Podlewanie kaktusów i sukulentów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Podlewanie kaktusów i sukulentów

Post »

Jeśli roślinka właśnie została podlana to spryskanie jej w tym samym momencie nie jest zbyt istotne. Pytanie po co spryskiwać kaktusa? Czyżby tam, gdzie jest uprawiany powietrze było zbyt suche?
Generalnie przyjęło się unikać spryskiwania gdy ma to względy estetyczne. Czyli gdy woda jest twarda i pozostawia ślady soli na roślinach lub gdy roślinki produkują różne dziwne elementy, które woda może uszkodzić lub wypłukać np. puch lub ładne włosy. Ja tym się nie przejmuję i gdy uznam, że rośliny należy spryskać to nie oglądam się na włoski, pierze czy inne tego typu gadżety. Oprócz tego jestem zdania, iż zbędny puch np. u parodii należy usunąć ponieważ blokuje on dostęp światła do pędu i tym samym powoduje jego nienaturalne wyciąganie się w górę.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

O, to ciekawa teoria, jakoś o tym nigdy w ten sposób nie myślałem... ;:224
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Ja się naoglądałem parodii w naturze a one tam puchu nie mają więc te moje kolekcyjne też go mieć nie muszą. Jak się go coś uzbiera to dmucham i po temacie :twisted:
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
olqa11
50p
50p
Od: 2 mar 2013, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pytasz Tomku po co spryskiwać?

Ja podchodzę do tego tak, że jeżeli podlałem rosliny ok 2 tyg temu i gdyby pogoda dopisała to podlałbym je dziś jednak na kolejne dni zapowiadają deszcz - więc nie podlewam roślin tylko je spryskuję. W okresie tych 2 tyg. od podlania, upałów też nie było więc rosliny nie są "wysuszone" natomiast podlanie ich mając na uwadze ponad tydzień deszczowej tem. nie jest dobrym pomysłem. Postepuję w taki sposób, że rosliny otrzymują tyle wody ile jest im niezbędne tzn. nie za dużo nie za mało - więc spryskiwanie uważam za dobry pomysł coś na miarę np. spoczynku letniego gdy nie chcemy podlewać natomiast chcemy by rośliny nie zasuszyły się zbytnio.

Każdy ma swoje metody - ja z przelaniem lub zasuszeniem roślin nie miałam nigdy problemów - chciała się was poradzić czy są gatunki które nie lubią spryskiwania bądź w przypadku których nie zalecacie

Czekam na wasze sugestie
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja mam pytanie, bo tak dość trudno mi bezosobowo się zwracać.
olqa11 pisze: że jeżeli podlałem rosliny ok 2 tyg temu
olqa11 pisze:gdyby pogoda dopisała to podlałbym
olqa11 pisze: nie miałam nigdy problemów
olqa11 pisze: chciała się was poradzić

Po powyższych cytatach łatwo się domyślić mojej sugestii: raz używasz formy męskiej, raz żeńskiej w swojej wypowiedzi, a nick masz sugerujący imię żeńskie. Mogłabym prosić o sprecyzowanie, czy mamy do czynienia z osobą płci żeńskiej, czy męskiej? To niby drobiazg, ale istotny.
A co do podlewania, to spryskiwanie - ja przynajmniej - stosuję, gdy np. chcę wybudzić sukulenty ze spoczynku zimowego. Do kaktusów tego nie stosuję. Opryskiwacz, którego używam (oczywiście firmowy) ma możliwości regulacji strumienia: taki "prysznic" i strumień bardziej stały. To drugie lekko w przypadku astro, najpierw po brzegach doniczki, ale tak robię tylko przy wybudzaniu. Potem zamieniam na normalne podlewanie i staram się nie pryskać, bo nie widzę takiej potrzeby :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34

Post »

Moja mama trzyma na oknie południowym jednego kaktusa, podlewa go regularnie przez cały rok, tzn. nie ma okresu spoczynku, tylko woda - jak tylko ziemia przeschnie, sama uważam, że jest to jedyny kaktus jakiego znam, który urósł w bagnie - gdyż wiem, że ona ma tendencje do przelewania kwiatów. Nie nawozi go niczym, był chyba z 3 razy przesadzony, a w ciągu 6 lat urósł bardzo bardzo dużo, dwa razy tyle co w tym samym czasie ten sam gatunek u mojej koleżanki która z kolei "zna się na sucholubach" i traktuje je zgodnie z etyką kaktusiarza :)

