Winorośle Dolnoślonzoka - część 2
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Winorośle Dolnoślonzoka - część 2
U mnie odwrotnie. Widzę bardzo dużo zawiązków owoców.W ubiegłym roku było jak na lekarstwo.Może to była moja wina bo za bardzo je przycięłam.
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Opracowania o joannitach już mam. Teraz czas na ich wydanie. Podobnie jak o historii winiarstwa na mojej Ziemi Brzeskiej i w okolicach. Ks. Kopij z Łosiowa, który jest na parafii w podwrocławskiej Środzie Śląskiej (od tysiąca lat wsie i trzy miasta powiatu Brzeg należą do archidiecezji wrocławskiej), ma udać się do Pragi w poszukiwaniu kolejnych dokumentów archiwalnych. W Pradze mieścił się Dom joannitów na Czechy i Śląsk.Igala pisze:Fajny pomysł z tym Szlakiem Winnic Joannickich ale wcześniej przydały by się jakieś broszury (?) aby laicycy mieli jakieś materiały co ich wprowadzą w temat... i zainteresowały jednoczesnie.
U mnie dopiero się budzą i to bardzo powoli, chyba nie będzie winogron w tym sezonie za dużo o ile w ogóle cokolwiek będzie...
Może to winorośl deserowa? Vinifery lubią krótkie cięcie na 2-3 pąki.grafi26 pisze:U mnie odwrotnie. Widzę bardzo dużo zawiązków owoców.W ubiegłym roku było jak na lekarstwo.Może to była moja wina bo za bardzo je przycięłam.
- Dolnoslonzok
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Wielu śmiało się i śmieje, a ja im krzyczę "Na zdrowie!". Moja frankofilska fanaberia. Krzewy odmian Merlot i Cabernet Sauvignon w formie gobelet z lat 2010-2013. Po trzy krzewy, kolekcjonersko. Chciałbym ukorzenić ich więcej i posadzić na piachu. Może się uda. Na razie rosną tyle lat i mogę każdego roku zjeść ich słodkich gron. W tym roku też będzie owocowanie. Krzewy po redukcji latorośli.
- Dolnoslonzok
- Dolnoslonzok
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... &start=187
Nie wiedziałem, że trwa tu konkurs, zatem dziękuje wszystkim za głosy. Nie miałem pojęcia, ze byłem tu obecny. Serdecznie dziękuję jeszcze raz.
Nie wiedziałem, że trwa tu konkurs, zatem dziękuje wszystkim za głosy. Nie miałem pojęcia, ze byłem tu obecny. Serdecznie dziękuję jeszcze raz.
- Dolnoslonzok
Dziękuję bardzo, Kamilu.
- Dolnoslonzok
Triomphe de Alsace- odmiana z alzackiego naukowego ośrodka winiarskiego w Colmar (w tle zdjęcia Rieslingi w formie gobelet i Elblingi w formie archet). Uzyskana w roku 1905 jako hybryda. Mam jeden krzew w formie archet. Posiadam jej pokrewna odmianę z Colmar, która też zawiązała grona, czyli Oberlin Noir pozyskany z krzewu w Brzegu z ul. Starobrzeskiej (Brzeska Wieś związana przez 700 lat z uprawą winorośli). Mam go trzy krzewy.
Chasselas, czyli krzewy z naszych poniemieckich kutywarów tej odmiany. Jeżeli nic złego nie nastąpi, będzie wino z kultywarów poniemieckich i krzewów z uprawy przerobowej z paszportami.
Pinot Noir i w uprawie przerobowej Pinot Blanc 2020.
Chasselas, czyli krzewy z naszych poniemieckich kutywarów tej odmiany. Jeżeli nic złego nie nastąpi, będzie wino z kultywarów poniemieckich i krzewów z uprawy przerobowej z paszportami.
Pinot Noir i w uprawie przerobowej Pinot Blanc 2020.
- Dolnoslonzok
- Dolnoslonzok
Od piątku witną Merlot i Cabernet Sauvignon. Wina nie będzie, zbyt mało krzewów (po trzy każdej odmiany w formie gobelet z lat 2010-2013), ale może uda się dosadzić za rok nieco sadzonek własnokorzeniowych. W dobre lata rodzą słodkie, smaczne grona, a na piachu, gdzie słonecznie do wieczora powinny kiedyś dojrzewać na wino w najlepsze lata.
- Dolnoslonzok
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Produkujesz wino ?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Michale, absolutnie nie wszystkie vinifery lubią krótkie cięcie.Dolnoslonzok pisze:Może to winorośl deserowa? Vinifery lubią krótkie cięcie na 2-3 pąki.grafi26 pisze:U mnie odwrotnie. Widzę bardzo dużo zawiązków owoców.W ubiegłym roku było jak na lekarstwo.Może to była moja wina bo za bardzo je przycięłam.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie