Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9

Post »

Pacynko, czy czosnek ozdobny też ma takie właściwości?
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ale u Ciebie pięknie :D Jeszcze chwila i tak będzie, ale dziś zima mi dokuczyła. W nocy spadło prawie metr śniegu, więc rano, by dotrzeć do pracy musiałam się solidnie namachać :evil:
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wando, szczerze powiedziawszy nie mam pewności. Trzeba by sprawdzić. Najlepiej posadź może kilka ząbków normalnego;] Dużo miejsca nie zajmie, a może pomóc. W temacie wzajemnego oddziaływania roślin piszą tak:
'Czosnek wydziela substancje allopatyczne bogate w związki siarki, dzięki którym odstrasza wiele szkodników i hamuje rozwój chorób, zwłaszcza grzybowych. Posadzony pod drzewami, krzewami, w truskawkach czy obok róż, skutecznie działa w walce z mączniakiem prawdziwym'.
Dodatkowo odstrasza przędziorki i ślimaki, więc nie ma się co zastanawiać :]
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Witaj Wandziu, wczoraj kilka razy do Ciebie zaglądałam, żeby obejrzeć jakieś śliczne zdjęcia, ale nic nie było, nawet Ciebie...
A dziś zaglądam i co widzę? piękne przetaczniki. Mam 3, które będą u mnie trzeci sezon, to takie najzwyklejsze niebieskie, wysokie. Ale zamówiłami i nawet już opłaciłam u Mariusza kolejne. Nie mogę się ich doczekać, jeżowek zresztą też.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Wandziu , Może być czosnek , albo Bioczos. . Czy nawet wyciąg z czosnku własnoręcznie sporządzony. Kontaktowo bardziej skuteczny , choć posadzić nie zawadzi. Masz dużo cienia , to sprzyja mączniakowi . Ale ma plusy. Twoje rośliny są bardzo ''żywe''. A że masz cień widać to po Heliotropie , ma niezbyt wielki kwiatostan. Jak nazwa wskazuje , kwiat słońca. Chciałby mieć tak zacienione, Takie dęby jak Twoje nie urosną za kilka lat. ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Zielony, rozświetlony słońcem busz, jeszcze do tego moje ulubione kolory : przetacznik i heliotrop... Rozmarzyłam się zupełnie - pięknie czarujesz zimę Wandziu ;:215
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Wandeczko, oj czarujesz nas swoimi zdjęciami, czarujesz... W końcu masz zaczarowany ogród z tajemnymi ścieżkami dla duszków i elfików
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Wandziu jeśli chodzi o czosnek to Tadiu ma racje , najlepiej jeszcze ,żeby był nasz a nie Chiński . :heja

Piekne wspomnienia mam nadzieje ,że zima szybko odejdzie i będziemy mogły w realu oglądac takie widoki . ;:138
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,czy ty praktykowałaś koleusy w ziemi,a nie w doniczce?Gdzieś widziałam na zdjęciach,nie mogę przypomnieć sobie u kogo.Gdyby dobrze im było bezposrednio w gruncie wolałabym nawet je tak posadzić,bo odeszłoby troche podlewania,a one potrzebują dużo wody.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Wandeczko, te piękne słoneczne fotki pozwoliły mi naładować akumulatorki . ;:196 dziękuję ;:167
A u mnie zima na całego, po całonocnej śnieżycy zaspy po kolana ;:222
Może zostanę u Ciebie na dłużej ;:114
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

O to to to ... mi chodziło, czyli o przetacznik Christa, z syrenimi ogonkami, jak ładnie nazwałaś :D .
Dzięki Wandeczko ;:196 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Mnie marzy się ten z syrenimi ogonkami i różowy.

Wandziu, wrócę jeszcze do trawnika i ścieżki. Niestety muszę podnieśc poziom trawnika. Ziemia bardzo osiadła i jest poniżej kostki brukowej. Bardzo źle się kosi. A, że sam tyrawnik do niczego, więc trzeba to wszystko zniszczyć, nawieźc ziemi i dopiero połozyć kamienie i posiać trawę. Samej ścieżki nie ma sensu robić, bo musiałabym ją od razu podnieść odpowiednio, a wtedy koszenie byłoby koszmarem. Dlatego musi być wszystko razem zrobione.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

sweety, współczuję, że przed pracą masz taką gimnastykę z odśnieżaniem. Z tego powodu musisz wcześniej wstawać, a tego bym nie lubiła, oj nie :(
Pacynko, posadzę czosnek, ale dopiero jesienią. Wziąwszy pod uwagę wszystkie jego dobroczynne właściwości, powinniśmy mieć go w ogrodach całe łany. Dziękuję bardzo za przytoczenie cennych informacji.
BOGULENKO, zwykłe przetaczniki były u mnie jako pierwsze z tej grupy bylin. Zawsze mi się podobało, że długo kwitną. Natomiast miałam i mam problem z tym, że się wykładają na boki. Kłopot z ich przywiązywaniem. A u ciebie jak z tym?
Tadziu, rzeczywiście mój heliotrop wskazuje na niedostatek słońca. No niestety, tak już mam. Natomiast świetnie rosną u mnie hosty i żurawki, choć w ogóle o nie nie dbam. A mączniak sadowi się głównie na dębie. I to co roku. Ale dąb sobie z nim dobrze radzi. Po prostu nie zwraca na niego uwagi. I tak sobie razem żyją ;:108
Mufko, Sosenki, dziękuję z miłe słowa. Ano czaruję, czaruję, bo aktualnych zdjeć nie ma co robić. Śnieg wygląda jak śnieg. Wystarczy popatrzeć na niego przez okno.
Jatra, ja chińskiego czosnku w ogóle nie używam, odkąd się dowiedziałam, że jest napromieniowywany w celu szybszego dojrzewania i zachowania bialego koloru. Fuj! nie ma to jak nasz polski, różowawy.
Małgosiu, sadziłam koleusy także w gruncie. Od razu się przyjmują i rosną bardzo dobrze. Można szczepkami wypełniać wszelkie dziury na rabatach. Spróbuj w tym roku ;:108
Stasiu, a myślisz, że u mnie nie ma śniegu? Jest, owszem. I cale szczęście. Bo przy tych temperaturach brak śniegu oznaczałby katastrofę ;:108
Rozeta, kupuj Christę, kupuj. Najlepiej od razu ze dwie sadzonki, bo będzie lepszy efekt ;:108
Margo, teraz już wszystko rozumiem. To spore przedsięwzięcie i trzeba je dobrze zaplanować.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

malgocha1960 pisze:Wandziu,czy ty praktykowałaś koleusy w ziemi,a nie w doniczce?Gdzieś widziałam na zdjęciach,nie mogę przypomnieć sobie u kogo.Gdyby dobrze im było bezposrednio w gruncie wolałabym nawet je tak posadzić,bo odeszłoby troche podlewania,a one potrzebują dużo wody.
Ja miałam koleuski w ziemi, rozrosły się pięknie i wybarwione pięknie były ;:108
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Wandziu przetaczniki u mnie wykładają się, pionizuję je balkonikami drucianymi. Ja mam ich w ilości 3 sztuki, w tym roku chcę zrobić z nich jedną ogromną kępę to i na balkonikach zaoszczędzę :uszy
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”