Sadzenie, przesadzanie drzew owocowych
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 maja 2010, o 11:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sadzenie drzew owocowych
mam nadzieję, że moje ostatnie pytania do Pomologa w sprawie sadzenia drzew
bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc w kilku wątkach
czy ważne w którą stronę sadzi się szczepione drzewo ? np. szczepieniem na płn. ?
w sadzie przy domu będę sadzić grusze Faworytka i Konferencja na pigwie, jabłonie Anotnówka, Złota Reneta, Szara Reneta i Żółta Oliwka na M26, śliwy Ulena, Altana, Węgierka Wczesna, Węgierka zwykła na ałyczy, wiśnie Groniasta, Northstar, Łutówka, Kelleris na lub antypce, czereśnie Buttnera czerwona na PHL , Burlat z wstawką Frutana, brzoskwinię i nektarynę ( dwie ostanie będą poza "sadem" )
chciałabym posadzić drzewa tak aby miały jak najlepsze nasłonecznienie tj. najwyższe drzewa od południa, a najniższe od północy
próbowałam je uszeregować wg. wielkości
przypuszczam, że najniższe będą czereśnie na PHL i z wstawką Frutana oraz grusze na pigwie
przy czym Faworytka będzie wyższa od Konferencji
śliwy będą najwyższe ( najniższa z nich Węgierka Wczesna )
pomiędzy nimi jabłonie i wiśnie
najwyższa wiśnia Groniasta i Łutówka
z jabłoni najwyższa Reneta Szara i Antonówka
nie jestem pewna czy jabłonie na M26 będą niższe od wiśni na antypce ?
czy dobrze to uszeregowałam ?
Pozdrawiam serdecznie
bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc w kilku wątkach
czy ważne w którą stronę sadzi się szczepione drzewo ? np. szczepieniem na płn. ?
w sadzie przy domu będę sadzić grusze Faworytka i Konferencja na pigwie, jabłonie Anotnówka, Złota Reneta, Szara Reneta i Żółta Oliwka na M26, śliwy Ulena, Altana, Węgierka Wczesna, Węgierka zwykła na ałyczy, wiśnie Groniasta, Northstar, Łutówka, Kelleris na lub antypce, czereśnie Buttnera czerwona na PHL , Burlat z wstawką Frutana, brzoskwinię i nektarynę ( dwie ostanie będą poza "sadem" )
chciałabym posadzić drzewa tak aby miały jak najlepsze nasłonecznienie tj. najwyższe drzewa od południa, a najniższe od północy
próbowałam je uszeregować wg. wielkości
przypuszczam, że najniższe będą czereśnie na PHL i z wstawką Frutana oraz grusze na pigwie
przy czym Faworytka będzie wyższa od Konferencji
śliwy będą najwyższe ( najniższa z nich Węgierka Wczesna )
pomiędzy nimi jabłonie i wiśnie
najwyższa wiśnia Groniasta i Łutówka
z jabłoni najwyższa Reneta Szara i Antonówka
nie jestem pewna czy jabłonie na M26 będą niższe od wiśni na antypce ?
czy dobrze to uszeregowałam ?
Pozdrawiam serdecznie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sporo tych pytań jak na ostatnie
Zacznę od "ukierunkowania" drzewka w czasie sadzenia... w zasadzie nie ma to aż tak wielkiego znaczenia, aczkolwiek osobiście kierujemy się dwoma zasadami... po pierwsze - wszystkie drzewka staramy się (bo nie zawsze z uwagi na ich budowę jest to możliwe) sadzić w jednym kierunku, po drugie - sadzimy tzw. "piętką" na północny wschód. Dlaczego? Proste. Wieją u nas przeważnie wiatry z południowego zachodu i w ten sposób miejsce uszlachetnienia nie jest bezpośrednio narażone na działanie siły wiatru (znajduje się "tyłem" do wiatru).
Sprawa druga - kolejność od najwyższych do najniższych drzew. Jeżeli chcesz zapewnić najlepsze nasłonecznienie - to powinno być odwrotnie niż napisałaś. Najwyższe na północy do najniższych na południu..