Co ma żyć, nie umrze ... ?
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

tak, tylko pytanie "JAK żyć"....
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
olqa11
50p
50p
Od: 2 mar 2013, o 19:56

Post »

Pytasz mnie dlaczego raz używam formy męskiej a raz żeńskiej - bo widzisz piszę przy zgaszonym świetle na tablecie i tam jest "inna" klawiatura i stąd te błędy. Natomiast nie wydaje mi sie by było to istotne ponieważ istota wątku tyczy się czegoś innego - a to kim ja jestem zostawię dla siebie. No chyba, że inaczej rozmawiasz z kobietami a inaczej z mężczyznami więc może to być wówczas problem.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

To była grzeczna sugestia, niema co się obrażać - tu po prostu zwracamy się do siebie z szacunkiem, staramy pisać poprawnie - po polsku, i najlepiej wiedzieć przynajmniej z imienia, do kogo mówimy :D A oczywiste jest, że inaczej się rozmawia z kobietami, inaczej z mężczyznami, choćby przez używanie końcówek :lol: Przy okazji mam nadzieję, że znalezłeś/aś odpowiedzi na swoje problemy czy rozterki związane z podlewaniem roślin. Pozdrawiam :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Expired
50p
50p
Od: 29 paź 2012, o 13:21

Post »

Ja swoje kaktusy wczoraj podlałem a dzisiaj rano wyniosłem na cały dzień na dwór do inspektu. Kaktusy były nakryte firanką bo jeszcze nie chcę ich wystawiać na pełne słońce i w inspekcie było na tyle gorąco, że teraz już u niektórych w małych doniczkach ziemia jest sucha jak pieprz. Powiedzcie mi jak w takiej sytuacji podlewać? Bo podlewanie kaktusów prawie codziennie byłoby raczej błędem a z kolei nie chcę ich tam usmażyć :/ i jeszcze jedno pytanie - wystawiliście kaktusy na całą dobę czy jeszcze chowacie na noc?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Moje rośliny stoją na zewnątrz od dwóch miesięcy. Jakież to masz gatunki, że do dziś trzymasz je w cieniu i cieple?
Sugeruję podlewać w pochmurne dni, wtedy wilgoć w podłożu utrzyma się dłużej. Można też posadzić rośliny do większych doniczek lub ustawić doniczki w naczyniu lub kuwecie pełnym wody by ona nie wyparowała szybciej niż po 3-4 dniach.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Expired
50p
50p
Od: 29 paź 2012, o 13:21

Post »

kaktusy nie stoją w cieniu tylko stoją w inspekcie na słońcu tyle że są nakryte cienką firanką. Mój inspekt wygląda prawie identycznie jak ten:

http://img547.imageshack.us/img547/6623/dr7k.jpg Z uwagi na rozmiar zamieniłem zdjęcie na link. Tomek/blabla

Od przodu ma otwierane drzwi żeby wpadało powietrze ale w środku jest gorąco bo to przecież folia. Niektóre kaktusy wczoraj podlane dzisiaj miały suche podłoże i dlatego się pytam jak często je podlewać żeby nie przelewać ani żeby nie usmażyć. Piszesz żeby podlewać w pochmurne dni a latem przecież takie są nieczęsto...

Poza inspektem nie chcę ich zostawiać bo z pracy wracam dopiero koło 17-18 więc jak w dzień zacznie padać to zaczną pływać...
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Jeśli podłoże wysycha w ciągu 24h to takie podlanie nie ma sensu, bo roślina nie zdąży się napić wody. Zatem zwiększenie częstotliwości podlania nic nie da. Należy wydłużyć okres, w którym podłoże jest wilgotne i sposoby działania podałem w poprzednim poście. Nie jest prawdą, że latem nie ma pochmurnych dni. W naszym kraju najwięcej opadów na m2 jest w lipcu. Nadal nie piszesz jakie kaktusy posiadasz. Sporo gatunków wysokogórskich latem przechodzi okres spoczynku i ich intensywne podlewanie w czasie upałów jest błędem. Dodatkowo sugeruję obniżyć temperaturę w inspekcie przez wywołanie przewiewu. Czyli nie demontaż jednej, przedniej ściany a dwóch ścian bocznych. Do tego można pokusić się o jakiś wentylator i termostat, który będzie wymuszał ruch powietrza przy zbyt wysokiej temperaturze wewnątrz.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”