Moje oczko w głowie cz. 7
- Dorota71
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje oczko w głowie cz. 7
U nas szara szmata za oknem cały dzień. Do dipy taka pogoda.
- Ewakora
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
Witaj Tereniu.
Spokojnie maleńka.....nic nie straciłaś.
Ja na miejscu, a jeszcze prawie nic nie zrobione, bo pogoda do kitu, a do tego jeszcze ma być mroźno, więc nie ma co się zbytnio spieszyć z oczyszczaniem rabat. Mam takie porównanie z moją sąsiadka, która zawsze pierwsza robi grządki, a ja dwa, trzy tygodnie po niej i często my szybciej mamy plony, bo po siane w cieplejszą ziemię.
Pewnie że chciało by się już ruszyć pełną parą, ale nic się nie stanie jak w rabatki wyleziemy za jakiś czas, a przynajmniej za jednym zamachem pozbędziemy się pozostałości po poprzednim sezonie i chwastów.
Pozdrawiam serdecznie.

Spokojnie maleńka.....nic nie straciłaś.
Ja na miejscu, a jeszcze prawie nic nie zrobione, bo pogoda do kitu, a do tego jeszcze ma być mroźno, więc nie ma co się zbytnio spieszyć z oczyszczaniem rabat. Mam takie porównanie z moją sąsiadka, która zawsze pierwsza robi grządki, a ja dwa, trzy tygodnie po niej i często my szybciej mamy plony, bo po siane w cieplejszą ziemię.
Pewnie że chciało by się już ruszyć pełną parą, ale nic się nie stanie jak w rabatki wyleziemy za jakiś czas, a przynajmniej za jednym zamachem pozbędziemy się pozostałości po poprzednim sezonie i chwastów.
Pozdrawiam serdecznie.

Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Tereniu,ja też jeszcze nie wysprzątałam w ogródku
.Dawno bym to zrobiła,bo nie pracuję zawodowo.Ale maluch prawie 2 letni mi nie daje.Jak wyjdziemy na dwór,to muszę mieć oczy dookoła głowy.Niestety nie mamy dobrego ogrodzenia wokół budynków.Więc muszę ciągle czuwać,gdzie też ten mój najmłodszy znowu wyruszył.Wiadomo-w piaskownicy jeszcze nie posiedzi,a co robić teraz na dworze?Jeszcze sam się nie pobawi.
Ja oczywiście jak wyjdę,to nie wiem w co ręce włożyć
.Na jesieni zdobyłam dużo grubej kory,którą musiałam pokruszyć.Wymyśliłam,że dam na rabaty,to lepiej będzie sie wilgoć trzymała.Z tym,że za grube kawałki położyłam.Teraz patrzę,a cebulowe nie mogą się wygramolic spod tej kory.Więc sporo czasu spędziłam krusząc tą korę i rozsypując od nowa
.Jeszcze nie skończyłam-choć zaczęłam gdy tylko zlazł śnieg.A wysypałam na jednej rabacie tylko,pod oknami domu.Zaczęłam wychodzić do ogródka,gdy Maciek zaśnie.To z godzinkę mogę porobic.Bo z nim,to się nie da nawet 5 minut.
Posiałam tylko 4 pudełeczka z kwiatami.Pomidory planuję posiać za jakiś tydzień,albo po świętach.Moje pomidorki idą do gruntu,więc póżno wysadzę.Za bardzo by wybiegły w domu.Tym bardziej,że bardzo ponura wiosna w tym roku
.Wczoraj był piękny słoneczny dzień.Pierwszy raz chyba ,od zimy.
Paprykę siałam 2x.Jakoś nie mam do niej ręki.Z resztą u mnie za krótkie lato dla niej.Nie zdążała mi dojrzeć.A w tym roku wzeszła tylko 1 sztuka
.Więc uznałam to za 'znak' i nie sieję więcej.Chciałam mieć kilka ostrych,bo lubię sobie czasem gębę 'wyparzyć'
.Trudno.Może kupię już owoce,bo sadzonek ostrej pewnie na bazarze nie będzie.