No i teraz najtrudniejsza kwestia i w zasadzie mocno dyskusyjna... ta wysokość. Nie da się tak dokładnie i do końca "ułożyć" w ten sposób drzew poszczególnych gatunków, tym bardziej (jak my to nazywamy) w układzie trzyczynnikowym (gatunek-odmiana-podkładka). Dużo tu zależy od warunków zewnętrznych (stanowisko, gleba, woda) jak i (w zasadzie przede wszystkim) od samych drzewek (ich ogólnej kondycji, zdrowotności itd.). Wysokość to nie jest stała i niezmienna wartość - nawet jak przez pierwsze lata będzie to mniej więcej "pasowało", to już różnice we wzroście poszczególnych odmian w kolejnych latach mogą mocno zaburzyć ten pierwotny układ i koncepcję. Grusze na pigwie wcale tak słabo nie rosną jak Ci się może wydawać, podobnie odmiana 'Burlat' na wstawce Frutana. Z wymienionych wiśni najsłabszym wzrostem (na tej samej podkładce) będzie się charakteryzować... 'Łutówka'. A Szara reneta to już zależy która - czy 'Szara Reneta Jesienna' (rośnie średnio silnie) czy 'Szara Reneta Francuska' lub sprzedawana jako takowa odmiana 'Red Boskoop' (obie charakteryzują się silnym wzrostem, silniejszym od 'Antonówki Zwykłej').
Pozdrawiam serdecznie
Zacznę od "ukierunkowania" drzewka w czasie sadzenia... w zasadzie nie ma to aż tak wielkiego znaczenia, aczkolwiek osobiście kierujemy się dwoma zasadami... po pierwsze - wszystkie drzewka staramy się (bo nie zawsze z uwagi na ich budowę jest to możliwe) sadzić w jednym kierunku, po drugie - sadzimy tzw. "piętką" na północny wschód. Dlaczego? Proste. Wieją u nas przeważnie wiatry z południowego zachodu i w ten sposób miejsce uszlachetnienia nie jest bezpośrednio narażone na działanie siły wiatru (znajduje się "tyłem" do wiatru).
Sprawa druga - kolejność od najwyższych do najniższych drzew. Jeżeli chcesz zapewnić najlepsze nasłonecznienie - to powinno być odwrotnie niż napisałaś. Najwyższe na północy do najniższych na południu..
No i teraz najtrudniejsza kwestia i w zasadzie mocno dyskusyjna... ta wysokość. Nie da się tak dokładnie i do końca "ułożyć" w ten sposób drzew poszczególnych gatunków, tym bardziej (jak my to nazywamy) w układzie trzyczynnikowym (gatunek-odmiana-podkładka). Dużo tu zależy od warunków zewnętrznych (stanowisko, gleba, woda) jak i (w zasadzie przede wszystkim) od samych drzewek (ich ogólnej kondycji, zdrowotności itd.). Wysokość to nie jest stała i niezmienna wartość - nawet jak przez pierwsze lata będzie to mniej więcej "pasowało", to już różnice we wzroście poszczególnych odmian w kolejnych latach mogą mocno zaburzyć ten pierwotny układ i koncepcję. Grusze na pigwie wcale tak słabo nie rosną jak Ci się może wydawać, podobnie odmiana 'Burlat' na wstawce Frutana. Z wymienionych wiśni najsłabszym wzrostem (na tej samej podkładce) będzie się charakteryzować... 'Łutówka'. A Szara reneta to już zależy która - czy 'Szara Reneta Jesienna' (rośnie średnio silnie) czy 'Szara Reneta Francuska' lub sprzedawana jako takowa odmiana 'Red Boskoop' (obie charakteryzują się silnym wzrostem, silniejszym od 'Antonówki Zwykłej').
Pozdrawiam serdecznie
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 maja 2010, o 11:34
oczywiście, chcę posadzić drzewa najwyższe na północy a najniższe na południu
przepraszam za przejęzyczenie
ale wstyd
niestety nie wiem co to "piętka"
"piętka" w stronę północno-wschodnią, tzn. podkładka w stronę północno-wschodnią, a górna część szlachetna w stronę południowo-zachodnią czy odwrotnie ?
Pozdrawiam
przepraszam za przejęzyczenie
ale wstyd
niestety nie wiem co to "piętka"
"piętka" w stronę północno-wschodnią, tzn. podkładka w stronę północno-wschodnią, a górna część szlachetna w stronę południowo-zachodnią czy odwrotnie ?
