Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9
Pacynko, czy czosnek ozdobny też ma takie właściwości?
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Ale u Ciebie pięknie
Jeszcze chwila i tak będzie, ale dziś zima mi dokuczyła. W nocy spadło prawie metr śniegu, więc rano, by dotrzeć do pracy musiałam się solidnie namachać 

- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wando, szczerze powiedziawszy nie mam pewności. Trzeba by sprawdzić. Najlepiej posadź może kilka ząbków normalnego;] Dużo miejsca nie zajmie, a może pomóc. W temacie wzajemnego oddziaływania roślin piszą tak:
'Czosnek wydziela substancje allopatyczne bogate w związki siarki, dzięki którym odstrasza wiele szkodników i hamuje rozwój chorób, zwłaszcza grzybowych. Posadzony pod drzewami, krzewami, w truskawkach czy obok róż, skutecznie działa w walce z mączniakiem prawdziwym'.
Dodatkowo odstrasza przędziorki i ślimaki, więc nie ma się co zastanawiać :]
'Czosnek wydziela substancje allopatyczne bogate w związki siarki, dzięki którym odstrasza wiele szkodników i hamuje rozwój chorób, zwłaszcza grzybowych. Posadzony pod drzewami, krzewami, w truskawkach czy obok róż, skutecznie działa w walce z mączniakiem prawdziwym'.
Dodatkowo odstrasza przędziorki i ślimaki, więc nie ma się co zastanawiać :]
- BOGULENKA
- 500p
- Od: 23 lis 2012, o 13:28
Witaj Wandziu, wczoraj kilka razy do Ciebie zaglądałam, żeby obejrzeć jakieś śliczne zdjęcia, ale nic nie było, nawet Ciebie...
A dziś zaglądam i co widzę? piękne przetaczniki. Mam 3, które będą u mnie trzeci sezon, to takie najzwyklejsze niebieskie, wysokie. Ale zamówiłami i nawet już opłaciłam u Mariusza kolejne. Nie mogę się ich doczekać, jeżowek zresztą też.
A dziś zaglądam i co widzę? piękne przetaczniki. Mam 3, które będą u mnie trzeci sezon, to takie najzwyklejsze niebieskie, wysokie. Ale zamówiłami i nawet już opłaciłam u Mariusza kolejne. Nie mogę się ich doczekać, jeżowek zresztą też.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Wandziu , Może być czosnek , albo Bioczos. . Czy nawet wyciąg z czosnku własnoręcznie sporządzony. Kontaktowo bardziej skuteczny , choć posadzić nie zawadzi. Masz dużo cienia , to sprzyja mączniakowi . Ale ma plusy. Twoje rośliny są bardzo ''żywe''. A że masz cień widać to po Heliotropie , ma niezbyt wielki kwiatostan. Jak nazwa wskazuje , kwiat słońca. Chciałby mieć tak zacienione, Takie dęby jak Twoje nie urosną za kilka lat. 

- Mufka
- Od: 11 lut 2009, o 20:02
Zielony, rozświetlony słońcem busz, jeszcze do tego moje ulubione kolory : przetacznik i heliotrop... Rozmarzyłam się zupełnie - pięknie czarujesz zimę Wandziu 

Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Wandeczko, oj czarujesz nas swoimi zdjęciami, czarujesz... W końcu masz zaczarowany ogród z tajemnymi ścieżkami dla duszków i elfików
- Jatra
- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Kontakt:

Wandziu jeśli chodzi o czosnek to Tadiu ma racje , najlepiej jeszcze ,żeby był nasz a nie Chiński .

Piekne wspomnienia mam nadzieje ,że zima szybko odejdzie i będziemy mogły w realu oglądac takie widoki .

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Wandziu,czy ty praktykowałaś koleusy w ziemi,a nie w doniczce?Gdzieś widziałam na zdjęciach,nie mogę przypomnieć sobie u kogo.Gdyby dobrze im było bezposrednio w gruncie wolałabym nawet je tak posadzić,bo odeszłoby troche podlewania,a one potrzebują dużo wody.
- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Wandeczko, te piękne słoneczne fotki pozwoliły mi naładować akumulatorki .
dziękuję
A u mnie zima na całego, po całonocnej śnieżycy zaspy po kolana
Może zostanę u Ciebie na dłużej

A u mnie zima na całego, po całonocnej śnieżycy zaspy po kolana

Może zostanę u Ciebie na dłużej

- Rozeta
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
O to to to ... mi chodziło, czyli o przetacznik Christa, z syrenimi ogonkami, jak ładnie nazwałaś
.
Dzięki Wandeczko
.

