Różanka na słonecznym ranczo
- anabuko1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Różanka na słonecznym ranczo
Ale piękne rudbekie, piękne jeżówki
I róże piękne
Masz rację z czasem gusta i ogrodowe się zmieniają. Mi też podobają sie łany jednego gatunku liliowca.
Ale sama mam ok 60 różnych i w różnych miejscach.
Może kiedyś i ja zechcę u siebie wprowadzić łan jedenej odmiany
Pozdrawiam
I róże piękne
Masz rację z czasem gusta i ogrodowe się zmieniają. Mi też podobają sie łany jednego gatunku liliowca.
Ale sama mam ok 60 różnych i w różnych miejscach.
Może kiedyś i ja zechcę u siebie wprowadzić łan jedenej odmiany
Pozdrawiam
- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wando ... różne cuda widziałem, ale żeby pracować razem z bocianem ?
Szczęściara - u nas tylko sroki i czasem sójka przyleci, szpaków nie liczę, bo teraz całymi chmarami kończą objadać wiśnie i biorą się za borówki.
Szczęściara - u nas tylko sroki i czasem sójka przyleci, szpaków nie liczę, bo teraz całymi chmarami kończą objadać wiśnie i biorą się za borówki.
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Nawet bociek zainteresował się twoim ogrodem Trudno mu się dziwić bo z pewnością zwabiły go pięknie rosnące i kwitnące krzewy,których nazwa i gatunków w Twoim ogrodzie nie zliczy.
Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę
Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Malinowy krwawnik cudny.
Rdzawą rudbekię pierwszy raz widzę, piękna.
Wandziu liatry masz wspaniałe. Moje po siedmiu latach wegetują. Przesadziłam jesienią białe, może wreszcie zbudują ładną kępkę. Fioletowym też muszę znaleźć kolejne miejsce, bo słabo kwitną. U przyjaciółki, która ma ciężką glinę, liatry tworzą kępy szerokości trzydzieści centymetrów, a kłosy mają napakowane kwiatami. Jednak potrzebują dużo wilgoci.
Miłego tygodnia.
Rdzawą rudbekię pierwszy raz widzę, piękna.
Wandziu liatry masz wspaniałe. Moje po siedmiu latach wegetują. Przesadziłam jesienią białe, może wreszcie zbudują ładną kępkę. Fioletowym też muszę znaleźć kolejne miejsce, bo słabo kwitną. U przyjaciółki, która ma ciężką glinę, liatry tworzą kępy szerokości trzydzieści centymetrów, a kłosy mają napakowane kwiatami. Jednak potrzebują dużo wilgoci.
Miłego tygodnia.
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Wandziu, bocian może powyjada ślimaki i nornice jeśli je masz.
Tak spokojnie sobie przeszukuje Twoje ranczo jakby był u siebie
Liatry Ci nieźle wystrzeliły, moje biedronkowe nie przekraczają 60 cm. Ale masz łany bodziszków
Milego tygodnia Wandziu
Tak spokojnie sobie przeszukuje Twoje ranczo jakby był u siebie
Liatry Ci nieźle wystrzeliły, moje biedronkowe nie przekraczają 60 cm. Ale masz łany bodziszków
Milego tygodnia Wandziu
- Lisica
- Od: 19 lut 2013, o 19:27
Wandziu,
Zauroczyły mnie Twoje liatry. Matko moja, jak to pięknie wygląda!!
I najlepsze, że jest ich tak dużo, robią wspaniałe widowisko.
No i BOCIAN .
Nic chyba lepiej nie oddaje sielskiego charakteru Twojego ranczo, jak to majestatyczne ptaszysko.
Masz rację, że kocimiętka jest świetnym pomysłem. Ale nie zamiast lawendy, tylko jako samoistna, piękna roślina, która w dodatku kwitnie znacznie wcześniej i znacznie dłużej niż lawenda. Kiedy zaczyna kwitnąć lawenda, kocimiętka ma już za sobą ponad 30 dni wspaniałego kwiecia. Ma same zalety - jest prosta w obsłudze i świetnie wygląda.
Swoje lawendy pokazałam u Jagi, może zechcesz zajrzeć.
Lubię oglądać Twoją działkę, jest dla mnie kwintesencją naturalnej urody.
W tej odsłonie, liatry przebiły wszystko!
Zauroczyły mnie Twoje liatry. Matko moja, jak to pięknie wygląda!!
I najlepsze, że jest ich tak dużo, robią wspaniałe widowisko.
No i BOCIAN .
Nic chyba lepiej nie oddaje sielskiego charakteru Twojego ranczo, jak to majestatyczne ptaszysko.
Masz rację, że kocimiętka jest świetnym pomysłem. Ale nie zamiast lawendy, tylko jako samoistna, piękna roślina, która w dodatku kwitnie znacznie wcześniej i znacznie dłużej niż lawenda. Kiedy zaczyna kwitnąć lawenda, kocimiętka ma już za sobą ponad 30 dni wspaniałego kwiecia. Ma same zalety - jest prosta w obsłudze i świetnie wygląda.
