Kawon ( arbuz ) - część 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 5

Post »

Kiedyś urosło mi coś takiego ni to cukinia ni to dynia,czy to przypadkiem nie był efekt obcego zapylenia ?Mam wątpliwości czy to dobry pomysł.
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p
Od: 14 kwie 2013, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Goshia Co do podlewania, to zdecydowanie za dużo. Arbuz to roślina przystosowana do długiej suszy i znakomicie radzi sobie podczas naszych upałów bez podlewania. Jeśli już podlewać arbuzy to max 2-3 razy w tygodniu, dzięki temu arbuzy będą szybciej dojrzewały. Ja nigdy nie zajmowałem się kontrolom ilości zapylonych kwiatów, roślina raczej sama to kontroluje. Zawsze mam arbuzy podobnej wielkości o dużej i średniej wadze. Szkoda zachodu.
vanilla81 Pyłkiem cukinii na pewno nie zapylisz arbuza. Dziwna sprawa, nigdy nie widziałem żeby pierwsze pojawiały się kwiaty żeńskie, jeśli owy się pojawił to na pewno za dzień,dwa pojawią się męskie i zdążą dany kwiat zapylić.
vanilla81
100p
100p
Od: 10 maja 2011, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O kurcze, czyli przedobrzylam... A jakos mi sie cos wydawalo ze te kwiaty tylko jeden dzien sa otwarte i jak sie nie zapyli to przepadlo :roll: A ze hybryda moze arbuzowa powstac to wogole nie sadzilam ;:oj Myslalm ze takie cechy mieszane, to dopiero na nasianach sie odbijaja nie od razu na owocu? No zobaczymy. A jeśli wogole nie zapylilo sie to trudno, beda inne kwiaty. A widac juz, ze inne arbuzy rowniez zbieraja sie do kwitniecia :D Tych juz nie będę zapylala cukinia :wink:
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p

Post »

Jeśli krzyżujemy jakąś roślinę to owoc jest rośliny wyjściowej(kwiat żeński), a nasion mają informacje genetyczną hybrydy i to dopiero z nich możemy jakieś dziwolągi wyhodować.
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p
Od: 27 kwie 2014, o 20:45

Post »

Teoretycznie jest możliwość zapylenia arbuza pyłkiem cukinii. Są blisko spokrewnione (ta sama rodzina dyniowatych), więc powinna być zgodność biologiczna. Inna sprawa z przydatnością nasion takiego dziwoląga. Oczywiście potwierdzam słowa:
Jeśli krzyżujemy jakąś roślinę to owoc jest rośliny wyjściowej(kwiat żeński), a nasion mają informacje genetyczną hybrydy i to dopiero z nich możemy jakieś dziwolągi wyhodować.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Jest tak tylko w teorii :wink: To tak jak z liliami.. Lilia Lankon (L. lankongense x L. longiflorum) nie powstałaby w sposób naturalny, gdyby nie laboratoryjne podtrzymywanie zarodków. Podobnie z Lilią Kushi Maya i innymi dziwolągami :lol:
Tak więc.. jeśli krzyżować np.. melona z arbuzem, to tylko w laboratorium ;:108
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Hej :wit
w tym roku trochę opóźniłam siew arbuzów i dopiero mam malutkie owoce wielkości dwugroszówki jest to "Janosik", czy ktoś ma już większe owoce i może pokazać foto bo coś mi się nie podoba i chyba jest to inny arbi. :D
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14

Post »

Ja mam chyba janosika, ale muszę sprawdzić, jak tak to zrobię zdjęcie i wrzuce.
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p

Post »

Rewi pisze:Hej :wit
w tym roku trochę opóźniłam siew arbuzów i dopiero mam malutkie owoce wielkości dwugroszówki jest to "Janosik", czy ktoś ma już większe owoce i może pokazać foto bo coś mi się nie podoba i chyba jest to inny arbi. :D

Nie sugeruj się wyglądem kilku dniowego arbuza bo się jeszcze on na pewno drastycznie zmieni.
Tu masz zdjęcie dojrzałego janosika
Obrazek
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Tegoroczny?? :D

Dziś rano biegnę pod tunel foliowy, a tu wszystkie arbuzy padnięte, kret zaczął ryć i chyba będzie po arbuzach, szkoda najwyżej za rok spróbuje. :evil:
Ogród rewii cz.III !
anqaw
200p
200p
Od: 7 maja 2015, o 20:57

Post »

U mnie ponoć wrócił do tunelu, chyba mu z kuwet coś wrzucę przed tunelem w każdy kopiec :D
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Jednak to nie kret padły, ale po południu liście wstały i dziś znów to samo leżą klapnięte i wstają. :roll:
Ogród rewii cz.III !
goha9229
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lip 2014, o 15:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A u mnie w tym roku jakieś szalone arbuzy :wink: Już chyba piąty kwiatek męsko_żeński zaobserwowalam. Tzn ma i zawiązek owocu i pręcik. Hmm :D
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p

Post »

To rzeczywiście ludzie w Polsce jakieś dziwolągi hodują ;:306
Zalążnie posiadają kwiaty żeńskie posiadają one również słupki(pomylone u ciebie z pręcikami)
Kwiaty męskie i tylko one posiadają pręciki, arbuzy nie posiadają kwiatów męsko-żeńskich.
Ten po prawej to kwiat żeński, po lewej męski
Obrazek
Awatar użytkownika
misiucha_pl
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 maja 2015, o 09:57

Post »

Co do zapylania to nie wiem po co tak kombinujecie, z tego co wiem to bardzo dobrze swoja robote robia pszczoly / baki / mrowki itp.

Ja mam arbuzy w gruncie, w tym roku troche wolniej rosna przez zimny i deszczowy maj ale jest zawiazanych mase malych owocow - ponad 40 sztuk + 12 melonów.

Oto foty: (w tamtym roku były 2-wa razy wieksze ale sorry taki mamy klimat :-))

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”