Przepikawałem pomidorki do półlitrowych kubeczków i mam pytanko.W jakiej temperaturze je teraz trzymać? Chyba lepiej chłodniejszej ? Myslalem o 16-18 stopniach?
Cześć,ja Ci profesjonalnie nie doradzę ale czytając forum załapałem ,że temperatura musi rosnąć wraz ze wzrostem oświetlenia . Słabe oświetlenie = niska temperatura
Wielkością przypominają żółtą gruszkę, która jest raczej mdła. Ważne, żeby smak był odpowiedni dla plantatora ;) Ja obieram skórkę z każdego pomidora więc twarda skórka mi nie przeszkadza.
Dzisiaj wyłożyłam na waciki koktajlówki i karłowe (wszystko do gruntu). Chcę wyłożyć także te odmiany (wysokie),które wysadza się w pąkach a nawet kwitnące. Proszę, powiedzcie mi które to odmiany tak się wysadza, nie mogę w swoich notatkach tego znalężć, a wykładać chcę już teraz,bo jest dzień owocu. Pozostałe odmiany będę wykładać 22 marca.
Pomidor Raf taki pomidor zobaczylam wlaśnie w ulotce sklepowej.Znacie go ?Warto dlubać nasionka?
W ubieglym sezonie podbila moje serce Malachitowa szatulka .Raf też zielony wygląda super .
Malgosia
Mam dylemat" pomidory pierwszy raz pikuje się jak wytworzą liscie właściwe i sadzi po same liścienie, a ja chcę pikować drugi raz
to jak wtedy się sadzi? czy ktoś mi może wytłumaczyć
Zielonaplaneta - to zgodnie z kalendarzem wysiewu
Eliza - drugie sadzenie można zrobić na taką samą głębokość jak pierwsze, ale jeszcze lepiej, jeżeli roślinka ma więcej niż 10 cm, delikatnie uszczknąć liścienie, wyłamać ze 2 dolne liście, postawić sadzonkę na dnie pojemnika i nasypać ziemi po wierzch.
Faworyt - dla rozkrzewienia
Jolu bardzo dziękuję , właśnie na Twoją pomoc liczyłam. Twoje pomidorki są tak piekne, śledzę po cichu Twoje uprawy i jesteś dla mnie wielkim znawcą