Swoje lawendy pokazałam u Jagi, może zechcesz zajrzeć.
Lubię oglądać Twoją działkę, jest dla mnie kwintesencją naturalnej urody.
W tej odsłonie, liatry przebiły wszystko!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
"Tylko błękit wciąga nas..."
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
anabuko, liliowce doskonale wypełniają różne puste miejsca w ogrodzie i znoszą wszelką pogodę. Nawet taką okropną suszę, jaka ostatnio dała się nam we znaki. A jak kępa zdąży się już rozrosnąć, to dopiero jest widok.
any57, tak bliskie spotkanie z bocianem zdarzyło mi się po raz pierwszy i byłam zdumiona, że on w ogóle się nas nie boi. Przechadzał się jak po swoim. Zresztą może to on był "na swoim", a my u niego?
Arkadius, ciekawa jestem właśnie, co zwabiło bociana. Wszak wokół ma on do wyboru pola, łąki i pastwiska, a wylądował akurat u nas. Czyżby rzeczywiście gustował w kolorowych kwiatach? Mam nadzieję, że będzie je tylko oglądał i to z daleka.
jarha u nas jest mnóstwo żabek i żabeczek i ropuszek różnego kalibru, ale podobno bociany za nimi nie przepadają, wolą właśnie nornice i myszy. To fajnie się składa, bo ja akurat ich wyjątkowo nie lubię, a kota nie posiadam.
Lisico, liatry rzeczywiście wyjątkowo obrodziły. Mam nadzieję, że z roku na rok będzie ich coraz więcej. Tak jak pisze cyma, jej sąsiadka ma już rozrośnięte kępy w swojej glinie. A że u mnie też jest glina, to z nadzieją patrzę w przyszłość. Twoją lawendę obejrzałam, jest, jakby to powiedzieć, akuratna.
Jeszcze raz liatry.
Krwawnica "Robert". Jakoś nie mogę jej zrobić lepszego zdjęcia, bo w rzeczywistości wygląda ładniej.
Jeżówka Salsa o fajnym krwistym kolorze.
Lipcowe hortensje z floksami.
Na tych liliowcach widać skutki suszy i wysokiej temperatury. Nóżki mają podeschnięte. Trzeba będzie te suchelce usunąć. Mimo wszystko jednak się bronią i obficie kwitną. Doskonała bylina na wszelkie warunki.
any57, tak bliskie spotkanie z bocianem zdarzyło mi się po raz pierwszy i byłam zdumiona, że on w ogóle się nas nie boi. Przechadzał się jak po swoim. Zresztą może to on był "na swoim", a my u niego?
Arkadius, ciekawa jestem właśnie, co zwabiło bociana. Wszak wokół ma on do wyboru pola, łąki i pastwiska, a wylądował akurat u nas. Czyżby rzeczywiście gustował w kolorowych kwiatach? Mam nadzieję, że będzie je tylko oglądał i to z daleka.
jarha u nas jest mnóstwo żabek i żabeczek i ropuszek różnego kalibru, ale podobno bociany za nimi nie przepadają, wolą właśnie nornice i myszy. To fajnie się składa, bo ja akurat ich wyjątkowo nie lubię, a kota nie posiadam.
Lisico, liatry rzeczywiście wyjątkowo obrodziły. Mam nadzieję, że z roku na rok będzie ich coraz więcej. Tak jak pisze cyma, jej sąsiadka ma już rozrośnięte kępy w swojej glinie. A że u mnie też jest glina, to z nadzieją patrzę w przyszłość. Twoją lawendę obejrzałam, jest, jakby to powiedzieć, akuratna.
Jeszcze raz liatry.
Krwawnica "Robert". Jakoś nie mogę jej zrobić lepszego zdjęcia, bo w rzeczywistości wygląda ładniej.
Jeżówka Salsa o fajnym krwistym kolorze.
Lipcowe hortensje z floksami.
Na tych liliowcach widać skutki suszy i wysokiej temperatury. Nóżki mają podeschnięte. Trzeba będzie te suchelce usunąć. Mimo wszystko jednak się bronią i obficie kwitną. Doskonała bylina na wszelkie warunki.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Piękne floksy, liliowce i hortensje. To ich piękny czas.
Latrie już ładnie kwitną . U mnie też kwitną.
A jaka ciekawa ta Krwawnica "Robert". Jeszcze takiej nie widziałam. Gdzie ty takie ciekawe roślinki kupujesz Wandziu ?
Latrie już ładnie kwitną . U mnie też kwitną.
A jaka ciekawa ta Krwawnica "Robert". Jeszcze takiej nie widziałam. Gdzie ty takie ciekawe roślinki kupujesz Wandziu ?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Witaj, Wandziu po długiej przerwie.
Trochę mnie to lato doświadcza, ale mam nadzieję, że już nic mi już nie dokuczy.
Podziwiam Twoje cudnie kwitnące roślinki, a bociek do towarzystwa to już ewenement.
