Hosty - uprawa w donicach i pojemnikach.
Bardzo dziękuję wszystkim za porady. Chciałbym jednak w jakimś stopniu ograniczyć ekspansję korzeni świerka. W zeszłym roku jesienią była usunięta ziemia razem z drobnymi korzeniami, w jej miejsce wsypany kwaśny torf i posadzona golteria. Miała się szybko rozkrzewić, a okazało się że 2 padły, a pozostałe 2 ledwo żyją. Przyczyna - silny rozwój korzeni świerka zabierał golterii całą wodę. W związku z tym pytanie odnośnie zastosowania foli. Czy położenie jej bezpośrednio na grubych korzeniach świerka nie spowoduje ich uszkodzenia np. gnicia? Jeżeli położę folię i ukształtuję ją w formie lejka czy misy, to dla odprowadzenia nadmiaru wody wystarczy kilka otworów na dnie, czy trzeba całą folię podziurkować?
Pozdrawiam, Andrzej
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Raczej myślałem o ograniczeniu folią rozrostu korzeni świerka w kierunku hosty a nie zrobieniu doniczki z folii. Takie ułożenie folii nie powinno spowodować gnicia korzenia świerka a jedynie ukierunkować rozrost korzeni na boki. Jeśli wykonasz lejek to oczywiście musisz zapewnić możliwość odprowadzenia z niego nadmiaru wody i według mnie wystarczą otwory w dnie. Inna sprawa, czy pod gałęziami świerka hosta będzie cierpiała na nadmiar wilgoci czy wręcz na jej brak.aden pisze: W związku z tym pytanie odnośnie zastosowania foli. Czy położenie jej bezpośrednio na grubych korzeniach świerka nie spowoduje ich uszkodzenia np. gnicia? Jeżeli położę folię i ukształtuję ją w formie lejka czy misy, to dla odprowadzenia nadmiaru wody wystarczy kilka otworów na dnie, czy trzeba całą folię podziurkować?
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Prace zakończone. Nie obyło się bez zmiany projektu. Murek prawie cały się rozleciał. Trochę ten skalniak powiększyłem i zrobiłem jak radził Andrzej. Korzenie zostały przykryte folią. Folia poszła też na boki palisady. Niestety, zdjęcia wyszły trochę nieostre, ale nie o to przecież chodzi. W tej chwili wygląda to tak:
Pozdrawiam, Andrzej
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.