Cyklamen perski - pielęgnacja,wymagania

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p
Od: 11 sty 2011, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fiołek alpejski

Post »

Witam, ja mam fiołka i szczerze powiem, nie wiem kiedy "dać mu odpocząć"....kwitnie mi od roku cały czas...teraz obecnie ma dwa tylko kwiatki, ale widzę że ciągle wypuszcza nowe listki i pączki....dodam, że kwiatek stoi na parapecie i ma się dobrze....ale co z tym odpoczynkiem??
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Re: Cyklamen

Post »

Witam, po raz pierwszy opiekuję się dwoma cyklamenami - dwa kolory. Kwitną u mnie już od listopada, a teraz zawiązały kulki z nasionami ( tak myślę, po prześledzeniu wątków forum :oops: ). Mam takie pytania: kiedy te nasiona dojrzeją, czyli po jakim czasie mogę spodziewać się ich wysypu? I co potem robić z rośliną? Zasuszyć? Czy te nasiona są zdolne do wydania nowej rośliny, są zapylone? I czy zachowują kolor, czy np. mam teraz krzyżówkę kolorów? Może pokażę zdjęcie
justy7
100p
100p
Od: 19 gru 2010, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Cyklamen

Post »

Obrazek

Adoptowałam od rodziców cyklamen, bo u nich jest zbyt gorąco. Tak wyglądał po zakupie po kilku dniach.
Stworzyłam specjalnie dla niego pomieszczenie gdzie ma góra 15 stopni, podlewanie do podstawki, miękka woda i wszystkie inne wygody. Liście trzymają się całkiem nieźle ale kwiaty...Wypuszcza dużo młodych pączków, ale ich łodygi stają się miękkie co powoduje leżanie kwiatka na liściach. Pnadto dziwnie blado wybarwiają się płatki. Zamiast być mocno różowe jak widać na zdjęciu to są ledwo różowe i takie mniejsze mizernoty :( Co może być przyczyną?
Powiem, że bulwa jest sucha i wykręcam stare liście i kwiaty u podstawy. Może on już przechodzi w stan uśpienia i tak się zachowuje?
x-xm-a
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Moim zdaniem ma trochę za zimno..za ciemno.. hmmmm trochę za fajny kwiatek, żeby gdzieś go wynosić gdzie wzrok nie sięga :D jeśli masz pokój z 20C to parapet bez kaloryfera albo trochę skręcony jest ok,
Bardzo dobrze zrobi mu nawet codzienne zamgławianie z dobrymi nawozami dolistnymi NPK+mikroelementy (świetny jest http://www.schultz.com/NR/rdonlyres/1E1 ... 0415LB.pdf sprawdziłam na cyklamenach, hiacyntach, anthurium)
innych nie sprawdzałam, ale ten do doniczkowców jest naprawdę dobry, niby drogi ale bardzo wydajny, mam jedno opakowanie od trzech lat
justy7
100p
100p

Post »

Właśnie te łodygi i niektóre liście wyglądają jak ugotowany makaron jakby kwiatek był....zmrożony. Też o tym myślałam ale wszędzie trąbią o 10 max 15 stopniach w otoczeniu to takie mu zrobiłam! Jak miałam kiedyś cyklamena w 20 stopniach to padł zatem teraz przyłożyłam się do niskiej temp.

Słabe wybarwienie kwiatów może być od małej ilości słońca (okienko jest małe jak to w wc)?

Skąd będę wiedziała że kwiatek przechodzi w stan spoczynku a nie po prostu choruje?
justy7
100p
100p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na zdjęciach widać jak pąki leżą na liściach. Niektóre liście żółte. Nie widać dobrze tych kwiatów słabo wybarwionych bo szybko też przekwitły.
Nie rozumiem po co ktoś pisze że cyklameny potrzebują chłodno do 15 stopni jak mi pewnie od tego zmarzł. Co jest z tymi kwiatkami? :twisted:
A może jednak to nie temperatura, może coś innego zbroiłam :oops:
x-xm-a

Post »

