Tarcznik jak i czym zwalczać
- iskraiskra
- 200p
- Od: 26 lis 2017, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tarcznik jak i czym zwalczać
Odkryłam tarczniki na fikusach..ech.. Nie mam denaturatu niestety, ale mam spirytus salicylowy. Lepiej umyć liście wodą z mydłem czy np wodą ze spirytusem salicylowym? O.. jeszcze ocet mam. Ocet nie zaszkodzi fikusom?
Mam też preparat na tarczniki, ale chcę najpierw zmyć to dziadostwo z moich roślin.
Mam też preparat na tarczniki, ale chcę najpierw zmyć to dziadostwo z moich roślin.
-
- 50p
- Od: 17 sty 2018, o 14:05
Tarczniki to straszne paskudztwo... Pojawiły się kilka miesięcy temu na mojej szeflerze. Najpierw próbowałam wody z mydłem i przecierania każdego listka. Nie pomogło. Potem zastosowałam oprysk z Targetu. Już myślałam że wygrałam, a wczoraj zobaczyłam znowu je na liściach... Chyba to walka w wiatrakami.
Marta
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tarczników i większości szkodników nie da się zwalczyć wodą z mydłem...
Na tarczniki używa się albo chemii, albo można przetrzeć miejsca żerowania szkodników albo pędzelkiem namoczonym w oleju, albo w rozcieńczonym spirytusie. Tak zostawiasz na dzień i następnego dnia delikatnie szczoteczką zbierasz tarczki.
Profilaktycznie możesz potem zastosować odpowiednie pałeczki.
Na tarczniki używa się albo chemii, albo można przetrzeć miejsca żerowania szkodników albo pędzelkiem namoczonym w oleju, albo w rozcieńczonym spirytusie. Tak zostawiasz na dzień i następnego dnia delikatnie szczoteczką zbierasz tarczki.
Profilaktycznie możesz potem zastosować odpowiednie pałeczki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Rozcieńczony denaturat też działa. Przecierałam każdy liść nasączoną szmatką, jakiś miesiąc temu, upiorna robota, ale warto zrobić to bardzo dokładnie. Teraz naliczyłam kilka na całej roślinie, usuwam je na bieżąco, mam nadzieję, że w ten sposób się z nimi pożegnam na dobre. A szeflera wyraźnie odżyła, wypuszcza nowe liście i wygląda znacznie lepiej.
-
- 50p
Spróbuję z tym olejem, może tym razem się uda. Roślina na szczęście nie jest duża, więc nie potrwa to długo. A szczoteczka to taka do zębów? Nie mogą być płatki kosmetyczne?
Marta
- norbert76
Szczoteczką, bo tarczki potrafią się mocno trzymać powierzchni. Sama zobaczysz.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- iskraiskra
- 200p
- Od: 26 lis 2017, o 12:43
Ja fikusy przecierałam płatkami kosmetycznymi i nawet cało radę
-
- 50p
No właśnie ja do tej pory też używałam płatków. Szczoteczka wydaje mi się jakaś brutalna dla liści plus mam wrażenie, że będzie "rozrzucać" tarczniki po całej roślinie.
Marta
- norbert76
Szczoteczki sam używałem i polecają jej w różnych poradnikach, więc nie jest tylko mój wymysł...
Tu nie chodzi, żeby szorować z jakąś siłą i zamaszystymi ruchami, a robić to z wyczuciem.
Marta, wpierw sprawdź a nie z góry coś zakładasz..., szczególnie że podobno przecieranie niewiele dało.
Tu nie chodzi, żeby szorować z jakąś siłą i zamaszystymi ruchami, a robić to z wyczuciem.
Marta, wpierw sprawdź a nie z góry coś zakładasz..., szczególnie że podobno przecieranie niewiele dało.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Też tak myślałem, niestety zależy to od rośliny, podobnie jest z wełnowcami. Zawsze znajdzie się jakiś mały skubaniec/ niewidoczny dla oka. Kiedy już myślimy, że nie ma śladu po szkodnikach, nagle okazuje się, że jakiś osobnik pozostał i pokazał się z przyjaciółmi ;) Ja używam patyczków higienicznych (jedna końcówka używana tylko raz aby zminimalizować ewentualne rozsiewanie). Mimo wszystko polecam użycie dodatkowo chemii.Kasia79 pisze:Rozcieńczony denaturat też działa. Przecierałam każdy liść nasączoną szmatką, jakiś miesiąc temu, upiorna robota, ale warto zrobić to bardzo dokładnie. Teraz naliczyłam kilka na całej roślinie, usuwam je na bieżąco, mam nadzieję, że w ten sposób się z nimi pożegnam na dobre. A szeflera wyraźnie odżyła, wypuszcza nowe liście i wygląda znacznie lepiej.
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Łukasz- nick zakładany dawno temu
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Tak, masz rację, zawsze jakiś paskud przetrwa. Poza tym, moja szeflera ma jakieś pół metra wysokości i już było ciężko, nie wyobrażam sobie tak czyścić okazów naprawdę dużych. Czytałam o jakichś pałeczkach doglebowych, które je zwalczają, ale nie byłam ostatnio w ogrodniczym i nie miałam okazji kupić, co muszę nadrobić oczywiście. Niemniej jednak uważam, że najpierw trzeba posprzątać, a potem profilaktycznie i ewentualnie chemicznie zadziałać na resztki.
Czy ktoś tutaj używał preparatu Karate firmy Target do zwalczania tarczników? Jeśli tak ? czy mu się udało?
Kłączę wyrazy szacunku,
Asia
Asia
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Ja na tarczniki i miseczniki użyłem dwu metod. Miałem te pasożyty na cytrynie Skierniewickiej.
Próbowałem je mechanicznie usuwać ale to było jak walka z cieniem.Dlatego po przeczytaniu kilku stron internetowych postanowiłem zastosować oprysk preparatem SUBSTRAL POLYSECT HOBBY ULTRA, oprysk zastosowałem tylko raz( wystarczył) i do tego do gruntu poszły pałeczki SUBSTRAL TARCZNIK ULTRA PR.
Po okresie 2 tygodni nie znalazłem nawet śladu pasożyta. Do dziś a minęło już prawie dwa lata spokój mam z tarcznikami i misecznikami na tej cytrynie.
Ja na tarczniki i miseczniki użyłem dwu metod. Miałem te pasożyty na cytrynie Skierniewickiej.
Próbowałem je mechanicznie usuwać ale to było jak walka z cieniem.Dlatego po przeczytaniu kilku stron internetowych postanowiłem zastosować oprysk preparatem SUBSTRAL POLYSECT HOBBY ULTRA, oprysk zastosowałem tylko raz( wystarczył) i do tego do gruntu poszły pałeczki SUBSTRAL TARCZNIK ULTRA PR.
Po okresie 2 tygodni nie znalazłem nawet śladu pasożyta. Do dziś a minęło już prawie dwa lata spokój mam z tarcznikami i misecznikami na tej cytrynie.
Witam, jestem Adam.