Pozdrawiam
-
Jeżeli widzimy to tak samo - to tak
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję za rady w sprawie głębokości sadzenia. Moje drzewka "podciągnąłem" troszeczkę do góry, tak aby miejsce szczepienia mogło wyjrzeć na światło dzienne i cieszyć się wyjątkowo pięknym, jak na tę porę roku słońcem. Teraz tylko usypę kopczyki, otulę słomą i czekam do wiosny.pomolog pisze:Oczywiście sadzimy tak, aby system korzeniowy był przykryty. I usypujemy kopczyk na wysokość 20-25 cm (więc automatycznie na okres zimy przysłonimy to miejsce uszlachetnienia). Ale wczesną wiosną kopczyk rozgarniamy... Jeżeli posadziłeś drzewko zbyt głęboko, możesz (powinieneś) to jeszcze teraz poprawić.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Witam
Czy nie za szybko na razie na usypywanie kopczyka i otulanie drzew?/
Na razie w Wielkopolsce jest ciepła jesień, mimo, że dzisiaj pada, jest około 15 stopni ciepła.
Też pozdrawiam
Czy nie za szybko na razie na usypywanie kopczyka i otulanie drzew?/
Na razie w Wielkopolsce jest ciepła jesień, mimo, że dzisiaj pada, jest około 15 stopni ciepła.
Też pozdrawiam
- grazka100
- 500p
Napiszcie proszę czy temperatura powinna spaść poniżej zera żeby kopczykować i otulać
Chciałabym jeszcze tej jesieni posadzić krzaki malin, borówki amerykańskiej i czarną porzeczkę.
U mnie jest gleba słaba. Pod 30 cm warstwą ciemnej ziemi wygląda piasek.
Czy taki rodzaj gleby nadaje się na maliny, borówkę i czarną porzeczkę?
Z góry dziękuję za odpowiedź
-
Niekoniecznie musi "spaść". Ale mając kilka drzew można jeszcze poczekać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- grazka100
- 500p
Dziękuję , odczekam, szczególnie, że dzisiaj jest nawet 14 stopni !! wieje ciepły wiatr i pada.
Widzę, że coś nie tak z moją gramatyką ??? ;) temperatura powinna spadnąć ?? : skoro nie może spaść .....
Właśnie wróciłam ze sklepu ogrodniczego. Kupiłam 4 borówki amerykańskie i jabłonkę koksę pomarańczową.
Zapytałam (choć wiem tu od Was mili forumowicze) jak głęboko posadzić drzewko. Pan mnie "oświecił" że tak, aby miejsce szczepienia było pod ziemią !!! Osłupiałam. Młody człowiek po szkole ogrodniczej mówi takie rzeczy. Nic nie odpowiedziałam, ale spytałam jeszcze dlaczego ? On na to, że szczepienie jest narażone na złamania w tym miejscu jak zostawi się na powierzchni.
Widzę, że coś nie tak z moją gramatyką ??? ;) temperatura powinna spadnąć ?? : skoro nie może spaść .....
Właśnie wróciłam ze sklepu ogrodniczego. Kupiłam 4 borówki amerykańskie i jabłonkę koksę pomarańczową.
Zapytałam (choć wiem tu od Was mili forumowicze) jak głęboko posadzić drzewko. Pan mnie "oświecił" że tak, aby miejsce szczepienia było pod ziemią !!! Osłupiałam. Młody człowiek po szkole ogrodniczej mówi takie rzeczy. Nic nie odpowiedziałam, ale spytałam jeszcze dlaczego ? On na to, że szczepienie jest narażone na złamania w tym miejscu jak zostawi się na powierzchni.
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
Grazka, proponuję nie słuchać Pana ze sklepu. Ja na żadnym forum nie znalazłem takich rad. Sam jednak dałem się namówić przez podobnego "specjalistę" i później musiałem "poprawiać" nasadzenia (oby im tylko nie zaszkodziło). Jestem początkującym miłośnikiem drzewek i nie mam jeszcze rzeczywistych doświadczeń w tym zakresie, ale pod względem teorii nieco się już rozwinąłem. Szczególnie dzięki takim forom.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
- grazka100
- 500p
tak, tak.
Romix, oczywiście, że nie posłuchałam sprzedawcy ze sklepu ogrodniczego, ale napisałam o tym, żebyśmy wiedzieli, że takie "kwiatki" się zdarzają.
Pozdrawiam
Romix, oczywiście, że nie posłuchałam sprzedawcy ze sklepu ogrodniczego, ale napisałam o tym, żebyśmy wiedzieli, że takie "kwiatki" się zdarzają.
Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lip 2009, o 19:45
Witam serdecznie mam pytanko odnośnie sadzenia drzewek owocowych jak głęboko powinno być posadzone powyżej szczepienia czy poniżej .Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.Jeszcze jedno pytanko jakie są najlepsze odmiany winorośli deserowych uprawianych w naszym klimacie
-
Powyżej masz odpowiedź na pytanie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam