Wilec purpurowy ( Ipomoea purpurea )

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Qumpel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lip 2010, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wilec

Post »

Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Grrr? :evil: No i wszystkie pąki kwiatowe na wilcu szkarłatnym (Ipomoea sloteri) zżółkły i odpadły. Czy ktoś ma jakiś pomysł, co się może dziać?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kffiatek
100p
100p
Od: 1 maja 2009, o 18:00

Post »

Na moich wilcach (purpurowy mix kolorów + morning glory) kwiatów co niemiara. Niestety wszystkie odwracają się do słońca, więc obejrzeć je mogę tylko wychylając się przez poręcz balkonu :wink: Dolne liście też mi usychają ale to chyba ze starości po prostu. Wyglądają tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kubota74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 mar 2009, o 08:05

Post »

Ja mam pytanie odnośnie tych roślin. Są one bardzo piękne ale za późno dorastają do odpowiednich wielkości (chodzi mi od przykrycie siatki). Czy mógłbym je posadzić zimą (w domu) żeby już wiosną były dosyć duże??
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Post »

Ja swoje sadziłem w styczniu i w kwietniu i jak wystawiłem je w maju na balkon to te z kwietnia rosną do dzisiaj a te ze stycznia padły po kilku godzinach
Awatar użytkownika
kffiatek
100p
100p
Od: 1 maja 2009, o 18:00

Post »

Ja swoje wilce siałam w marcu, zimno jeszcze było jak nie wiem co. Wylazły dopiero w połowie kwietnia. Teraz mają 1,2m wysokości. W zeszłym roku siałam w lutym w domu i przesadzałam w maju na balkon, tez rosły ładnie ale wysokość miały podobną (potem pożarły je przędziorki więc wywaliłam, może byłyby wyższe). W tym roku nie chciało mi się bawić w przesadzanie...
Qumpel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lip 2010, o 21:02

Post »

Moje były siane na początku kwietnia, w połowie maja wystawione na balkon. W tej chwili mają ok. 3 metrów wysokości...
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kffiatek ? widzę, że nie ja jeden mam problemy z przędziorkami na wilcach, których nijak nie mogę się pozbyć...

No ale nie o porażkach chciałem tu pisać, lecz o sukcesach. Mimo faktu, że pierwsze wilce, wysiane 9. kwietnia, wygniły mi podczas majowych chłodów ? i siałem od nowa około 16. maja, mimo faktu że wilce są obecnie plądrowane przez przędziorki, których nie jestem w stanie wytępić niczym, co mam pod ręką (ani Nomolt, ani pyrethrum nie dają rezultatów), mimo faktu, że niestety pąki kwiatowe zaczęły obsychać (wilec szkarłatny ? Ipomoea sloteri ? stracił je wszystkie), nie wiem czy z powodu upałów, czy z powodu zbyt małej objętości skrzynki, czy z powodu zbyt małej ilości nawozów, czy z powodu przędziorków (a może z powodu kombinacji wszystkich tych czynników naraz), wreszcie doczekałem się pierwszego kwiatu wilca purpurowego (Ipomoea purpurea). Tadammm:

Obrazek

Co najciekawsze ? majowe chłody przeżył jeden osobnik, obecnie mierzy jakieś 210 cm, ale to nie on zakwitł jako pierwszy, lecz jeden z wilców wysianych w maju, mierzący obecnie około 180 cm.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Największy wilec ma już ponad 250 cm ? jeszcze trochę i zacząłby się piąć po balkonie sąsiada z dwunastego piętra, w związku z czym go dzisiaj sprowadziłem trochę do parteru i owinąłem wokół sznurka stożkiem wzrostu w dół. :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2010, o 13:21

Post »

U mnie pnie się i skręca na siatce.

Obrazek
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja w tym roku wysiałem na balkon. Myślałem że da choć trochę cienia innym Roślinom. I żałuję że go wysiałem - urósł na półtora metra, zaczyna kwitnąć a od dołu wyłysiał. W przyszłym roku nie sieję już żadnych pnączy na balkon. Zainwestuję w wieloletnie :D
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2010, o 13:21

Post »

Ja tez osobiście nie przepadach za pnączami.Miałam już groszek pachnący, fasole ozdobna , powojnik jednoroczny i teraz wilec.W zeszłym roku nie miałam i było dobrze, ale mój mąż się uparł i tyle.Trzeba później z tej siatki go wyplątywać, ale w zasadzie nieźle to wygląda z daleka, kolorowe dzwoneczki.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja tam mam ? hopla ? na punkcie roślin pnących. Ale fakt faktem, że wilec dał mi popalić jak żadna inna roślina do tej pory... Kiepsko kiełkuje, łatwo gnije, uwielbiają go mszyce i przędziorki, jak mu za bardzo przygrzeje, to traci pąki kwiatowe, rośnie wybujały, ale liście ma tylko co kilka owinięć wokół podpory, szybko traci dolne liście, marnie kwitnie (kwiatki mi się pojawiają raz na parę dni, a jako że trwają zaledwie kilka godzin, to nie mam kiedy się nimi nacieszyć)... Pewnie w ogrodzie jest to świetny pomysł, ale na balkon średnio się nadaje... Raczej nie powtórzę go w najbliższej przyszłości...

Pozdrawiam!
LOKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”