Hosty - uprawa w donicach i pojemnikach.

Hosty
ODPOWIEDZ
aden
100p
100p
Od: 15 sie 2009, o 13:47

Post »

Bardzo dziękuję wszystkim za porady. Chciałbym jednak w jakimś stopniu ograniczyć ekspansję korzeni świerka. W zeszłym roku jesienią była usunięta ziemia razem z drobnymi korzeniami, w jej miejsce wsypany kwaśny torf i posadzona golteria. Miała się szybko rozkrzewić, a okazało się że 2 padły, a pozostałe 2 ledwo żyją. Przyczyna - silny rozwój korzeni świerka zabierał golterii całą wodę. W związku z tym pytanie odnośnie zastosowania foli. Czy położenie jej bezpośrednio na grubych korzeniach świerka nie spowoduje ich uszkodzenia np. gnicia? Jeżeli położę folię i ukształtuję ją w formie lejka czy misy, to dla odprowadzenia nadmiaru wody wystarczy kilka otworów na dnie, czy trzeba całą folię podziurkować?
Pozdrawiam, Andrzej
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

aden pisze: W związku z tym pytanie odnośnie zastosowania foli. Czy położenie jej bezpośrednio na grubych korzeniach świerka nie spowoduje ich uszkodzenia np. gnicia? Jeżeli położę folię i ukształtuję ją w formie lejka czy misy, to dla odprowadzenia nadmiaru wody wystarczy kilka otworów na dnie, czy trzeba całą folię podziurkować?
Raczej myślałem o ograniczeniu folią rozrostu korzeni świerka w kierunku hosty a nie zrobieniu doniczki z folii. Takie ułożenie folii nie powinno spowodować gnicia korzenia świerka a jedynie ukierunkować rozrost korzeni na boki. Jeśli wykonasz lejek to oczywiście musisz zapewnić możliwość odprowadzenia z niego nadmiaru wody i według mnie wystarczą otwory w dnie. Inna sprawa, czy pod gałęziami świerka hosta będzie cierpiała na nadmiar wilgoci czy wręcz na jej brak.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
aden
100p
100p

Post »

Dziękuję za profesjonalne wyjaśnienia. Folia zakupiona, kamienie i zaprawa w gotowości bojowej. Jutro zaczynam podnoszenie murku i układanie folii na korzeniach.
Pozdrawiam, Andrzej
aden
100p
100p

Post »

Prace zakończone. Nie obyło się bez zmiany projektu. Murek prawie cały się rozleciał. Trochę ten skalniak powiększyłem i zrobiłem jak radził Andrzej. Korzenie zostały przykryte folią. Folia poszła też na boki palisady. Niestety, zdjęcia wyszły trochę nieostre, ale nie o to przecież chodzi. W tej chwili wygląda to tak: Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Z tymi garami efekt rewelacyjny. :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
x_P-42
---
Od: 27 maja 2009, o 01:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

paco pisze:Z tymi garami efekt rewelacyjny. :wink:
Ciekawe, w czym żoneczka żur zakisi na Wielkanoc? ;:112
aden
100p
100p

Post »

Dzięki Andrzeju. Pola, na żur jeszcze szanse są, bo ostał się jeden nie dziurawiony. Chyba, że przyjdzie mi do głowy posadzić do gara jakąś hostę w czerwonych bucikach co by z Razorem się pięknie prezentowała.
Pozdrawiam, Andrzej
x_P-42
---

Post »

aden pisze:Dzięki Andrzeju. Pola, na żur jeszcze szanse są, bo ostał się jeden nie dziurawiony. Chyba, że przyjdzie mi do głowy posadzić do gara jakąś hostę w czerwonych bucikach co by z Razorem się pięknie prezentowała.
Masz przecie taką - wykorzystaj ją! :heja :heja

Gary - z tą zawartością - śliczne ! :D :shock:
aden
100p
100p

Post »

Myślisz o Designer Genes, One Mens Treasure, Paradise Island czy Purple Bots?
Pozdrawiam, Andrzej
x_P-42
---

Post »

Jak masz duży gar, to myślę o ostatniej :lol:
aden
100p
100p

Post »

Niestety, aż tak dużego nie mam. Chociaż, jakby podziurawić ten ostatni? Ale co wtedy z żurem? Muszę chyba wyruszyć do jakiegoś handlarza starociami. Po południu zrobię przymiarki i pstryknę parę fotek.
Pozdrawiam, Andrzej
x_P-42
---

Post »

Czekamy ;:80
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.