Może i 15C jeśli nie ma radykalnej zmiany...żadna roślina nie prztetrzyma gwałtownych zmian temp bez uszczerbku.
U ciebie 15C w pomieszczeniu czy przy szybie? nie ma za sucho?
Zabierz go stamtąd, powycinaj co zdechłe, oporyskaj i podlej z nawozem (tzn zanurz doniczkę niech podciągnie ile się da), nawet jakaś "magiczna siła" do hortensji, azali itp... może być) i na parapet do dziennego pokoju. Możesz go na kilka dni nakryć workiem.
........
jeszcze dodam bo znalazłam wypowidź eksperta - czyli Czarodzieja, który ma ooogromną wiedzę na temat nie tylko cyklamenów
Wcale się z tym nie zgodzę na pewno nie ma za ciepło bo cyklameny mogą być trzymane i piękniue kwitnąć nawet w 25 stopniach celsjusza, ja uważam że ma za mało światła, postaw go na południowym oknie i podlewaj co trzy dni na podstawek do pełna a po dwudziestu minutach odlej nie wchłoniętą wodę, co drugi dzień wlej ok 50 ml biohumusu bezpośrednio do ziemi i na podstawek na przemian, jeżeli masz go krócej niż trzy tygodnie może to być reakcja na zmianę klimatu z kwiaciarni na dom. Podlewaj normalnie, oberwij usychające liście i dawaj j/w napisałem biohumus a będzie po trzech tygodniach ok.

Tylko co do częstego podlewania miałabym uwagi - Twój teraz raz a dobrze (z nawozem) i dopóki nie stanie na nogi to z dużym wyczuciem. Ale codziennie możesz go zamgławiać z nawozem
justy7
100p
100p

Post »

Jak pamiętam 15 w pomieszczeniu a przy oknie z 10. Szyba zimna jak diabli i jej dotykał. Ziemia jest wilgotna ale bulwa bez oznak gnicia. Już go przeniosłam do pomieszczenia gdzie jest 22 stopnie po zakręceniu grzejnika(może być?). Okno wielkie południowe. Obecnie mam nawóz substral dobrze działał na inne moje kwiatki.
Wypowiedź czarodzieja super! Skąd ona jest może ktoś miał podobny kłopot? Mogę prosić o link? Zobaczę zdjęcia rośliny?

A może macie podobne linki o cyklamenach i jego problemach?
Awatar użytkownika
czarownica00
100p
100p
Od: 21 lis 2010, o 22:02

Cyklamen a żółte liście

Post »

Witam
O poradę pytam w sprawie mojego cyklamena perskiego-sporo liści mu już zżółkło-szkoda bo kwiaty ma piękne i ciągle kwitnie-dałam go nawet na parapet w sypialni bo tam chłodniej-miał chyba za mało światła-ale czy da się go potem do ogródka wsadzić jak przekwitnie...jeśli coś z niego zostanie.
Szkoda mi go bo ma mnóstwo kwiatków a liści coraz mniej i co ja z nim zrobię z takim łysym biedakiem ....
Zaczytałam że po przekwitnięciu ponoć da się go potem jakoś odratować i na działkę-ale to skuteczne będzie?
Pozdrawiam ;:7
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Re: Cyklamen a żółte liście

Post »

Istnieje coś takiego jak encyklopedia w tym dziale .
a o cyklamenie i warunkach w niej :P T U T A J

Po przeczytaniu zasad i warunków dla tych roślin łatwiej jest określić, co szkodzi roślinie i gdzie popełniamy błąd..

Wiadomo,ze w mieszkaniu musi przechodzić okres aklimatyzacji i będą zmiany kondycji/oby przejściowe/
Wybarwienie kwiatów/nasze/ jest zawsze zdecydowanie inne, mniej intesywne.Bo...jest zmiana - w domach nie stosujemy
intensywnego nawożenia jak producent .
Na co zwrócić uwagę teraz:
- nie podlewać od góry
-nie wystawiać na dość intensywne słońce/już jest teraz -jak jest :P /
-kontrolować podlewanie- są posadzone w dość przepuszczalną mieszankę /torf odkwaszony?+kokos?/-szybko przesycha
-woda i zasilanie musi być w zgodzie z zaleceniami.
Mam aktualnie 4 różne cyklameny w kwiatach .W tym jeden kwitnący aż do dzisiaj od 20 pażdziernika -podobny do prezentowanego/

pozdrawiam JOVANKA
justy7
100p
100p

Post »

Cyklamen nie ma się najlepiej. Zamgławiłam go, oberwałam co padło a on...dalej pada. Liście więdną na brzegach doniczki. Kwiaty malutkie przy bulwie jak wyszły z ziemi tak zmiękły jak makaron sojowy i giną w oczach. Liście żółkną.
x-xm-a

Post »

2-3 tygodnie rekonwalescencji, jak nie stanie na nogi to na kompost
justy7
100p
100p

Post »

A jak cyklamen jest przelany to co należy zrobić? Może tego się jeszcze uczepię...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”