Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie pryskam :( Nie wiem czy to ma znaczenie, ale storczyk rośnie w mchu torfowcu - takiego go kupiłam. Może od tego coś mu się dzieje :?: A keiki bym chciała, żeby puścił, tylko boję się, czy nie przeszłaby ta, być może, choroba na nie :cry:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jak gnije to na keika raczej nie przejdzie. on musiałby go puścić spomiędzy liści, wtedy po jakimś czasie keik stałby się dorosły i byłby normalną, zdolną do kwitnienia rośliną. jak to jest choroba, to bardzo prawdopodobne, że uschnie. nie mam doświadczenia z takimi chorobami, jeszcze się z nimi na szczęście nie zetknełam (i oby już tak zostało), ale u mnie dużo padło od używania deszczówki, 3-4 lata temu kilka padło od nawozu, było też pare zgnitych lub oparzonych słońcem, nie-Phalaenopsisy usychały prawdopodobnie przez nieodpowiadające im warunki).. szkoda by było, gdyby ci się zmarnował. który to jest?
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Ten różowy w fioletowe kropki, a ten drugi, to mój pierwszy - jest na pierwszej stronie (taki żółty) :( Zastanawiam się, czy może jakiejś chemii nie użyć, żeby to "coś" zwalczyć, ale nie wiem czego :evil: Może jakiś Topsin by pomógł, tylko trochę się go boję używać :?
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

witaj, same słodkie oryginały
Wełnowiec może wysysać soki będąc u nasady liścia, ale chyba nie aż tak, nigdy go nie miałam na falkach...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Anusska ja bym ci radzila go jeszcze raz wyjac, poobcinac , dwa boczne listki poobrywac, gleboko wsadzic i spryskiwac. Mam nadzieje ze nie bedzie za pözno. :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Myślę,że nadeszła pora , byś zmieniła nazwę swego wątku. Twoja kolekcja tych pięknych roślin szybko się powiększa...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Ewelino, już o tym myślałam, ale niestety nazwę wątku można zmienić dopiero za zgodą administratora... :(

Chciałabym pokazać, jakie opcje odkryłam w aparacie, który obsługuję już chyba z 2 lata :lol: Pierwsza to ta, którą ma też Dusia. Specjalna opcja do robienia zdjęć roślinkom. A oto efekt - widać nawet usychające :cry: płatki:
Obrazek

A tutaj zdjęcia zrobione za pomocą opcji w stylu makro (jakim cudem znalazła się w aparacie, to ja nie wiem :lol: ):

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

też używam tej opcji, pojawia się po naciśnięciu guzika z tulipanem, ale odkryłam ją dopiero niedawno (ten aparat mam od 2008 roku, wcześniej miałam jeszcze inny). teraz przynajmniej mogę robić dużo ładnych fotek, a nie takich rozmazanych jak kiedyś.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Aniu, zdjęcia :shock: robią niesamowite wrażenie. Fajnie, że odkryłaś taką opcję w swoim aparacie :lol: Może i ja mam coś takiego, a jeszcz o tym nie wiem :roll: Muszę to sprawdzić i spróbować wreszczie popracować nad jakością zdjęć :o
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05

Post »

Aparat to tajemniczy gość, ja swojego nie mogę rozszyfrować!
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Hehe, podpisuję się pod Waszymi wypowiedziami Dziewczyny :lol:
też ciągle odkrywam nowe opcje w moim aparacie, chociaż mam go już 3 lata :oops:
Ale na poważnie zdjęcia zaczęłam nim robić od lipca 2007, kiedy to w moim domu pojawił się storczyk :lol:
Muszę poszukać opcji makro :roll: bo przyznam że Twoje fotki Aniu zrobiły na mnie wrażenie :shock:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dziękuję za odwiedziny w moim wątku :wink: Jak się uda, to wstawię zdjęcia otwierającego się pączka mojego nowego, o ile znowu mi ktoś nie wykasuje zdjęć z aparatu, bo tak się stało przy różowym w fioletowe kropki :evil:

A teraz, Panie i Panowie, pełna lista storczykowych zdjęć z internetu na cały dzień, czyli uczta dla oczu! :lol:

Śniadanie:
1. TU jest duuużo zdjęć :)
2. TU jest biały phalaenopsis z pięknymi korzeniami i liśćmi, mający około :shock: dwustu kwiatów
3. TU wietnamska wystawa storczyków - bardzo piękna :P
4. TU phalaenopsis... bliżej nieokreślony, ze względu na niesamowite połączenia wzorów i barw :lol:
5. TU i TU - phalaenopsis'y w stylu stuartiana, których niestety nigdy na żywo nie widziałam :(

Obiad:
6. TU i TU- phalaenopsis sogo yukidian z ogromnymi białymi kwiatami i dłuuugimi pędami :shock:
7. TU jest zwykła hybryda phalaenopsis, ale za to ile ma kwiatuszków :wink:
8.TU różowy phalaenopsis z białą warżką 8)
9. TU phalaenopsis o ciekawej kolorystyce :P
10. TU galeria z dużą ilością zdjęć, prawdopodobnie z różnych wystaw :)

Deser:
11. TU, TU, TU i TUphalaenopsis'y z białymi kwiatami ozdobionymi różowym środkiem i fioletowymi mazami :roll:
12. TU jest strona, na której po kliknięcu z menu "Gallery", otwiera się okno z różnymi fotkami :wink:
13. TU dwa phalaenopsis'y, wyglądające jakby ktoś wylał na nie atrament :D
14. TU i TU - różowe storczyki, jakby malowane :wink:
15. TU zdjęcia z wystawy kwiatów w Chelsea, od tego miejsca kolejno 21 zdjęć orchidei 8)
16. TU Phalaenopsis "Elegant Harlequin", popularnie zwany „ciapkiem”, z interesującym ułożeniem kropek :o

Kolacja, czyli te, po których nie można spać... :twisted:
17. TU zdjęcia z wystawy storczyków; dużo okazów liczących mnóstwo kwiatów... :P
18. TU phalaenopsis z ciekawymi plamkami :roll:
19. TU biały phal. z falbankami na brzegach :D
20. TU fioletowy phal. z jaśniejszymi mazami na brzegach płatku... ;:216
21. TU kwiatek nie do opisania... ;:226
22. TU złoty phalaenopsis :shock: Chyba należy mu się złoty medal :lol:
23. TU jak to ktoś powiedział: "Nie ma co pisać, po prostu piękny!" ;:154
24. A TUTAJ wcześniej wspominana stronka ;:198

Mam nadzieję, że się podoba :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękne storczyki, niestety sporo linków mi się nie otwiera.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”