Ja oczywiście jak wyjdę,to nie wiem w co ręce włożyć

Posiałam tylko 4 pudełeczka z kwiatami.Pomidory planuję posiać za jakiś tydzień,albo po świętach.Moje pomidorki idą do gruntu,więc póżno wysadzę.Za bardzo by wybiegły w domu.Tym bardziej,że bardzo ponura wiosna w tym roku

Paprykę siałam 2x.Jakoś nie mam do niej ręki.Z resztą u mnie za krótkie lato dla niej.Nie zdążała mi dojrzeć.A w tym roku wzeszła tylko 1 sztuka

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Witaj Tereniu
Ja też nic nie posiałam i nie wiem
i nie wiem kiedy się za sianie zabiorę .
Zdróweczka

Ja też nic nie posiałam i nie wiem

Zdróweczka

Pozdrawiam Alicja
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teresko masz rację ... zima w kalendarzu więc na wszystko trzeba byc przygotowanym . U mnie nocą nadal przymrozki a dziś od południa ładnie sypało śniegiem i teraz mamy cudną biel za oknem.
Jeszcze nasion nie przejrzałam więc o siewie mowy nie ma ... ale w piwnicy część cebul ruszyła i musiałam powtykać w torfowe doniczki . Postoją na strychu w widnym pomieszczeniu to zaraz pędy zzielenieją a cebule powoli ukorzenia się. Te torfowe doniczki fajne bo przy sadzeniu do większych pojemników lub do gruntu nie ruszamy systemu korzeniowego ale przy większej ilości spory koszt.
Jeszcze nasion nie przejrzałam więc o siewie mowy nie ma ... ale w piwnicy część cebul ruszyła i musiałam powtykać w torfowe doniczki . Postoją na strychu w widnym pomieszczeniu to zaraz pędy zzielenieją a cebule powoli ukorzenia się. Te torfowe doniczki fajne bo przy sadzeniu do większych pojemników lub do gruntu nie ruszamy systemu korzeniowego ale przy większej ilości spory koszt.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Tylko ja jestem wyrywna
Mam już wysprzątane. Co prawda dzisiaj mam śnieg, ale myślę, że roślinom już nie zaszkodzi
Nawet w sobotę posadziłam kilka róż.
Teraz przerwa w pracach ogrodowych, bo czas na porządki domowe

Mam już wysprzątane. Co prawda dzisiaj mam śnieg, ale myślę, że roślinom już nie zaszkodzi
Nawet w sobotę posadziłam kilka róż.
Teraz przerwa w pracach ogrodowych, bo czas na porządki domowe
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witam Was kochani wieczorową porą
Dzisiaj można powiedzieć że był piękny dzień , trochę posprzątałam rabatki i teraz nie mogę się ruszyć .
Wyglądam przez okno a tu biało - sypie śnieg i to dość gęsto
Lucynko - powolutku tak - łatwiej powiedzieć niż zrobić .
Właśnie dzisiaj trochę popracowałam i teraz czuje wszystkie cząstki w kręgosłupie
Ja się nie śpieszę a kto dzisiaj posprzątał całą działkę ??
Dziękuję i wzajemnie
Dorotko u mnie w tej chwili leży kilka cm. śniegu .
Ewuniu witaj
Wiesz że już by się chciało żeby było pięknie a ja mam jeszcze tyle pracy do zrobienia . Chciałam chociaż trochę liści zebrać bo zalegają na wychodzących roślinkach a one mokre ciężkie i zaczynają pleśnieć .
Dziękuję serdecznie i również pozdrawiam
Jolu jak nie posprzątałaś ?? widziałam zdjęcia , wiem że przy małych dzieciach trudno popracować ale Ty dajesz radę
Ja posiałam mix papryk , jeszcze nie wzeszła - zobaczymy co wyrośnie , u mnie też nie zawsze zdąży dojrzeć ale próbować warto .
Alu witaj
Jeszcze zdążysz , ważniejsze jest zdrowie a jak nie to się siewkami podzielę oczywiście jak mi coś wyrośnie
Dziękuję i dla Ciebie też dużo zdrówka
Spokojnej nocy wszystkim życzę i dużo
na jutro

Dzisiaj można powiedzieć że był piękny dzień , trochę posprzątałam rabatki i teraz nie mogę się ruszyć .
Wyglądam przez okno a tu biało - sypie śnieg i to dość gęsto

Lucynko - powolutku tak - łatwiej powiedzieć niż zrobić .
Właśnie dzisiaj trochę popracowałam i teraz czuje wszystkie cząstki w kręgosłupie

Ja się nie śpieszę a kto dzisiaj posprzątał całą działkę ??
Dziękuję i wzajemnie

Dorotko u mnie w tej chwili leży kilka cm. śniegu .
Ewuniu witaj

Wiesz że już by się chciało żeby było pięknie a ja mam jeszcze tyle pracy do zrobienia . Chciałam chociaż trochę liści zebrać bo zalegają na wychodzących roślinkach a one mokre ciężkie i zaczynają pleśnieć .
Dziękuję serdecznie i również pozdrawiam

Jolu jak nie posprzątałaś ?? widziałam zdjęcia , wiem że przy małych dzieciach trudno popracować ale Ty dajesz radę