Dzięki Wandeczko

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Mnie marzy się ten z syrenimi ogonkami i różowy.
Wandziu, wrócę jeszcze do trawnika i ścieżki. Niestety muszę podnieśc poziom trawnika. Ziemia bardzo osiadła i jest poniżej kostki brukowej. Bardzo źle się kosi. A, że sam tyrawnik do niczego, więc trzeba to wszystko zniszczyć, nawieźc ziemi i dopiero połozyć kamienie i posiać trawę. Samej ścieżki nie ma sensu robić, bo musiałabym ją od razu podnieść odpowiednio, a wtedy koszenie byłoby koszmarem. Dlatego musi być wszystko razem zrobione.
Wandziu, wrócę jeszcze do trawnika i ścieżki. Niestety muszę podnieśc poziom trawnika. Ziemia bardzo osiadła i jest poniżej kostki brukowej. Bardzo źle się kosi. A, że sam tyrawnik do niczego, więc trzeba to wszystko zniszczyć, nawieźc ziemi i dopiero połozyć kamienie i posiać trawę. Samej ścieżki nie ma sensu robić, bo musiałabym ją od razu podnieść odpowiednio, a wtedy koszenie byłoby koszmarem. Dlatego musi być wszystko razem zrobione.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
sweety, współczuję, że przed pracą masz taką gimnastykę z odśnieżaniem. Z tego powodu musisz wcześniej wstawać, a tego bym nie lubiła, oj nie
Pacynko, posadzę czosnek, ale dopiero jesienią. Wziąwszy pod uwagę wszystkie jego dobroczynne właściwości, powinniśmy mieć go w ogrodach całe łany. Dziękuję bardzo za przytoczenie cennych informacji.
BOGULENKO, zwykłe przetaczniki były u mnie jako pierwsze z tej grupy bylin. Zawsze mi się podobało, że długo kwitną. Natomiast miałam i mam problem z tym, że się wykładają na boki. Kłopot z ich przywiązywaniem. A u ciebie jak z tym?
Tadziu, rzeczywiście mój heliotrop wskazuje na niedostatek słońca. No niestety, tak już mam. Natomiast świetnie rosną u mnie hosty i żurawki, choć w ogóle o nie nie dbam. A mączniak sadowi się głównie na dębie. I to co roku. Ale dąb sobie z nim dobrze radzi. Po prostu nie zwraca na niego uwagi. I tak sobie razem żyją
Mufko, Sosenki, dziękuję z miłe słowa. Ano czaruję, czaruję, bo aktualnych zdjeć nie ma co robić. Śnieg wygląda jak śnieg. Wystarczy popatrzeć na niego przez okno.
Jatra, ja chińskiego czosnku w ogóle nie używam, odkąd się dowiedziałam, że jest napromieniowywany w celu szybszego dojrzewania i zachowania bialego koloru. Fuj! nie ma to jak nasz polski, różowawy.
Małgosiu, sadziłam koleusy także w gruncie. Od razu się przyjmują i rosną bardzo dobrze. Można szczepkami wypełniać wszelkie dziury na rabatach. Spróbuj w tym roku
Stasiu, a myślisz, że u mnie nie ma śniegu? Jest, owszem. I cale szczęście. Bo przy tych temperaturach brak śniegu oznaczałby katastrofę
Rozeta, kupuj Christę, kupuj. Najlepiej od razu ze dwie sadzonki, bo będzie lepszy efekt
Margo, teraz już wszystko rozumiem. To spore przedsięwzięcie i trzeba je dobrze zaplanować.

Pacynko, posadzę czosnek, ale dopiero jesienią. Wziąwszy pod uwagę wszystkie jego dobroczynne właściwości, powinniśmy mieć go w ogrodach całe łany. Dziękuję bardzo za przytoczenie cennych informacji.
BOGULENKO, zwykłe przetaczniki były u mnie jako pierwsze z tej grupy bylin. Zawsze mi się podobało, że długo kwitną. Natomiast miałam i mam problem z tym, że się wykładają na boki. Kłopot z ich przywiązywaniem. A u ciebie jak z tym?
Tadziu, rzeczywiście mój heliotrop wskazuje na niedostatek słońca. No niestety, tak już mam. Natomiast świetnie rosną u mnie hosty i żurawki, choć w ogóle o nie nie dbam. A mączniak sadowi się głównie na dębie. I to co roku. Ale dąb sobie z nim dobrze radzi. Po prostu nie zwraca na niego uwagi. I tak sobie razem żyją

Mufko, Sosenki, dziękuję z miłe słowa. Ano czaruję, czaruję, bo aktualnych zdjeć nie ma co robić. Śnieg wygląda jak śnieg. Wystarczy popatrzeć na niego przez okno.
Jatra, ja chińskiego czosnku w ogóle nie używam, odkąd się dowiedziałam, że jest napromieniowywany w celu szybszego dojrzewania i zachowania bialego koloru. Fuj! nie ma to jak nasz polski, różowawy.
Małgosiu, sadziłam koleusy także w gruncie. Od razu się przyjmują i rosną bardzo dobrze. Można szczepkami wypełniać wszelkie dziury na rabatach. Spróbuj w tym roku

Stasiu, a myślisz, że u mnie nie ma śniegu? Jest, owszem. I cale szczęście. Bo przy tych temperaturach brak śniegu oznaczałby katastrofę

Rozeta, kupuj Christę, kupuj. Najlepiej od razu ze dwie sadzonki, bo będzie lepszy efekt

Margo, teraz już wszystko rozumiem. To spore przedsięwzięcie i trzeba je dobrze zaplanować.
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Ja miałam koleuski w ziemi, rozrosły się pięknie i wybarwione pięknie byłymalgocha1960 pisze:Wandziu,czy ty praktykowałaś koleusy w ziemi,a nie w doniczce?Gdzieś widziałam na zdjęciach,nie mogę przypomnieć sobie u kogo.Gdyby dobrze im było bezposrednio w gruncie wolałabym nawet je tak posadzić,bo odeszłoby troche podlewania,a one potrzebują dużo wody.

- BOGULENKA
- 500p
- Od: 23 lis 2012, o 13:28
Wandziu przetaczniki u mnie wykładają się, pionizuję je balkonikami drucianymi. Ja mam ich w ilości 3 sztuki, w tym roku chcę zrobić z nich jedną ogromną kępę to i na balkonikach zaoszczędzę