Tarcznik jak i czym zwalczać

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tarcznik jak i czym zwalczać

Post »

Odkryłam tarczniki na fikusach..ech.. Nie mam denaturatu niestety, ale mam spirytus salicylowy. Lepiej umyć liście wodą z mydłem czy np wodą ze spirytusem salicylowym? O.. jeszcze ocet mam. Ocet nie zaszkodzi fikusom?
Mam też preparat na tarczniki, ale chcę najpierw zmyć to dziadostwo z moich roślin.
Mulenbekia
50p
50p
Od: 17 sty 2018, o 14:05

Post »

Tarczniki to straszne paskudztwo... Pojawiły się kilka miesięcy temu na mojej szeflerze. Najpierw próbowałam wody z mydłem i przecierania każdego listka. Nie pomogło. Potem zastosowałam oprysk z Targetu. Już myślałam że wygrałam, a wczoraj zobaczyłam znowu je na liściach... Chyba to walka w wiatrakami.
Marta
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tarczników i większości szkodników nie da się zwalczyć wodą z mydłem...
Na tarczniki używa się albo chemii, albo można przetrzeć miejsca żerowania szkodników albo pędzelkiem namoczonym w oleju, albo w rozcieńczonym spirytusie. Tak zostawiasz na dzień i następnego dnia delikatnie szczoteczką zbierasz tarczki.
Profilaktycznie możesz potem zastosować odpowiednie pałeczki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Rozcieńczony denaturat też działa. Przecierałam każdy liść nasączoną szmatką, jakiś miesiąc temu, upiorna robota, ale warto zrobić to bardzo dokładnie. Teraz naliczyłam kilka na całej roślinie, usuwam je na bieżąco, mam nadzieję, że w ten sposób się z nimi pożegnam na dobre. A szeflera wyraźnie odżyła, wypuszcza nowe liście i wygląda znacznie lepiej.
Mulenbekia
50p
50p

Post »

Spróbuję z tym olejem, może tym razem się uda. Roślina na szczęście nie jest duża, więc nie potrwa to długo. A szczoteczka to taka do zębów? Nie mogą być płatki kosmetyczne?
Marta
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szczoteczką, bo tarczki potrafią się mocno trzymać powierzchni. Sama zobaczysz. :wink:
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43

Post »

Ja fikusy przecierałam płatkami kosmetycznymi i nawet cało radę :)
Mulenbekia
50p
50p

Post »

No właśnie ja do tej pory też używałam płatków. Szczoteczka wydaje mi się jakaś brutalna dla liści plus mam wrażenie, że będzie "rozrzucać" tarczniki po całej roślinie.
Marta
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szczoteczki sam używałem i polecają jej w różnych poradnikach, więc nie jest tylko mój wymysł...
Tu nie chodzi, żeby szorować z jakąś siłą i zamaszystymi ruchami, a robić to z wyczuciem.
Marta, wpierw sprawdź a nie z góry coś zakładasz..., szczególnie że podobno przecieranie niewiele dało.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

Kasia79 pisze:Rozcieńczony denaturat też działa. Przecierałam każdy liść nasączoną szmatką, jakiś miesiąc temu, upiorna robota, ale warto zrobić to bardzo dokładnie. Teraz naliczyłam kilka na całej roślinie, usuwam je na bieżąco, mam nadzieję, że w ten sposób się z nimi pożegnam na dobre. A szeflera wyraźnie odżyła, wypuszcza nowe liście i wygląda znacznie lepiej.
Też tak myślałem, niestety zależy to od rośliny, podobnie jest z wełnowcami. Zawsze znajdzie się jakiś mały skubaniec/ niewidoczny dla oka. Kiedy już myślimy, że nie ma śladu po szkodnikach, nagle okazuje się, że jakiś osobnik pozostał i pokazał się z przyjaciółmi ;) Ja używam patyczków higienicznych (jedna końcówka używana tylko raz aby zminimalizować ewentualne rozsiewanie). Mimo wszystko polecam użycie dodatkowo chemii.
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Tak, masz rację, zawsze jakiś paskud przetrwa. Poza tym, moja szeflera ma jakieś pół metra wysokości i już było ciężko, nie wyobrażam sobie tak czyścić okazów naprawdę dużych. Czytałam o jakichś pałeczkach doglebowych, które je zwalczają, ale nie byłam ostatnio w ogrodniczym i nie miałam okazji kupić, co muszę nadrobić oczywiście. Niemniej jednak uważam, że najpierw trzeba posprzątać, a potem profilaktycznie i ewentualnie chemicznie zadziałać na resztki.
Awatar użytkownika
Nawarona
50p
50p
Od: 12 lip 2017, o 15:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy ktoś tutaj używał preparatu Karate firmy Target do zwalczania tarczników? Jeśli tak ? czy mu się udało?
Kłączę wyrazy szacunku,
Asia
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam.
Ja na tarczniki i miseczniki użyłem dwu metod. Miałem te pasożyty na cytrynie Skierniewickiej. :heja
Próbowałem je mechanicznie usuwać ale to było jak walka z cieniem.Dlatego po przeczytaniu kilku stron internetowych postanowiłem zastosować oprysk preparatem SUBSTRAL POLYSECT HOBBY ULTRA, oprysk zastosowałem tylko raz( wystarczył) i do tego do gruntu poszły pałeczki SUBSTRAL TARCZNIK ULTRA PR.
Po okresie 2 tygodni nie znalazłem nawet śladu pasożyta. ;:172 Do dziś a minęło już prawie dwa lata spokój mam z tarcznikami i misecznikami na tej cytrynie. ;:215
Witam, jestem Adam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”