Ja posiałam mix papryk , jeszcze nie wzeszła - zobaczymy co wyrośnie , u mnie też nie zawsze zdąży dojrzeć ale próbować warto .
Alu witaj

Dziękuję i dla Ciebie też dużo zdrówka

Spokojnej nocy wszystkim życzę i dużo

- TerDob
Witaj Krysiu
U
mnie też teraz biało , cały wieczór pada a wczoraj też był przymrozek - mam nadzieję że roślinkom wychodzącym nie zaszkodzi
Ja w sobotę trochę kwiatków wysiałam i paprykę i teraz będę dosiewać powolutku , natomiast też trochę cebulek wsadziłam do doniczek bo już ruszyły , na doniczki torfowe się nie piszę bo za duży koszt - ja mam dużo różnych cebul
Gosiu ale masz fajnie - kiedy ja to wszystko posprzątam
Nie tylko Ty masz śnieg - ja też
śnieg nas zmusi do odpoczynku i posprzątamy swoje domy , oby tylko mrozów nie było .

Ja w sobotę trochę kwiatków wysiałam i paprykę i teraz będę dosiewać powolutku , natomiast też trochę cebulek wsadziłam do doniczek bo już ruszyły , na doniczki torfowe się nie piszę bo za duży koszt - ja mam dużo różnych cebul

Gosiu ale masz fajnie - kiedy ja to wszystko posprzątam

Nie tylko Ty masz śnieg - ja też

śnieg nas zmusi do odpoczynku i posprzątamy swoje domy , oby tylko mrozów nie było .
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Tereniu tak czy inaczej kwiecień coraz bliżej, i zima czy chce czy nie to i tak sobie pójdzie 

- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Tereniu, pod tą białą kołderką może roślinkom nic nie będzie. U mnie w nocy przymrozki nie odpuszczają a w dzień zimne wiatry wieją. Mało co wschodzi.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witaj Tereniu!
U mnie nasypało i sypie dalej, ale śnieg mokry bo temperatura na plusie.
Makabra znowu będzie wszystko topniało i musi wsiąknąć.
Tereniu kiedy mam wysiać Cerinte?
Pozdrawiam i życzę słoneczka
U mnie nasypało i sypie dalej, ale śnieg mokry bo temperatura na plusie.
Makabra znowu będzie wszystko topniało i musi wsiąknąć.
Tereniu kiedy mam wysiać Cerinte?
Pozdrawiam i życzę słoneczka

- TerDob
Iwonko też tak myślę , tylko że by się chciało żeby już było ciepło i piękne słoneczko .
Wiosna na pewno przyjdzie
Danusiu dobrze że nie ma dużych mrozów a wiatry i u mnie hulają . U mnie jeszcze nic nie wschodzi ale już troszkę posiałam
Marysiu
Najlepiej nasiona Cerinte wysiewać w kwietniu na miejsce stałe po 2-3 nasiona, w punkty odległe o 30 -40 cm. Najlepiej rośnie na przepuszczalnej, żyznej glebie w miejscu słonecznym lub lekko ocienionym.
U mnie też biało , mokro i strasznie zimno
nic mi się nie chce nawet wysiewać nasionek .
Dziękuję i oby to słoneczko wyjrzało
Wiosna na pewno przyjdzie

Danusiu dobrze że nie ma dużych mrozów a wiatry i u mnie hulają . U mnie jeszcze nic nie wschodzi ale już troszkę posiałam

Marysiu

U mnie też biało , mokro i strasznie zimno

Dziękuję i oby to słoneczko wyjrzało

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Tereniu,to co się dało,to wygrabiłam na jesień.Ale na rabatach sporo liści nawiało,lub spadło z krzewów.Do tego nie wszystkie patyki wycięte.Ale aż tak bardzo się nie śpieszę.Teraz walczę z tą korą
Na szczęście już mało mi zostało.
Zastanawiam się gdzie upchnę lilie i byliny,które przyjdą pewnie po świętach
Trochę lilii posadziłam już do gruntu.Zobaczymy.Mam nadzieję,że nic im nie będzie.

Zastanawiam się gdzie upchnę lilie i byliny,które przyjdą pewnie po świętach

Trochę lilii posadziłam już do gruntu.Zobaczymy.Mam nadzieję,że nic im nie będzie.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16

Ale nic to. Wkrótce święta, a po nich już na pewno przyjdzie wiosna.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Matka natura może i wie co robi, gdyby już była wiosna to wszystkie siedziałybyśmy w ogrodach, a tak to spokojnie sobie przygotujemy święta (z braku pilniejszych i przyjemniejszych prac) porządnie wysprzątamy w domach, a potem wyruszymy na podbój ogrodów 

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe