł kasztanek jarzębolistny. Staje się z każdym dniem piękniejszy , bo kwiaty wybarwiają się kontrastowo.

Na skalniaku zakwitła raczej ciekawa niż piękna sasanka introdukcji pana E.R., pierwszy penstemon i białe maczki, które bardzo lubię.

Beatko - Pele jest naprawdę odmianą, której nie można nie zauważyć na rabacie. Niestety nie należy do odmian silnie rozrastających się. A irysów będzie w moich wątkach bardzo dużo więc zanudzę Cię z pewnością

Ago - ja z niecierpliwością czekam na wykwitnięcie pełnokwiatowej odmiany P. tenuifolia. Ona jest moją ulubienicą

Marysiu - napisałam na priva.
Znowu sucho i w dodatku zimno. Bardzo bałam się tych tradycyjnych dni majowych , kiedy zwykle występują przymrozki ale na szczęście nie dotknęły one mojego ogrodu. Ciągle jednak nie wynoszę skrzynek z pelargoniami i petuniami a dalie, wysadzone do donic, tłoczą się w szklarence. Pomidory tak bardzo się dusiły w doniczkach, że w końcu wysadziłam je tydzień temu w szklarence.
Oto całe towarzystwo.

Na rabatach oprócz irysów SDB coraz więcej IB, które jednak z powodu suszy, nie osiągają właściwej wysokości.

Obficie zakwitł kasztanek jarzębolistny. Staje się z każdym dniem piękniejszy , bo kwiaty wybarwiają się kontrastowo.

Na skalniaku zakwitła raczej ciekawa niż piękna sasanka introdukcji pana E.R., pierwszy penstemon i białe maczki, które bardzo lubię.

-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Napisałam się i wszystko poszło . Więc w skrócie. Nie strasz mnie z tą chorobą
zaryczę się jak nie zakwitą( chyba to już jakaś choroba u mnie)
. Tak czy siak spisałam środki na przyszłość, bo teraz już za późno jeśli mają to choróbsko?. Co do irysów pokazuj jak najwięcej, masz przecież piękną kolekcję i jest co podziwiać ( a nazwy oczywiście spisuję
). U mnie jednak chłodniej i jeszcze słabe warunki mają bo dopiero jeden mikruśny zakwitł i jeden IB ma pąka.
. Za to chyba zaskoczenie dla mnie i dla Ciebie, w miejscu ( lub obok?) gdzie w zeszłym roku wsadziłam sadzonkę irysa lactea jest jakiś mały czubek
czy to możliwe że to on????. Aż mi się oczy zaświeciły jak to zobaczyłam ale aż mi się wierzyć nie chce, a może to zielsko jakieś - zobaczymy.
Za to rozkwitł taki irys mleczny od Danusi- nie wiem czy to nie ten sam kolor co Twojego
ale chyba nie. Wstawię zdjęcia wieczorem
A miało być krótko
.
Zapomniałam pochwaliś szklarni,
w takie pogody bym nie wychodziła z niej.

A miało być krótko

Zapomniałam pochwaliś szklarni,

- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Aniu nie możesz mnie zanudzić iryskami ,bo zachorowałam na nie od pierwszego kwiatu ,który zakwitł w moim ogródku
W ogóle w twoim ogrodzie nie można się nudzić ,co chwila widzę coś czego wcześniej nie znałam 

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Mnie podoba się wszystko co obficie kwitnie ale sasankę Anna Zachar wyróżniłbym.Nie przypomina trochę botanicznych ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Witaj trafiłam przypadkiem do Twojego ogrodu i zachwyciły mnie irysy są cudne (w wolnej chwili poczytam wszystkie watki) 

