Cyprysik (Chamaecyparis) - choroby,szkodniki
Piękne są. Kolorowe tulipany bardzo podnoszą ich atrakcyjność. Ale czy nie rosną za gęsto? Sama popełniłam ten sam błąd wzgledem mniejszego świerka, zaś na miejscu drugiego ma stanąć garaż, więc i tak byłby do wycięcia. Niemniej jednak, byłoby mi strasznie żal gdyby padł. Skierowałam w to miejsce wylot rynny dachowej, więc na brak wilgoci w okresie deszczu nie powinien narzekać.
Na razie poczekam, co z tymi świerkami. Tuja pewnie się przyjmie, choć z poprzednich doświadczeń wiem, że przez ok. 2 lata będzie stała w miejscu. Natomiast mój złoty cyprysik w cieniu prawie zupełnie zzieleniał.. Chłopy okopały go z jednej strony, bo pod ciężarem śniegu przybrał w stosunku do ziemi kąt rozwarty, więc jakby pewien zaczątek przesadzania jest
Na razie poczekam, co z tymi świerkami. Tuja pewnie się przyjmie, choć z poprzednich doświadczeń wiem, że przez ok. 2 lata będzie stała w miejscu. Natomiast mój złoty cyprysik w cieniu prawie zupełnie zzieleniał.. Chłopy okopały go z jednej strony, bo pod ciężarem śniegu przybrał w stosunku do ziemi kąt rozwarty, więc jakby pewien zaczątek przesadzania jest
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rosną na wierzchołkach trójkąta o bokach 1,5x1,5x2,0 metry. W chwili sadzenia odległości wydawały się duże, a było to pierwsze sadzenie iglaków w ogrodzie. "Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło". Tworzą teraz zwartą kępę, nie wykazującą żadnych, ujemnych cech z tytułu gęstości. Za nimi rośnie szpaler takich cyprysów, obecnie wyskokości 1,2 metra sadzony gęsto, co pół metra. Docelowo ma stanowić szczelny "żywopłot".leda16 pisze:... Ale czy nie rosną za gęsto? ...
Mietek.
- ZENOBIUSZ
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Usychający cyprysik lawsona
Od dłuższego czasu obserwuję niepokojącą rzecz na moim 6 letnim cyprysiku Columnaris
Lawsona.Krzew o wysokości około 2 m nie rozpoczyna wegetacji,a wręcz usycha,i tylko pojedyńcze gałązki sa pięknie wybarwione. Oglądam go bardzo dokładnie i nie widzę na nim
zadnych objawów chorobowych typu grzyb lub szkodniki.
Lawsona.Krzew o wysokości około 2 m nie rozpoczyna wegetacji,a wręcz usycha,i tylko pojedyńcze gałązki sa pięknie wybarwione. Oglądam go bardzo dokładnie i nie widzę na nim
zadnych objawów chorobowych typu grzyb lub szkodniki.
Pozdrawiam Zenek
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
A nie wygląda podobnie jak na tych zdjęciach http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... t=cyprysik
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
U mnie nie było uszkodzeń mrozowych tylko szkodnik. Przeczytaj co pisze w tym temacie pogotowie ogrodnicze. Ja go opryskuje 2 - 3 razy w roku i mam na razie spokoj. opryski robie Mospilanem 20 SP.
pogotowie ogrodnicze pisze:Główną przyczyną jest żerowanie mszycy
Miodownicy cyprysikowej
a do tego jeszcze to przedwiośnie >transpiracja< więc uszkodzenia się potęgują
Przyschnięte pędy powycinaj aby nowe miały dużo światła do wzrostu
Janusz
Pozdrawiam Andrzej.
Cyprysik Lawsona - usycha od środka.
Witam.
Mam następujący problem.
Jakieś 4 tygodnie temu kupiłem Cyprysiki Lawsona i posadziłem je w dosyć dużych donicach na balkonie.
Podlewam regularnie, donice są duże, mają drenaż z keramzytu, ziemia dedykowana zakupiona razem z roślinami.
Wszystko zgodnie z literaturą i radami pana ze szkółki gdzie zakupiłem wszystko.
Jakiś tydzień temu zauważyłem że rośliny w środku usychają.
Proszę o radę co z tym robić.
Sam nie potrafię zdiagnozować czy to grzyby czy jakiś pasożyt.
poniżej zdjęcia:
Z góry dziękuje za wszelaką pomoc.
Z poważaniem.
deimon
Mam następujący problem.
Jakieś 4 tygodnie temu kupiłem Cyprysiki Lawsona i posadziłem je w dosyć dużych donicach na balkonie.
Podlewam regularnie, donice są duże, mają drenaż z keramzytu, ziemia dedykowana zakupiona razem z roślinami.
Wszystko zgodnie z literaturą i radami pana ze szkółki gdzie zakupiłem wszystko.
Jakiś tydzień temu zauważyłem że rośliny w środku usychają.
Proszę o radę co z tym robić.
Sam nie potrafię zdiagnozować czy to grzyby czy jakiś pasożyt.
poniżej zdjęcia:
Z góry dziękuje za wszelaką pomoc.
Z poważaniem.
deimon
Kilkadziesiąt lat temu, moc obliczeniowa dwóch Commodore C64 starczyła, by wysłać człowieka na księżyc - dziś potrzeba PIV 3 GHz i 2 GB RAM by odpalić Vistę - coś poszło nie tak?
Dziękuję za odpowiedź.
To co piszesz jest jak najbardziej logiczne. Jednak męczy mnie że to coś innego.
Spróbuję pójść z taką gałązką (nie do końca uschniętą) do znajomego i przyjrzeć się jej pod mikroskopem.
Może z jego pomocą rozpoznam grzyba. Oby nie.
To co piszesz jest jak najbardziej logiczne. Jednak męczy mnie że to coś innego.
Spróbuję pójść z taką gałązką (nie do końca uschniętą) do znajomego i przyjrzeć się jej pod mikroskopem.
Może z jego pomocą rozpoznam grzyba. Oby nie.
Kilkadziesiąt lat temu, moc obliczeniowa dwóch Commodore C64 starczyła, by wysłać człowieka na księżyc - dziś potrzeba PIV 3 GHz i 2 GB RAM by odpalić Vistę - coś poszło nie tak?
I co z tymi grzybami - bo mam podony problem ? ale może to być prawda z tą fotosyntezą, ponieważ jest to na najbujniejszych krzewach.
Czy możecie mi powiedzieć jaki odczyn powinna mieć gleba do cyprysika columnaris - w sklepiku sprzedali mi podłoże kwaśne, a gdzieś w internecie przeczytałem, że zasadowe i teraz nie wiem jak powinno być.
Czy możecie mi powiedzieć jaki odczyn powinna mieć gleba do cyprysika columnaris - w sklepiku sprzedali mi podłoże kwaśne, a gdzieś w internecie przeczytałem, że zasadowe i teraz nie wiem jak powinno być.
Pozdrawiam Paweł
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Cyprysik Lawsona toleruje wapń w glebie ,ale to nie znaczy, że należy mu przygotować zasadowe podłoże! Nie potrzebuje też szczególnie kwaśnego. Możesz torf wymieszać z ziemią ogrodową i kompostem ( można dodać nawet trochę glinki) - to będzie dobra ziemia dla cyprysika.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;