Nieziemski świat Małgosi

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AUREA
100p
100p
Od: 1 sie 2008, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek

To są oczywiście dwa różne phalaenopsis

Obrazek

Obrazek

Moje stałe tło do storczyków :D tym razem BEALLARA PEGGY RUTH CARPENTER

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam cieplutko Małgosia.
Awatar użytkownika
AUREA
100p
100p

Post »

Storczykowa pisze:śliczne storczyki... masz bardzo dużą, piękną kolekcję... też bym kiedyś tak chciała, ale niestety nie mam miejsca i więcej niż 50 się nie zmieści w moim pokoju... a ile lat już je zbierasz?
Dziękuję :D .
To wcale niełatwe pytanie :D . Około 10 lat temu dostałam pierwszego storczyka , niestety z braku totalnej wiedzy i mojej i pań z kwiaciarni ,storczyk padł :cry: . Potem była jeszcze jedna próba ,również nieudana (oczywiście nie od razu, ten gościł u mnie ze dwa lata).
A teraz zapoczątkował moją kolekcję podarunkowy phalaenopsis i też biedny nie miał u mnie lekko , ale żyje do tej pory i jest ze mną cztery lata . :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AUREA pisze:
Storczykowa pisze:śliczne storczyki... masz bardzo dużą, piękną kolekcję... też bym kiedyś tak chciała, ale niestety nie mam miejsca i więcej niż 50 się nie zmieści w moim pokoju... a ile lat już je zbierasz?
Dziękuję :D .
To wcale niełatwe pytanie :D . Około 10 lat temu dostałam pierwszego storczyka , niestety z braku totalnej wiedzy i mojej i pań z kwiaciarni ,storczyk padł :cry: . Potem była jeszcze jedna próba ,również nieudana (oczywiście nie od razu, ten gościł u mnie ze dwa lata).
A teraz zapoczątkował moją kolekcję podarunkowy phalaenopsis i też biedny nie miał u mnie lekko , ale żyje do tej pory i jest ze mną cztery lata . :D
wow, to dawno temu zaczęłaś zbierać... ja zaczęłam 4 lata temu. po prostu byłam na wystawie kwiatów (jeżdzę na nie od dzieciństwa, gdzieś tak 8 lat temu byłam po raz pierwszy) i kupiłam różowego Phalaenopsis i tak zaczęła się moja przygoda ze storczykami i zbieram je do dziś mimo licznych niepowodzeń. ale jak się uda, w przyszłości chciałabym tak piękną, dużą kolekcję jak twoja...
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Małgosiu - piękne ;:152 Takiego żółtego z żółtą warżką jeszcze nie mam ;:109
Awatar użytkownika
AUREA
100p
100p

Post »

Powodzenia Storczykowa :D .

Teraz trochę zdjęć moich dendrobiów nobile :D

Obrazek

tak kwitło wiosną

Obrazek

a tak teraz , dzięki zimnemu latu

Obrazek

zmieniło trochę barwy ;:183 , jest ciut jaśniejsze, ale tak samo ładnie pachnie

Obrazek

a to drugi równie mocno pachnący , ale właśnie skończył kwitnienie

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AUREA
100p
100p

Post »

Asieńko :D , to był mój drugi phalaenopsis. Strasznie mi się podobał i choć trochę kosztował ,mój men go zakupił ( :twisted: i to był jego błąd ;:112 ).
A ma bardzo ciekawą barwę (nigdzie później drugiego takiego nie widziałam) , jest budyniowy (nawet nie kremowy) i zbliżenie oddaje najbardziej jego kolory :D .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

te Dendrobia też cudowne... mi się bardzo podobają, niestety u mnie nie chcą rosnąć, nie mówiąc już o kwitnięciu. mam warunki dobre dla Phalaenopsisów i Vand (bo te rosną i kwitną), ale inne nie chcą u mnie za nic kwitnąć. Cattleya (już jej niestety nie mam) zakwitła tylko raz, Dendrobium phalaenopsis też. mam 3 Cattleye (była 1, ale tak duża, że podzieliłam jakiś czas temu na 3) i nie kwitła ani raz, odkąd ją kupiłam 1,5 roku temu.
Awatar użytkownika
AUREA
100p
100p

Post »

Dendrobia nobile są bardzo łatwe w uprawie , od kwietnia do października na powietrze :D .Moje są na balkonie , do domciu zabieram je gdy kwitną .
Co do dendrobiów phal. to tu są czasem grymasy , ale one potrzebują warunków podobnych jak phalaenopsis .
Za to ja nie mam Vand , ale już niedługo nadrobię zaległości :D .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja mam tylko 3 Vandy. One też są dość kapryśne, uprawia się je bez podłoża i tylko co kilka dni moczy korzenie w wodzie... ale na oknie je trzymam w takich samych warunkach jak Phal. , a że jest tam bardzo ostre słoce muszę je ocieniać. Ja Dendrobium nobile mogłabym trzymać na podwórku, gdybym miała Dendrobia, ale tam miałyby niezbyt dobre warunki (nie mam balkonu :((( ). Ale postanowiłam pozostać przy Phalaenopsisach i Vandach, moich ulubionych i jednocześnie najlepiej u mnie rosnących storczykach. Mam też trochę innych, ale tamte nie chcą u mnie niestety być.
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Małgoniu moja, ja sie nie wypowiem w waszym temacie bo szczena mi opada na te cudności. ale za to bardzo sie cieszę na czwartek i Asia pewno też. W realu będziemy mogły, a zwłaszcza Wy dwie- super podyskutowac na tematy kwiatkowe. buziaki
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu zaniemówiłam na widok twoich storczyków.Co tu dużo pisać -jesteś wielka.Wypielęgnowane,duże i widać ,że nad wyraz zdrowe .Cudne
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
AUREA
100p
100p

Post »

Dziękuję Gosieńko i Haneczko za odwiedziny i zachwyty :D .

To parę zdjęć Epicattleyi Don Herman , myślę ,że jednej z najłatwiejszych cattleyastych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu kawałek mojej paprotki i gość

Obrazek

który narobił wielkiego rabanu - piskom i śmiechom nie było końca, tym bardziej ,że ja udałam się w pościg - by mu zrobić zdjęcie ;:112 , a to już dla moich domowników był powód do niemalże tarzania się ze śmiechu :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcu musiałam się pozbyć paprotki ;:109 która wylądowała na balkonie z dzikim loktorem ;:112
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Kilka dni temu buszował sobie taki piękny, wielki świerszcz po moim balkonie loggi. Zastanawiałam się, jak on tam się dostał, bo część mieszkalną mam na wysokim I piętrze. Po murze? A może po zwisających bardzo długich pędach nasturcji, która rośnie na balkonie, ale to też musiał by skoczyć ze 3 m w górę. Już chyba wrócił do ogródka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”