Twoje liatry takie zdrowiutkie, moje niebieskie kwitły w suszy ze trzy dni, tylko białe załapały się na deszcz ( dzisiaj ), to jest nadzieja na dłuższe kwitnienie.
Piękna krwawnica, wspaniałe czerwoniutkie, bielutki i różowiutkie jeżówki, cudne floksy, hortensje i liliowce.
Te ostatnie, choć podobno spokojnie znoszą suszę, u mnie w większości nawet jednego kwiatka nie pokazały.
Ciekawe rudbekie, śliczne różyczki.
Nawet bodziszki dają Ci mnóstwo satysfakcji.
Dobrego, spokojnego weekendu, Wandziu.
Trochę mnie to lato doświadcza, ale mam nadzieję, że już nic mi już nie dokuczy.
Podziwiam Twoje cudnie kwitnące roślinki, a bociek do towarzystwa to już ewenement.
Twoje liatry takie zdrowiutkie, moje niebieskie kwitły w suszy ze trzy dni, tylko białe załapały się na deszcz ( dzisiaj ), to jest nadzieja na dłuższe kwitnienie.
Piękna krwawnica, wspaniałe czerwoniutkie, bielutki i różowiutkie jeżówki, cudne floksy, hortensje i liliowce.
Te ostatnie, choć podobno spokojnie znoszą suszę, u mnie w większości nawet jednego kwiatka nie pokazały.
Ciekawe rudbekie, śliczne różyczki.
Nawet bodziszki dają Ci mnóstwo satysfakcji.
Dobrego, spokojnego weekendu, Wandziu.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
anabuko, Aniu kupuję roślinki tu i ówdzie. Najczęściej jednak na miejscu w moim centrum ogrodniczym. A akurat krwawnicę kupiłam w albamarze, która to szkółka, o ile się orientuję, nie jest Ci obca. Z interentowych zakupów zdarza się, że coś padnie, jednak na ogół jestem zadowolona.
plocczanka, cieszę się, że powróciłaś do formy i odwiedziłaś mój wąteczek. Oj, susza dała nam się wszystkim we znaki. W ogóle to jest trudny rok. Najpierw długo było zimno, potem ta nieznośna susza. Ale na szczęście już pada, przyroda trochę odżyje, a my wraz z nią.
Pięknie zakwitła sadzona jesienią róża Circle of Life. Mimo że już sierpień, jest to jej pierwsze kwitnienie, widocznie ta odmiana ma taką cechę późniejszego kwitnienia. Bardzo solidny stworzyła krzaczek jak na tak młodą róże.
Świerzbnica macedońska
plocczanka, cieszę się, że powróciłaś do formy i odwiedziłaś mój wąteczek. Oj, susza dała nam się wszystkim we znaki. W ogóle to jest trudny rok. Najpierw długo było zimno, potem ta nieznośna susza. Ale na szczęście już pada, przyroda trochę odżyje, a my wraz z nią.
Pięknie zakwitła sadzona jesienią róża Circle of Life. Mimo że już sierpień, jest to jej pierwsze kwitnienie, widocznie ta odmiana ma taką cechę późniejszego kwitnienia. Bardzo solidny stworzyła krzaczek jak na tak młodą róże.
Świerzbnica macedońska
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Aż trudno uwierzyć że róża Circle of life ma jedynie rok
Liatrię podziwiam, moja za wcześnie chyba poszła do gruntu (podpędzona wiosną w domu) no i muszę za rok znowu próbować. Knautia to piękny kwiatuszek, niedawno ją sadziłam u siebie. Pozdrawiam
Liatrię podziwiam, moja za wcześnie chyba poszła do gruntu (podpędzona wiosną w domu) no i muszę za rok znowu próbować. Knautia to piękny kwiatuszek, niedawno ją sadziłam u siebie. Pozdrawiam
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wandziu, nie wiem jak to się stało, że Cię całkiem zgubiłam.
Może przez to, że w zeszłym roku prawie mnie nie było na forum?
Podziwiam Twoją działeczkę.
I w sumie wcale mnie nie dziwi, że masz tyle róż.
Podejrzewam, że to nie ostatnie.
jeśli przy domu miałaś ich tak dużo, to tutaj pewnie zaszalejesz
Może przez to, że w zeszłym roku prawie mnie nie było na forum?
Podziwiam Twoją działeczkę.
I w sumie wcale mnie nie dziwi, że masz tyle róż.
Podejrzewam, że to nie ostatnie.
jeśli przy domu miałaś ich tak dużo, to tutaj pewnie zaszalejesz
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Świerzbnica macedońska śliczna, ciekawa roślina.
Kwiaty dalii z liatrami świetnie wyglądają. Chyba muszę odgapić to zestawienie.
Wandziu dobrego, spokojnego tygodnia.
Kwiaty dalii z liatrami świetnie wyglądają. Chyba muszę odgapić to zestawienie.
Wandziu dobrego, spokojnego tygodnia.