Hiacynt - wszystko o uprawie

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
MirkaSotgiu
50p
50p
Od: 26 cze 2009, o 16:49

Re: Hiacynt

Post »

Witam wszystkich.
Z gory przepraszam ze nie przeczytalam calego watku, ale postaralam sie przynajmniej dolaczyc do wlasciwego ;)

Mam takie pytanie. Moja ssiadka niedawno zapytala czy chce jej przekwitle hiacynty, poniewaz zamierzala je wyrzucic.
Ja nie mialam jeszcze nigdy tych kwiatow, ale jako ze staram sie o rozne kawiaty do mojego obecnego ogrodu - nie odmowilam :)

Dostalam je w malutkich doniczkach, niewiele wieksze od samej cebulki, jak przypuszczam. Jeden jest bialy drugi rozowy.
Obcielam suche liscie i przekwitly kwiat i teraz nie wiem co robic dalej. Stoja w przewiewnej komorce, z dostepem swiatla dziennego. Chcialabym miec z nich kwiaty na nastepny rok. Czy czekac az zaschna liscie? czy wyjac i suszyc od razu?
Poradzcie prosze.
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trzeba pozwolić roślinie się zregenerować. Jeżeli mają liście to wysadź je do ogrodu, ewentualnie większej donicy. Do słońca,podlewaj i regularnie nawoź małymi dawkami.
MirkaSotgiu
50p
50p

Post »

Dziekuje za odpowiedz pETr, dzis je wystawie w wiekszej donicy. Ale czy maja juz w ogrodzie pozostac czy mam je po jakims czasie wyjac i wysuszyc?
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj .pod koniec czerwca wykop i połóż w suchym przewiewnym miejscu nie na słońcu gdzieś tam w schowku one same sobie wyschną ,a we wrześniu posadź do ogrodu na głębokość 3 wielkości cebulki i czekaj jak na drugi rok pięknie będą cieszyć Twoje oczy i pokażesz zdjęcia na forum obiecaj. ;:108 ;:108 ;:108 ;:3
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MirkaSotgiu
50p
50p

Post »

Haha, obiecuje :D

Przygotowałam sobie papierowe torebki na cebulki z opisem kiedy wykopać, a kiedy wysadzić na hiacynty, irysy, żonkile i szafirki. Nie mam do tego głowy ;:55 Pierwszy raz mam do czynienia z cebulkowymi. No nie pierwszy... jako dzieciak pomagałam Mamie sadzić tulipany :) Na dodatek żadnej z moich cebulek nie kupiłam. Żonkile uratowalam z kompostownika sąsiadki, Irysy dostałam od pana, który miał ich za dużo ;:108 , szafirki w prezencie od koleżanki (w doniczce) :heja a hiacyntami podzieliła się nowa sąsiadka, która nie wiedziała co z nimi zrobic po przekwitnięciu - teraz przekazuję jej wasze rady.

Dzięki za pomoc! Jesteście świetni! ;:180
Awatar użytkownika
madzisia777
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 12:40

Post »

Witajcie.
Na wstępie- nigdy wcześniej nie maiłam do czynienia z cebulowymi, więc takie moje oto pytanie:
Czy już wykopujecie cebule hiacyntów?
Moim już u niektórych liście zaschły a u innych jeszcze nie. Chociaż wydaje mi sie że już końcuweczki liści zaczynają zasychać.
Nie wiem co robić - czy moge już wykopać te wszystkie cebulki. Ogolnie rabata wygląda nie ciekawie, a chce już posadzić aksamitkę.

Jak radzicie wykopać czy jeszcze czekać?

Pozdrawiam ;:3
Pozdrawiam Magda
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moje hiacynty jeszcze rosną ... ale liście jeszcze całkiem zdrowo wyglądają.
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Powiadasz średnica 40 cm .... na moje oko to 9 cebul spokojnie się tam zmieści a cebule hiacyntów wcale nie przyrastają za bardzo więc nie będzie im ciasno w przyszłym roku.
Awatar użytkownika
zieloonomi
50p
50p
Od: 6 lut 2010, o 12:34

Post »

Moja cebulka hiacynta, która spędziła lato i jesień na balkonie, wypuściła kiełki (szafirki też). co z nią teraz zrobić? Do ziemi i zostawić w domu, żeby zakwitł? Tych kiełków z jednej cebulki jest kilka na dole i jeden u góry w miejscu obcięcia. Zostawić je wszystkie?
Co ma wzejść, to wzejdzie ;-)

Serdeczności, Magda
schwimmen
200p
200p
Od: 25 kwie 2010, o 18:30

Hiacynt - wykopywanie latem

Post »

mam takie pytanie. Słyszałem, że podobno wiosną po przekwitnięciu hiacynta wykopuje się go i daje w chłodne miejsce. Wsadza się go dopiero do ziemi jesienią. Podobo gdy się tego nie robi kwiaty z rok na rok robią się coraz mniejsze i zanikają. Czy to prawda? Co powinienem więc robić?
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Re: Hiacynt - wykopywani latem

Post »

Hiacynty można wykopywać, kiedy zaschną liście, ale niektórzy zostawiają je w ziemi. Pozostawione cebule w ziemi mogą wymarzać lub gnić (zależy od zimy). Ja wykopuję cebule. Po wykopaniu przechowuję je w chłodnym miejscu, potem oddzielam cebulki przybyszowe od matecznej i mam kilka nowych kwiatów. Raz zostawiłam na działce u babci roślinę w ziemi i w następnym sezonie kwitła słabiej.
Poczytaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=84
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Czy Wasze hiacynty już kiełkują ???
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Wydaje sie, że u mnie tak. Coś wyłazi i myślę, że to hiacynty, sadziłam obok narcyzy i znaczniki nie zdały egzaminu. Mają takie bardziej bordowe czubeczki i to je rozróżnia od narcyzów. Nie mam doswiadczenia z hiacyntami w gruncie więc troszkę na czuja ;:224
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”