- andowan
Dorotko - jeśli pąki piwonii nie rosną tylko czernieją i zasychają, to już się nie rozwiną. Ale zwalczać choroby trzeba natychmiast . Podlej je lub spryskaj previcurem; to jest fungicyd systemiczny, który wnika do tkanek rośliny i walczy z chorobą od środka.
Beato - jesteś zawsze miłym gościem w moim wątku i cieszę się, że tu zaglądasz
Janku - kwiaty tej sasanki są bardzo małe więc rzeczywiście przypomina gatunki botaniczne. Niestety nie wiem, z jakiej krzyżówki pochodzi.
Marzeno - bardzo się cieszę, że przypadek przywiódł Cię do mojego wątku. Witam serdecznie i zapraszam w wolnej chwili jak najczęściej.
Przepraszam za tak sporą przerwę i opóźnienie w odpowiedziach na wpisy. Dopadło mnie dość ostre przeziębienie, którego nie mogę się pozbyć już ponad dziesięć dni. W tym czasie spadł obfity deszcz, w budce lęgowej przyszły na świat pisklęta sikory modrej a na rabatach narosła masa chwastów. Mam nadzieję, że przeziębienie w końcu zwalczę i nadrobię zaległości.
Czas też już wysadzać jednoroczne.
W ogrodzie królują irysy bródkowe z grupy IB

Ostatnie maluchy z grupy SDB.
Obficie kwitną azalie i złotokap.

Rozpoczyna się okres piwonii. Pierwsze hybrydy . Paeonia hybrida Mackinac Grand przyjechała do mnie z wiosennej wystawy ogrodniczej w Berlinie. Zakwitła jednym, nie w pełni wykształconym kwiatem ale i tak nie mogę napatrzeć się jej aksamitnym płatkom

Beato - jesteś zawsze miłym gościem w moim wątku i cieszę się, że tu zaglądasz

Janku - kwiaty tej sasanki są bardzo małe więc rzeczywiście przypomina gatunki botaniczne. Niestety nie wiem, z jakiej krzyżówki pochodzi.
Marzeno - bardzo się cieszę, że przypadek przywiódł Cię do mojego wątku. Witam serdecznie i zapraszam w wolnej chwili jak najczęściej.
Przepraszam za tak sporą przerwę i opóźnienie w odpowiedziach na wpisy. Dopadło mnie dość ostre przeziębienie, którego nie mogę się pozbyć już ponad dziesięć dni. W tym czasie spadł obfity deszcz, w budce lęgowej przyszły na świat pisklęta sikory modrej a na rabatach narosła masa chwastów. Mam nadzieję, że przeziębienie w końcu zwalczę i nadrobię zaległości.
Czas też już wysadzać jednoroczne.
W ogrodzie królują irysy bródkowe z grupy IB

Ostatnie maluchy z grupy SDB.

Obficie kwitną azalie i złotokap.

Rozpoczyna się okres piwonii. Pierwsze hybrydy . Paeonia hybrida Mackinac Grand przyjechała do mnie z wiosennej wystawy ogrodniczej w Berlinie. Zakwitła jednym, nie w pełni wykształconym kwiatem ale i tak nie mogę napatrzeć się jej aksamitnym płatkom

- bejka1970
Aniu aż się uśmiechnęłam ,te dwa SDB też kwitną u mnie jako ostatnie
Początkowo nie doceniałam irysów IB ,ale jak widzę ile w nich wigoru i jakie są zdrowe to zaczynam się przekonywać do tej grupy
Aniu czy stosowałaś kiedyś środki biologiczne z grupy Emów ,a konkretnie myślę o EM-5 na choroby grzybowe irysów ,czytałam wiele pochlebnych opinii ,ale jak to mówią reklama dzwignią handlu jest

Aniu czy stosowałaś kiedyś środki biologiczne z grupy Emów ,a konkretnie myślę o EM-5 na choroby grzybowe irysów ,czytałam wiele pochlebnych opinii ,ale jak to mówią reklama dzwignią handlu jest

- andowan
Beatko - ja na początku nie tolerowałam irysów TB - a to nie kwitły, a to wywracały się kwitnące wreszcie pędy. Nie miałam takich kłopotów z SDB i IB. Teraz już kocham wszystkie ( mam dla nich idealne środowisko-moje mazowieckie piaseczki
) a ostatnio straciłam głowę dla grupy MTB; niestety trudno je u nas dostać
i muszę zamawiać w Czechach.
Emów do irysów nie stosowałam. Mam za to kłopot ze stawikiem, który jakoś nie może dojść do równowagi biologicznej po remoncie i kupiłam kule bokashi. Zobaczymy, jak podziałają.
Irysy spryskałam w kwietniu SCORE 250 EC przeciwko plamistości obwódkowej i muszę powiedzieć, że efekt jest wspaniały. Drugi oprysk zrobię po zakończeniu kwitnienia.

