Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary .Cz.1
Re: Kary za wycięcie drzew
Gdyby jeszcze rozwalali auta i lądowali w szpitalach wyłącznie sprawcy, to drzewa były by nawet pożyteczne - taka selekcja naturalna kretynów. Ale tak niestety nie jest - co co sie dzieje na drogach Polski to wojna - prawie 6000 zabitych rocznie
Pozdrawiam !
Pozdrawiam !
Małe miasteczkoŁysy pisze: prawie 6000 zabitych rocznie
witajcie przejrzałam cały temat i jestem zdruzgotana, bo nie wiem co mam robic. Na moim polu jest masa malych samosiejek sosny. Zastanawiam sie jak mam to wykazac w zgloszeniu do wycinki jak obliczyc ktore z nich maja mniej niz 5-lat. Wiekszosc z nich nie ma 1,30m wiec jak mam mierzyc - czubki ??? czy ktos mial do czynienia z takim przypadkiem. Nadmienie ze te sosny rosna na ok 2 h.
Ponizej link do zdjecia z widokiem sosenek
Ponizej link do zdjecia z widokiem sosenek
Pozdrwaiam Małgosia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poczytaj też tutaj:
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Ochrona ... 47873.html
Tak naprawdę to wszystko zależy od urzędnika.
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Ochrona ... 47873.html
Tak naprawdę to wszystko zależy od urzędnika.
Spokojnie - we wniosku ujmij te naprawdę wyrośnięte, a resztą się tak nie przejmuj. Przyjedzie urzędnik z gminy, dostaniesz zgodę na piśmie i możesz ciąć i orać.meg58 pisze: Wiekszosc z nich nie ma 1,30m wiec jak mam mierzyc - czubki ???
Te przepisy powstały z myślą o ochronie pięknych alei drzew, zadrzewień śródpolnych rosnących na rowach i miedzach, a nie gruntów rolnych porośniętych "krzaczorami".
Ale formalności trzeba dopełnić.
Dobra wizualizacjaamadyn pisze:Policz tak jak na zdjęciu . Ta mała sosenka ma około trzy lata
Choć w tym przypadku drzewko ma lat 5 ( pierwszy okółek powstaje w drugim roku życia).
Najmniej pieć....
W marcu wycięliśmy na działce budowlanej kilkanaście sosen i brzóz-samosiejek.
Oczywiście wcześniej złożyliśmy wniosek w gminie. Mój mąż sam pomierzył obwody pni na wys. 1.30 m ,
wpisał gatunki ,ilość drzew i uzasadnienie -po prostu ,że drzewa kolidują z planowaną zabudową.
Dość szybko dostaliśmy pozwolenie . Wcześniej pani w urzędzie mówiła ,że trzeba wyciąć drzewa w
terminie od października do poł. marca .
Ponieważ mój mąż nie do końca był pewny które drzewa mają powyżej 5 lat - wpisał we wniosku kilka drzewek
więcej -tak dla zapasu ,bo ostatecznie nie wiadomo czy przy budowie nie okaże się ,ze jeszcze coś koliduje.
Generalnie w naszym przypadku uzyskanie tego pozwolenia okazało się bardzo proste.
Jeśli nie są to rzadkie ,cenne gatunki - nie będzie problemu
Oczywiście wcześniej złożyliśmy wniosek w gminie. Mój mąż sam pomierzył obwody pni na wys. 1.30 m ,
wpisał gatunki ,ilość drzew i uzasadnienie -po prostu ,że drzewa kolidują z planowaną zabudową.
Dość szybko dostaliśmy pozwolenie . Wcześniej pani w urzędzie mówiła ,że trzeba wyciąć drzewa w
terminie od października do poł. marca .
Ponieważ mój mąż nie do końca był pewny które drzewa mają powyżej 5 lat - wpisał we wniosku kilka drzewek
więcej -tak dla zapasu ,bo ostatecznie nie wiadomo czy przy budowie nie okaże się ,ze jeszcze coś koliduje.
Generalnie w naszym przypadku uzyskanie tego pozwolenia okazało się bardzo proste.
Jeśli nie są to rzadkie ,cenne gatunki - nie będzie problemu
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A mi dzisiaj przyszedł sąsiad, z piłą spalinową i małym synkiem do towarzystwa i wyrżnął bez pytania ani nawet dzieńdobry, 4 dwudziestoletnie głogi, i z 3 ok 10 letnie jarzębiny, kilkunastoletnią olchę... I jakbym akurat nie była w domu nawet bym nie wiedziała kto to. Cytuję "zasłaniały mu widok". I w pełni w tym momencie rozumiem po co te kary takie wysokie:> Bardzo zdziwiony o co mam pretensje , głupia baba robi szum o jakieśtam drzewa, nieważne że rosną na jej gruncie ...
- raistand
Nie bardzo rozumiem?
Przyszedł na Twój teren i wyciął?!
Ot tak?!
Przyszedł na Twój teren i wyciął?!
Ot tak?!
-
No, dokładnie. Ot tak. Miał taką fantazję na dziś. Drzewa rosły koło drogi w miejscu gdzie jest zakręt i podobno mu przeszkadzały widzieć drogę. Ale nie olcha która rosła tuż przy drodze, tylko głogi i jarzębiny, które rosły ze 2 metry od niej. Nie wspomnę, że tam jest skarpa i i tak nie da się minąć kogoś tylko po prostu trzeba jeździć ostrożnie, co roku ludzie z gminy jeżdżą i obcinają gałęzie które wokół drogi ich zdaniem mogą przeszkadzać, ale te drzewa jakoś nigdy im nie podpadły. Wszyscy jeżdżą i jest ok. Za to sąsiadowi się nie podobało, to sobie rozwiązał problem. A ja się głupia cieszyłam, że kwitną i będzie ładnie na jesieni.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakby ktoś rżnął na moim podwórku moje drzewa, to już przy pierwszym wzywałabym policję.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- raistand
I jakąś lokalną gazetę. Niech mają o czym pisać.Nalewka pisze:Jakby ktoś rżnął na moim podwórku moje drzewa, to już przy pierwszym wzywałabym policję.
Tak naprawdę to powyższa sytuacja przerasta moje wyobrażenie.
-
Tu nie ma lokalnych gazet tu jest wieś. Czekam aż mąż z pracy wróci i będziemy myśleć, akurat 1 dzień zwłoki nie robi różnicy bo i tak juz scięte:/ A z tego co zauważyłam to i tak wyszłam dość w porę, bo w kolejce była następna kępa :/