Emów do irysów nie stosowałam. Mam za to kłopot ze stawikiem, który jakoś nie może dojść do równowagi biologicznej po remoncie i kupiłam kule bokashi. Zobaczymy, jak podziałają.
Irysy spryskałam w kwietniu SCORE 250 EC przeciwko plamistości obwódkowej i muszę powiedzieć, że efekt jest wspaniały. Drugi oprysk zrobię po zakończeniu kwitnienia.
- bejka1970
Nazwę oprysku zapisałam i jeśli piszesz ,że jesteś zadowolona ,to skorzystam
Z MTB mam tylko Zazzarazah ,dla mnie jak pośredni,szczerze mówiąc nie łapię różnicy 

-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Aniu a znasz nazwy tych ostatnich azalii. Na pewno znasz, głupie pytanie
.

- andowan
Beato - nawet nie wiesz, jaką miłą niespodziankę zrobiłaś mi wpisem na temat swojego irysa MTB. Okazało się, że zakwitł taki śliczny po wielu latach i brakowało mi właściwego oznaczenia odmiany . ZAZZARAZACH kupowałam jako SDB . Dzięki Tobie wiem, co mam
Jeśli jeszcze umiałabyś powiedzieć mi, jak się nazywa ten niebieski tygrysek w rozmiarze SDB-IB, byłabym w siódmym niebie 
Dziwię się, że ZAZZARAZACH zaliczono do grupy MTB, bo rzeczywiście ma spore kwiatki. Wszystkie pozostałe z tej grupy to wysokie irysy o miniaturowych kwiatach. Są takie subtelne. Dla mnie urzekające
Zaczynają już kwitnąć, więc postaram się wstawić zdjęcia.
Dorotko - niestety zawiodę Cię i powiem, że nie pamiętam nazw odmianowych tych swoich azalii
. Rosną u mnie już od lat. Miały kiedyś etykiety ale te gdzieś się zapodziały. Mam w sąsiedztwie szkółkę państwa Ulińskich, którzy specjalizują sie w różanecznikach i azaliach. Jak się tam pójdzie w porze kwitnienia, to można dostać oczopląsu. Szkoda, że nie mam większego ogrodu
Tymczasem na rabatach irysowych zaczęły kwitnąć najwyższe bródkowe- TB. Pierwsze wystartowały niektóre tygrysie.Potem reszta stopniowo rozwija pąki.

Dziwię się, że ZAZZARAZACH zaliczono do grupy MTB, bo rzeczywiście ma spore kwiatki. Wszystkie pozostałe z tej grupy to wysokie irysy o miniaturowych kwiatach. Są takie subtelne. Dla mnie urzekające

Dorotko - niestety zawiodę Cię i powiem, że nie pamiętam nazw odmianowych tych swoich azalii

Tymczasem na rabatach irysowych zaczęły kwitnąć najwyższe bródkowe- TB. Pierwsze wystartowały niektóre tygrysie.Potem reszta stopniowo rozwija pąki.

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu wszystkie iryski cudne.Urzekły mnie tygrysie. Są wyjątkowe.
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Aniu masz piękną kolekcję irysów
Piwonie też się cudnie prezentują

Piwonie też się cudnie prezentują

- bejka1970
Aniu widzę ,że swego czasu obie robiłyśmy zakupy u Janka Jachu
Też dostałam Zazzarazah oznaczonego jako SDB ,ale kiedy wyrósł mi ponad miarę to właściwe oznaczenie odszukałam na tej stronce
http://wiki.irises.org/
Z niebieskim tygryskiem nie pomogę,bo nie znam ,a piękny jest
zresztą ja mam słabość do takich tygrysich 

http://wiki.irises.org/
Z niebieskim tygryskiem nie pomogę,bo nie znam ,a piękny jest